Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
danta
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Delen

widziany: 27.11.2023 16:44

  • pliki muzyczne
    173
  • pliki wideo
    1521
  • obrazy
    1860
  • dokumenty
    873

4830 plików
653,96 GB

Ukryj opis
Ostatnio pobierane pliki Ostatnio pobierane pliki
Jeremiasz - Jeremiah - 1998 - Lektor PL.avi play
Jeremiasz Gatunek: Dramat, Historyczny, Religijny Rok: ...
Schody do nieba.Subida al cielo.1952.avi play
Bohater, świeżo upieczony mąż, udaje się do umierają ...
FARINELLI - OSTATNI KASTRAT.1994.avi play
NAPISY WKLEJONE W KOPIĘ FILMU Farinelli to artystycz ...
komentarz1
Farinelli - ostatni kastrat - Farinelli the Castrato - 1994 - DVDRip - Lektor PL.avi play
Reż. Gerard Corbiau Produkcja: Belgia, Francja, Włochy ...
TUNIKA.The Robe 1953.LEKTOR.avi play
Rzymski Trybun Marcellus Gallio dowodził grupą która u ...
Truly.Madly.Deeply.1991.DVDRip.XviD.avi play
Nina i Jamie są ze sobą bardzo szczęśliwi. Ale J ...
  • 162 KB
  • 27 sie 15 10:39
lab_2.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 0,5 MB
  • 27 sie 15 10:39
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 136 KB
  • 27 sie 15 10:39
SKŁADNIKI:

Ciasto:
30 dkg mąki
kostka margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

ponadto:
powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki
20 dkg orzechów włoskich (posiekać)
1 szklanka cukru pudru

Masa:
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 litra mleka
kostka masła
sok z połowy cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Podane składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 35x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki. Na wierzch rozsmarować powidła.
Ubić pianę z 2 białek i 0,5 szklanki cukru pudru. Wyłożyć na powidła i posypać połową posiekanych orzechów włoskich. Piec w temp. 180°C przez ok 15-20 min.
To samo zrobić z drugą częścią ciasta - rozwałkować na blachę, posmarować powidłami, na powidła wyłożyć pianę i posypać orzechami:) Piec jak poprzedni placek.

Przygotować krem:
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki i 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i dalej postępować jak przy gotowaniu budyniu. Ostudzić (można przykryć folią spożywczą żeby nie utworzył się kożuch).
Masło utrzeć i stopniowo dodawać (po 1 łyżce) ostudzony budyń. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy i sok z cytryny - ostrożnie żeby nam się krem nie zważył!

Jeden placek zostawić w blaszce, wyłożyć na niego masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego :)

z chomika Milenianka17

  • 27 KB
  • 27 sie 15 10:39
Babka kakaowo-cytrynowa

250g mąki
250g masła
250g cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego (4g)
sok z 1/2 cytryny
4 jaja
4 płaskie łyżki kakao
starta skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia


gdy masa kakaowa wyjdzie zbyt gęsta, można dodać 1-2 łyżki mleka

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać kakao, do drugiej skórkę z cytryny. Masło utrzeć z żółtkami, cukrami i sokiem z cytryny na puszystą masę. Ubić białka i delikatnie wymieszać z masą.
Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać (najlepiej ręcznie) z mąką z kakao, drugą z mąką i skórką. Wlać do blaszki najpierw ciemną masę a następnie jasną.
Piec ok. 1 godziny w 180-190 stopniach.

zachomikowany

  • 23 KB
  • 27 sie 15 10:39
Ciasto adwokatowe do kawy
Składniki
Biszkopt kakaowy:
7 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1/2 szkl. mąki kartoflanej
1/2 szkl. mąki zwykłej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki oleju

Ciasto kokosowe:
4 białka
1 szkl. cukru
20 dkg kokosu

Masa:

1 margaryna
1 budyń śmietankowy
1,5 szkl. mleka
1/2 szkl. c. pudru
1/2 szkl adwokata

Wykonanie:
Ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier,żółtka, dalej ubijać, na końcu dodać mąki zmieszane z proszkiem, oraz olej, wymieszać, wyłożyć na blachę i upiec.
Po upieczeniu przekroić, naponczować herbatką z rumem.
Wykonanie:
Ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier,żółtka, dalej ubijać, na końcu dodać mąki zmieszane z proszkiem, oraz olej, wymieszać, wyłożyć na blachę i upiec.
Po upieczeniu przekroić, naponczować herbatką z rumem.

Wykonanie ciasta kokosowego:
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier, dalej ubijać, na końcu dać kokos, wymieszać, wyłożyć na wysmarowaną i wyłożoną pergaminem blachę i upiec na złoty kolor

Wykonanie masy
Na mleku ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem na pulchną masę dodawać porcjami zimny budyń, na końcu wlewać adwokat.

Na spód ciasta kakaowego dajemy połowę masy, nakładamy ciasto kokosowe, masę i drugą część ciasta kakaowego, na wierzch dowolną polewę

zachomikowany

  • 22 KB
  • 27 sie 15 10:39
Jabłecznik z bezą niezawodny
Składniki
Ciasto: 1 masło roślinne,
5 żółtek,
2 szklanki mąki,
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 szklanki cukru.

Beza: 5 białek,
0,5 szklanki cukru,
wiórki kokosowe do posypania.

Jabłka ok. 1,5 kg najlepiej kwaskowe.

Masło utrzeć z cukrem do białości. Ucierając, dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do foremki 20x 25 wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i wyłożyć na surowe ciasto. Można oczywiście doprawić jabłka cynamonem, według gustu.
Ciasto piec 30 min. w temp. 180° C.

Wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć na nie pianę ubitą z białek i pół szklanki cukru. Posypać wiórkami.

Wstawić ciasto do piekarnika na następne 30 min.

Po upieczeniu pozostawić ciasto przez kilka minut w piekarniku. Gwałtowna zmiana temp. może spowodowac opadnięcie naszej pięknej bezy.

zachomikowany

  • 71 KB
  • 27 sie 15 10:39
Składniki:

Ciasto maślane:
* 30 dag masła
* 10 dag mąki

Ciasto kluskowe:
* 20 dag mąki
* 1/2 jajka
* 1/2 łyżki octu (6-proc.)
* woda

Krem waniliowy:
* 1/2 litra mleka
* 4 żółtka
* 1 jajko
* 8-10 dag cukru
* rdzeń (ziarenka) z 1 laskiwanilii
* 3 dag mąki ziemniaczanej

oraz:
* 3 dag cukru pudru z wanilią

Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto maślane: przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło i posiekaj wszystko na jednolitą masę. Przygotuj ciasto kluskowe: zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle wody, aby miało konsystencję ciasta pierogowego. Wyrób starannie, aby nie było grudek i rozwałkuj na kształt koła. Środek ciasta powinien być nieco grubszy. Z ciasta maślanego uformuj prostokąt, ułóż go pośrodku rozwałkowanego ciasta kluskowego. Złóż boki ciasta kluskowego ponad ciastem maślanym, formując kopertę. Delikatnie rozwałkuj, pamiętając, aby przesuwać wałek tylko w jednym kierunku (moja babcia mówiła, że to bardzo ważne!). Rozwałkowane ciasto złóż na 3 części, zawiń w czystą ściereczkę i włóż do lodówki. Po 15-20 minutach rozwałkuj ciasto jeszcze raz, ponownie złóż na trzy części, zawiń w ściereczkę i włóż do lodówki. Te czynności powtórz jeszcze dwa razy, wkładając za każdym razem ciasto na 15-20 minut do lodówki. Za ostatnim razem rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm, ułóż je na dużej blasze i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temp. 250°C, a następnie wyjmij i ostudź. W tym czasie przygotuj krem: utrzyj na puszystą masę żółtka z jajkiem, rdzeniem wanilii oraz cukrem. Zagotuj w garnku szklankę mleka, a pozostałe zimne mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wlej do wrzącego mleka i zagotuj, ciągle mieszając. Powoli dodawaj utarte żółtka, cały czas mieszając i podgrzewając masę na malutkim ogniu. Gdy masa zrobi się gęsta, przełóż garnek do większego naczynia z zimną wodą i ostudź, nie przerywając mieszania. Ciasto przekrój na dwa placki, odetnij nierówne brzegi ostrym nożem. Jeden placek posmaruj kremem waniliowym, a drugi pokrój na prostokąty tak duże, jakie chcesz mieć ciastka. Ułóż je na masie waniliowej (dzięki temu łatwo pokroisz potem kremówkę na porcje). Kremówkę włóż do lodówki na kilkanaście minut (wcześniej szczelnie je przykryj, aby nie wchłonęło lodówkowych zapachów), a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

z chomika Zeeb

  • 93 KB
  • 27 sie 15 10:39
Składniki:

Biszkopt:
* 8 żółtek
* 8 białek
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka octu
* 1 szklanka cukru
* 2 łyżki mąki ziemniacznej
* 1 szklanka mąki zwykłej
* 3 łyżki kakao

Krem cappuccino:
* 1/2 litra mleka
* 3 kopiaste łyżki mąki zwykłej
* 5 żółtek
* 1/2 szklanki cukru
* 5 kopiastych łyżek Cappuccino
* woda
* 5 łyżeczek żelatyny
* kostka margaryny (proponuję Palmę)
* Kremówka:
* 1/2 litra śmietany kremówki
* 4 kopiaste łyżeczki żelatyny
* 1 cukier waniliowe
* 2 łyżki cukru
* poncz:
* woda
* 4 łyżki kawy
* alkohol


Etapy przygotowania:

BISZKOPT: żółtka,ocet,proszek do pieczenia wymieszać w garnuszku.Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, wymieszane żółtka i kilka min. miksować. Mąkę wymieszać, dodać 3 łyżki kakao (wszystko przesiać, żeby nie było grudek).Wlać do tortowncy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem. Wszystko razem wymieszać powoli, żeby nie opadło. Piec w temp 175st. C ok. 1/2 h

KREM: mleko zagotować i dodać zwykłą mąkę rozmieszaną z mlekiem (żeby nie było grudek dodatkowo przelać przez sitko) i wlać do gotującego się mleka. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i dodać do gotującego się budyniu, przegotować.Cappuccino zalać 2 łyżkami gorącej wody, dodać do budyniu i wymieszać. Budyń ostudzić. Utrzeć kostkę margaryny i dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody.

ŚMIETANA: schłodzoną śmietanę wlej do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i ubić. Dodać ostudzoną i rozrobioną żelatynę i dobrze zmiksować.

PONCZ: Do 1/2 litrowego garnuszka wsypujemy kawę i zalewamy wrzątkiem. Gdy trochę ostygnie dodajemy alkohol (ilość i marka wedle uznania).

WYKONANIE: Biszkopt przekroić 2 razy tak, żeby były trzy części. Każdą z nich nasączamy ponczem. Pierwszą warstwę pokrywamy cienką warstwą kremu cappuccino, a na to jeszcze dajemy bitą śmietanę.Przykrywamy warstwą biszkoptu. Tym razem dajemy tylko bitą śmietanę. Dajemy ostatnią część biszkoptu i ozdabiamy resztą bitej śmietany i kremu cappccino.

z chomika Zeeb

  • 15 KB
  • 27 sie 15 10:39
KILIMANDŻARO

Upiec ciemny biszkopt z 8 jaj,
po upieczeniu przekroić na pół.

Masa jabłkowa:
ok. 1 kg jabłek kwaśnych i twardych
2 galaretki ( ja użyłam o smaku owoców tropikalnych)
1 łyżka margaryny lub masła

Masa budyniowa:
1/2 litra mleka

1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki
pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
1 kostka masła lub margaryny


Ciemny biszkopt -
przekroić na pół, włożyć do formy jedną połówkę.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć
, dodać suchą galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Ostudzić i wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki żeby masa jabłkowa stężała. W tym czasie przygotować masę budyniową: z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Masę budyniowa wyłożyć na masę jabłkową, przykryć biszkoptem kakaowym. Polać polewą.

z chomika white.and.black.flower

  • 13 KB
  • 27 sie 15 10:39
AMBASADOR
Składniki

Czarne ciasto;,
8 jajek,
8 łyżek cukru,
8 łyżek mąki,
3 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Białe ciasto;,
3 jajka,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mąki,
Masa;,
1 margaryna lub masło,
1 szklanka cukru pudru,
1 szkl. kwaśnej śmietany,
2 czerwone galaretki,

Opis przygotowania

1. Czarne ciasto; Upiec biszkopt na dużej brytfance. Białe ciasto; Upiec biszkopt na wąskiej brytfance. Ugotować galaretki wcześniej i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i dokładać śmietanę dalej ucierając.

2. Czarne ciasto przekroić na połowę,posmarować połową masy.Białe ciasto pokroić na paseczki i układać w kwadraty na masie.W środku kwadratów układać owoce i zalać tężejącą galaretką. Drugą połowę ciasta smarujemy resztą masy i dajemy masą na galaretkę. Polewamy polewą
smacznego !!!

z chomika white.and.black.flower

  • 19 KB
  • 27 sie 15 10:39
CYCEK TEŚCIOWEJ.

Składniki:

Ciasto makowo-kokosowe:

5 białek
1/2 szklanki cukru
10 dag wiórków kokosowych
1 szklanka suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:

1 duża paczka okrągłych biszkoptów
2 jasne galaretki
rodzynki


Masa:

5 żółtek
1/2 szklanki śmietany kwaśnej
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny Kasia
6 łyżek cukru pudru
1lmleka


Wykonanie:

Placek makowy:

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać resztę składników i lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180 stopni przez 30-40 min. Przekroić na pół.


Masa do przełożenia:

Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić. Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować. Odstawić na ok. 30 min. Odcedzić przez gęste sito. Utrzeć "Kasię" z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać.


Kolejność przekładania:

ciasto makowo-kokosowe - masa - ciasto makowo-kokosowe- masa - okrągłe biszkopty - na każdy biszkopt położyć rodzynkę - galaretka
Dodatkowo do masy można dodać pokrojoną drobno galaretkę, lub można wlać w środek według uznania.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 35 KB
  • 27 sie 15 10:39
CYCKI TEŚCIOWEJ

Ciasto:
1 szk cukru
1 szk maku
1 szk wiorek kokosowych
6 bialek

Powyzsze skladniki sa do wersji oryginalnej, ja do swojej dodaje rowniez :
6 zoltek
1/2 szk maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia

Krem:
1 budyn smietankowy
1 szk mleka
1/2 szk cukru
1 Kasia

Paczka biszkoptow okraglych
Polewa czekoladowa
rodzynki
alkohol do nasaczenia

Czas
pieczenia: 1 godz
Ubic bialka , dodac cukier , mak , kokos i upiec w prostokatnej blaszce.
Wedlug mojej wersji : Ubic bialka dodac cukier. Do ubitej masy dodac zoltka wymieszac , dodac mak i kokos i na samym koncu make i proszek do pieczenia.
W tej wersji ciasto jest bardziej pulchne i wyzsze.
Piec 20 - 30 min w prostokatnej blaszce(temp 180 st)

Budyn ugotowac w mleku z cukrem, wystudzic. Kasię dobrze utrzec i dodawac powoli budyn. Do kremu mozna rowniez dodac aromat rumowy.

Ciasto przelozyc polowa kremu jezeli jest pieczone w wersji z maka. Druga polowe wylozyc na wierzch.
Biszkopty maczac w alkoholu (dowolnym , ja uzywam raczej niskoprocentowych np. likier kawowy ale mozna uzyc czystej wodki)
Kazdy biszkopt polac polewa a na czubku polozyc rodzynek.
Dobrze schlodzic w lodowce.
Smacznego!

__________________________________________________

PONIEWAZ DUZO PYTAŃ CO DO MAKU MAK SYPIEMY SUCHY TAKI JAKI JEST NIE MOCZONY NIE MIELONY

z chomika white.and.black.flower

  • 103 KB
  • 27 sie 15 10:39
Kocie łby)))))))300g gorzkiej czekolady
125g masła
120g pianek
3 łyżki złotego syropu,można go zrobić samemu lub zastąpić sztucznym miodem płynnym. Polecam drugą opcję bo cukier trzcinowy potrzebny do tego kosztuje przeszło 7 złotych a słoiczek miodu 2,90.
120 g herbatników

W rondelku roztapiamy masło i czekolady na koniec dodajemy miód.
Po lekkim ostudzeniu dodajemy pianki i rozdrobnione herbatniki.Nie robimy z nich miazgi tylko kruszymy na kawałki.
Wszystko razem połączyć przełożyć do foremki (15x24 może być mniejsza wtedy wtedy deser wyjdzie wyższy )wyłożonej papierem do pieczenia i po wystygnięciu do lodówki.Następnie obsypać cukrem pudrem i ...
Gotowe !

zachomikowany

  • 53 KB
  • 27 sie 15 10:39
CIASTO AJERKONIAKOWE

cukier 4 łyżki
czekolada 2 kostki
powidła 1/2 słoika
krem ajerkoniakowy "Delecta" 1 szt
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 6 łyżek
żółtka 3 szt
mąka 2 szklanki


Mąkę, żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy zagnieść na kruche ciasto, a następnie rozwałkować i wyłożyć na blachę do ciasta. Posmarować ciasto powidłami a następnie ubić pianę z 3 białek z 4 łyżkami cukru. Gotową ubitą masę wylać na ciasto i włożyć do piekarnika. Piec około 30-45 min. Gdy ciasto będzie się piekło przygotowujemy krem ajerkoniakowy w/g przepisu na opakowaniu.
Gdy ciasto wyjmiemy z pieca i gdy ono ostygnie na wierzch nakładamy krem i ozdabiamy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki bynajmniej na 5 godzin.

z chomika white.and.black.flower

  • 40 KB
  • 27 sie 15 10:39
TORT MAKOWO-ORZECHOWY Z CZEKOLADĄ/wg smaki i aromaty/
Biszkopt makowy:
* 6 jaj
* 200g maku
* 170g cukru pudru
* 150g mąki pszennej
* 2 łyzki mąki ziemniaczanej
* 2 łyzki mąki migdałowej lub startych migdałów
* 1 cukier waniliowy
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem orzechowy:
* 200g startych orzechów włoskich
* 250g masła miękkiego
* 4 żółtka
* 180g cukru pudru
* cukier waniliowy
* kieliszek alkoholu (rum, pigwówka, koniak)

Polewa czekoladowa:
* 200g czekolady deserowej
* 2 łyzki cukru pudru
* 1/2 szkl śmietanki kremowej

do nasączenia:
* dowolny mocniejszy alkohol (dałam pigwówkę)

dodatkowo:
* 1/2 szklanki mało słodkiej marmolady lub dżemu(dałam pomarańczową)

Ciasto:
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, dodać cukier Dalej ubijając dodawać po 1 żółtku, potem -zmniejszając obroty- mąki, proszek do pieczenia i mak. Formę natłuścić, wysypać bułką tartą i przełożyć do niej ciasto. Piec w temp.180stC przez ok 40 minut (sprawdzić patyczkiem czy suchy).

Krem:
Masło utrzeć z połową cukru na puch. W drugiej misce ubić żółtka z drugą połową cukru i cukrem waniliowym. Do masła partiami dodawać żółtka i orzechy wciąż ucierając. Na końcu dodać kieliszek alkoholu i dobrze wmieszać do kremu.

Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej (uwaga lubi się spiec!). Dodać cukier i śmietankę i dobrze wymieszać na gładką lśniącą masę.

Tort:
Biszkopt przekroić w poprzek na dwa blaty. Spód nasączyć alkoholem, posmarować cienką warstwą kwaskowym dżemem lub marmoladą. Wyłożyć na to 3/4 kremu i rozsmarować równo. Przykryć nasączonym alkoholem wierzchnim blatem.
Posmarować boki i wierzch pozostałym kremem. Przykryć czapą czekoladową i udekorować płatkami migdałów lub orzechami.
Smacznego!

zachomikowany

  • 23 KB
  • 27 sie 15 10:39
Biała Dama

biszkopt,
jajka, 5szt.
cukier, 1 i 1/4 szklanki
mąka, 1 i 1/4 szklanki
ocet, 1 łyżka i troszkę
proszek do pieczenia, 1 kopiata łyżeczka
Masa śmietanowa:,
śmietanka 30%, 600ml
ser biały 3x mielony, 600g
cukier puder, 8 łyżek
brzoskwinie, duża puszka
żelatyna, 4 łyżki
pół szklanki ciepłej wody,
Masa advokatowa,
mleko, 2 szklanki
advokat, 1 szklanka
cukier kryształ 5 łyżek,
budyń waniliowy/śmietankowy, 2 szt.
masło, 1 kostka
Dekoracja: tabliczka startej czekolady,
Nasączenie: syrop z brzoskwiń, troszkę wody, cukru , kilka kropel cytryny,








1. Biszkopt: Połączyć żółtka z proszkiem do pieczenia i octem- wymieszać- powstanie coś konsystencji piany-kremu. Ubić białka na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Pianę połączyć z masą żółtkową i przesianą mąką- delikatnie wymieszać. Przelać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 23x40cm). Piec około 30-40 min w temperaturze ok170st.C. do tak zwanego suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.

2. Masa advokatowa: W 2 szklankach mleka i szklance advokata, z dodatkiem cukru ugotować budynie. Wystudzić. Miksując/ucierając -połączyć miękkie masło z budyniem.

3. Masa śmietanowa: Ubić na sztywno śmietankę, pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać. Połączyć z twarogiem mielonym. Dodać rozpuszczoną, wystudzoną żelatynę do masy i dobrze zmiksować, do całkowitego połączenia składników. Wymieszać masę z pokrojonymi brzoskwiniami.

4. Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń(ja rozrzedziłam troszkę wodą, dodałam cukier i kilka kropel cytryny). Na pierwszy nasączony blat wyłożyć masę śmietanową, przykryć biszkoptem, nasączyć i wierzch posmarować masą advokatową, posypać startą czekoladą. Schłodzić

zachomikowany

  • 20 KB
  • 27 sie 15 10:39
''Princesita''

Składniki

Jaja, 4
cukier, 2 szk.
mąka, 2,5szk. + 3łyżki
cukier waniliowy, 1 opakowanie
proszek do pieczenia, 3 małe łyżeczki
olej, 1szk.
woda, 1szk.
kakao, 3łyżki
galaretki, 2opakowania
banany, 4
śmietana 30%, 0,5l
cukier puder, 2 łyżki
czekolada mleczna, 1 tabliczka
budyń waniliowy, 1
mleko, 0,5l
masło, 1
żelatyna, 6 łyżeczek

Opis przygotowania

1. 4jaja, 2szk. cukru, 2,5 szk. mąki, 1 cukier waniliowy, 3łyżeczki proszku do pieczenia, 1szk. wody i 1szk. oleju zmiksować w robocie. Następnie podzielić masę na 2części i do jednej dodać 3łyżki mąki a do drugiej 3łyżki kakao. Wylać na blaszkę obie masy tworząc esy floresy. Piec w temp. 180 stopni ok.35min. Po upieczeniu ostudzić a następnie przekroić na połowę.

2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. 3/4 tabliczki czekolady zetrzeć na tarce a 1/4 rozpuścić w rondelku i połączyć z żelatyną rozpuszczoną z 0,5 szk. wrzątku. Wymieszać i poczekać aż roztwór nieco ostygnie, potem połączyć ze śmietaną i dodać wiórki czekoladowe. Masę wyłożyć na 1część zebry, i przyłożyć drugą częścią.

3. Ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z masłem. Rozsmarować po wierzchu ciasta. Na to ułożyć banany pokrojone w plasterki. Całość zalać tężącą galaretką (2 galaretki rozpuścić w 0,5l wrzątku na samym początku, aby miała czas na stężenie.)

zachomikowany

  • 24 KB
  • 27 sie 15 10:39
KOLOROWE CIASTO

Składniki

Biszkopt ciemny, 1szt
Biszkopt jasny, 1szt
Pianka truskawkowa;śmietana30%, 600ml
galaretka truskawkowa, 2szt
Pianka pomarańczowa;tak jak truskawkowa tylko zmiana galaretki, galaretka pomarańczowa
dżem truskawkowy, 1 słoiczek
Do nasączenia;, woda, twarde ,karmelki owocowe
Polewa;czekolada, 1tabliczka
mleko, 2łyżki
dowolna posypka, np.orzechy,wiórki

Opis przygotowania
1. Pieczemy dwa biszkopty,każdy przekrawamy na pół.Galaretki,, każdą osobno rozpuszczamy w 2szkl wody,śmietany ubijamy w dwóch naczyniach po 600ml ,gdy galaretki ostygną mieszamy z ubitymi śmietanami.Powstaną 2 pianki.Przygotowujemy nasączenie;w 2szkl ciepłej wody rozpuszczamy paczkę landrynek.

2. Układamy na blachę;ciemny biszkopt nasączmy.smarujemy dżemem wykładamy 2/3tężejącej pianki truskawkowej na to biszkopt jasny,nasączamy,smarujemy dżemem,2/3pianki pomarańczowej,biszkopt ciemny,nasączamy ,dżem ,pianka truskawkowa,pianka pomarańczowa,biszkopt jasny,polewa,posypka

z chomika white.and.black.flower

  • 10 KB
  • 27 sie 15 10:39
Rewelacyjny biszkopt do tortów

Przygotowanie: 15 minut

Pieczenie: 30 minut


Składniki


• 3/4 szklanki maki tortowej

• 3/4 szklanki maki ziemniaczanej

• 3/4 szklanki cukru pudru

• 6 jajek

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• szczypta soli


Etapy przygotowania


1. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier puder cały czas ucierając przy pomocy miksera. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mikser ustawić na wolne obroty, stopniowo dodawać mąkę, miksując do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę wylać do średniej tortownicy nasmarowanej uprzednio masłem i wysypanej tartą bułką.

2. Piekarnik rozgrzać początkowo do 160 stopni C, piec około 15 minut do momentu, aż ciasto podrośnie, a następnie zwiększyć temperaturę do około 180- 200 stopni C i piec kolejne 15 minut. Po upieczeniu, pozostawić przez kilka minut w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Następnie wyjąć z formy, ułożyć na drewnianej desce, wystudzić i użyć do przygotowania tortu. Smacznego!!!

z chomika jolin

  • 30 KB
  • 27 sie 15 10:39
obrazek

z chomika magrex

  • 63 KB
  • 27 sie 15 10:39
SKŁADNIKI

ciasto:
śmietana-1/2 szklanki
mąka-2 szklanki
margaryna-1 kostka
krem:
mleko-1 litr
mąka-1 szklanki
cukier waniliowy-1 opakowanie
żółtka-2

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
Mąkę z Kasią posiekać nożem (aż zrobi się kruszonka), wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tak jak ciasto francuskie, składać jak kopertę i znów wałkować w jednym kierunku. Czynność powtórzyć 3 razy. Przed wałkowaniem posypywać stolnicę mąką. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić, następnie upiec dwa jednakowe prostokątne placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoto kolor.

Krem:
1/2 litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmącić żółtka, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wymieszać, przetrzeć przez sitko, wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować.

Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć.

Po całkowitym wystygnięciu, obsypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.

z chomika Milenianka17

  • 136 KB
  • 27 sie 15 10:39
SKŁADNIKI:

Ciasto:
30 dkg mąki
kostka margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

ponadto:
powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki
20 dkg orzechów włoskich (posiekać)
1 szklanka cukru pudru

Masa:
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 litra mleka
kostka masła
sok z połowy cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Podane składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 35x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki. Na wierzch rozsmarować powidła.
Ubić pianę z 2 białek i 0,5 szklanki cukru pudru. Wyłożyć na powidła i posypać połową posiekanych orzechów włoskich. Piec w temp. 180°C przez ok 15-20 min.
To samo zrobić z drugą częścią ciasta - rozwałkować na blachę, posmarować powidłami, na powidła wyłożyć pianę i posypać orzechami:) Piec jak poprzedni placek.

Przygotować krem:
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki i 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i dalej postępować jak przy gotowaniu budyniu. Ostudzić (można przykryć folią spożywczą żeby nie utworzył się kożuch).
Masło utrzeć i stopniowo dodawać (po 1 łyżce) ostudzony budyń. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy i sok z cytryny - ostrożnie żeby nam się krem nie zważył!

Jeden placek zostawić w blaszce, wyłożyć na niego masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego :)

z chomika Milenianka17

  • 80 KB
  • 27 sie 15 10:39
trufle_orzechowe_3.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 394 KB
  • 27 sie 15 10:39
bajaderka_2.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 143 KB
  • 27 sie 15 10:39
opnki.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 299 KB
  • 27 sie 15 10:39
04456f4851.jpg

zachomikowany

  • 25 KB
  • 27 sie 15 10:39
obrazek

z chomika magrex

  • 94 KB
  • 27 sie 15 10:39
ciastka_tiramisu_2.jpg

z chomika wielosmakowa

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    458
  • obrazy
    470
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

942 plików
328,89 MB




SPAKSIK-1976

SPAKSIK-1976 napisano 25.03.2016 19:11

zgłoś do usunięcia
ZAPRASZAM DO CHOMIKA bajki2013

diabliczka.86 napisano 1.06.2016 21:10

zgłoś do usunięcia

Porter_ napisano 15.10.2017 12:59

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam  
______________________________________________________________________

______________________________________________________________________

marcel878

marcel878 napisano 22.03.2019 22:26

zgłoś do usunięcia
zapraszam
wawasa2516

wawasa2516 napisano 21.11.2020 22:46

zgłoś do usunięcia
Swietny chomik
rahare6958

rahare6958 napisano 19.01.2023 20:26

zgłoś do usunięcia
Super chomik
kixined324

kixined324 napisano 24.05.2023 17:22

zgłoś do usunięcia
Zapraszam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności