Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
tatanka.com
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna tatanka

widziany: 19.11.2024 22:11

  • pliki muzyczne
    21337
  • pliki wideo
    439357
  • obrazy
    573918
  • dokumenty
    61132

1132943 plików
170050,85 GB

« poprzednia stronanastępna strona »
  • 20 KB
  • 23 lip 18 10:45

z chomika kasiakdk

  • 1,8 MB
  • 23 lip 18 10:44

z chomika JANMULAK

  • 62 KB
  • 23 lip 18 10:44

z chomika Emilka2807

  • 2 KB
  • 23 lip 18 10:44

z chomika kika19775

  • 194 KB
  • 23 lip 18 10:44

z chomika artub

  • 26,7 MB
  • 23 lip 18 10:44

z chomika aaarek70

  • 25 KB
  • 23 lip 18 10:43

z chomika bartek26

  • 20 KB
  • 23 lip 18 10:43

z chomika adelan-te

  • 126 KB
  • 23 lip 18 10:43

z chomika gobbo

  • 484 KB
  • 23 lip 18 10:43

z chomika ladny_buziaczek

  • 101 KB
  • 23 lip 18 10:43

z chomika damian_zz

  • 45 KB
  • 23 lip 18 10:43

z chomika darek3802

  • 76 KB
  • 23 lip 18 10:43
''SYROP TRUSKAWKOWO RABARBAROWY''(PRZETWORY)*

Składniki (na 6 słoiczków):
- 1,5 kg mocno dojrzałych truskawek,
- 1,5-2 kg dojrzałego rabarbaru (najlepiej malinowego),
- 1 kg cukru,
- 600 ml wody,
- 2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:
Truskawki kroimy na ćwiartki a rabarbar drobno siekamy. Wsypujemy je do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Mieszamy i odstawiamy na około godzinę.
Następnie do garnka dolewamy wodę i ustawiamy go na małym ogniu. Owoce gotujemy około 30-40 minut. Na koniec dolewamy sok z cytryny. Po tym czasie sok zlewamy dwukrotnie przelewając go przez drobne sito (odcedzając sok po raz pierwszy mieszajcie zawartość sitka i odkładajcie owoce do innego naczynia - powstanie z nich pyszny dżem).
Jeśli chcecie, aby sok służył Wam zimą przelejcie go do wyparzonych słoików i pasteryzujcie 15-20 minut. Jeśli chcecie używać go na bieżąco, przelejcie go do szczelnie zamykanej butelki i trzymajcie w lodówce.

z chomika mmika22

  • 65 KB
  • 23 lip 18 10:43

z chomika natas92

  • 14 KB
  • 23 lip 18 10:42

Syrop Waniliowy


Pyszny syrop firmy Victoria Cymes o smaku waniliowym z przeznaczeniem do domowych i profesjonalnych barów, idealnych jako dodatek do kaw, herbat oraz do sporządzania koktajli alkoholowych i bezalkoholowych, według standardów światowych i własnych oryginalnych kompozycji.


zachomikowany

  • 48 KB
  • 23 lip 18 10:42

z chomika artub

  • 54 KB
  • 23 lip 18 10:42

z chomika SPONTANICZNY1952

  • 482 KB
  • 23 lip 18 10:41
Sałatka z liści mniszka lekarskiego
Sałatka z młodych liści mniszka pozytywnie wpływa na ośrodkowy układ nerwowy, dlatego jest polecana osobom nerwowym i nadpobudliwym. Liście mniszka zawierają bowiem dużo magnezu - pierwiastka, który działa uspokajająco.
Składniki:
młode liście mlecza zebrane przed kwitnięciem (3 garście),
1/2 arbuza,
ser feta,
3 łyżki stołowe soku z cytryny,
1 łyżka oliwy z oliwek,
prażony sezam,
szczypta zmielonego pieprzu,
łyżeczka cukru.

zachomikowany

  • 13 KB
  • 23 lip 18 10:41
Nalewka z mniszka lekarskiego
Nalewka z mniszka lekarskiego wspomaga osoby zmagające się z infekcjami dróg moczowych oraz z zapaleniem pęcherzyka żółciowego.
Składniki:
5 dkg kwiatów mniszka,
150 g miodu akacjowego,
1 litr wódki (40 proc.).
Przygotowanie: kwiaty mniszka oczyścić, osuszyć, zalać wódką i wystawić na słońce na 3 tygodnie. Następnie odcedzić, dodać miód i całość wymieszać. Nalewka powinna dojrzewać min. 6 miesięcy.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/mniszek-lekarski-jaest-zdrowy-przepisy-na-potrawy-i-napoje-z-mlecza_41454.html

zachomikowany

  • 26 KB
  • 23 lip 18 10:41
Zupa z liści mniszka lekarskiego
Dzięki zupie z liści mniszka obniżymy poziom cukru i wyrównamy poziom białych krwinek we krwi. Z tego powodu zupa z dodatkiem liści mniszka jest polecana cukrzykom oraz osobom, które zmagają się z anemią.
Składniki:
3-4 garście liści mniszka,
2 małe cukinie,
1 mały ogórek,
bulion drobiowo-warzywny,
szczypta soli i pieprzu,
koperek.
Przygotowanie: Cukinię i ogórka umyj, obierz i pokrój w kosteczkę. Następnie zalej bulionem i gotuj ok. 20 minut. Zdejmij z ognia, dodaj liście mniszka lekarskiego i zmiksuj blenderem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Zupę można podawać na ciepło lub zimno, z dodatkiem koperku.

zachomikowany

  • 0 KB
  • 23 lip 18 10:41

zachomikowany

  • 0,7 MB
  • 23 lip 18 10:41

z chomika Republikaningc

  • 62 KB
  • 23 lip 18 10:41

z chomika fronteradiamond

  • 18 KB
  • 23 lip 18 10:40
JUZ PRZED WIEKAMI INDIANIE NACINALI TOMAHAWKAMI KORE PNI KLONOWYCH I ZBIERALI DO GLINIANYCH NACZYN SOAP CZYLI SOK KLONOWY. PO ODPAROWANIU UZYSKIWALI GESTY I SLODKI SYROP, KTORY USZLACHETNIAL ICH POTRAWY.

Podczas wegetacji drzewa klonowe (klon czerwony i klon cukrowy) gromadzą zapasy w postaci naturalnego krochmalu, który wiosną za pomocą enzymów przekształcany jest w cukier. W ciągu dnia wędruje on do górnych części drzewa, a nocą powraca do korzeni. Właśnie po zapadnięciu zmierzchu, gdy kanadyjski las pogrąża się w ciemności, a cukier powraca do korzeni drzew, wyłapuje się go w postaci soku.

Procedura ta nie zmieniła się do dziś. Zależnie od grubości pnia wykonuje się od jednego do czterech otworów i podłącza się do nich rurki, którymi sok spływa bezpośrednio do warzelni. Nazywa się je „domkami klonowymi”

Z czterdziestu litrów soku, który składa się w 99% z wody, uzyskuje się jeden litr syropu. W zależności od temperatury uzyskuje się syrop typu „Canada Grade 1”, który odparowuje się w temperaturze 104C i „Canada Grade 2” w 107C. Syropy o ciemnej barwie mają wyraźniejszy i głębszy smak. W 112C odparowuje się masło klonowe, które nieco przypomina karmel, a w temperaturze jeszcze wyższej uzyskuje się miękki albo twardy, ziarnisty cukier klonowy, odznaczający się głębokim aromatem.

Poza cukrem występują w syropie klonowym minerały, takie jak: żelazo, wapń i potas. Najnowsze badania dowodzą, że posiada on także działanie bakteriobójcze, w czym jest podobny do miodu. I co ciekawe, jest mniej kaloryczny. Dla porównania syrop klonowy posiada 50cal a miód – 64cal.

Indianie odkryli syrop klonowy, jak głosi legenda, przez przypadek: jeden z ich wodzów wyciągnął wbity poprzedniego dnia w drzewo tomahawk i popłynął sok. Jego zaradna żona zebrała soap, ponieważ myślała, że w pojemniku zebrała się woda (sok klonowy jest bezbarwny) i ugotowała w nim mięso. Ku ich zaskoczeniu mięso okazało się być wyborne, nieporównywalnie lepsze od tego, co dane im było jeść wcześniej.

Rzeczywiście, kulinarne nawyki Kanadyjczyków mogą niektórych zdziwić. Typowe śniadanie u nich to buteleczka syropu, plastry szynki lub bekonu i naleśniki, czy to w formie tych francuskich, czy też w formie pancaces. Syrop dodaje smaku pieczeniom z wołowiny, schabu czy indyka. Polewa się nim lody i sałatki owocowe.

Jest źródłem ogromnych dochodów, przynosi je zarówno sama jego produkcja, jak i ogromny przemysł turystyczny, który się wokół niej rozwinął. Wczesną wiosną organizowane są specjalne festiwale syropowe, a plantatorzy prześcigają się w atrakcjach dla turystów. I są to nie tylko atrakcje kulinarne, jak na przykład zawody w jedzeniu naleśników z syropem, ale też całe przedstawienia. Są farmy, które specjalizują się w archaicznych metodach produkcji syropu, gdzie pracownicy ubrani są w stroje z epoki, a wszystkie etapy produkcji zostały pieczołowicie zrekonstruowane.

z chomika Viola_Valeriana222

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    16
  • obrazy
    21
  • pliki wideo
    4
  • pliki muzyczne
    0

42 plików
197,47 MB




wszystkoav

wszystkoav napisano 21.04.2018 10:24

zgłoś do usunięcia
Darmowy hosting zdjęć fotoo.plNOWOŚCI FILMOWE ZAPRASZAM
SP0KSIK...I976

SP0KSIK...I976 napisano 5.07.2022 15:43

zgłoś do usunięcia
Release__K83__

Release__K83__ napisano 14.08.2023 21:00

zgłoś do usunięcia
SPOKOS-2024

SPOKOS-2024 napisano 31.08.2023 08:19

zgłoś do usunięcia

A_FilmySeriale2024

A_FilmySeriale2024 napisano 11.06.2024 16:34

zgłoś do usunięcia
 
ss_argus

ss_argus napisano 29.06.2024 06:53

zgłoś do usunięcia
Najlepsze !!! *** Audiobooki *** *Słuchowiska * Komiksy * Ebooki II WŚ * Wgrane Okładki * W Paczkach * Luzem * "Żywy" Lektor * Uporządkowane A-Z * Własny Upload * Foldery Tematyczne * *FREE Transfer *** * Zapraszam serdecznie *
skif102

skif102 napisano 8.11.2024 12:32

zgłoś do usunięcia
obrazek F i l m y W o j e n n e 😊 ᴋʟɪᴋɴɪᴊ ᴛᴜᴛᴀᴊ

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności