-
2028 -
1102 -
77150 -
10764
93766 plików
303,93 GB
1 kg mięsa z udźca cielęcego
1 pokrojoną w plasterki zielona paprykę
2 łyżeczki papryki
220 g pieczarek pokrojonych w plasterki
1/4 szklanki oleju
1 pokrojoną łodygę selera naciowego
1 cebulę pokrojoną w plasterki
1/3 szklanki mąki
1 szklankę wywaru wołowego (bulionik wołowy w kostce jest wystarczający)
3/4 szklanki sherry (powiem tak: "raczej nie powinno się o niej zapominać")
2 łyżki sosu Worcester (do kupienia w każdym większym supermarkecie - a przy okazji
polecam to jako źródło zakupów większości produktów "egzotycznych" w polskiej kuchni)
2 łyżki musztardy
1/4 szklanki przecieru pomidorowego
1 szklanka kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Żeby Stroganow był Strogonowem potrzeba jednak troszkę więcej składników a niżeli same mięso, pieczarki i trzy kawałki papryki.
Wszystkie składniki są podane w ilościach "mniej więcej", więc nie należy się zbytnio przejmować drobnymi odchyleniami. Jak już wszystko zgromadziliśmy zaczynamy od pokrojenia mięsa w paseczki i przyrumienienia go na oleju i maśle. Do tego wrzucamy wszystkie warzywa i dusimy je do miękkości. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy jakieś 2 minuty. Teraz wlewamy wywar wołowy, sherry, sos Worcaster, musztardę, przecier pomidorowy i przyprawy (papryka, pieprz, sól, tymianek i 1 liść laurowy). Całość przykrywamy pokrywką i gotujemy jakąś godzinę, no może godzinę z ćwiarteczką. Po tym czasie okazuje się, iż mamy w garnku prawdziwy Boeuf Stroganow, którym zaraz po przygotowaniu polewamy makaron i podajemy wygłodniałym gościom.
____________________________________________________________
TROSZKĘ INNY PRZEPIS NA Boeuf Stroganow:
Składniki:
1,5 kg polędwicy wołowej
100 g masła
2 łyżki mąki
200 g cebuli
500 g pieczarek
250 ml słodkiej gęstej śmietany
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki czyścimy i kroimy same kapelusze na ćwiartki. Polędwicę czyścimy z błon i kroimy na jednocentymetrowe paski. Wrzucamy je na rozgrzane masło i smażymy, mieszając. Gdy się zrumienią, dodajemy pokrojone pieczarki i pokrojoną w piórka cebulę. Chwilę smażymy, przykrywamy, dusimy na małym ogniu do miękkości. Mięso oprószamy mąką, mieszamy, wlewamy śmietanę i ew. wywar z trzonków pieczarek, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, dusimy jeszcze 10-15 minut.
____________________________________________________________
- sortuj według:
-
36 -
0 -
0 -
0
40 plików
8,04 MB