Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Dżem Wschodni.doc

Download: Dżem Wschodni.doc

85 KB

0.0 / 5 (0 głosów)
zdjecie.php?id=15336zdjecie.php?id=15254

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

ŁASUCH; RÓŻNE;
Inne pliki do pobrania z tego chomika
obrazek Przepisy na: 1. Bailey’s coffee (na ciepło) 2. Kawa migdałowo – truskawkowa (na zimno) 3. Ice coffee miętowo – czekoladowa (na zimno) 4. Kawowe amaretto (na gorąco) 5. Zimowa ekspresja kawowa (na ciepło) 6. Mocca z czekoladą (na ciepło) 7. Trio truskawkowo – czekoladowo – kawowe (na zimno lub gorąco) 8. Ice coffee ananasowo – rumowa (na zimno) 9. Kawa czekoladowo – imbirowa (na ciepło)
ŁASUCH V_ - konfitura agrestowa.jpg
konfitura agrestowa
konfitura agrestowa
ŁASUCH V_ - WIELKANOCNA CHATKA.jpg
Wielkanocna chatka - 1/2 kg mąki - po 20 dag sztucz ...
Wielkanocna chatka - 1/2 kg mąki - po 20 dag sztucznego miodu i cukru pudru - 12 dag margaryny - 1 jajko - 1 łyżeczka sody - szczypta soli - 1 opakowanie przyprawy do pierników poza tym: - cukier puder do zrobienia lukru - do zabarwienia lukru: ja używam spożywczych barwników do wielkanocnych pisanek ale może też być kakao, sok z buraków lub takie kolorowe, farbowane syropy do picia (do rozcieńczania z wodą). Mieszam je wtedy z cukrem pudrem. - cukier kryształ do zrobienia karmelu, którym skleja się ścianki i dach domku - coś do ozdoby np.: kolorowe posypki, małe, kolorowe galaretki, orzechy, wiórki kokosowe, kolorowa skórka pomarańczowa, kandyzowane wisienki itp. itd. CIASTO PIERNIKOWE: 1. Na stolnicę przesiewamy makę z sodą i solą, we wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód. 2. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Można także zrobić inaczej: Miód gotować z cukrem i przyprawami, schładzamy i łączymy z mąką, sodą, jajkiem, i tłuszczem. 3. Ciasto po rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i nożem wycinamy podłogę, 4 ściany domku i 2 części dachu. Dobrze jest zrobić sobie wcześniej szablony z papieru, układać je na rozwałkowanym cieście i dopiero wycinać. 4. Wycinamy drzwi i okienka (ale niekoniecznie, bo można je później namalować lukrem). 5. Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy bo rosną całkiem sporo. Można też układać je na papierze do pieczenia. 6. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach aż będą złote ale nie brązowe (czas zależy od piekarnika). WYKONANIE: 7. Przestudzone pierniczki lukrujemy. Kolorowy lukier robię z barwników spożywczych ale można użyć kakao, soku z buraków itp. Dach można posypać wiórkami kokosowymi, tak by wygladały jak śnieg. 8. Gdy lukier dobrze zastygnie (najlepiej następnego dnia) z ok. 5 łyżeczek cukru robimy karmel tzn. na suchej patelni podgrzewamy cukier, aż lekko zbrązowieke i się skarmelizuje. Karmelu używamy jak kleju- smarujemy nim boki ścinaek i składamy domek. Gdy karmel zacznie twardnieć, można go ponownie lekko podgrzać. 9. Nie polecam sklejać ścianek lukrem, bo jest to praktycznie niemożliwe (a napewno nie na moją cierpliwość, chciałam już sięgnąć po jakiś klej typu Poxipol czy coś takiego) i łatwo się rozpada, podczas gdy karmel jest solidnym i bardzo trwałym "cementem". Karmelem też przyklejam do domku kandyzowane owoce, galaretki i innego rodzaju elementy- próbowałam lukrem ale łatwo odpadają.jest na święta i wigilijne i wielkanocne zależy jak ozdobicie
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności