Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Prawdy i mity o cholesterolu.docx

A-n-i-t-a / ✿ KUCHNIA - / =Porady - Triki / Prawdy i mity o cholesterolu.docx
Download: Prawdy i mity o cholesterolu.docx

209 KB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować



Aby potrawa była smaczna i oryginalna, często nie wystarcza przygotowanie jej dokładnie według przepisu. Są różne sposoby i sztuczki ułatwiające przyrządzanie dań
Nie z każdej mąki
Smak i wygląd drożdżowego ciasta zależy między innymi od właściwie dobranej mąki. Przede wszystkim musi być świeża. Taka mąka, gdy ją ściśniemy w dłoni, zbija się w grudki, ale po rozprostowaniu dłoni natychmiast się rozsypuje. Jest miękka, słodkawa, ma przyjemny zapach, a przy zagniataniu lekko chrzęści. Znaczenie ma też dobór odpowiedniego gatunku mąki do konkretnego rodzaju ciasta. Do ciast kruchych i pół-kruchych najlepsza jest
krupczatka. Natomiast ciasta drożdżowe i smażone dobrze się udają, jeśli przy¬rządzimy je z mąki pszennej (2/3) wy¬mieszanej z krupczatka (1/3). Na strudle najlepsza jest bardzo miałka i do¬brze przesiana mąka pszenna. Przesiewa¬nie mąki jest wskazane w każdym przypadku - w ten sposób bowiem napowietrza się ją i pozbawia zanieczyszczeń.

Dodatki do ciast drożdżowych
Są to bakalie: rodzynki, migdały, orzechy, smażona lub kandyzowana skórka pomarańczowa, a także aromaty i esencje zapachowe. Ingrediencje te korzystnie wpływają na smak i zapach ciasta. Zapracowanym paniom do¬mu, które nie lubią celebracji z przygotowywaniem rozczynu, polecamy drożdże instant - dodaje się je wprost do mąki i od razu zagniata z innymi składnikami. Do tradycyjnych bab i placków pasuje lukier, który nie tylko dodaje im smaku i urody, ale także chroni przed wysychaniem. Niestety, w sprzedaży nie ma gotowych lukrów. Jeśli drożdżowe ciasto na¬sączymy ponczem, możemy wykończyć je gotową polewą.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności