Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
C.Te.Raz
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta teresa

widziany: 1.03.2024 15:32

  • pliki muzyczne
    363
  • pliki wideo
    254
  • obrazy
    17208
  • dokumenty
    2887

21027 plików
60,95 GB

Ukryj opis Rozwiń
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 51 KB
  • 17 maj 12 0:44
Składniki:

35 dag mąki
3 dag miękkiego masła(1 łyżka)
3 żółtka
1 całe jajo
10 dkg śmietany (7 łyżek)
1 łyżka spirytusu albo 2 łyżki wódki albo łyżka octu
smalec lub olej
cukier puder

Jak przyrządzić:

Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać je wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko rozwałkowane.
Ja po zagnieceniu ciasta kilka minut walę w nie wałkiem: jak się rozpłaszczy składam i znowu walę, ale nie za długo, bo to nudna czynnosć :-)
Z tego przepisu wychodzą dwa pełne talerze faworków.
Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia.
Robiłam te chruściki na smalcu i na oleju, obie wersje są bardzo smaczne i właściwie tylko nieznacznie się różnią.
Jeśli nie chce nam się smażyć wszystkiego na raz, połowę ciasta możemy włożyć do lodówki i resztę faworków przyrządzić następnego dnia..
Uwaga:
Nie dodajemy cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze przypalanie się faworków. Lepiej po prostu obficie posypać je po usmażeniu

zachomikowany

  • 84 KB
  • 1 kwi 12 20:48
ser_jagodowy_1.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 56 KB
  • 1 kwi 12 20:47
sernik_na_zimno_30_400x400.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 56 KB
  • 1 kwi 12 20:47
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Ciasto:
25 dag. mąki
2 jajka (całe)
14 dag. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
14 dag. margaryny
Zagnieść ciasto i wyłożyć nim dno i boki blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Ser:
1 kg. sera
1 1/4 szkl. mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1/2 szkl. oleju
2 jajka (całe)
4 żółtka
1 szkl. cukru kryształu
Ubić mikserem jajka, żółtka, cukier. Dodać zmielony 2-krotnie ser, mleko, suche budynie,cukier waniliowy i olej. Brzoskwinie skroić w kostkę dodać do sera i wszyszko razem dodrze połączyć. Wylać na ciasto wyłożone w blaszce i piec ok. 50 min.

z chomika Brunetka6853

  • 62 KB
  • 1 kwi 12 20:46
Składniki:

* 1 kg dobrze odciśniętego nie kwaśnego tłustego białego sera
* 2 niepełne szklanki cukru
* 8 jajek
* 1 kostka masła
* 1 torebka budyniu waniliowego
* 1 laska wanilii (posiekana)
* 1 cytryna
* 1 torebka (10 dag) rodzynek
* 3 dag płatków migdałowych
* 5 dag smażonej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:
Opłucz rodzynki, odsącz i razem z płatkami migdałowymi wsyp do miseczki. Zmiel ser (dwa lub trzy razy). W rondelku na małym ogniu rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia. Posmaruj tortownicę masłem, wysyp bułką tartą. Rozbij jajka, miseczkę z białkami przykryj i wstaw do lodówki, a żółtka utrzyj z cukrem, szczyptą soli, wanilią i sokiem z połówki cytryny. Do kogla-mogla dodawaj porcjami zmielony ser i proszek budyniowy, wciąż ucierając. Gdy masa będzie gładka i puszysta, wlej zimne masło i ucieraj, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Dodaj bakalie, wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ubij białka, sztywną pianę delikatnie połącz z masą serową. Przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Tortownicę ustaw na środkowym poziomie piekarnika. Po 40 minutach pieczenia możesz przykryć sernik folią aluminiową, aby wierzch się nie przypalił. Piecz jeszcze 10-15 minut, a potem wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na 10 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź w formie.

z chomika Zeeb

  • 78 KB
  • 1 kwi 12 20:46
Masa serowa
1 kg sera z wiadereczka
1 szkl cukru
6 jajek
1 budyń cytrynowy
sok z połowy cytryny
otarta skórka z połowy cytryny
1 margaryna

dodatkowo;
herbatniki
kilka brzoskwiń z puszki

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać rozdrobnioną margarynę
zmiksować dokładnie, dodać budyń i stopniowo ser.
pod koniec sok i skórkę z cytryny
i na koniec białka ubite na pianę, wymieszać

blachę wyłożyć papierem i herbatnikami
Wyłożyć trochę więcej niż połowę masy serowej, wyrównać
na wierzch położyć znowu warstwę herbatników
na herbatnikach pokrojone w plasterki brzoskwinie i przykryć masą serową
piec w temp ok 175°C 1 godzinę

wystudzić w blaszce...

Polewa czekoladowa

1 szkl cukru
2-3 łyżki kakao
1/4 kostki margaryny
kilka kropel aromatu (wedle uznania)

cukier zalać wodą tak by stal się masą cukrową
zagotować i pogotować do utworzenia gęstego syropu
dodać margarynę i kakao, mieszać i ucierać łyżką
po rozpuszczeniu margaryny, zdjąć z ognia i ciągle ucierać
by polewa była błyszcząca...
polać szybko zanim zastygnie na twardo..

z chomika Zeeb

  • 16 KB
  • 16 lut 12 21:45
TRUSKAWKOWA PYCHOTKA

MASA BUDYNIOWA:
♥ 1/2 l mleka
♥ 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
♥ 25 dag masła
♥ 3-4 łyżki cukru kryształu
♥ 1 cukier waniliowy

MASA TRUSKAWKOWA:
♥ 1/2 kg truskawek ( mogą być mrożone)
♥ 3 galaretki truskawkowe

MASA ŚMIETANKOWA:
♥ 1/2 l śmietany kremówki1 galaretka czerwona
♥ 1-2 łyżki cukru pudru

DODATEK:
♥ 1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Upiec jeden biszkopt jasny i jeden biszkopt ciemny.

WYKONANIE MASY TRUSKAWKOWEJ:
Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki i dobrze wymieszać lekko zagotować.

WYKONANIE MASY BUDYNIOWEJ:
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń. Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń.

WYKONANIE MASY ŚMIETANKOWEJ:
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić. Dodać cukier i tężejącą galaretkę.

PRZEŁOŻENIE CIASTA:

Biszkopt ciemny-masa budyniowa-połowa masy truskawkowej-biszkopty -połowa masy truskawkowej-masa śmietankowa-biszkopt jasny-polewa.

z chomika white.and.black.flower

  • 41 KB
  • 16 lut 12 21:45
KOKOSOWY RAJ

Składniki:

8 jajek
kostka Kasi
20 dek kokosu
45 dek cukru
20 dek mąki
2 budynie
15 dek migdałów
cukier waniliowy
proszek do pieczenie

Czas
pieczenia: 2 godziny

Pieczemy biszkopt :
jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy i pieczemy. Krem : ugotujemy budynie ( 2 budynie w pół litra mleka), gdy ostygną dodajemy margarynę Kasię i mieszamy.

Masa kokosowa :
Białka ubijamy z cukrem, później dodajemy kokos, wylewamy na formę i pieczemy. Płatki migdałowe z masłem i cukrem prażymy na patelni. Biszkopt kroimy na połowę i smarujemy częścią masy, kładziemy kokos i następną porcję masy. Na górę kładziemy drugi biszkopt i warstwę prażonych płatków migdałowych. Pyszne ciasto gotowe.

z chomika white.and.black.flower

  • 58 KB
  • 16 lut 12 21:45
Składniki
Ciasto:
0,5 kg mąki
kostka Kasia
2 żółtka
1 jajo
0,5 opakowania proszku do pieczenia
20 dag cukru pudru
śmietany ile zabierze.
Masa serowa:
0,5 kg sera
0,5 kostki Kasia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 jajo
cukier waniliowy
Masa z jabłek:
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
2 łyżki wody


Jak zrobić?
Zarobić ciasto i upiec 3 placki. Każdy 15-20 minut.
Zmielony ser wkładamy do garnka, dodajemy jajo, Kasia, cukier. Do gotującej się masy wlewamy rozcieńczoną w małej ilości mleka mąkę, gotujemy około 3 minuty.
Jabłka utrzeć na grubej tarce, zagotować wodę z cukrem i dodać jabłka.
Całość mieszamy, aż jabłka będą szkliste.
Gorący ser wlewamy na pierwszy placek, jabłka dajemy na drugi, a przykrywamy trzecim. Placek posypać cukrem pudrem.

zachomikowany

  • 78 KB
  • 16 lut 12 21:45
Masa serowa
1 kg sera z wiadereczka
1 szkl cukru
6 jajek
1 budyń cytrynowy
sok z połowy cytryny
otarta skórka z połowy cytryny
1 margaryna

dodatkowo;
herbatniki
kilka brzoskwiń z puszki

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać rozdrobnioną margarynę
zmiksować dokładnie, dodać budyń i stopniowo ser.
pod koniec sok i skórkę z cytryny
i na koniec białka ubite na pianę, wymieszać

blachę wyłożyć papierem i herbatnikami
Wyłożyć trochę więcej niż połowę masy serowej, wyrównać
na wierzch położyć znowu warstwę herbatników
na herbatnikach pokrojone w plasterki brzoskwinie i przykryć masą serową
piec w temp ok 175°C 1 godzinę

wystudzić w blaszce...

Polewa czekoladowa

1 szkl cukru
2-3 łyżki kakao
1/4 kostki margaryny
kilka kropel aromatu (wedle uznania)

cukier zalać wodą tak by stal się masą cukrową
zagotować i pogotować do utworzenia gęstego syropu
dodać margarynę i kakao, mieszać i ucierać łyżką
po rozpuszczeniu margaryny, zdjąć z ognia i ciągle ucierać
by polewa była błyszcząca...
polać szybko zanim zastygnie na twardo..

z chomika Zeeb

  • 30 KB
  • 16 lut 12 21:45
Agrestowiec
Biszkopt z 4 jaj
0,5 litra soku z agrestu
0,5 litra wody
3 budynie śmietankowe-40g
4 łyżeczki żelatyny-zalac małą ilością wody
15 dag cukru
Ugotowac z wszystkiego budyń,do gorącego dodac namoczoną żelatynę.Zimny budyń utrzec z 1 kostką margaryny i dodac 3 żółtka.Masę wyłożyc na biszkopt,na masę ułożyc agrest i zalac 2 galaretkami agrestowymi.

z chomika Brunetka6853

  • 75 KB
  • 16 lut 12 21:45
Składniki
ciasto: 20 dagKasia
40 dag mąki
4 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
powidła śliwkowe lub wiśniowe(250ml.)
pokrojone orzechy
10 dag cukru pudru
20 dagcukru kryształu
masa:1/2 litra mleka
2 budynie śmietankowe
1 Kasia
1/2 szkl. cukru pudru



Jak zrobić?
Ciasto:mąkę ,Kasia,cukier puder-skruszyć jak na kruszonkę.Na środku zrobić wgłębienie i wlać tam śmietanę wymieszaną z żółtkami,proszkiem,sodą.Zagnieść szybo ciasto.Podzielić na 2 części.Rozłożyć na dwóch takich samych blachach.Ciasto posmarować powidłami.Z ciasta zostały nam białka więc podziel je na dwie miski po 2 białka i ubij osobno cukrem kryształem który też podziel na pół.Wyszło nam więc 2 białka ubite z 10 dag cukru.Taką beze wyłóż na ciasto z marmoladą posyp orzechami według uznania i upiec ok.20min. Tak samo postąp z drugim ciastem
MASA:Z mleka i budyniu ugotuj budyń.Ostudź. Zimny zmiksuj z Kasia i cukrem.
Zimne placki przełóż masą .Schłodź w lodówce

zachomikowany

  • 41 KB
  • 16 lut 12 21:45
Składniki
Ciasto maślane:
* 30 dag Kasia
* 10 dag mąki
Ciasto kluskowe:
* 20 dag mąki
* 1/2 jajka
* 1/2 łyżki octu
* trochę wody
Krem waniliowy:
* 1/2 litra mleka
* 4 żółtka
* 1 jajko
* 9 dag cukru
* laska wanilii
* 3 dag mąki ziemniaczanej
Ozdoby:
* 30 dag cukru pudru


Jak zrobić?
Ciasto maślane:
* Przesiać mąkę na stolnicy, dodać Kasia, posiekać wszystko na jednolitą masę.
Ciasto kluskowe:
* Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować na kształt koła.
* Z ciasta maślanego ułożyć prostokąt i położyć go na cieście maślanym, formując kopertę. Delikatnie rozwałkować.
* Złożyć ciasto na 3 części i włożyć do lodówki na 20 min. Po wyjęciu z lodówki, ponownie rozwałkować. Powtórzyć tę czynność 3 razy.
* Piec 15 minut w temp.peraturze 250 stopni C.
Krem waniliowy:
* Żółtka, jajko oraz wanilię utrzeć z cukrem.
* Zagotować szklankę mleka, a pozostałe wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wlać do gorącego mleka i mieszając, zagotować. Dodawać żółtka.
* Masę ostudzić, nie przerywając mieszania. Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden placek posmarować kremem, przełożyć drugim.
* Włożyć do lodówki na 15 minut. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!

Temperatura piekarnika: 250°C
Czas pieczenia: 15 minut

zachomikowany

  • 15 KB
  • 16 lut 12 21:45
CIASTO KRAKERSOWE

3 paczki krakersów
pół tabliczki startej gorzkiej czekolady
pół szkl. rumu, ale niekoniecznie
Masa 1:
2,5 szkl. Mleka
2 budynie waniliowe
5 łyżek cukru
kostka masła
Masa 2:
gotowy karmel w puszce typu "Krówka
Masa 3:
750 ml śmietanki kremówki 36%
dwie łyżki cukru pudru
3 śmietan-fixy
Na dnie blaszki (ok. 30x20 cm) ułożyć warstwę krakersów. Skropić obficie rumem.
Masa 1: na mleku ugotować budyń, dodać cukier, jak ostygnie utrzeć z masłem. Wyłożyć na krakersy, a następnie masę budyniową przykryć drugą warstwą krakersów i również skropić rumem.
Następnie na krakersy wyłożyć masę 2 karmelową, jest dosyć gęsta, więc proponuję wykładać małymi porcjami i na koniec równomiernie rozsmarować. Karmel również przykryć warstwą krakersów, które trzeba skropić rumem.
Masa 3: śmietankę wymieszać z cukrem, ubić, dodać śmietan-fixy, jak już będzie super sztywna wyłożyć na ostatnią warstwę krakersów, posypać startą czekoladą, włożyć do lodówki na dobę.

z chomika white.and.black.flower

  • 11 KB
  • 16 lut 12 21:45
BANANOWIEC

Składniki masy bananowej:
25 dag masła
2 łyżki cukru
kryształu
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3 banany
2 średnie jabłka
1 mała cytryna

Składniki zalewy:
2 galaretki czerwone lub zielone
3- 4 banany
sok z 1 cytryny



Ciasto przygotowuje się na jasnym biszkopcie
. Ja upiekłam z 6 jaj.


Wykonanie masy:

Z mleka, cukru, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej ugotować budyń
i przestudzić. Banany zmiksować i połączyć z sokiem z cytryny.
Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń, zmiksowane banany, a na końcu jabłka starte na grubej tarce. Ja odcisnęłam z nich sok, gdyż bałam się o konsystencję masy. Wszystko wymieszać.

Wykonanie zalewy na wierzch:

Galaretki przygotować wg przepisu, banany obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny.


Przełożenie ciasta:

Na biszkopt wyłożyć masę bananowo-jabłkową, do masy lekko wcisnąć plasterki bananów i zalać tężejącą galaretką.

z chomika white.and.black.flower

  • 12 KB
  • 16 lut 12 21:45
Advocatowe ciasto na zimno

Składniki:

biszkopt,
3, jajka
90g, cukru
70g, mąki
20g, kakao
1 łyżeczka, proszku do pieczenia
3 łyżki, wody
.,
12 płatków (lub 6 łyżek), żelatyny
po 100g, miękkiego masła i cukru pudru
po 500ml, ajerkoniaku i kremówki
2 opakowania, rurek (z Lidla, Biedronki)

Opis przygotowania

Najpierw upiec biszkopt: Jajka wymieszać dokładnie z wodą, dodać cukier i mieszać 3 minuty. Na koniec wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Formę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 20 minut. Gotowy biszkopt ostudzić. Ułożyć wzdłuż brzegu rurki na zmianę - raz czekoladą do dołu, raz do góry.
Masło i cukier wymieszać ze sobą na gładką masę i dodać 350ml ajerkoniaku. Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody i wlać do masy z ajerkoniakiem. Wymieszać dokładnie i wlać na biszkopt. Odstawić do lodówki na 3h.
Rozpuścić pozostałą żelatynę i wymieszać z resztką ajerkoniaku (150ml). Mieszankę wylać na wierzch ciasta tworząc żółtą powierzchnię. Odstawić na następne 2h.
Można dodatkowo ozdobić np. czekoladą albo bitą śmietaną.
składniki na tortownicę o śr. 26cm

z chomika white.and.black.flower

  • 66 KB
  • 16 lut 12 21:45
Składniki
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Następnie:
2 puszki mandarynek
2 szklanki soku pomarańczowego
2 budynie waniliowe (po 40g)
2 opakowania herbatników zwykłych
2 opakowania herbatników czekoladowych
4 opakowania śmietan-fix
1/2 litra śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru


Jak zrobić?
Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąć skórkę (wierzch), nasączyć (woda + sok z cytryny + cukier).
Na biszkopcie ułożyć odsączone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szklanek soku pomarańczowego ugotować budyń. Sok z mandarynek i 1 1/2 szklanki soku pomarańczowego zagotować, w 1/2 szklanki soku rozpuścić 2 budynie, wlać na gotujący się sok, mieszać.
Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyń. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę.

Temperatura piekarnika: 160-170°C
Czas pieczenia: 35 min

zachomikowany

  • 13 KB
  • 16 lut 12 21:45
Ciasto jogurtowe

Składniki:

ciasto jogurtowe Delecty, pół opakowania
margaryna, 70g
jogurt naturalny, 470g
jajka, 2
galaretki truskawkowe, 2
mandarynki, 2 puszki
marmolada wieloowocowa, 150g

Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min
1. Rozpuścić margarynę i lekko ostudzić.

2. Do miski wsypać ciasto jogurtowe, dodać 2 całe jajka, 70g jogurtu naturalnego, roztopioną margarynę. Wszystko utrzeć mikserem ok 2-3 min. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną margaryną i bułką tartą tortownice o średnicy 23. Piec ok 25-30 min w temp.180 C.

3. Rozpuścić 2 galaretki w 1,5 szklanki wody, ostudzić.

4. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Spód smarujemy marmoladą wieloowocową i przykrywamy drugim krążkiem. Na górze układamy mandarynki z puszki (mogą być też inne owoce).

5. Pozostały jogurt naturalny mieszamy z ostudzoną galaretką,( wkładamy dosłownie na 1-3 min do lodówki, gdyż masa bardzo szybko się ścina, najlepiej gdy ma konsystencję gęstej śmietany), następnie wylewamy masę jogurtową na wierz ciasta i całość wkładamy na 2-3 godziny do lodówki

z chomika white.and.black.flower

  • 25 KB
  • 16 lut 12 21:45
PRINCE POLO


Składniki:

Ciasto biszkoptowe:

6 jajek
1 ½ szkl cukru
1 ½ szkl mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodać do ubitych jajek, po jednej łyżce delikatnie mieszając. Wyłożyć do blaszki 25*40 cm. Piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu nasączyć sokiem z brzoskwini.


Masa:

1 litr śmietany kremówki 36%
2 śmietan fixy (ja dałam 2 płaskie łyżeczki żelatyny)
2 łyżki cukru pudru
10 dag mlecznej czekolady
3 batony Prince Polo classic XXL
brzoskwinie z puszki

Ubić śmietanę z cukrem. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, przestudzić. Do zimnej żelatyny dodać 2 łyżeczki bitej śmietany, rozmieszać i całość delikatnie wlać do masy śmietanowej. Następnie dodać startą na tarce czekoladę, pokruszone batony i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszać. Masę nałożyć na biszkopt.


Wierzch:

2 galaretki brzoskwiniowe

Galaretki rozpuścić wcześniej według przepisu na opakowaniu, można jak ktoś woli użyć mniejszej ilości wody. Jak tylko będzie tężała, wylać na masę.

z chomika white.and.black.flower

  • 7 KB
  • 16 lut 12 21:45
Składniki:

* CIASTO
* 50 dag sera
* 3 jajka
* 1/3 kostki masła
* 1 szklanka cukru
* 1 cukier waniliowy
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 5 dag rodzynek

* POLEWA
* 1 tabliczka czekolady twardej
* 3 łyżki masła

Przepis na ciasto: Ser zmielić razem z masłem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości i dodać do sera. Następnie do masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać opłukane i osuszone rodzynki oraz ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Piec około 1 i 1/2 godziny w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor. Upieczony sernik pozostawić przez kilka minut w wyłączonym piekarniku, przy otwartych drzwiczkach, a potem wyjąć i ostudzić. Gdy ostygnie, wyjąć z formy i polać gorącą polewą czekoladową.
Przepis na polewę: Czekoladę rozpuścić w rondelku razem z masłem. Gorącą polać ostudzony sernik.

z chomika Siuksiu

  • 16 KB
  • 16 lut 12 21:45
Ciasto orzechowe:

• 10 dkg zmielonych orzechów włoskich

• pół szkl. mąki tortowej

• pół szkl. mąki ziemniaczanej

• pół szkl. cukru

• 6 jaj

• pół kostki masła

• łyżeczka proszku do pieczenia


Masa sernikowa:

• 1 kg zmielonego twarogu (może byc gotowy, w wiadeku)

• szklanka cukru

• 5 jaj

• budyń waniliowy

• 2 łyżki mąki tortowej


Masa kremowa:

• duży kubek kwaśnej gęstej smietany (400 ml)

• 1,5 kostki masła (300 g)

• 5 czubatych łyżek cukru pudru

• paczuszka cukru waniliowego



Etapy przygotowania


1. Placek orzechowy: Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę, dodawać mąkę i proszek. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć ze zmielonymi orzechami i dodać do masy jajecznej. Upiec w 180 st. w prostokątnej formie (ok 20x25 cm), wyłożonej pergaminem. (po pół godzinnym pieczeniu sprawdzić wykałaczką). Wyjąć i wystudzić.

2. Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrem, gdy staną się prawie białe połączyć z mąką i budyniem, potem dodać ser, a na końcu ubitą na sztywno pianę. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Upiec (tak jak każdy sernik czyli w 160 - 170 st. ponad godzinę) w takiej samej formie jak ciasto orzechowe, wyłożonej pergaminem.

3. Krem: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając, dodawać po łyżce śmietany, aż do uzyskania jednolitej masy.

4. Placek orzechowy przeciąć wzdłuż i jedną cześć posmarować kremem. Na to wyłożyć sernik, posmarować kremem i przełożyć drugą częścią placka orzechowego. Resztą kremu posmarować wierzch i dekorować np. orzechami lub polać polewą czekoladową i oprószyć wiórkami kokosowymi. Uwaga: Ciasto powinno by włożone do lodówki na dobę!

zachomikowany

  • 13,1 MB
  • 16 lut 12 21:45

z chomika diabliczka70

  • 23 KB
  • 16 lut 12 21:45
Składniki:

* 175 g miękkiego masła
* 1 szklanka przesianego cukru pudru
* 1 łyżeczka esencji waniliowej
* 1 1/4 szklanki mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/4 szklanki proszku sosu custard (można zastąpić mlekiem w proszku,żółtkiem i odrobiną cukru)
* 1/4 szklanki mleka
* dżem, mus cytrynowy lub rozdrobniona czekolada

Sposób przygotowania:

* 1. Włożyć masło, cukier puder i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
* Przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i proszkiem sosu custard.
* Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko do mieszanki maślanej, ciągle ucierając.
* 2. Nabierać łyżką ciasto i formować kulki.
* Umieścić je na posmarowanej tłuszczem blasze.
* Kciukiem wykonać na środku każdego ciastka zagłębienie.
* 3. Wypełnić otwór łyżeczką dżemu, musem cytrynowym lub czekoladą.
* Piec 12 minut lub do zrumienienia ciasta.
* Przenieść na druciany stojak do ostygnięcia.

Uwagi:
Wystarcza na 30 sztuk
Piec w temperaturze 190°C
Przygotowanie 15 min Pieczenie 12 min
Ciasto należy owinąć plastikową folią i chłodzić przynajmniej 30 minut, żeby łatwiej dało się formować kułki.
Aby uzyskać subtelny smak orzechowy, przed odciśnięciem kciuka i napełnieniem otoczyć kulki w ziarnach sezamowych.

z chomika Milenianka17

  • 136 KB
  • 16 lut 12 21:45
SKŁADNIKI:

Ciasto:
30 dkg mąki
kostka margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

ponadto:
powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki
20 dkg orzechów włoskich (posiekać)
1 szklanka cukru pudru

Masa:
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 litra mleka
kostka masła
sok z połowy cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Podane składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 35x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki. Na wierzch rozsmarować powidła.
Ubić pianę z 2 białek i 0,5 szklanki cukru pudru. Wyłożyć na powidła i posypać połową posiekanych orzechów włoskich. Piec w temp. 180°C przez ok 15-20 min.
To samo zrobić z drugą częścią ciasta - rozwałkować na blachę, posmarować powidłami, na powidła wyłożyć pianę i posypać orzechami:) Piec jak poprzedni placek.

Przygotować krem:
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki i 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i dalej postępować jak przy gotowaniu budyniu. Ostudzić (można przykryć folią spożywczą żeby nie utworzył się kożuch).
Masło utrzeć i stopniowo dodawać (po 1 łyżce) ostudzony budyń. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy i sok z cytryny - ostrożnie żeby nam się krem nie zważył!

Jeden placek zostawić w blaszce, wyłożyć na niego masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego :)

z chomika Milenianka17

  • 8,5 MB
  • 16 lut 12 21:45

z chomika Rapcia

  • 63 KB
  • 16 lut 12 21:45
Babeczki z owocami
30 dag mąki
15 dag margaryny
10 dag cukru
3 żółtka
2 łyżki śmietany kwaśnej
sól
Wyk.Margarynę posiekać nożem razem z mąka,dodać sól,cukier,żółtka i śmietanę.Wszystko nożem siekając połączyć a następnie zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min.Po wyjęciu wylepić małe foremki w kształcie babeczek ciastem i piec w tem.200C przez 10 min.Po wystygnięciu można napełnić owocami i zalać galaretką lub ubitą śmietaną.

z chomika Brunetka6853

  • 62 KB
  • 16 lut 12 21:45
Składniki:

* 1 kg dobrze odciśniętego nie kwaśnego tłustego białego sera
* 2 niepełne szklanki cukru
* 8 jajek
* 1 kostka masła
* 1 torebka budyniu waniliowego
* 1 laska wanilii (posiekana)
* 1 cytryna
* 1 torebka (10 dag) rodzynek
* 3 dag płatków migdałowych
* 5 dag smażonej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:
Opłucz rodzynki, odsącz i razem z płatkami migdałowymi wsyp do miseczki. Zmiel ser (dwa lub trzy razy). W rondelku na małym ogniu rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia. Posmaruj tortownicę masłem, wysyp bułką tartą. Rozbij jajka, miseczkę z białkami przykryj i wstaw do lodówki, a żółtka utrzyj z cukrem, szczyptą soli, wanilią i sokiem z połówki cytryny. Do kogla-mogla dodawaj porcjami zmielony ser i proszek budyniowy, wciąż ucierając. Gdy masa będzie gładka i puszysta, wlej zimne masło i ucieraj, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Dodaj bakalie, wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ubij białka, sztywną pianę delikatnie połącz z masą serową. Przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Tortownicę ustaw na środkowym poziomie piekarnika. Po 40 minutach pieczenia możesz przykryć sernik folią aluminiową, aby wierzch się nie przypalił. Piecz jeszcze 10-15 minut, a potem wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na 10 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź w formie.

z chomika Zeeb

  • 0,9 MB
  • 16 lut 12 21:45
runo

z chomika tasia89

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    7
  • obrazy
    74
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

81 plików
28 MB




jolenta.t

jolenta.t napisano 24.08.2018 21:53

zgłoś do usunięcia
💛💛 Dobry Wieczór 💛💛obrazek♥♥♥
jolenta.t

jolenta.t napisano 11.09.2018 20:07

zgłoś do usunięcia

obrazek Miłego i pogodnego popołudnia

jolenta.t

jolenta.t napisano 14.11.2018 23:02

zgłoś do usunięcia

obrazek Pozdrawiam serdecznie

jolenta.t

jolenta.t napisano 23.11.2018 18:13

zgłoś do usunięcia

Dobry Wieczór

Miłego PIĄTKU ... z dobrym humorem,niech się poprawi jeszcze wieczorem i uśmiech... na Twym licu niech sprawi że wszyscy w koło... też będą się bawić. A radość Twa ... niech tak promieniuje bo dobry WEEKEND ... wszystkim zwiastuje. I jeszcze tylko... ślę pozdrowienia z nadzieją mówię ... do zobaczenia!

/ImagePreview.aspx?e=M7ReFAlcOIst_xgFmdgfQw&pv=2

jolenta.t

jolenta.t

jolenta.t napisano 25.11.2018 18:44

zgłoś do usunięcia

Witam Serdecznie

Pozdrawiam cieplutko i życzę spokojnego niedzielnego wieczorku

/ImagePreview.aspx?e=M7ReFAlcOIst_xgFmdgfQw&pv=2

jolenta.t

audiobook-ok

audiobook-ok napisano 10.12.2018 15:18

zgłoś do usunięcia
obrazek
 
 
SERDECZNIE POZDRAWIAM
bajki-seriale

bajki-seriale napisano 12.01.2019 19:31

zgłoś do usunięcia
obrazek
wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 31.07.2019 20:46

zgłoś do usunięcia
obrazek
wohiv13241

wohiv13241 napisano 1.05.2022 11:54

zgłoś do usunięcia
Super chomik
soterif545

soterif545 napisano 19.01.2023 10:32

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności