Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Mini omleciki.docx

A-n-i-t-a / ✿ KUCHNIA - / Naleśniki- Racuchy / Mini omleciki.docx
Download: Mini omleciki.docx

148 KB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować





Mięso i inne produkty przeznaczone do smażenia wchłoną mniej tłuszczu, jeśli dodasz do nich łyżeczkę octu.
Mięso należy panierować bezpośrednio przed smażeniem. Jeśli zrobimy to wcześniej, podczas smażenia wyparowuje z niego sok. Powoduje to oddzielenie się panierki od mięsa, które w ten sposób traci na wyglądzie i smaku.
Wołowina i podroby (wątróbka, cynaderki) nie stwardnieją i nie wyschną podczas smażenia, jeżeli posolisz je dopiero po usmażeniu. Posolone wcześniej zaczynają wydzielać sok, co sprawia, że będą wysuszone i twarde.
Duszone wątróbki lub inne podroby będą delikatne i soczyste, jeżeli dwie godziny przed przyrządzeniem namoczysz je w mleku lub soku pomidorowym.
Soczystą i smaczną pieczeń przyrządzisz, jeśli mięso najpierw zrumienisz na patelni. Sprawi to, że soki i cukry skarmelizują się, dając aromatyczną, chrupiącą skórkę, która utrudni wyciekanie soku przy pieczeniu.
Mięso drobiowe będzie kruche i delikatne, jeżeli przed gotowaniem lub smażeniem zanurzysz je kilkakrotnie na przemian w gorącej i zimnej wodzie.
Ryż będzie sypki i się nie rozklei, jeśli w czasie gotowania kilkakrotnie dolejesz do niego trochę zimnego mleka.
Ryż ugotuje się szybciej, jeśli wcześniej zalejesz go na 30 minut zimną wodą.
Sos czy zaprawa do zupy nie będą miały grudek, jeśli mąkę ziemniaczaną lub pszenną rozprowadzisz zimną wodą. Gdy użyjesz do tego gorącej wody, mąka spęcznieje i trud¬niej ją będzie rozmieszać. To samo dzieje się np. z kaszą manną sypaną na wrzątek - zbija się w grudki. Aby tego uniknąć, przed gotowaniem opłucz ją w zimnej wodzie.
Nie łącz ogórków, jabłek, gruszek z innymi surowy¬mi owocami i warzywami, np. ogórków z pomidorami. Zawierają one askorbinazę, enzym, który niszczy witaminę C w innych produktach, przyspieszając jej utlenianie.
Nie wszystkie warzywa i owoce przechowywane w lodówce tolerują swoje sąsiedztwo. I tak rzodkiewka i świeża papryka stracą jędrność, gdy położymy je przy główce czosnku, natomiast ogórki natychmiast zżółkną w pobliżu pomidorów, a zielona pietruszka i szczypiorek - zwiędną.
Z kolei przy jabłkach inne owoce szybciej dojrzewają, cebula zaś traci smak.
Rozdrobnione jabłka, gruszki, awokado, seler nie ściemnieją pod wpływem powietrza, jeśli obficie skropisz je sokiem z cytryny. Enzym, który powoduje ciemnienie, możesz też zniszczyć blanszowaniem (obrane owoce zanurz we wrzątku i po 2-3 minutach wyjmij).
Pokrojone ziemniaki nie ściemnieją, jeśli wrzucisz je na chwilę do lekko osolonej wody.
Potrawy z cykorii nie będą miały gorzkawego smaku, jeśli dokładnie usuniesz z niej głąb (to on jest najbardziej gorzki), natomiast na godzinę przed przygotowaniem dania liście włożysz do letniej wody albo na krótko wrzucisz do gotującego się mleka.
Brukselkę obraną z zewnętrznych liści i umytą wrzucaj na gotującą się wodę i gotuj krót¬ko, bez przykrycia (wtedy pod pokrywką nie gromadzą się gazy o zapachu siarki).
Kalafior i kapusta w czasie gotowania wydzielają nieprzyjemny zapach. Aby woń była mniej dokuczliwa, do garnka możesz włożyć skórkę razowego chleba.
Warzywa solimy, gdy są już prawie miękkie. Tracą wówczas mniej witamin.
Sałata zachowa znacznie dłużej świeżość, jeśli przed włożeniem do lodówki zawiniesz ją w suchą ściereczkę albo umieścisz w plastikowej torebce. Zwiędła odzyska świeżość po 20 minutach leżenia w letniej wodzie, z kilkoma kroplami soku z cytryny lub szczyptą cukru.
Do ciasta naleśnikowego zawsze dodawaj mleko słodkie lub kwaśne, wymieszane pół na pół z wodą. Naleśniki przygotowane tylko na kwaśnym mleku przywierają do patelni.
Smak naleśników zmienisz, dodając do ciasta kakao, cynamon, startą skórkę pomarańczową lub likier pomarańczowy.
Jaja przeznaczone do gotowania powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego wyjmij je z lodówki na pół godziny przed gotowaniem. Nawet, gdy skorupka pęknie w czasie gotowania, z jaja nie wypłynie białko.
Omlet będzie wyjątkowo smaczny i puszysty, jeśli do jaj dokładnie wymieszanych z mlekiem dodasz trochę drobno startego żółtego sera (najlepiej goudy) oraz wody mineralnej gazowanej.
Nie przypalisz mleka, jeśli na dno garnka wlejesz trochę wody i zagotujesz. Dopiero wtedy wlej zimne mleko, które następnie gotuj pod przykryciem. Woda będzie izolacją, więc cukier zawarty w mleku nie przywrze do dna.
Ciasto nie opadnie i będzie pulchne, gdy przed piecze¬niem przesiejesz mąkę na gęstym sicie. Jeśli w przepisie jest proszek do pieczenia lub kakao, wymieszaj je z mąką i też przesiej, aby równomiernie się rozłożyły.
Kostki lodu będą bardziej przezroczyste, gdy zamrozisz przegotowaną wodę.
Kuchenne nieprzyjemne zapachy pochłoną ugotowane w małej ilości wody zioła: pieprz, mięta, majeranek i goździki. Zalane wodą doprowadź do wrzenia, a potem gotuj na małym ogniu w odkrytym rondelku. Taki sam efekt zapewni gotowanie octu.
Inne pliki do pobrania z tego chomika
Naleśniki- Racuchy - Racuchy z serem.jpg
Racuchy z serem składniki: 1/2 kg. maki 20 dkg. białego ...
Racuchy z serem składniki: 1/2 kg. maki 20 dkg. białego sera 1 i 1/5 szklanki mleka 3 żółtka 5 dkg. drożdży 1 łyżka cukru cukier waniliowy lub aromat jaki kto lubi szczypta soli, olej do smażenia, cukier puder do posypania racuchów Drożdże wymieszać z 1/5 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżka cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wsypać do dużej miski, dodać żółtka, pokruszyć ser,wsypać cukier waniliowy, szczyptę soli mleko. Wszystko wymieszać dodając wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto aż powstaną pęcherzyki. Po wyrobieniu odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto powinno mieć lepka konsystencję. Nabierać łyżką i układać na rozgrzanym oleju. Piec na zloty kolor z obu stron. Po upieczeniu układać racuchy na papierowym ręczniku aby ściekł olej. Ostudzone posypać cukrem pudrem. Ten przepis nie jest dokładnie mój bo ja robię wszystko na ,,oko,, dodam tylko ze ja czasami do racuchów z serem dodaje jeszcze cząstki jabłek i podaje dzieciom z bita śmietaną zamiast cukru pudru i oczywiście w miarę cieple. Tak czy inaczej życzę smacznego
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności