Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
renialen
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 14.04.2020 20:26

  • pliki muzyczne
    2028
  • pliki wideo
    1102
  • obrazy
    77150
  • dokumenty
    10764

93766 plików
303,93 GB

FolderyFoldery
renialen
A czas plynie plynie plynie
Dla Dzieci
 
Galeria
 
Dzieci
Jesien
Wiosna
Kulinaria
 
+++CIASTA przepisy+++
⊱✿ZUPY⊱✿
» przetwory
 
02.Przetwor y
▬ Przepisy kulinarne
 
✺ Przepisy ✺
♥ przetwor y ♥
▬ Przepisy kulinarne(1)
◄▒▒► CIASTA BEZ PIECZENIA
◄▒▒► PRZEPISY
◄▒▒► PRZEPISY RÓŻNE
◄♥►Surówki i sałatki
●ciasteczka
 
●ciasteczka(1)
♣babki♣
♣ciasta♣
♣keksy i inne placki♣
♨Zupy
02.Przetwory
 
Przetwory
2013
2014
Ale pycha
Anielska kuchnia
Anielska Kuchnia I
Anielska kuchnia II
Anielska Kuchnia II(1)
Bez pieczenia
CHLEB
CHLEB(1)
Chleb(2)
CHLEBEK BABUNI
CIASTA
 
BISZKOPT
Ciasta Ewy Wachowicz
Ciasta 1
Ciasta 2
CIASTA 3
Ciasta Bez Pieczenia
CIASTA BEZ PIECZENIA !!!!
CIASTA CIASTECZKA DESERY
Ciasta Ewy Wachowicz
Ciasta Ewy Wachowicz 2
Ciasta i ciasteczka
CIASTA przepisy
Ciasta wielosmakowa
Ciasta wielosmakowa 2
Ciasta(1)
Ciasta(2)
ciasta(3)
Ciasta(4)
Ciasta55
CIASTA-ciastec zka-DESRERY
CIASTECZKA
ciasteczka 3
CIASTO DROŻDZOWE
CIASTO KRUCHE
Ciekawe Przepisy Potraw
coś z procentem I
coś z procentem II
Dobre rady
Domowe Przepisy Kulinarne
 
Ewa Wachowicz - Ciasta
Ewa Wachowicz - Ciasta(1)
FAWORKI I PĄCZKI
Golonka
Grochówka
Grzance
Grzyby na wiele sposobow ══════════════
inne
jabłkowe
jabłkowe(1)
Kilka przepisów na chleby domowe
Kilka przepisów na serniki
Krewetki
Kucharka polska czyli szkoła gotowania
KUCHNIA
kuchnia(1)
KUCHNIA(2)
kuchnia(3)
KUCHNIA_KWASIO RA
Kulinaria
Kulinaria 1
Kulinaria 2
KULINARNE
 
Ciasta
Lubie Gotowac
Lubię gotować 2010
 
Lubię gotować 2010 okładka
Lubię gotować 2011
Lubię gotować 2012
 
Lubię gotować 2012 okładka
Lubie Gotowac2010 5678
Lubie Gotowac2010 9 10 11 12
makowe
 
☕ KAWA MROŻONA
makowe(1)
MAKOWIEC
Marynaty do mięś,ryb,drobi u i owoców morza
mix przepisów
Moje Gotowanie (2014)
moje sprawdzone przepisy ciasta
moje sprawdzone przepisy różne
MUFFINKI
na słodko I
na słodko II
NALESNIKI
 
Naleśniki+O mlet
Naleśniki
Naleśniki V
NALESNIKI(1)
Naleśniki(1)
NALESNIKI(2)
Naleśniki(2)
Naleśniki(3)
Naleśniki+Omle t
Nalewki
 
» coś z procentem
Nalewki i inne
Nalewki i nietylko
NALEWKI, WINA, WÓDKI ══════════════
Obiady i przekąski
Ogórki
 
OGÓRKI
Owoce morza
OWOCE MORZA jabolek67
pączki, hrusty,racuchy
pączki, hrusty,racuchy V
Pączki, pączki i faworki czyli Tłusty czwartek
Pączki,Pączki i jeszcze raz Pączki
 
►Tłusty Czwartek◄
Ciastka_sło dycze
Pączki,Pączki i jeszcze raz Pączki(1)
Palce Lizac
Pascal Brodnicki
PIERNIK
 
= PRZEPISY-ch leb
Pierogi
 
Pierogi
PRZEPISY PIEROGI
Pizza
Placki ziemniaczane
Porady
POTRAWY Z DROBIEM
Potrawy z grzybami
Przepisy
Przepisy EWY WACHOWICZ
Przepisy - pomidory
Przepisy - pomidory(1)
Przepisy - serniki
Przepisy 2
Przepisy Babci
PRZEPISY KUCHARSKIE
przepisy kulinarne
Przepisy kulinarne ══════════════
 
Moje Gotowanie
Wloskie dania z makaronu
Przepisy kulinarne(1)
PRZEPISY KULINARNE(2)
PRZEPISY KULINARNE(3)
Przepisy mączne
Przepisy mączneV
Przepisy od chomiczków
Przepisy od Leny
Przepisy od was
PRZEPISY PIEROGI
Przepisy różne
 
Przepisy kulinarne
Przepisy Różne [Hasło- 123]
Przepisy Swiateczne
przepisy z chomika
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI(1)
PRZEPISY ZUPY
Przepisy(1)
Przepisy(1)(1)
przepisy(2)
przepisy(2)(1)
Przepisy(4)
przepisy(5)
przepisy(6)
PRZEPISY-serni kowy zawrot głowy
PRZEPISY-serni kowy zawrot głowy(1)
Przetwory
 
Przetwory różne
Przetwory Ćwierczakowej
Przetwory IV
Przetwory różne
przetwory VI
Przetwory VII
 
Pyszne przetwory na zimę -PRZEPISY
Przetwory VIII
Przetwory(1)
przetwory(2)
Przetwory(3)
przetworyV
przyprawy i zioła
Pyszne 25 A Starmach
 
●MP4
Pyszne25 A Starmach sez2
 
●RMVB
PYSZNOŚCI♥
Rączka gotuje 2012
Różne
RÓŻNE PRZEISY
 
Cytaty perełki
Galeria Chleba
RÓŻNE PRZEISY(1)
sałatki
SAŁATKI(1)
Sałatki(2)
sałatki(3)
Sałatki+surówk i
SERNIKI
Serniki na zimno
Serniki wielosmakowa
serowe
Serowe przepisy
Składanie serwetek
słodkości
Sosy
 
Sosy różne
Sosy i dipy
SOSY(1)
sosy(2)
SUPER CIASTA-PRZEPIS Y
Surówki
surówki i sałatki
SURÓWKI(1)
Surówki(2)
SZARLOTKA
SZTUKA UKŁADANIA SERWET~~
TORTY ,CIASTA, DESERY
Wigilijne potrawy
WÓDKI,NALEWKI, WINA
Zaprawy na zimę
Żeberka
Ziemniaki
Zupy 2
ŻUR
ŻURAWINA
Żurek
🍲 Pieczywo
🍲 Potrawy z ziemniaków
🍲 Sosy
👉Porady kulinarne
Malarstwo
 
Prace Reczne
 
bombka ze styropianu
bombki z wstążki cekinów
Czasopisma Wena
Robotki
 
Schowek
Swieta
 
Boze Narodzenie
 
KARCZOCHY = SWIATECZNE DEKORACJE (kaz-ko)
 
Wielkanoc
Ulubione
 
zabindowany
Zachomikowane
 
Zachomikowane 1
 
Zaklęcia
 
Artur Andrus - 6 CD
 
2012 - Mysliwiecka
2015 - Cyniczne córy Zurychu
Młynarski Plays Młynarski - Rebeka Nie Zejdzie Dziś Na Kolację (2010)
PIASEK
Zrob to Sam
Pokazuj foldery i treści
obrazek==PYSZNE CIASTKA I CIASTECZKA==
  • 54 KB
  • 4 lip 19 17:03
ZNAKOMITE

Ciasto ciemne:
5 jaj-białka ubić dodać po 1 żółtku i reszte składników
2 łyżki kakao
3/4 szkl. cukru
3 czubate łyżki mąki
1 łyżeczka pr. do piecz.

Ciasto orzechowe:-Upiec 2 placki (składniki podane na 1placek)
25 dag orzechów włoskich(mielonych)
1 łyżka miodu
5 białek
1 szkl. cukru

blaszka 25 cm x 40 cm

Krem:
1 szkl. mleka
cukier waniliowy
5 żółtek
20 dag cukru
30 dag masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do nasączenia:
1/2 szkl. mocnej kawy
3 łyżeczki cukru
1 kieliszek wódki (mały)

Ciasto ciemne:
Zrobić jak biszkopt i upiec. Piec na 150 st. termoobiegu ok. 40 min.

Ciasto orzechowe:
Białka ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać. Piec ok 40 min.

Krem:
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, żółtek i mąki ziemniaczanej ugotować budyń - wystudzić. Wkręcić do masła.
Krem zrobic z 5 żółtek,jeżeli chcesz z 10 to trzeba reszte zwiększyć



WYKONANIE

Placek orzechowy-nasączyć. Położyc część kremu.
Placek ciemny nasączyć - krem .
Placek orzechowy nasączyć - krem obsypać orzechami.

z chomika white.and.black.flower

  • 48 KB
  • 4 lip 19 17:03
WSCHÓD KSIĘŻYCA

Ciasto:
kostka margaryny
5jajek
1,5 szklanki cukru
4 łyżki oleju
2szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
2szkl mleka
2 budynie śmietankowe
25 dag dobrej margaryny np.Kasi

Margarynę utrzeć z cukrem ,dodawać kolejno żółtka,olej,mąkę z proszkiem a na końcu pianę z białek.Ciasto podzielić na
3 części: -do 1 dodać 2 łyżki kakao,olejek rumowy -do 2 3/4 szklanki maku,olejek migdałowy -do 3 dodać 3 łyżki wiórków
kokosowych i olejek śmietankowy. Wyłożyć warstwami1,2,3 na wysmarowaną brytfankę.Piec na złoty kolor ,aż ciasto
zacznie odchodzić od blachy.Gdy ostygnie przekroić na pół,nasączyć wodą z cytryną(3/4 szklanki wody i sok z połowy
cytryny).
Ugotować budyń.Utrzeć margarynę na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu.Połową kremu przełożyć nasączone
ciasto ,resztę kremu rozsmarować na cieście ,polać polewą i posypać wiórkami.
Olejku dolewamy ile kto chce nie musi być po całym,pieczemy w normalnej blaszce

z chomika white.and.black.flower

  • 29 KB
  • 4 lip 19 17:03
SEZAMOWIEC

Ciasto krucho-sezamowe, z dodatkiem bezy i kwaśnego dżemu to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki na ciasto

•2,5 szklanki mąki
•20 dag margaryny
•5 żółtek
•3/4 szklanki cukru pudru
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•1 cukier waniliowy
Wykonanie

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić go na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć na blachę (24x42cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Placek I

•5 dag masła
•2łyżki miodu
•1 łyżka cukru pudru
•20 dag sezamu
W rondelku rozpuścić masło, dodać miód, cukier i sezam - całość lekko podsmażyć. Ciepłe wyłożyć na ciasto na blaszce i upiec, około 20 minut.

Place II

•5 białek
•3/4 szklanki cukru
•10 dag kokosu
•kwaśny dżem np. czarna porzeczka, powidła śliwkowe
Drugą część ciasta wyłożyć na blaszkę z papierem (wielkość jak I) i posmarować dżemem. Białka ubić na sztywno, w czasie ubijania dodawać cukier. Na koniec dosypać wiórki kokosowe. Tak przygotowaną pianę wyłożyć na ciasto i upiec.

Krem

•20 dag margaryny
•20 dag chałwy
W naczyniu rozgnieść margarynę i chałwę, mieszając podgrzewać do rozpuszczenia. Jeszcze gorącą masą posmarować pierwszy placek z sezamem (upieczony) i przykryć drugim plackiem (upieczonym) z kokosem.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 25 KB
  • 4 lip 19 17:03
PRINCE POLO


Składniki:

Ciasto biszkoptowe:

6 jajek
1 ½ szkl cukru
1 ½ szkl mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodać do ubitych jajek, po jednej łyżce delikatnie mieszając. Wyłożyć do blaszki 25*40 cm. Piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu nasączyć sokiem z brzoskwini.


Masa:

1 litr śmietany kremówki 36%
2 śmietan fixy (ja dałam 2 płaskie łyżeczki żelatyny)
2 łyżki cukru pudru
10 dag mlecznej czekolady
3 batony Prince Polo classic XXL
brzoskwinie z puszki

Ubić śmietanę z cukrem. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, przestudzić. Do zimnej żelatyny dodać 2 łyżeczki bitej śmietany, rozmieszać i całość delikatnie wlać do masy śmietanowej. Następnie dodać startą na tarce czekoladę, pokruszone batony i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszać. Masę nałożyć na biszkopt.


Wierzch:

2 galaretki brzoskwiniowe

Galaretki rozpuścić wcześniej według przepisu na opakowaniu, można jak ktoś woli użyć mniejszej ilości wody. Jak tylko będzie tężała, wylać na masę.

z chomika white.and.black.flower

  • 3 KB
  • 4 lip 19 17:03
JACUŚ

margaryna 1 kostka
mleko 2 łyżki
kakao 3 łyżki
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie
jajka 4 szt
białka 4 szt
cukier puder 15 dag
wiórki kokosowe 15 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajka 3 szt
cukier puder 1/2 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mleko 1/2 L
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 5 łyżek
żółtka 4 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
batony "Jacek" 3 szt
mleko 3 łyżki
margaryna 1 kostka

Ciasto kakaowe:
25 dag margaryny
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe:
4 białka
15 dag cukru pudru
15 dag kokosu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
1/2 litra mleka
1 cukier waniliowy
5 łyżek cukru
4 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 batony „Jacek”
3 łyżki słodkiego mleka
25 dag masła lub margaryny

Ciasto kakaowe: Margarynę, mleko, kakao i cukier zagotować i przestudzić. Następnie dodać mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać.
Ciasto kokosowe: Białka ubić z cukrem, dodać kokos, mąkę i proszek do pieczenia.
Na blaszkę kłaść ciasto kupkami, na przemian: kakaowe i kokosowe. Upiec. Po upieczeniu przekroić na 2 placki.
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem, lekko wymieszać. Wylać na formę. Upiec.
Krem: Batony „Jacek” rozpuścić w odrobinie mleka. Z reszty mleka, cukru waniliowego, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń i przestudzone batony.
Przełożenie ciasta: ciasto kakaowo-kokosowe – krem – biszkopt – krem – ciasto kakaowo-kokosowe.
Dodatkowo można polać polewą.

z chomika white.and.black.flower

  • 16 KB
  • 4 lip 19 17:03
FANTAZJA

biszkopt
6 jajek
1,5 szklanka maki tortowej
0,5 szklanki maki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier waniliowy
2 łyżki kakao
Krem 1
0,5 l smietany30%
2 czekolady 100 g gorzkie
0,5 czekolady mlecznej
2 łyżki rumu
2 śmietan-fixy
Krem 2
1 op śnieżki
1 szklanka miksowanych malin
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżeczki cukru

Dodatkowo 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
30 szt. podłużnych biszkoptów
Herbata z cytryna i rumem do nasączenia biszkoptów

Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym aż zbieleją i powiększa swoja objętość. Do ubitej masy jajecznej dodać olej a następnie powoli przesiane maki połączone z proszkiem do pieczenia i kakao. gotowe ciasto wylać na formę 25/40 wyłożona papierem do pieczenia: Piec w temperaturze 160 ° ok. 30 min. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

Krem 1:
Śmietanę wlać do garnuszka, pokruszyć do niej czekoladę , wsypać cukier waniliowy i podgrzewać na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. nie gotować. Następnie wlać rum lub kilka kropel olejku rumowego dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia a potem wstawić do lodówki na kilka godzin żeby się dobrze wychłodziło. Najlepiej zrobić to poprzedniego dnia. Po wychłodzeniu ubijać jak śmietanę z dodatkiem śmietan-fixow.

Krem 2
Maliny zmiksować z dodatkiem cukru, Żelatynę rozpuścić w 2 -3 łyżkach gorącej wody, trochę ostudzić i połączyć z malinami. Gdy masa zacznie tężeć przygotować śnieżkę według przepisu na opakowaniu i połączyć z tężejąca masa malinowa.

Przekładać ciasto w kolejności:
- ciasto
-krem malinowy
-biszkopty (Biszkopty nasączyć herbata z rumem)
-dżem z czarnej porzeczki
-krem czekoladowy
-ciasto.

Ciasta można też trochę nasączyć ale nie jest to konieczne bo jest delikatne w smaku i łatwo chłonie wilgoć z kremów.
Gotowe ciasto udekorować dowolnie np. bita śmietaną.

z chomika white.and.black.flower

  • 8 KB
  • 4 lip 19 17:03
CIASTO Z ANANASEM

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru (niepełna)
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżko oleju
Masa
budyń śmietankowy
puszka ananasów
Kasia 1-1,5 kostki
4 żółtka
Na wierzch:
4 białka
1 szklanka cukru
20 dag wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
2 łyżki Kasia lub Kasia
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić na sztywno, dodać żółtka i olej, dobrze wymieszać, dodać mąkę i proszek do pieczenia
Masa:
Ugotować budyń śmietankowy(porcja na 0,5l) na 1 szklance soku z ananasów z 2 łyżkami cukru i 4 żółtkami. Zimny budyń utrzeć z Kasia .Do kremu dodać pokrojone ananasy.
Wszystko wyłożyć na biszkopt.
Wierzch:
Białka ubić z 1 szklanką cukru ,potem dodać kokos i proszek.Wyłożyć na blaszkę i upiec na złoty kolor.Po wystudzeniu wyłożyć na krem.Na wierzch dać polewą

z chomika white.and.black.flower

  • 36 KB
  • 4 lip 19 17:03
CIASTO SNIKERS Z KRÓWKĄ

Przepyszne ciasto na bazie kremu krówkowego, w całości przypominające znany baton Snickers zachwyca wszystkich.

Ciasto I - Składniki:

•8 jaj
•6 łyżek mąki pszennej
•2,5 łyżki kakao
•3/4 szklanki cukru
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:

Ubić białka z cukrem, dodawać po 1 żółtku ciągle ubijając, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao - wszystko lekko zamieszać.

Ciasto upiec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwie części.

Ciasto II - Składniki:

•5 białek
•1/2 szklanki cukru
•25 dag mielonych orzechów
•1 łyżka mąki pszennej
•1 łyżka mąki ziemniaczanej
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:

Białka ubić z cukrem, dodać orzechy i obie mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto upiec jw.


Masa I - Składniki:

•5 żółtek
•1/2 szklanki mleka
•1/2 szklanki cukru
•1,5 kostki masła
Wykonanie:

Żółtka roztrzepać w mleku z dodatkiem cukru, zagotować na lekkim ogniu - cały czas mieszać by nie zrobiły się grudki. Wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce przestudzonej masy z żółtek. Do smaku można dodać kieliszek spirytusu.

Masa II - Składniki:

•1 puszka mleka słodzonego kondensowanego
Wykonanie:

Puszkę mleka wstawić do garnka z wodą i gotować ok 3 godzin. Można kupić gotowe mleko kondensowane już ugotowane.

Układanie ciasta:

Połowa ciemnego biszkoptu - 3/4 masy I - ciasto II orzechowe - ugotowane mleko kondensowane - druga połowa biszkoptu - pozostała część masy I. Górę dekorujemy mielonymi orzechami lub startą schłodzoną gorzką czekoladą.

Wielkość blaszki to 25cm x 42cm.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 15 KB
  • 4 lip 19 17:03
CIASTO OWOCOWO - MAKOWE

Biszkopt:
4 jajka
Pół szklanki cukru
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
Szczypta soli


Placek makowy:
5 białek
1 żółtko
10 dag wiórek kokosowych
Szklanka maku
Pół szklanki cukru
Łyżeczka proszku do pieczenia
2łyżki mąki
Szczypta soli


Masa:
2 budynie
2 szklanki mleka
Pół szklanki cukru
Kostka margaryny (np. Kasię)
Dowolny aromat


Dodatkowo:
2 galaretki- dowolne

SPOSÓB WYKONANIA:

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z solą, dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać na blaszkę i piec około 30 minut w 180 stopniach

Placek makowy:
Białka ubić na sztywno z solą, stopniowo dodawać cukier, żółtko, wiórki, mak, mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec około 40 minut w 180 stopniach.

Masa:
Budynie ugotować w 2 szklankach mleka. Utrzeć margarynę i stopniowo dodawać zimny budyń. Na koniec dodać aromat. Ja dodałam jeszcze poziomki.

Przełożenie:
Biszkopt, połowa masy, placek makowy, reszta masy, owoce, galaretka

z chomika white.and.black.flower

  • 53 KB
  • 4 lip 19 17:03
CIASTO CZEKOLADOWO-ORZECHOWE

Ciasto czekoladowe:
4 łyżki kako
1,5 szklanki cukru
1kost.margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
3 jaja
1,5 szklanki maki
opakowanie cukru waniliowego

Krem:
2 budynie waniliowe
3 szklanki mleka
4 łyżki cukru
100 g marg
.czekolada gorzka

Ciasto orzechowe:
6 białek
szklanka cukru
25 dag posiekanych orzechów
2 łyżki maki
łyżka maki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia

Czas
pieczenia: ok 60 minut

Ciasto czekoladowe: Margarynę, kakao, cukier i mleko połączyć, rozpuscic na małym ogniu i zagotować mieszając aby sie nie przypaliło. Masę wustudzić. Nastepnie dodawać żółtka, makę zmieszana z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i całość utrzeć mikserem. Na koniec dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 190* przez ok. 30-40 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy aby ostygło.

Ciasto orzechowe: Ubić białka, dodac cukier wymieszac i stopniowo dodawac pozostałe składniki. Upiec na tej samej blasze co ciasto czekoladowe i rownież na papierze do pieczenia. Piec ok 20 min (do momentu aż ciasto bedzie zarumienione) w temperaturze 200*

Krem: Budynie rozpuścic w poł szklanki mleka, a 2,5 szklanki mleka zagotowac z cukrem. Ugotowac budyń. Wystudzić. Zimny budyń utrzec z marg.

Na ciasto czekoladowe kladziemy połowę kremu, nastepnie kładziemy ciasto orzechowe. Wykładamy na nie reszte kremu. Rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią ciasto.

z chomika white.and.black.flower

  • 17 KB
  • 4 lip 19 17:03
ATRAKCYJNE CIASTO


Ciasto orzechowe:
5 jaj
10 dag orzechów włoskich mielonych
10 dag orzechów włoskich siekanych
10 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki bułki tartej
ubijamy białka, pod koniec dodajemy cukier i żółtka a na koniec orzechy wymieszane z bułką i proszkiem-pieczemy jak biszkopta ja piekę zwykle 30 min. w 180 st


Ciasto makowe:
18 dag maku
1/2 łyżki kaszy manny
15 dag cukru pudru
5jaj
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
trochę sody
ubijamy białka, pod koniec dodajemy cukier i żółtka a na koniec mak wymieszany z proszkiem, sodą, kaszą i bułką-pieczemy jak biszkopta


Ciasto kokosowe:
6 białek
1szkl.cukru
20 dag kokosu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ubijamy białka, dodajemy cukier a na koniec mieszamy z kokosem i mąką ziemniaczana-pieczemy do przyrumienienia sie kokosu-podobnie jak biszkopt


Krem:
8 łyżek cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 litra mleka
50 dag masła
6 żółtek z ciasta kokosowego

mleko miksujemy z żółtkami i mieszamy z mąkami i cukrem-gotujemy żeby uzyskać budyń. następnie studzimy i ubijmy masło i dodajemy po łyżce budyniu i rozcieramy na krem.

½ puszki brzoskwiń

Polewa:
czekolada
łyżka masła
2 łyżki mleka
(rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać pozostałe składniki)


ZŁOŻENIE:
ciasto orzechowe smarujemy kremem. Ciasto makowe tniemy na 7 równych pasków. Na cieście orzechowym posmarowanym kremem kładziemy 4 paski w równych odstępach a w luki dajemy krem i wciskamy kawałki brzoskwiń. Pozostałe paski makowego położyć na miejsca gdzie jest krem i luki ponownie wypełnić brzoskwiniami i kremem. Na wierzch położyć ciasto kokosowe. Całość polać polewą czekoladową

z chomika white.and.black.flower

  • 21 KB
  • 4 lip 19 17:03
ANIOŁ

Składniki:

CIASTO KRUCHE:
mąka pszenna+cukier, 3,5 szklanki+1 szklanka
Miód, 3 łyżki
soda do pieczenia, 1 łyżeczka
jaja+margaryna, 2+15 dkg
BISZKOPT: jaja+cukier+mąka pszenna, 5+1 szklanka+1 szklanka
szczypta proszku do pieczenia,


MASA:
cukier, 0,5 szklanki
mleko+mąka pszenna, 0,5 l+2 łyżki
mąka ziemniaczana+1margaryna, 2 łyżki
cukier waniliowy, 1
POLEWA: 20 dkg cukru, 10 dkg margaryny, 3 łyżki wody, kakao,

Opis przygotowania:

1. KRUCHE CIASTO:
Mąkę posiekać z margaryną, dodać rozpuszczony miód, jaja, cukier, sodę. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, każdą rozwałkować, wyłożyć na blachy (wyłożone papierem do pieczenia) i upiec w piekarniku (ok. 15 minut).

2. BISZKOPT:
Ubić białka z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Ubijać. Na koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tej samej wielkości co ciasto kruche). Piec ok. 30 min.

3. MASA:
Z 1/2 l mleka odlać połowę i zagotować z cukrem, margaryną i wanilią. Mąkę rozrobić z resztą mleka i wlać na gotujące się mleko. Szybko i dobrze wymiksować na gładką masę. Gorącą masą smarować: ciasto kruche, masa, na to biszkopt, masa, kruche.

4. POLEWA:
Zagotować składniki. polać ciasto. Można użyć gotowe polewy.

To jest po prostu pyszne.

z chomika white.and.black.flower

  • 406 KB
  • 4 lip 19 17:03
obrazek

zachomikowany

  • 404 KB
  • 4 lip 19 17:03
obrazek

zachomikowany

  • 318 KB
  • 4 lip 19 17:03
tort_czekoladowy.jpg

zachomikowany

  • 112 KB
  • 4 lip 19 17:03
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 44 KB
  • 4 lip 19 17:03
blok_waniliowy_10_400x400.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 199 KB
  • 4 lip 19 17:03
Murzynek+z+wisniami.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 43 KB
  • 4 lip 19 17:03
stefcia_10_400x400.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 31 KB
  • 4 lip 19 17:03
zdjecie.php?id=29061&d=1

z chomika wielosmakowa

  • 44 KB
  • 4 lip 19 17:03
bount_10_400x400.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 47 KB
  • 4 lip 19 17:03
ciasto_kokosowobezowe_10_400x400.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 131 KB
  • 4 lip 19 17:03
metrowiec_1.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 124 KB
  • 4 lip 19 17:03
milky_way_1_12_cm.jpeg

z chomika wielosmakowa

  • 89 KB
  • 4 lip 19 17:03
opera_5.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 463 KB
  • 4 lip 19 17:03
4eHjaCGx8KJFxy7JdB.jpg

z chomika wielosmakowa

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    275
  • obrazy
    118
  • pliki wideo
    1
  • pliki muzyczne
    0

395 plików
159,19 MB




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności