Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Khao Pad – smażony tajski ryż - vege.jpg

cuma67 / Gotowanie, kuchnia / Przepisy / Azjatycka kuchnia / Tajska kuchnia / Khao Pad – smażony tajski ryż - vege.jpg
Tajska kuchnia - Khao Pad  smażony tajski ryż - vege.jpg
Download: Khao Pad – smażony tajski ryż - vege.jpg

40 KB

(600px x 400px)

0.0 / 5 (0 głosów)
PRZEPIS
Przepis na smażony ryż po tajsku należy traktować jako bazę i wymieniać dodatki warzywne oraz proteinowe (tofu, grzyby, krewetki, itp.) do momentu kiedy znajdziemy swój smak :) Obowiązkowe pozycje zostały podkreślone i te powinny zawsze znaleźć się w dobrym Khao Pad (wyjątkiem jest jajko – weganie mogą odpuścić, ale ze stratą dla dania ;))

SKŁADNIKI (2 porcje):

1 szklanka (ok. 150 g) ugotowanego ryżu (jaśminowego lub basmati)
dowolne ulubione warzywa (ja – 1 cebula, 2 pieczarki, 40 g marchewki)
3 ząbki czosnku
1 łyżka pokrojonej małej papryczki chili (najlepiej tajskiej bird’s eye)
1 jajko
2 łyżki świeżego szczypioru (od dymki)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka sosu z tamaryndowca (opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru kokosowego (można użyć zwykłego białego cukru albo innego słodzika)
1 łyżka oleju (najlepiej ryżowego, ze względu na delikatny smak)
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować warzywa: czosnek posiekać drobno, cebulę pokroić w pióra, pieczarki w większe kawałki, marchew w kostkę.
Rozgrzać wok (lub patelnię) z łyżką oleju* i posiekanym czosnkiem.
Kiedy czosnek zacznie pachnieć, dołożyć cebulę, marchew, grzyby i szczypior. Smażyć, mieszając, do momentu kiedy warzywa zmiękną.
Wbić jajko i rozmieszać. Smażyć do całkowitego ścięcia.
Dołożyć ryż, sos sojowy, sos z tamaryndowca i cukier. Smażyć krótko, stale mieszając – tylko do całkowitego wymieszania ryżu z sosem i warzywami (można wyłączyć płomień, jeśli potrzeba).
Przełożyć na talerze, dekorując np. świeżymi warzywami i kawałkiem limonki.
* Smażyć na maksymalnym płomieniu/mocy palnika

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Tajska kuchnia - Smażony ryż po tajsku.png
http://www.kuchnieorientu.pl/portal/przepis/1838/smazony ...
http://www.kuchnieorientu.pl/portal/przepis/1838/smazony-ryz-po-tajsku?utm_source=freshmail&utm_medium=email&utm_campaign=Nowy_przepis_smazony_ryz_po_tajsku._Darmowa_wysylka_od_100zl Bardzo smaczne i szybkie do przygotowania danie ze składników, które zazwyczaj znajdziemy w lodówce. Ryż do smażenia powinien być lekko przeschnięty, idealna jest pozostałość z obiadu z poprzedniego dnia. Podsmażany ryż jest bardzo popularny w Tajlandii i przygotowywany w wielu odmianach. Składniki: 2 ząbki czosnku, posiekane 1 mała cebula pokrojona w kostkę 1/2 szklanki czerwonej słodkiej papryki, pokrojonej w kostkę 2 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego(najlepiej odstawionego na noc) 1/2 szklanki zielonego groszku (z puszki lub świeży ugotowany) 1 łyżka tajskiej pasty curry czerwonej 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki keczupu 2 łyżki oleju arachidowego do smażenia 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej plasterki świeżego ogórka (cięte wzdłuż obieraczką) do dekoracji Omlet: 1 jajko 1 łyżką wody 1/2 łyżeczki oleju sezamowego szczypta soli Przygotowanie: Na grubej patelni lub w woku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Rozmieszać składniki na omlet, wlać rozmącone jajko rozprowadzając je cienką warstwą po całej patelni, smażyć do ścięcia. Zdjąć z patelni i zwinąć w rulon. Wlać pozostały olej do woka i po chwili wrzucić czosnek, cebulę i paprykę. Smażyć przez minutę. Dodać ugotowany ryż, groszek i pastę curry. Wlać sos rybny i dołożyć keczup. Wsypać połowę kolendry i wymieszać wszystko. Pokroić omlet w plasterki. Przełożyć potrawę na talerze. Każdą porcję przybrać kółkami omleta i plasterkami ogórka. Posypać kolendrą i podawać na gorąco.
Tajska kuchnia - Zioła tajskie.jpg
Kotányi Zioła tajskie mieszanka przypraw 15 g Zioła t ...
Kotányi Zioła tajskie mieszanka przypraw 15 g Zioła tajskie Kotányi to oryginalne połączenie przypraw i azjatyckich ziół, takich jak chili, trawa, cytrynowa, imbir i kurkuma, które są charakterystyczne dla kuchni tajskiej. Kompozycja Zioła tajskie Kotányi nadaje potrawom wyjątkowego i wyrazistego smaku oraz orientalnego charakteru. Mieszanka przypraw Zioła tajskie powstała z naturalnych składników. Została umieszczona w opakowaniu, które pomaga zachować bogaty aromat mieszanki przypraw Kotányi. Informacje dla alergików: Składniki: czosnek, kolendra, liście kolendry, chili, trawa cytrynowa, imbir, kozieradka, kurkuma, kmin rzymski, zioła (27%).
Tajska kuchnia - Czerwona pasta Curry.jpg
Zastosowanie past curry jest bardzo szerokie: od orygina ...
Zastosowanie past curry jest bardzo szerokie: od oryginalnych tajskich dań aż do gęstych dipów lub sosów do mięs. Przygotowanie bazy dania dla 2 - 3 osób: Do rozgrzanego oleju (2 stołowe łyżki) dodajemy 50g pasty curry, mieszamy i podsmażamy ok 3 minut, dodajemy ok 400ml mleka kokosowego i cały czas mieszając podgrzewamy 1 - 2 minut. Zamiast mleczka możemy wykorzystać bulion lub wodę i wszystko okrasić jogurtem. Do tak przygotowanej bazy dodajemy nasze ulubione mięso, krewetki lub owoce morza oraz warzywa. Mięso może być uprzednio podsmażone lub surowe - wówczas dusimy je, aż zmięknie. Całość serwujemy z ryżem lub jak kto woli makaronem.
Tajskie KREMOWE CZERWONE CURRY z kaczką Pełnia smaków NA SZYBKO _ Przepis UMAMI.mp4
play
oglądaj online
Cześć wszystkim! Dzisiaj na kanale kierunek Tajlandia i ...
Cześć wszystkim! Dzisiaj na kanale kierunek Tajlandia i przepis na tajskie kremowe curry z kaczką! Macie tutaj ferię smaków, a przepis jest naprawdę na szybko! Aromatyczne przyprawy, świeży ananas, mleko kokosowe...czego chcieć więcej! Musicie sobie koniecznie zrobić taki obiad, pokochacie na bank! Pozdrawiam, Daniel Brzeziński UMAMI Składniki: 400 g mięso z udka kaczki 1 łyżka Czerwone curry 1 łyżka Cukier brązowy 2 łyżki Sos rybny 400 ml Mleko kokosowe 200 g Ananas świeży 150 ml Bulion drobiowy
Tajska kuchnia - Thai Fried Chicken Recipe - Hat Yai Style _ Tajski smażony kurczak z panierką z prażonej szalotki.jpg
https://hot-thai-kitchen.com/hat-yai-fried-chicken/
https://hot-thai-kitchen.com/hat-yai-fried-chicken/
Tajska kuchnia - Gai Pad Med Mamuang Himapan  kurczak z prażonymi orzeszkami nerkowca.jpg
https://www.cookingwithnart.com/thai-cashew-chicken-gai- ...
https://www.cookingwithnart.com/thai-cashew-chicken-gai-pad-med-mamuang/ https://www.youtube.com/watch?v=tYtKq7rn8IM
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności