Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
dobre_jedzenie
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Andrzej

widziany: 6.08.2024 06:58

  • pliki muzyczne
    0
  • pliki wideo
    581
  • obrazy
    1
  • dokumenty
    15

597 plików
59,69 GB

FolderyFoldery
dobre_jedzenie
Ogórki
Porady
Wszystkie przepisy do zachomikowania
🌶🍅Keczup musztarda🍅🌶
 
Keczup
Musztarda
🍅🥘Zupy🥘🍅
 
Zupa meksykańska
🍔🥨Pieczywo🍔🥨
 
Chleb korzenny na święta i wigilię
Chleb Pszenny (na drożdżach)
Domowe bułeczki
🍖🍖Dania mięsne🍖🍖
 
Golonka w piwie (z kapustą)
🍖🍖Wędliny w słoikach🍖🍖
 
🍖🍖Wędliny wędzone🍖🍖
 
Balerony(karcz ek)
Boczek
Golonka
Kiełbasy
 
Kiełbasa biała wielkanocna wędzona
Kiełbasa dojrzewając a z boczku
Kiełbasa jałowcowa (podsuszana )
kiełbasa krakowska
kiełbasa krucha z galaretką
Kiełbasa lisiecka
Kiełbasa polska surowa (zimnowędzo na)
kiełbasa słowiańska
kiełbasa swojska
kiełbasa szynkowa
kiełbasa żywiecka
Kiełbaski Podsuszane , Świąteczne z tłuczonym piep rzem i czarną gorczycą
Salami
Sucha Kiełbasa na Święta - łagodna i aromatyczna
Parówki serdelki
Polędwica
Schab
Szynka
🍗🍗Drób wędzony🍗🍗
🍗🍗Szynkowar 🍗🍗
 
🍗🔥Kociołek🍗🔥
🍪🍕Pizza🍪🍕
 
Domowa pizza z szynką
🍵🍗Galarety wieprzowe drobiowe 🍵🍗
 
Galareta wieprzowa z nóżek
Piersi drobiowe z warzywami w galarecie
🍺🍹Alkohole🥂🍺
 
🐟🐬Ryby🥐🐟
 
🐮🐮Wołowina🐮🐮
🐷🐷Wędliny bez wędzenia🐷🐷
 
🔥🍗Gril ognisko🔥🍗
🥓🥓Słonina🥓🥓
 
Słonina konserwowa
Słonina solona dojrzewająca
🥘🍖Dania różne🥘🍅
 
Fasolka po bretońsku
Gołąbki w rzymskim garze
Wieprzowina z fasolką po bretońsku
🥘🥘Bigos🥘🥘
Bigos domowy
  • 67,0 MB
  • 8 gru 21 19:38
Składniki:

Szynka (łopatka) wieprzowa 1,5 kg
Podgardle 0,5 kg (dodać jak szynka jest bardzo chuda w przeciwnym wypadku zastąpić szynką lub łopatką)
Mięso golonki 0,5 kg

Przyprawy:

Sól peklująca 25 g
sól zwykła 5 g
pieprz czarny mielony 5 g
3 g cukru
2 g gałki muszkatołowej
1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Pierwszego dnia przygotowujemy szynkę i podgardle. Podgardle jest niezbędne jeżeli szynka jest chuda. Szynkę oczyszczamy z błon i dzielimy mniej więcej na połowę. Na jedną kupkę najczystsze mięso, a na drugą okrawki i kawałki z tłuszczem. Czystą szynkę kroimy w kostkę 2-3 cm, a pozostałą część razem z podgardlem mielimy na oczku 8 mm.

Całość mieszamy z solą peklującą i umieszczamy w lodówce na 12-24 godziny.

Kolejny etap następuje po upływie tego czasu. Mięso z golonki oddzielone od kości i skóry oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy na najdrobniejszych oczkach 3 razy. Do drugiego i trzeciego mielenia dodajemy 1 szklankę kruszonego lodu. W ten sposób jednoczenie obniżamy temperaturę mięsa oraz wprowadzamy do masy mięsnej wodę, która w tych warunkach znakomicie łączy się z mięsem tworząc masę spajającą dla wszystkich składników kiełbasy.

Po zmieleniu łączymy wszystkie składowe i przyprawy (czosnek można wcześniej dodać do mielonego mięsa), porządnie wyrabiamy i możemy napełniać jelita. Cała masa mięsa jest mocno schłodzona więc możne istnieć potrzeba założenie na dłonie ciepłych rękawiczek, a dopiero na nie rękawic silikonowych. Chłód mięsa może wywołać nawet ból zziębniętych dłoni.

Nadziewamy grubsze jelita wieprzowe, lub jelita wiankowe. Kiełbasa nie powinna mieć kalibru mniejszego niż 36 , a może nawet przekraczać 50. Ja użyłem jelit wiankowych wołowych kaliber 40-46.

Po napełnieniu jelit wykłuwamy ewentualne pęcherze powietrza, przenosimy do chłodnego pomieszczenia i odwieszamy do okapnięcia i osadzenia na czas 3-4 godziny. Pod koniec tego czasu rozgrzewamy wędzarnię do 60 st C i umieszczamy w niej kiełbasę na 30 minut bez dymu w celu osuszenia, a następnie wędzimy.

Pierwszy etap wędzenia – temperatura 55-60 st C czas około 90 minut, a następnie podnosimy temperaturę do 80-90 st C na czas około 1 godziny. Wędzimy dymem olchowym lub bukowym i kończymy po uzyskaniu ciemniejącego brązem koloru.

Studzenie w temperaturze pokojowej ale poniżej 20 st C. Po 12 godzinach jest gotowa do konsumpcji. Kiełbasa generalnie o krótkim terminie przydatności do spożycia, ale można ją pakować próżniowo lub podsuszać w celu jego przedłużenia.
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    2
  • pliki muzyczne
    0

2 plików
172,92 MB




freetransfer1993

freetransfer1993 napisano 25.05.2022 08:42

zgłoś do usunięcia

Pomagam przyjacielowi aby zwiększyć jego ilość punktów w folderze Kot_Mateusz będzie udostępniony darmowy transfer 10 GB w piątek 27.05 o godzine 12:00

Twojaminutka

Twojaminutka napisano 29.05.2022 21:35

zgłoś do usunięcia

Zapraszam na minutkę...

 

SYLWIACHO

SYLWIACHO napisano 1.06.2022 16:42

zgłoś do usunięcia
https://chomikuj.pl/SYLWIACHO
wigef59399

wigef59399 napisano 23.10.2022 12:53

zgłoś do usunięcia
Super chomik
dobre_jedzenie

dobre_jedzenie napisano 1.01.2023 05:47

zgłoś do usunięcia
nerad86850

nerad86850 napisano 3.02.2023 02:02

zgłoś do usunięcia
Super chomik
M.K-16

M.K-16 napisano 26.03.2023 18:23

zgłoś do usunięcia
Witam , pozdrawiam i zapraszam do siebie. 🔐UnicornVIP
SPOKOS-2024

SPOKOS-2024 napisano 27.03.2023 16:54

zgłoś do usunięcia

SYLWIACHO

SYLWIACHO napisano 17.04.2023 14:08

zgłoś do usunięcia
https://chomikuj.pl/SYLWIACHO
constantine44

constantine44 napisano 13.12.2023 20:32

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam po całą masę ciekawych plików. Własny upload, cały czas coś dodaję nowego. Filmy i bajki_3D, efektowne filmiki_3D, filmy XXX, teledyski, kabarety, muzyka mp3. Zapraszam do pobierania i chomikowania. Pozdrawiam.

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (1)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (1)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności