Naleśniki piwne.doc
-
- - Spis Świąt -
= = ● S T Y L E - NOWE 022 -
= = H-SYLWESTER- 2020-21 -
= HITY 2023 -
= Uliczna -
-= versje PORTABLE -
● GWIAZDKI-Migotki2 -
● GWIAZDKI-Migotki3 -
● INSPIRACJE 1 -
Aleksander Fredro. Bajki -
Amazing Slow Downer -
Ambient Design ArtRage -
Arie operetkowe -
Benedetta Caretta -
CCleaner.Professional -
Dieta -Dwie różne diety -
ESET Endpoint -
FAS -
Happy Birthday3 -
Happy Valentiness -
HAUSNER -
HUMOR5 -
Il VOLO -
Imbir -
InPixio Photo Studio -
IObit Uninstaller -
JESIEŃ 3 -
K-Lite Codec -
Kraje świata -
Na MIKOLAJA -
Na Wigilię2 -
New 2021 Year -
New Year Slideshow -
Nowy 2022 -
Nowy Rok2013 -
PODBRODEK -
PODKLADY BEZ GŁOSU -
RZezba -
Serca -
Style Textowe -
swieta -
TUTORIAL -
Ultra Adware Killer -
v.2024 -
v.24.0.0 -
Video efekty z maskami -
Video.Downloader -
Wedding SlideShow -
Wrocław do 2022 -
ZNANI 2
Mięso i inne produkty przeznaczone do smażenia wchłoną mniej tłuszczu, jeśli dodasz do nich łyżeczkę octu.
Mięso należy panierować bezpośrednio przed smażeniem. Jeśli zrobimy to wcześniej, podczas smażenia wyparowuje z niego sok. Powoduje to oddzielenie się panierki od mięsa, które w ten sposób traci na wyglądzie i smaku.
Wołowina i podroby (wątróbka, cynaderki) nie stwardnieją i nie wyschną podczas smażenia, jeżeli posolisz je dopiero po usmażeniu. Posolone wcześniej zaczynają wydzielać sok, co sprawia, że będą wysuszone i twarde.
Duszone wątróbki lub inne podroby będą delikatne i soczyste, jeżeli dwie godziny przed przyrządzeniem namoczysz je w mleku lub soku pomidorowym.
Soczystą i smaczną pieczeń przyrządzisz, jeśli mięso najpierw zrumienisz na patelni. Sprawi to, że soki i cukry skarmelizują się, dając aromatyczną, chrupiącą skórkę, która utrudni wyciekanie soku przy pieczeniu.
Mięso drobiowe będzie kruche i delikatne, jeżeli przed gotowaniem lub smażeniem zanurzysz je kilkakrotnie na przemian w gorącej i zimnej wodzie.
Ryż będzie sypki i się nie rozklei, jeśli w czasie gotowania kilkakrotnie dolejesz do niego trochę zimnego mleka.
Ryż ugotuje się szybciej, jeśli wcześniej zalejesz go na 30 minut zimną wodą.
Sos czy zaprawa do zupy nie będą miały grudek, jeśli mąkę ziemniaczaną lub pszenną rozprowadzisz zimną wodą. Gdy użyjesz do tego gorącej wody, mąka spęcznieje i trud¬niej ją będzie rozmieszać. To samo dzieje się np. z kaszą manną sypaną na wrzątek - zbija się w grudki. Aby tego uniknąć, przed gotowaniem opłucz ją w zimnej wodzie.
Nie łącz ogórków, jabłek, gruszek z innymi surowy¬mi owocami i warzywami, np. ogórków z pomidorami. Zawierają one askorbinazę, enzym, który niszczy witaminę C w innych produktach, przyspieszając jej utlenianie.
Nie wszystkie warzywa i owoce przechowywane w lodówce tolerują swoje sąsiedztwo. I tak rzodkiewka i świeża papryka stracą jędrność, gdy położymy je przy główce czosnku, natomiast ogórki natychmiast zżółkną w pobliżu pomidorów, a zielona pietruszka i szczypiorek - zwiędną.
Z kolei przy jabłkach inne owoce szybciej dojrzewają, cebula zaś traci smak.
Rozdrobnione jabłka, gruszki, awokado, seler nie ściemnieją pod wpływem powietrza, jeśli obficie skropisz je sokiem z cytryny. Enzym, który powoduje ciemnienie, możesz też zniszczyć blanszowaniem (obrane owoce zanurz we wrzątku i po 2-3 minutach wyjmij).
Pokrojone ziemniaki nie ściemnieją, jeśli wrzucisz je na chwilę do lekko osolonej wody.
Potrawy z cykorii nie będą miały gorzkawego smaku, jeśli dokładnie usuniesz z niej głąb (to on jest najbardziej gorzki), natomiast na godzinę przed przygotowaniem dania liście włożysz do letniej wody albo na krótko wrzucisz do gotującego się mleka.
Brukselkę obraną z zewnętrznych liści i umytą wrzucaj na gotującą się wodę i gotuj krót¬ko, bez przykrycia (wtedy pod pokrywką nie gromadzą się gazy o zapachu siarki).
Kalafior i kapusta w czasie gotowania wydzielają nieprzyjemny zapach. Aby woń była mniej dokuczliwa, do garnka możesz włożyć skórkę razowego chleba.
Warzywa solimy, gdy są już prawie miękkie. Tracą wówczas mniej witamin.
Sałata zachowa znacznie dłużej świeżość, jeśli przed włożeniem do lodówki zawiniesz ją w suchą ściereczkę albo umieścisz w plastikowej torebce. Zwiędła odzyska świeżość po 20 minutach leżenia w letniej wodzie, z kilkoma kroplami soku z cytryny lub szczyptą cukru.
Do ciasta naleśnikowego zawsze dodawaj mleko słodkie lub kwaśne, wymieszane pół na pół z wodą. Naleśniki przygotowane tylko na kwaśnym mleku przywierają do patelni.
Smak naleśników zmienisz, dodając do ciasta kakao, cynamon, startą skórkę pomarańczową lub likier pomarańczowy.
Jaja przeznaczone do gotowania powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego wyjmij je z lodówki na pół godziny przed gotowaniem. Nawet, gdy skorupka pęknie w czasie gotowania, z jaja nie wypłynie białko.
Omlet będzie wyjątkowo smaczny i puszysty, jeśli do jaj dokładnie wymieszanych z mlekiem dodasz trochę drobno startego żółtego sera (najlepiej goudy) oraz wody mineralnej gazowanej.
Nie przypalisz mleka, jeśli na dno garnka wlejesz trochę wody i zagotujesz. Dopiero wtedy wlej zimne mleko, które następnie gotuj pod przykryciem. Woda będzie izolacją, więc cukier zawarty w mleku nie przywrze do dna.
Ciasto nie opadnie i będzie pulchne, gdy przed piecze¬niem przesiejesz mąkę na gęstym sicie. Jeśli w przepisie jest proszek do pieczenia lub kakao, wymieszaj je z mąką i też przesiej, aby równomiernie się rozłożyły.
Kostki lodu będą bardziej przezroczyste, gdy zamrozisz przegotowaną wodę.
Kuchenne nieprzyjemne zapachy pochłoną ugotowane w małej ilości wody zioła: pieprz, mięta, majeranek i goździki. Zalane wodą doprowadź do wrzenia, a potem gotuj na małym ogniu w odkrytym rondelku. Taki sam efekt zapewni gotowanie octu.