Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
wspom_nienie
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna ☼ Zby ㋡ szek ☼

widziany: 30.03.2024 15:23

  • pliki muzyczne
    2011
  • pliki wideo
    4255
  • obrazy
    98125
  • dokumenty
    7227

112080 plików
328,13 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
wspom_nienie
& koronawirus COVID-19
 
☼ Pogoda
 
●Żarty (1)
➡ Kalendarz
 
1 (h-1)
Ⓐ INWAZJA ROSJI NA UKRAINĘ W NOCY Z 23 NA 24 LUTEGO 2022
 
1 (h-1)
Ataki z Białorusi na Polskę
 
1 (h-1)
ONZ
1 (h-1)
Ⓑ Bajeczna zima
Ⓑ BIULETYN PRAWNY
 
Biuletyny
Chomik
 
☕ Różności
 
Aquaparki (h-A)
Bilionerzy (B)
Dokumenty (h-D)
Edukacja
 
1 (h-1)
Ekstremalni e
Firmy
 
Krüger&M atz
 
Gry, toto-lotki
 
1 (h-1)
Kosmiczne informacje
Leśnictwo
 
1 (h-1)
Mądrości
 
Nazwiska i Imiona
 
Imiona
Numizmatyka (h-N)
Nurkowanie
 
Atlas fauny i flory Morza Śródziem nego
Niebe zpiec zne zwier zęta morsk ie
Ukwia ły (Acti niari a)
Ogródek
Podświadomo ść
 
1 (h-1)
Polska (h-P)
Portret
 
1 (h-1)
Yuehua He
Przepisy - domowe sposoby
Relaks(456)
Remonty
 
Mario Budowlan iec (h-MB)
Rolnictwo
 
Rosyjskie hity
Rysunek na szkle (h-r)
Sport (h-S)
ŚWIATOWE AFERY
Taniec (h-ta)
Teksty - polskie (h-t)
Teksty - zagraniczne ♪(h-T)
Tydzień za tygodniem
 
w pdf (h-pd)
Wielcy
 
Zaginiony świat
 
1 (h-1)
Żarty - niekonieczn ie
 
Zdrowie (h-Z)
Życie
 
Życie codzienne
 
🐝 Miód
ART
 
Do
Fotki
 
Geografi a (h-G)
Góry
Jeziora
Kącik muzyczny
Karnawał
 
Bokwa
Zumba
Krajobra zy
 
Wscho dy
Zacho dy
Natura - Przyroda
 
Ocean
Pies
 
Piesk i
w pdf
Powitani a
Przyjaźń
Ptaki
 
1 (h-1)
Jerzy ki
Religijn e
 
Rzeki
 
1 (h-1)
Sklepy
 
1 (h-1)
Turystyk a
 
15 naj­p o­pu­ lar­n iej­s zych kra­j ów na Ka­ra ­ibac h w 2012 roku
Wycieczk owce
 
Costa Conco rdia
Zwierzęt a
░▒▓
 
☺ ☻ Od gości z chomika
 
Błędy
 
Grupa Bilderberg
 
1 (h-1)
-Nonsensy
 
Światowe Dni Młodzieży, Kraków 2016 (h-Kr)
Ⓣ Telefony
Unia Europejska
 
Winiety drogowe - Europa
Wisła 2008
CO TO JEST POPRAWNOŚĆ POLITYCZNA (h-C)
Komentarze
 
ED
matka zmusiła nieletni ą córkę do seksu ze swoim partnere m (h-matka )
Seks oralny (h-Seks)
Prezentacje
Ⓓ Do czytania (D)
Galimatias z odbiorem telewizji
ⓘ Instrukcje
 
Ⓙ_Jak wzywać pomoc
 
Ⓚ Klauzula informacyjna (dane osobowe)
 
1
Ⓚ Komputery, smartfony, sieć itp
 
Ⓛ Ulotki lekarstw
 
Ⓜ Moda
 
1 (h-1)
Meble
Kuchnie
1 (h-1)
Ⓝ Nauka
 
Ⓝ Nie polecam - fatalny zakup itp
 
Ⓝ Niespodzianki (N)
NARODOWY SPIS POWSZECHNY LUDNOŚCI I MIESZKAŃ 2021[h-1]
Ostatnie na stronie (h-1)
Ⓟ Poradniki opieki (h-1)
Ⓢ Sport
 
Ⓢ Szok Płacisz pożyczkę nie zaciągniętą przez siebie (hasło-S)
ⓈⓌ
 
Ⓣ Tapety (h-1)
Ⓦ Wrzutki (h-1)
Ze ŚWIATA WIADOMOŚĆI
1
Katargate


Kraj miodem płynący?
Wirtualna Polska | aktualizacja 2012-11-18 (21:13)

Spożycie i produkcja miodu w Polsce stale rosną. Naszym pszczelarzom udaje się odpierać nawet ataki na nasz rynek chińskich produktów miodopodobnych. Dużo gorzej wygląda walka z chorobami i budową marki polskiego miodu za granicą.
W maju tego roku na hotelu Hyatt w centrum Warszawy jako pierwszym w Polsce zainstalowano małą pasiekę. Po kilku miesiącach udało się zebrać około 20 litrów miodu. Ponieważ hotel mieści się zaraz przy Łazienkach Królewskich, wytwór pracy pszczół dostał nazwę "Łazienki Gold". Podobno smakuje wyśmienicie.

- Wykorzystujemy go przy przyrządzaniu posiłków w naszej kuchni, ale w głównej mierze promujemy w naszym bufecie podczas śniadań. Wykładamy go na specjalnie przygotowanym miejscu. Klienci naszego hotelu bardzo go sobie chwalą - mówi Karolina Gochnio z Hyatt Regency Warszawa.
To małe wydarzenie pokazuje, z jakim namaszczeniem traktujemy dziś pszczoły. Według niektórych antropologów wynalezienie przez człowieka sposobu na wytwarzanie miodu pitnego, pierwszego alkoholu, to moment przejścia z natury do kultury. Kiedyś miód był głównie używany do słodzenia, dziś traktujemy go raczej jako lekarstwo.

- Polak spożywa około 0,65-0,7 kg miodu rocznie. To dużo mniej niż średnia w starej Unii. Dla przykładu Grek je ponad 3,5 kg rocznie, a Niemiec około 2 kg rocznie. W naszym kraju nie ma jeszcze mody na apiterapię, czyli zapobiegawcze spożywanie miodu. U nas na razie sięgamy po niego głównie, gdy zachorujemy - mówi Tadeusz Sabat, prezes Polskiego Związku Pszczelarskiego.

Miodu cały czas za mało

W tym roku nasze pasieki dały około 22 tys. ton miodu. Zbiory nie są najlepsze ze względu na kiepską pogodę. W rekordowym zeszłym roku zebrano aż 28 tys. ton. Choć produkcja od lat rośnie, to nie nadąża za rosnącą konsumpcją. Średnia z ostatniej dekady to około 17 tys. ton zbiorów rocznie, ale zapotrzebowanie to nawet 27-28 tys. ton.

Obecnie rocznie sprowadzamy więc kilka tysięcy ton miodu . Jednocześnie 2-3 tys. ton eksportujemy. Najbardziej popularny i lubiany jest nasz miód wrzosowy - kupują go Niemcy, Francuzi, a nawet Portugalczycy. Jest on najdroższym produktem polskich pszczelarzy. Za jego kilogram trzeba zapłacić ponad 35-40 zł w sprzedaży bezpośredniej. W sklepie niemieckim wart będzie już 20 euro.

Co ciekawe, sukces polskiego miodu to zasługa Związku Radzieckiego, a dokładniej jego wojska. To właśnie z byłych baz i nieużywanych już poligonów, które dziś przekształciły się we wrzosowiska, pochodzi ten miód. Dziś pomaga też Unia Europejska. Wiele osób tylko dla dopłat kupuje sobie grunty rolne i obsiewa je np. rzepakiem. Ponieważ nie zbiera go, a liczy tylko na pieniądze z Brukseli, nie stosuje żadnych pestycydów. Dla pszczół to idealna uprawa.

Mieszanka, czyli 99 proc. z Chin

W polskich sklepach trudno jednak uświadczyć miód czysto z naszych pasiek. Większość oznaczonych jest enigmatycznym stwierdzeniem: "mieszanka miodów wyprodukowanych w UE i krajach spoza UE". Problem w tym, że prawo nie precyzuje, ile tego europejskiego miodu powinno być w słoiku. Często więc na litr miodu tylko 10 ml pochodzi od polskich pszczół. Reszta to import z Chin.

- Taki miód nie ma dla nas żadnych właściwości zdrowotnych. Łączenie miodów najczęściej wiąże się z ich podgrzaniem w celu uzyskania płynności i standaryzacji. To właśnie ten proces zabija wszystkie walory miodu - mówi prezes PZP.

Druga sprawa to alergie. Picie miodu, a szczególnie tego wielokwiatowego, jest naturalną szczepionką na pyłki. Pod jednym warunkiem. Musi to być miód z terenu, na którym żyjemy. Spożywanie znacznych ilości miodu z innych regionów wywołuje efekt odwrotny - zamiast leczyć alergię, wywołuje ją.

Samo sformułowanie "mieszanka miodów wyprodukowanych w UE i krajach spoza UE" pojawiło się na słoikach z miodem po skandalu związanym z chińskim produktem. W jednej z partii z Państwa Środka wykryto bardzo szkodliwy dla człowieka chloramfenikol. Po aferze z opakowań zniknął więc napis: "Made in China".

Dziś pszczelarz to jednocześnie handlowiec

Niestety, mieszanki miodów dostępne w sklepach coraz częściej sprzedawane są także przy leśnych drogach jako produkty regionalne. Część osób kupuje je po prostu taniej w dyskoncie, przelewa do słoika i sprzedaje turystom.
- Mam klientów, którzy przyjeżdżają do mnie tylko raz, by sprawdzić, czy w ogóle mam pasiekę. Później miód zamawiają już w internecie. To są ludzie, którzy chcą wiedzieć, że mają do czynienia z pszczelarzem, a nie jakimś biznesem - mówi Tomasz Miodek, pszczelarz od 10 lat i autor bloga o miodzie.

Jego pszczelarstwo to sześć miesięcy pracy po nawet kilkanaście godzin dziennie, siedem dni w tygodniu. Za to gdy pszczoły idą spać, to - jak sam mówi - można sobie pojechać do Indii. Rocznie zbiera około 7 ton różnego rodzaju miodu, który sprzedaje wysyłkowo, na swojej farmie lub rzadziej na targach. Nie licząc rolników, którzy mają dwa-trzy ule na swoim podwórku, pszczelarzy takich jak on jest najwięcej.

I jeśli ich pszczół nie zaatakuje żadna warrioza, to wiedzie mu się całkiem nieźle. Polscy pszczelarze około 65 proc. swojej produkcji sprzedają, jak Tomasz Miodek, bezpośrednio konsumentom. Im chińska konkurencja jest niestraszna. Omijając pośredników, mają szansę zarobić najwięcej, a Polacy chętniej kupują miód bezpośrednio od pszczelarzy niż w sklepie.

Kilogram miodu, według danych Ministerstwa Rolnictwa, kosztuje u nich około 22 zł. W skupie za ten sam miód wielokwiatowy dostaną 8-9 zł. I tak jednak do pośredników trafia ok. 24 proc. produkcji, 10 proc. największe pasieki sprzedają bezpośrednio do sklepów.
Jednocześnie polscy pszczelarze są zwolnieni z płacenia podatków, jeśli mają do 80 rodzin pszczelich. Nikt tego nie sprawdza, więc w zasadzie wszyscy polscy producenci nie płacą podatku.
- Najważniejsza rola pszczół to nie dawanie miodu, ale zapylanie. Według wyliczeń Unii Europejskiej każdy ul przynosi gospodarce 1070 euro rocznie. Jeżeli pszczoły dają tyle, a nie biorą za zapylanie żadnych pieniędzy, no to trudno, żeby ich właścicieli opodatkowywać - mówi Tadeusz Sabat.

Niemcy boją się Made in Poland

Sprzyjające pszczelarzom przepisy podatkowe, stosunkowo nieduża ilość chemii stosowana przez polskich rolników oraz dotacje z Unii Europejskiej sprawiają, że liczba pszczelich rodzin stale rośnie. Przez ostatnią dekadę wzrosła z 900 tys. do około 1,3 mln. To jednak cały czas za mało. Szacuje się, że Polska potrzebuje ok. 2 mln pszczelich rodzin.

- Dwa razy większe od nas Niemcy mają około 700 tys. uli. U nich zapotrzebowanie na pszczoły jest ogromne. Szukając rozwiązań, patrzą na nas i nasze pszczelarstwo - mówi Tadeusz Sabat.

Nie do końca zgadza się z nim największy polski producent miodu Janusz Kasztelewicz.
- Pszczelarstwo jest bardzo ryzykowne. W jeden rok można stracić wszystko. Mam kolegę, który miał 500 rodzin pszczelich. Jego ule zaatakowała choroba i został z 40 rodzinami. Pomoc w odtworzeniu pasieki trudno uzyskać - opowiada właściciel firmy Sądecki Bartnik.

Dodaje, że problemem jest wypromowanie marki polski miód. Podobno niemieccy pszczelarze swego czasu płacili nawet swoim gazetom za dyskredytowanie naszych wyrobów. Dziś korzystają z tego samego chwytu co Chińczycy na naszym rynku.
- Sprzedałem ostatnio kilkaset ton miodu z zeszłego roku do Niemiec. Tamtejszy producent sprzeda go z napisem Made in Germany lub napisze na opakowaniu, że to mieszanka miodów z Unii Europejskiej - żali się Janusz Kasztelewicz.

Żeby bronić swoich praw duzi, producenci kilka miesięcy temu założyli Stowarzyszenie Pszczelarzy Zawodowych. Choć przyłączyło się do niego zaledwie 0,5 proc. z około 50 tys. polskich pasiek, to odpowiadają oni za około 15 proc. produkcji polskiego miodu. Może sprawią, że Niemcy spróbują miodu Made in Poland?


obrazek


http://finanse.wp.pl/kat,104128,title,Kraj-miodem-plynacy,wid,15102638,wiadomosc.html?ticaid=1f90e

komentarze
GMO w Polsce â przegłosowano cichaczem 8 listopada To absolutnie poważna sprawa. Koalicja rządząca (PO+PSL) przegłosowała 8 listopada 2012 r. w sejmie ustawę dopuszczającą obrót żywnością GMO w Polsce. Mimo tego, iż zdecydowana większość społeczeństwa uważa tą żywność za szkodliwą dla zdrowia. Mało tego, ustawa nie narzuca obowiązku znakowania żywności GMO. Nie będziemy wiedzieć, czy kupowana żywność jest GMO, czy też nie. Wiele krajów Unii Europejskiej (m.in. Francja, Austria, Węgry, Włochy, Luksemburg, Grecja, Niemcy, Bułgaria) oraz Szwajcaria zabroniło, na podstawie odpowiedniego uzasadnienia, upraw roślin genetycznie zmodyfikowanych.~nick [2012-11-18 15:29]
~Ada [2012-11-21 16:50] @jot ^ To dlaczego w Carfurze była oliwa z dodatkiem soji GMO bez oznakowania (drobny druk czytelny pod lupą)
  • 408 KB
  • 16 sie 22 14:19
MIÓD PITNY - ARONIAK Miód pitny aroniak jest to trunek powstały w wyniku beztlenowej fermentacji brzeczki miodu pszczelego. Pod pojęciem brzeczki miodowej kryje się roztwór miodu w ściśle określonej ilości wody i soku aroniowego. Najczęściej spotykany miód pitny trójniak - aroniak, powstaje z jednej objętości miodu i dwóch objętości wody i soku aroniowego.


MIÓD PITNY - MALINIAK Miód pitny maliniak jest to trunek powstały w wyniku beztlenowej fermentacji brzeczki miodu pszczelego. Pod pojęciem brzeczki miodowej kryje się roztwór miodu w ściśle określonej ilości wody i soku aroniowego. Najczęściej spotykany miód pitny trójniak - aroniak, powstaje z jednej objętości miodu i dwóch objętości wody i soku malinowego.

Miod pitny prosto od pszczelarza
Po wieloletnich zabiegach zainteresowanych stron, nareszcie polskie przepisy zostają dopasowane do unijnych. Polscy rolnicy będą mogli wytwarzać 100 hektolitrów trunku (10 tys. litrów) i sprzedawać własne wina owocowe, gronowe i miody pitne bez konieczności rejestracji działalności gospodarczej. Ustawa o wyrobie i rozlewie win jest korzystna dla producentów tego trunku, przyczyni się do rozwoju winiarstwa w naszym kraju. Nowe przepisy pozwolą na sprzedaż wina własnej produkcji, np. w gospodarstwach agroturystycznych, co da dodatkowy dochód rolnikom. Ale też domowe wino będzie można kupować bezpośrednio u producenta – prosto z beczki. Możliwe będzie także jego butelkowanie i sprzedaż w lokalnych sklepach czy restauracjach.

  • 229 KB
  • 16 sie 22 14:19
MIÓD PITNY - TRÓJNIAK : Miód pitny jest to trunek powstały w wyniku beztlenowej fermentacji brzeczki miodu pszczelego. Pod pojęciem brzeczki miodowej kryje się roztwór miodu w ściśle określonej ilości wody. Najczęściej spotykany miód pitny trójniak, powstaje z jednej objętości miodu i dwóch objętości wody.

Miód pitny znany był na terenach polskich jeszcze na długo przed wprowadzeniem chrześcijaństwa. Wraz z rozpoznaniem przez człowieka miodu jako pierwszego środka słodzącego, jednocześnie zaczęto go używać do wyrobu napojów, tak miodów pitnych jak i piwa miodowego. Jako że zbyt srogie warunki klimatyczne naszego kraju nie pozwalały na rozpowszechnioną na południu jak i zachodzie Europy uprawę winorośli, to właśnie olbrzymie bory jak i puszcze występujące tak obficie w naszym kraju, stanowiły doskonałą bazę pożytkową dla pszczół. Na przestrzeni wieków powstawały pierwsze miodosytnie, prowadzone przez specjalizujących się w tej dziedzinie zakonników. Do dziś najznakomitsze trunki miodowe wyrabia się właśnie w oparciu o ich recepturę.

Tradycyjny podział miodów pitnych wyróżnia półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki. Różne bukiety smakowe miodów uzyskuje się przez dodanie do brzeczki przypraw takich jak: imbir, cynamon, kardamon, skórka z pomarańczy, goździki czy inne w zależności od uznania.

http://www.miodpodkarpacki.pl/produkty/produkty_miody.php
  • 204 KB
  • 16 sie 22 14:07
MIÓD WRZOSOWY: Ze względu na niepowtarzalny smak, wyjątkowo bogatą zawartość enzymów i aminokwasów przy nader trudnych warunkach pozyskania, bardzo często nazywany jest również królem miodów. Swój niezwykły smak i zapach, zawdzięcza olejkom eterycznym oraz ponad stu innym substancjom pochodzącym z nektaru. Świeży miód wrzosowy ma ciemny, rubinowy kolor i bardzo szybko przybiera galaretowatą postać. Pod wpływem zachodzącej z czasem krystalizacji, staje się znacznie jaśniejszy.
Miód wrzosowy zawiera w swoim składzie łatwo przyswajalne przez nasz organizm biopierwiastki, neurohormony oraz hormony wzrostu. Posiada silne właściwości antyseptyczne, bakteriobójcze i moczopędne,
Szczególnie zalecany jest w chorobach nerek i dolegliwościach ze strony układu moczowego. Ponadto ceniony jest w leczeniu schorzeń serca, układu pokarmowego i oczu.
Dzięki zawartości inhibiny, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne, co czyni go pomocnym przy wielu infekcjach. Kolejną wyróżniającą cechą jest wyjątkowo duża zawartość hormonu wzrostu, przez co powinien znaleźć się w diecie dzieci w okresie wzrostu. W stosunku do innych rodzajów miodu wyróżnia go wyjątkowo wysoka zawartosć łatwo przyswajalnych biopierwiastków.
Jeśli ktoś stosuje wykonane domowym sposobem maseczki, to nie sposób zapomnieć o chociażby niewielkim dodatku miodu wrzosowego, co szybko odwdzięczy się zauważalnym efektem.

  • 200 KB
  • 16 sie 22 14:07
MIÓD ZE SPADZI LIŚCIASTEJ: Miód spadziowy ze spadzi liściastej jest niemalże tak wartościowy jak spadź iglasta. Pochodzi głównie ze spadzi takich drzew jak topola, brzoza czy lipa. Żywiczny posmak tego miodu jest jednak znacznie mniej wyrazisty w stosunku do pochodzącego od drzew iglastych.
W odróżnieniu od bardzo ciemnego miodu ze spadzi iglastej, spadź liściasta zazwyczaj przybiera herbaciane zabarwienie przechodzące czasem do lekko brązowego.
Zawiera takie biopierwiastki jak potas, wapń, sód, fosfor, magnez i mangan, które występują w znaczących ilościach w odróżnieniu do miodów nektarowych. Zakres działania jest zbliżony do miodu ze spadzi iglastej. Ponadto znajduje zastosowanie w leczeniu stawów, układu moczowego, chorób dróg żółciowych, wątroby jak i jelit.
Spośród wielu właściwości prozdrowotnych, na szczególne wyróznienie zasługuje działanie antybiotycze.
Warto spożywać go w profilaktyce wielu chorób, zarówno jesiennych przeziębień, jak i chorób serca czy układu krążenia. Miód ze spadzi liściastej zalecany jest również w przypadku problemów z przewodem pokarmowym w tym z takimi dolegliwościami jak zgaga.
Należy zwrócić uwagę, ze miod pochodzący ze spadzi drzew liściastych charakteryzuje się nieco lżejszą formułą cukrów, przez co może być podawany również i dzieciom, które nie ukończyły jeszcze szóstego roku zycia.

  • 204 KB
  • 16 sie 22 14:07
MIÓD ZE SPADZI IGLASTEJ: Miód spadziowy ze spadzi iglastej to jeden z najbardziej wartościowych gatunków miodu. Wyróżnia go bogaty skład i niezwykłe właściwości prozdrowotne.
Miód ze spadzi iglastej powstaje zazwyczaj z drzew jodły jak i świerka. Jest on tak charakterystyczny w swoim rodzaju, że potrafimy wyczuć smak oraz zapach żywicy i igliwia.
W stosunku do miodów nektarowych, wyróżnia go nieporównywalnie wysoka zawartosć łatwo przyswajalnych biopierwiastków takich jak potas, wapń, sód, fosfor, magnez i mangan. Zazwyczaj zawiera dwukrotnie więcej glukozy niż fruktozy. Jako w jedynym rodzaju miodu, znajdziemy srebro, cynę, molibden i wanad.
W porównaniu z miodami nektarowymi ma dwukrotnie więcej białek, aminokwasów i enzymów, a także występują w nim witaminy A, B2, B6, C, PP i K.
Ppochodzący ze spadzi jodłowej gwajakol, nadaje mu właściwości przeciwbakteryjne i wykrztuśne.
Miód ze spadzi iglastej zawiera glukozę, sacharozę, galaktozę, białka oraz rozliczne aminokwasy (np. kwas glutaminowy, glicynę lub serynę). Zawiera także tlenki potasu, wapń, sód, magnez, żelazo oraz witamina B. Miód spadziowy pomimo tak licznych biotycznie substancji, zaliczany jest jako najcięższy rodzaj miodu pod kątem strawności. Dlatewgo też nie powinien znajdować się w diecie dzieci które nie ukończyły jeszcze szóstego roku zycia.
Miód spadziowy ze spadzi iglastej najbardziej ceniony jest za działanie przeciwzapalne, wykrztuśne jak i łagodzące uporczywy kaszel. Szczególnie zalecany w walce z przeziębieniem, stanami zapalnymi górnych dróg oddechowych jak też i zapaleniu płuc.

  • 201 KB
  • 16 sie 22 14:02
NAWŁOCIOWY: Pochodzi z kwiatów rośliny nawłoci, potocznie zwanej mimozą (Solidago virga aurea L.), byliny kłączastej, występującej w zaroślach, lubiącej suche lasy sosnowe i mieszane oraz wrzosowiska i przydroża. Miód nawłociowy ma jasno żółtą barwę, wydaje się być bardzo słodki a zarazem gorzkawy, z najbardziej wyczuwalnym spośrod wszystkich miodów kwaśnym smakiem. Po skrystalizowaniu niemalże biały o kremistej konsystencji. Miod nawłociowy jest stosunkowo mało popularną odmianą miodu, co wynika raczej ze zbyt niskiego poziomu wiedzy na temat jego leczniczych własności. Miod nawłociowy zawiera flawonoidy (głównie rutynę i kwercetynę), saponiny triterpenowe, olejek eteryczny z seskwiterpenami, substancje śluzowe, garbniki, kwasy ograniczne. Rutyna uszczelnia naczynia krwionośne, kwercetyna natomiast ma właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Stany zapalne łagodzą również seskwiterpeny, garbniki i substancje śluzowe. Moczopędne działanie nawłoci warunkują flawonoidy i saponiny, które wraz z garbnikami decydują o jego przeciwbakteryjnych właściwościach. Szczególnymi wskazaniami do stosowania miodu nawłociowego są stany zapalne pęcherza i dróg moczowych, wywołanych bakteriami odpornymi na antybiotyki, kamica moczowa, skaza moczanowa, choroby reumatyczne. Łagodnie obniża ciśnienie krwi, a także ogranicza nadmierną fermentację jelitową oraz zmniejsza niewielkie krwawienia przewodu pokarmowego. Wykazuje własności przeciwkrwotocznie, zapobiegając nadmiernej łamliwości naczyń włosowatych. Nawłoć jest zalecana jako środek odtruwający, a więc wspomagający usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii.
  • 214 KB
  • 16 sie 22 13:59
GRYCZANY: Pochodzi z kwiatów gryki (Fagopyrum esculentum Moench), rośliny z rodziny rdestowatych, kwitnącej w okresie lipca oraz sierpnia. Miód gryczany, w związku ze swoim specyficznym zapachem oraz smakiem, należy do grupy najłatwiej rozpoznawalnych miodów na świecie. W stanie płynnym ma kolor ciemno-brązowy, posiadając bardzo silny aromat kwiatów gryki. Krystalizując jaśnieje, tworząc większe kryształki z tendencją do ich opadania na dno. Często ulega rozwarstwieniu, w górnej jego części tworząc cienką płynną warstwę - efekt ten nie ma nic wspólnego z jakością miodu. Szczególnie ostry smak, czyni go mało lubianym przez dzieci. Swoistego rodzaju wyjątkowość miodu gryczanego nie ogranicza się jedynie do właściwości organoleptycznych. Miód gryczany zaliczany jest do grupy najbardziej wartościowych. Wysoka zawartość substancji lotnych, pochodnych olejków eterycznych, duża ilość soli mineralnych oraz inhibin, rutyny, enzymów, hormonów i wielu innych substancji, czyni go wyjątkowym pod względem odżywczym jak i leczniczym. Na szczególną uwagę zasługuje rutyna, unikalna substancja odpowiedzialna za oczyszczanie i uszczelnianie włoskowatych naczyń krwionośnych, czyniąc je bardziej elastycznymi i wytrzymałymi. Szczególnie zalecany jest osobom w starszym wieku, których naczynia krwionośne jak i serce ulegają stopniowemu upośledzeniu. Również medycyna poleca go osobom tak z wrodzonymi jak i nabytymi chorobami serca oraz układu krążenia. Rutyna zawarta w miodzie gryczanym, hamuje powstawanie tych zmian a nawet powodując ich uwstecznienie.
Wysoka zawartość soli mineralnych takich pierwiastków jak: żelazo, magnez, fosfor, potas, mangan, bór, sód, miedź, cynk, wanad, krzem oraz substancji odpornościowych (inhibiny), czyni go szczególnie cennym dla osób cierpiących na anemię jak i obniżenie odporności ukladu immunologicznego.

  • 198 KB
  • 16 sie 22 13:57
LEŚNA MALINA: Pochodzi z kwiatów maliny leśnej (Rubus idaeus), względnie szybko ulega krystalizacji, po skrystalizowaniu jaśnieje. Zapach miodu miły przypomina zapach kwiatów malin. Wszystkie odmiany malin są bardzo atrakcyjne dla pszczół. Dostarczają im obfitego pożytku nektarowego i pyłkowego z dużą koncentracją cukru w nektarze. Kwiaty malin są bardzo intensywnie oblatywane przez pszczoły. Miód malinowy działa rozgrzewająco oraz wyjątkowo napotnie jak i przeciwgorączkowo, co wynika z ponadprzeciętnej zawartości kwasów organicznych, w tym głównie salicylowego. Ponadto zawiera dużą ilości pektyn i witamin oraz sporo mikroelementów. Własność ta szczególnie wykorzystywana jest wspomagająco przy leczeniu przeziębienia. Należy zauważyć, iż kwas salicylowy zawarty w miodzie malinowym nie powoduje podrażnienia żołądka, tak jak to robi jego syntetyczna postać. Zawarte w tym miodzie kwasy tłuszczowe i betacytosteryny sprawiają, że polecany jest jako środek przeciwmiażdżycowy. Stosowany jest również w schorzeniach górnych dróg oddechowych i nieżycie żołądka. Wzmacnia układ odpornościowy, odżywia i regeneruje organizm, wspomaga pracę serca. Ze względu na delikatność i łagodność może być szczególnie polecany dla dzieci. Doskonale nadaje się do sporządzania napojów orzeźwiających oraz słodzenia.
  • 238 KB
  • 16 sie 22 13:53
Serdecznie witamy w Gospodarstwie Pasiecznym „ MIÓD PODKARPACKI”

Pasieka Towarowa Wędrowna
- okolice Krosna

Podkarpacie to kraina geograficzna w południowo-wschodnich krańcach Polski, leżąca na przedpolu Karpat Zachodnich i Wschodnich. Znaczną powierzchnię zajmują lasy jodłowe i bukowe (w niektórych miejscach drzewostany liczą ponad 140 lat) , choć spotkać można także nieliczne świerki, dzikie ostępy leśne i niedostępne zarośla. Różnorodność gatunkowa roślin i zwierząt oraz bogactwo biocenoz leśnych najwyżej skoncentrowana jest właśnie na Podkarpaciu. Bieszczadzki Park Narodowy oferuje spotkania z bujną i nieskażoną przyrodą. Bieszczady to jedyny tak wielki obszar w Polsce, gdzie przyrodzie udało się powrócić do pierwotnej formy i naturalnej równowagi „ Kraina łagodności ”.

Planując otwarcie naszego gospodarstwa pasiecznego, myślą przewodnią było stworzenie pasieki, która na przestrzeni czasu, kształtowałaby tradycje założenia naszych przodków.
Pragniemy, abyście Państwo w naszych produktach, odnaleźli inspirację, która uczestniczy w harmonii życia pszczół ze spokojem natury, przywracającą właściwe proporcje temu, czego tak nieustannie poszukujemy na codzień. Obcując z pszczołami, mając bezpośredni kontakt z naturą, potrafimy czerpać siłę oraz zdobywać jakże często brakujący nam optymizm.

Smak, estetyka podania oraz precyzyjny kunszt mistrzów pszczelarzy, tworzą produkt, który pragniemy zaprezentować na Państwa stole.
Unikalne, autorskie produkty pszczele, zagwarantują niepowtarzalne doznania kubeczków smakowych, pobudzą zmysły każdego smakosza. Smak pozwala odwiedzić najodleglejszy zakątek łąk i lasów, aromaty sadów i ogrodów, a wszystko to bez potrzeby sięgania po kompas i wstawania od stołu.

Zapraszając Państwa na naszą stronę internetową, zapewniamy iż dokładamy wszelkich starań, by zaspokoić każde podniebienie. Albowiem pszczoły oraz ich opiekunowie, w przygotowaniu pysznych produktów, włożyli nie tylko ciężką pracę, ale również nutkę artyzmu i serce.

Wierzymy, iż tworzymy gospodarstwo pasieczne o najwyższym standardzie i wymaganiach.

Z A P R A S Z A M Y !
http://www.miodpodkarpacki.pl/index.php

http://www.miodpodkarpacki.pl/produkty/produkty_miody.php
  • 316 KB
  • 16 sie 22 13:33
Jakość i higiena miodu
JOANNA WOJTACKA, MAŁGORZATA GOMÓŁKA-PAWLICKA,
KATARZYNA LIEDTKE, JAN URADZIŃSKI
Katedra Weterynaryjnej Ochrony Zdrowia Publicznego, Wydział Medycyny Weterynaryjnej,
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul. M. Oczapowskiego 14, 10-718 Olsztyn
Otrzymano 01.04.2014 Zaakceptowano 05.08.2014
Miód ze względu na swoje walory odżywcze jest
obecny niemal w każdym gospodarstwie domowym,
głównie jako produkt do bezpośredniego spożycia. Ma
on również szerokie zastosowanie w piekarnictwie,
farmacji i kosmetologii. Jednocześnie, w porówna-
niu z innymi produktami pochodzenia zwierzęcego,
charakteryzuje się on niskotonażową produkcją i rela-
tywnie wysoką ceną. Wpływ producenta na pszczoły,
będące wytwórcami produktu końcowego, ma wielce
złożony, głównie środowiskowy charakter, co skutkuje
między innymi rosnącym zagrożeniem jakości miodu
ze strony ksenobiotyków, np. antybiotyków i pesty-
cydów. Obecność tych w istocie innych niż naturalne
i dozwolonych składników jest głównym problemem
w nadzorze nad jakością miodu. ...
Produkcja miodu w Unii Europejskiej
i w Polsce
Zgodnie z informacją zawartą w komunikacie pra-
sowym Komisji Europejskiej (http://europa.eu/rapid/
press-release_IP-12-992_pl.htm), w UE powstaje
około 13% światowej produkcji miodu (200 tys. ton).
Największym europejskim producentem jest Hiszpania
(33 tys. ton), następnie Włochy, Węgry i Rumunia (po
ok. 22 tys. ton) oraz Portugalia (21 tys. ton), a ok. 5%
produkcji pochodzi z krajów północnej Europy, takich
jak: Dania, Szwecja, Finlandia (1). Unia importuje ok.
140 tys. ton miodu, głównie z Argentyny, Brazylii,
Chile, Chin, Meksyku i Ukrainy, co stanowi 40%
łącznej konsumpcji tego produktu w UE.
Szczegółowa analiza sektora pszczelarskiego
w Polsce w 2012 r. przeprowadzona przez Oddział
Pszczelnictwa Instytutu Ogrodnictwa w Puławach
(20) szacuje produkcję krajową miodu na poziomie
17,2 tys. ton. Polska, podobnie jak inne kraje Unii
Europejskiej, importuje znaczne ilości miodu. Rocznie
jest to kilkanaście tysięcy ton. Import miodu wykazuje
z roku na rok tendencję rosnącą, podobnie jak jego
eksport. Największym importerem polskiego miodu
są Niemcy, a najwięcej miodu importowano do Polski
z Chin i Ukrainy. W 2013 r. po raz pierwszy wyeks-
portowano miód z Polski do Chin. ...

  • 0,5 MB
  • 16 sie 22 13:22
Rejestr POLSKICH NORM 305 SPOŻYWKA

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU19970830535/O/D19970535.pdf
  • 110 KB
  • 16 sie 22 13:15
Rodzaje miodów i ich własności:

Akacjowy - Bezbarwny lub jasno słomkowy. Długo nie ulega krystalizacji ze względu na przewagę fruktozy. Po skrystalizowaniu biały lub jasno słomkowy w postaci kremu. Ma słasbo wyczuwalny zapach kwiatu akacji. Zalecany diabetykom, przy przeziębieniach, trudnościach trawiennych oraz schorzeniach nerek i przewodu moczowego. Stosowany przy nadkwasocie żołądka oraz zaburzeniach przewodu pokarmowego. Wzmacnia układ krążenia, oczyszcza wątrobę, działa uspokajająco, moczopędnie oraz bakteriobójczo.

Gryczany - Od ciemnoherbacianego do brunatnego. Przy leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych. Sprzyja tworzeniu się kostnicy po złamaniach. Pomocny w stanach wyczerpania nerwowego, przy miażdżycy, nadciśnieniu, zapaleniu nerek oraz grypach gorączkowych. Zawiera dużo biopierwiastków.

Lipowy - Jasnożółty do zielonkawożółtego a po skrystalizowaniu żołtopomarańczowy lub brunatny. Działa antyseptycznie i uspokajająco. Dla wzmocnienia jego działania podaje się go w herbacie z kwiatu lipowego. Stosowany w chorobach gorączkowych kaszlu, zapaleniu oskrzeli. Skuteczny przy leczeniu przeziębień, w stanach niepokoju i bezsenności.


Nawłociowy - Jasno żółty, a po skrystalizowaniu przechodzi do konsystencji kremu. Posiada wyjątkowy i bardzo charakterystyczny kwaskowaty posmak, łatwo wyróżniający go od inncych gatunków miodu. Stosowany w leczeniu układu moczowego, prostaty, dróg żółciowych oraz stawów. Wykazuje działanie moczopędne i żółciopędne, przeciwzapalne i dezynfekujące. Posiada dużo rutyny i kwertycyny, które poprawiają ukrwienie nerek, a także żył kończyn dolnych.

Rzepakowy - Bezbarwny, czasem słomkowy lub cytrynowy a po skrystalizowaniu białokremowy. W smaku bardzo słodki, co czyni go łatwo rozpoznawalnym, o lekko wyczuwalnym zapachu kwitnącego rzepaku. Jest miodem o największej zawartości glukozy i aminokwasów. Stosowany głównie przy schorzeniach płucnych i sercowych (glukoza to doskonała odżywka dla mięśni a w tym szczególnie sercowego). Poza tym przy zaparciach, przy schorzeniach wątroby (zwiększa jej możliwości detoksykacyjne), nerek i przewodu moczowego.

Spadziowy - Szary lub brunatnozielony. Smak lekko żywiczny. Po skrystalizowaniu tworzy charakterystyczne dla siebie grudki. Zawiera dużo białka, a tym samym ma większe wartości odżywcze i lecznicze od miodów nektarowych. Stosowany przy anemii i zaburzeniach przemiany materii. Miód ze spadzi iglastej leczy nieżyt górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości przeciw rakowe, pomocny przy astmie i kamicy nerkowej.

Wielokwiatowy - Od jasno słomkowego poprzez ciemno herbaciany nawet do brunatnego. Barwa i smak mocno uzależnione od rodzaju oblatywanego kwiatu. Stosowany przy różnego rodzaju alergiach i katarze siennym. Ze względu na silniejsze właściwości inhibinowe, znajduje przede wszystkim zastosowanie w zapobieganiu oraz leczeniu grypy i przeziębień. Stosowany również w leczeniu chorób dolnych dróg oddechowych. Wykazuje właściwości lecznicze serca.

http://www.miodpodkarpacki.pl/wiedza/wiedza_mi%C3%B3d.php
  • 0,5 MB
  • 16 sie 22 13:00
Analit 9 (2020) 67–74 67
Strona czasopisma: http://analit.agh.edu.pl/
Badanie zgodności z normą PN-88/A-77626
elektrochemicznych właściwości wybranych miodów
Research the compliance with the PN-88 / A-77626 standard for
electrochemical properties of the selected honeys
Magdalena Molenda, Karolina Sowińska
AGH Akademia Górniczo-Hutnicza, Wydział Inżynierii Materiałowej i Ceramiki, al. Mickiewicza 30, 30-059 Kraków, Polska
ABSTRAKT: W niniejszej pracy badaniu poddane zostały cztery miody dostępne w sprzedaży na terenie Polski:
miód słonecznikowy, rzepakowy, mniszkowy i spadziowy. Spełnianie przez miód konkretnych parametrów zgodnych z normą, krajowymi ustawami oraz dyrektywą europejską jest warunkiem dopuszczenia ich do sprzedaży. Stąd przeprowadzono potencjometryczne pomiary pH oraz badania konduktywności 20% roztworów miodów pod kątem zgodności tych parametrów z normą „Miód pszczeli”. Badania wykazały zgodność z parametrami normowymi w dopuszczalnym zakresie niepewności. Miód słonecznikowy oraz mniszkowy nie uwzględnione jako odrębne rodzaje miodu w normie, wykazywały pH w zakresie dopuszczalnego zakresu kwasowości dla miodów nektarowych, a ich przewodność również mieściła się w normowych wymaganiach.
Stwierdzono, że miód rzepakowy ma znacznie niższą wartość pH niż przewiduje norma, to samo tyczy się przewodności, również niższej niż dolny próg zakładany przez normę. Może to być przedmiotem kolejnych badań, aby stwierdzić, czy miód ten nie był domieszkowany miodem sztucznym, bądź nie zawierał przerobionego przez pszczoły inwertu. ...
8 str
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/search.xsp
  • 365 KB
  • 16 sie 22 12:57
Co tak na prawdę oferują nam pszczoły?

Tutaj dowiecie się Państwo, czym są poszczególne produkty pszczele, oraz czemu służą i w jaki sposób możemy je wykorzystać.

Dział Wiedza oferuje nam metody wdrożenia tych informacji do naszego, nie bójmy się tego stwierdzić, słodszego życia. Począwszy od czysto spożywczej, poprzez odżywczą, dalej kosmetyczną a skończywszy na zdecydowanie leczniczej.

Z pewnością warto jest się znacznie poważniej zagłębić w owe tajniki, gdyż każdy z nas, znajdzie tam receptę na własne, choćby już tylko delikatnie mówiąc potrzeby, nie wspominając o dolegliwościach.

Sięgając pamięcią historii kilka stuleci do tyłu, warto zwrócić uwagę na bardzo istotny fakt, jakim była wartość miodu w naszym kraju. Nie bez powodu Polska nazywana była jako Kraj miodem i mlekiem płynący.
Ostatnie stulecie bardzo dotkliwie wpłynęło na nasze podejście do Matki Natury. Utraciliśmy zdolność postrzegania i szanowania środowiska naturalnego. Lata reglamentacji produktów spożywczych, do dziś niosą ze sobą negatywne skutki. Przydziały mięsne, potrafiły w wielu rodzinach wyprzeć inne podstawowe i jakże niezbędne składniki naszej codziennej diety.

http://www.miodpodkarpacki.pl/wiedza.php
  • 435 KB
  • 16 sie 22 12:53

Produkty pszczele - są darem Natury, niosącym niezliczoną ilość właściwości odżywczych jak i leczniczych.

Bardzo dobrze wiedzą o tym fakcie kraje Europy Zachodniej jak i Ameryki Północnej, gdzie średnie, roczne spożycie miodu na osobę, kilkakrotnie przewyższa zużycie w Polsce. Trzeba przy tym zauważyć, że kraje te odnotowują nieporównywalnie wyższą odporność na szereg chorób w stosunku do mieszkańców naszego kraju. Znacznie częściej sięgamy po leki farmakologiczne w przypadku rozwinięcia się choroby, aniżeli profilaktycznego przyjmowania produktów pszczelich o wielostronnym działaniu z pominięciem szkodliwego wpływu na nasz organizm.

Oczywiście, możemy zupełnie obojętnie przejść obok powyższego faktu, albo nareszcie po uświadomieniu sobie tak licznych i niezbitych dowodów, wpłynąć na to co stanowi nasze codzienne, nie tylko smaczne ale i przede wszystkim zdrowe pożywienie.

http://www.miodpodkarpacki.pl/wiedza.php

  • 120 KB
  • 9 lis 20 7:45
  • 115 KB
  • 9 lis 20 7:45
Miód - JEDEN Z NIEWIELU PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH, KTÓRE SIĘ NIE PSUJĄ

Podczas wykopalisk w Gruzji w 2012 roku znaleziono dzban miodu liczący 5500 lat. Miód wciąż nadawał się do spożycia ! Był skrystalizowany - to naturalny efekt po takim czasie. Wystarczyło jednak wstawić go do naczynia z ciepłą wodą, żeby odzyskał dawną konsystencję. Miód znajdowano również w grobowcach faraonów. Aby wytworzyć 1 kg miodu, pszczoły muszą przysiąść około 4 mln razy na kwiatach lub liściach. Jedna pszczoła w ciągu całego swojego życia produkuje mniej więcej jedną łyżeczkę miodu.
  • 128 KB
  • 9 lis 20 7:45
  • 114 KB
  • 7 paź 18 20:31
Pomóżmy pszczołom

Kto ma ochotę na małe co nieco? Wielu z nas lubi miodek, ale żebyśmy mogli się nim delektować, pszczoły muszą się naprawdę napracować. Żeby zebrać nektar na kilogram miodu pszczoła musi wykonać aż 40 tysięcy "kursów" i przy tym odwiedzić 4 miliony kwiatków. Do zapełnienia jednej komórki plastra miodu potrzeba nektaru z aż 2 tysięcy kwiatków.
Fot. Lasy Państwowe.

  • 36 KB
  • 1 gru 12 7:55
  • 34 KB
  • 21 lis 12 13:36
Czym jest miód i jakie własności w sobie kryje?
Miód to pokarm energetyczny!

Miód wielokwiatowy - charakteryzuje się znacznym zróżnicowaniem barwy od jasnożółtej do ciemnoherbacianej. Ma zapach mniej lub bardziej intensywny zbliżony do zapachu nektarów z których powstał. Smak miodu także może być różny, na ogół jest łagodny. Skład chemiczny jest bardzo zróżnicowany. Przyczyną tego jest nektar kwiatowy, który pochodzi od wielu roślin miododajnych. Miody z pełni lata charakteryzują się najwyższą aktywnością enzymów. Zawartość soli mineralnych jest większa w porównaniu z miodami wiosennymi. Miód w zależności od temperatury przechowywania krystalizuje od kilku tygodni do kilku miesięcy.

Miód spadziowy - charakteryzuje się brunatną barwą, często z zielonkawym odcieniem. Zapach bardzo słabo wyczuwalny, lekko korzenny. Miody spadziowe wyróżniają się najwyższą zawartością soli mineralnych.
Polska norma określa miód jako produkt spożywczy wytworzony przez pszczoły z nektaru roślin, spadzi lub z nektaru roślin i spadzi. W związku z tym rozróżniamy trzy typy miodów:

nektarowy
spadziowy
nektarowo-spadziowy

Podstawowym surowcem do produkcji miodu nektarowego jest nektar wytwarzany przez nektarniki kwiatów. Substancja ta zwabia owady zapylające, swą wonią i wysoką koncentracją cukru.
Odmiana miodu nektarowego zależy od gatunku rośliny z jakiej pszczoła pobrała nektar. Tak więc możesz spotkać różne odmiany miodu nektarowego np.:

rzepakowy
akacjowy
lipowy
gryczany
wrzosowy
wielokwiatowy

Miód spadziowy natomiast może powstać ze spadzi iglastej jak i z liściastej. Miód spadziowy powstaje z wydaliny mszyc i czerwców, albowiem owady te po pobraniu soku roślinnego przyswajają białko i inne substancje, natomiast cukry wydalają nie strawione. Ten słodki kał zwabia pszczoły i mrówki, które gromadzą go jako swój pokarm.

  • 54 KB
  • 21 lis 12 13:30
Miód wytwarzany jest przez pszczołę z nektaru i spadzi. U większości roślin wewnątrz kwiatów znajdują się nektarniki, czyli gruczoły miodnikowe, z których pszczoła zbiera nektar. Spadź jest słodką wydzieliną spływającą kropelkowo z liści i gałązek niektórych drzew i krzewów. Jest substancją wydzielaną przez owady. One to pobierają z liści czy igieł ogromną ilość soku jako pokarmu a nie mogąc przyswoić tak dużej ilości cukrów wydalają je w postaci kropelek. Miód zawiera 70% węglowodanów w postaci cukrów prostych - glukozy i fruktozy, kwasy organiczne, flawony: rutynę i inhibinę, enzymy m.in.: laktozę, inwertazę, glikoamylazę, mikro- i makroelementy, witaminy. Szereg działań miodu związana jest z obecnością w nim cennych enzymów, a wiadomo wpływają one na przemianę materii i biorą w niej bezpośredni udział.

Cennymi składnikami miodu są: mikro- i makroelementy /ok.30 pierwiastków/, a najważniejsze to: żelazo, magnez, mangan, kobalt.
Właściwości i zastosowanie miodu:

Środek odżywczy, wzmacniający
Działa przeciw bakteryjnie, gojąco
Działa odtruwająco i neutralizująco na wiele toksyn
Pobudza odporność
Wpływa korzystnie na metabolizm komórkowy i układowy
Stosowany w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego: żołądka, jelit, wątroby
W schorzeniach układu krążenia: miażdżyca
Stosowany w leczeniu schorzeń układu nerwowego: nerwica
W schorzeniach układu oddechowego np. grypa, przeziębienie, krótkotrwałe oraz nawracające zapalenie gardła
W schorzeniach układu moczowego
Stosowany zewnętrznie na rany i oparzenia

  • 127 KB
  • 21 lis 12 13:28
Bardzo ważne!

Pamiętać należy, że wymienione właściwości miodu giną, jeśli będziemy go mocno podgrzewać, gotować czy rozpuszczać w gorącej wodzie. Unieczynniamy wtedy enzymy zawarte w miodzie, dzięki którym wykazuje tak mocno lecznicze właściwości. Najlepszym z wielu sposobów jest rozpuszczanie miodu w letniej, przegotowanej wodzie i stosowanie go do picia, pędzlowania, smarowania czy płukania. Szczególnie bardzo wartościowe, korzystne dla zdrowia i lecznicze jest wypijanie rano na czczo pół szklanki letniej wody z jedną łyżką miodu. Ale uwaga!: Napój musimy przygotować wieczorem, aby zawarte w miodzie biokatalizatory mogły ulec uaktywnieniu. Wskazane jest dodanie jednej łyżki pyłku kwiatowego.
http://www.miodpodkarpacki.pl/wiedza/wiedza_mi%C3%B3d.php

Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    3
  • obrazy
    23
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

26 plików
6,04 MB




Eliza_n

Eliza_n napisano 21.06.2024 15:35

zgłoś do usunięcia
⛵🍨😍 W I T A M ⛵🍨😍
Gdy Jesteś świat się śmieje, słońce świeci, wiatr nie wieje i przy Tobie wciąż jest lato PRZYJACIELU... DZIĘKUJĘ CI ZA TO!♥ Z netu
DZIĘKUJE ZA PAMIĘĆ 😍 POZDRAWIAM I BUZIACZKI ZOSTAWIAM😍 _SUPER WEEKENDU ŻYCZĘ 😍 __ZBYSZKU Ela
SERENA60

SERENA60 napisano 22.06.2024 06:20

zgłoś do usunięcia
serduszko_55

serduszko_55 napisano 23.06.2024 12:35

zgłoś do usunięcia
obrazek SPOCZYWAJ W POKOJU!!!
SYREN__KA

SYREN__KA napisano 24.06.2024 09:22

zgłoś do usunięcia
obrazek
Blondynka1963

Blondynka1963 napisano 25.06.2024 04:42

zgłoś do usunięcia

☀️ WITAM CIĘ SERDECZNIE ❤️
Gdy słońce roz­dziera niebo..cisza za­nika wśród po­ran­nej pieśni..cienie żyją jeszcze godzinę..dopóki nie uni­ces­twią je chmury..cze­kają z niewidzialną cierpliwością..by nasza gwiaz­da rozbłysła jeszcze raz..dra­pieżnik krąży w powietrzu.. in­ny dra­pieżnik śpi w wy­sokiej trawie..to jest jak polowanie ciągle mu­simy być..czujni go­niąc pragnienia ści­gając ideały..go­nimy za tym cze­go nie znamy..to w co wierzymy po dru­giej stro­nie marzeń..

obrazek
Przyszłam tu życzyć miłego Dnia.. By zawsze słonko promyczki słało, a i powodów do smuteczków było mało.

okular_nica78

okular_nica78 napisano 25.06.2024 20:13

zgłoś do usunięcia
https://megadrive.pl/user-file/hrnapvxtmatvow0jkju5

OD-NOWA

OD-NOWA napisano 26.06.2024 18:54

zgłoś do usunięcia
obrazek
. ◦◦*हैஞहै◦ ◦* Patrzę na płomień tlący się w zniczu Smutek i żal się we mnie budzi. Spoglądam w niebo i zadaję pytanie ” Dlaczego Boże , zabierasz dobrych ludzi ?:◦◦*हैஞहै◦ ◦* ” Zabierasz tych, co mają serca szlachetne . A ci bez niego po ziemi stąpają ,◦◦ ◦◦*हैஞहै◦ ◦*
bas56

bas56 napisano 30.06.2024 13:47

zgłoś do usunięcia
obrazek
bas56

bas56 napisano 30.06.2024 13:47

zgłoś do usunięcia
obrazek
Eliza_n

Eliza_n napisano 2.07.2024 20:10

zgłoś do usunięcia

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności