Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
cuma67
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Marek

widziany: 29.04.2024 21:48

  • pliki muzyczne
    198
  • pliki wideo
    16141
  • obrazy
    5463
  • dokumenty
    2829

25447 plików
8292,54 GB

FolderyFoldery
cuma67
Audiobooki
 
Niebieski ptak - Piotr Wojasz
Biznes
 
Dom - budowa, remont, naprawy itp
 
Ebooki
 
Elektronika
 
Filmy avi, dvix, itp
 
Giełda
 
Gotowanie, kuchnia
 
Przepisy
 
Alkohole
Amerykańska kuchnia - Ameryka Północna, Środkowa, Południowa
 
Meksykań ska kuchnia
USA - Stany Zjednocz one Ameryki Północne j
Azjatycka kuchnia
 
Arabska, perska, turecka kuchnia, bliski wschód
Chińska Kuchnia
 
Indonezy jska kuchnia
Indyjska kuchnia
 
Japońska kuchnia
 
Ramen - zupa japoń ska
Sashi mi
Sushi
Koreańsk a kuchnia
Tajska kuchnia
 
Pad Thai
Zupy
Wietnams ka kuchnia
 
Sajgo nki - Sprin g Rolls
Zupa Pho
Żydowska kuchnia
Napoj e
Drób
 
Europejska kuchnia
 
Fast food
 
dania z KFC
dania z Mc Donald's
Kanapki
Grill
Grzyby
Jaja, jajka
 
Jajka faszerow ane
Przygoto wanie jajek
Kasza
Makarony
Mięso
 
Jagnięci na, baranina
Wieprzow ina
 
Kiełb asa
Wołowina
Napoje
 
Herbata
Kawa
Owoce
 
Owoce morza
 
Krab
Krewetki
Pieczywo
Polska Kuchnia
 
Kluski, pyzy, pierogi
Przystawki, dodatki
Ryby
 
Ryż
Sałatki
Sery
Soki, syropy
Sosy, dipy
Sous vide
Surówki
Tłuszcze
Warzywa
 
Zupy
Krem
Techniki krojenia, gotowania, porady, testy, triki itp
 
Carving - dekorowanie potraw, ozodoby wycinane z warzyw i owoców
Nóż, noże, techniki krojenia
Zioła
Gry
 
Gry inne
 
Boule - Francja
Drejdel, dridyl - bączek - tradycyjna hazardowa gra żydowska - Izrael
Jogo do Bicho - Brazylia
Gry planszowe
 
Go - starochińsk a gra planszowa
Shogi - japońskie szachy
Gry w karty i inne gry
Informatyka, programowanie
Instrumenty Muzyczne
 
Gitara Basowa, nauka gry na basie
 
Bass guitar instruction al books and songbooks gigapack 4.27GB
Methods
Songbook s
Real Books
Ukulele
Memy, Gify, śmieszne filmiki
Nauka, technika
 
Playlisty
Prywatne
Samochody, motocykle i inne - naprawy, eksploatacja itp
 
Teatr
 
Scena Faktu
Teatr Kobra
zachomikowane
Pokazuj foldery i treści
  • 1,9 MB
  • 8 sie 23 12:09
Jeyuk bokkeum (kor. 제육볶음) zwane też dwaejigogi bokkeum (kor. 돼지고기볶음), czy nawet dweji bulgogi (kor. 돼지불고기) to smażona pikantna wieprzowina po koreańsku, która zachwyci każdego mięsożercę. Samo słowo bokkeum po oznacza popularną metodę smażenia stir-fry, która jest tutaj równie kluczowa, co marynata. Mięso należy poddać działaniu wysokiej temperatury i intensywnie mieszać w trakcie. To danie to klasyka koreańskiego grilla, która jest równie popularne, co znana wołowina bulgogi. Jeyuk bokkeum można przygotować zarówno w woku, jak i na patelni lub grillu. Mięso po obróbce termicznej w wysokiej temperaturze staje się chrupiące i soczyste jednocześnie. Jak sama nazwa wskazuje, wykorzystujemy tutaj wieprzowinę. W zasadzie można użyć dowolnego ulubionego kawałka, ale zdecydowanie należy wybrać tłuściejsze partie. Najpopularniejszy jest boczek, jednakże świetnie sprawdzi się również łopatka lub karkówka.

SKŁADNIKI
Jeyuk bokkeum:
1 kg wieprzowiny (najlepiej tłuściejszej łopatki albo karkówki lub surowego boczku)
6 ząbków czosnku
50 g świeżego imbiru
1 cebula
1 pęczek szczypiorku razem z cebulkami
3 łyżki pasty gochujang
1 łyżka płatków koreańskiego chili gochugaru (lub więcej, jeżeli lubisz ostrzejsze danie)
¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki cukru
1 łyżka prażonego sezamu


Do podania:

500 g krótkoziarnistego ryżu (jak do sushi)
400 g kimchi
PRZYGOTOWANIE
Jeyuk bokkeum

Wieprzowinę pokrój na cienkie i nieduże plasterki (trochę grubiej niż boczek w plastrach). Mięso można również uprzednio delikatnie zamrozić, aby kroiło się łatwiej.
Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w piórka, a szczypiorek na mniejsze kawałki.
W misce połącz składniki marynaty: pastę gochujang, płatki gochugaru, sos sojowy, olej sezamowy, cukier oraz pieprz, a następnie dodaj warzywa oraz wieprzowinę. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum pół godziny lub wstaw najlepiej na całą noc do lodówki.
Zamarynowaną wieprzowinę smaż partiami (najlepiej podzielić ją na 3-4 porcje) na mocno rozgrzanej patelni lub w woku przez ok. 12-15 minut, aż będzie delikatnie chrupiąca i nadal soczysta. Pamiętaj, aby w trakcie smażenia często je mieszać. Po usmażeniu przełóż do miseczki i posyp prażonym sezamem.
Wieprzowinę podawaj z ugotowanym ryżem oraz kimchi.

https://www.food2.pl/2022/11/jeyuk-bokkeum.html
  • 0,6 MB
  • 4 sie 23 1:43
ponad 120 przepisów kuchni koreańskiej po polsku
https://www.youtube.com/watch?v=grUmVKxpRK8&list=PL44-MoKuplbvaNbDM-cCBf7B5f1k9_7m9

English
https://www.youtube.com/user/Maangchi
https://www.seriouseats.com/korean-cooking-introduction
  • 38,5 MB
  • 2 sie 23 0:00
ponad 120 przepisów kuchni koreańskiej po polsku
https://www.youtube.com/watch?v=grUmVKxpRK8&list=PL44-MoKuplbvaNbDM-cCBf7B5f1k9_7m9
  • 322 KB
  • 1 sie 23 23:56
https://nakarmionastarecka.pl/tteokbokki-koreanskie-kopytka-w-ostrym-sosie-v/
  • 1,2 MB
  • 1 sie 23 23:49
Szczypiorek koreański inaczej szczypiorek czosnkowy, różni się smakiem i wyglądem od zwykłego.
Ma mocny posmak czosnku i jego liście są bardziej płaskie.

https://www.youtube.com/watch?v=X4spgeevWCw&t=3s English with subtitles
https://www.maangchi.com/recipe/buchujeon


https://rafalcookamateur.wordpress.com/2019/04/26/buchujeon-🇰🇷-u-r/
  • 52 KB
  • 1 sie 23 23:42
https://www.youtube.com/watch?v=nq4a_lnKD3A English with subtitles
  • 35,3 MB
  • 1 sie 23 23:38
ponad 120 przepisów kuchni koreańskiej po polsku
https://www.youtube.com/watch?v=grUmVKxpRK8&list=PL44-MoKuplbvaNbDM-cCBf7B5f1k9_7m9
  • 1,6 MB
  • 1 sie 23 23:24
Basic Bulgogi
https://www.bonappetit.com/recipe/bulgogi-recipe

https://www.youtube.com/watch?v=djM3z5VHSAY
Easy Bulgogi (Korean beef BBQ: 막불고기)
https://www.youtube.com/watch?v=srHw4xQj1I0

ŁAGODNA WOŁOWINA BULGOGI
https://www.youtube.com/watch?v=Ei6LP73w23c
  • 4,8 MB
  • 1 sie 23 23:08
https://www.maangchi.com/recipe/kimchi-jjigae w linku wyjaśniona różnica między zupą z kim chi a gulaszem

https://www.youtube.com/watch?v=rJgb92JWMCE English with subtitles

https://www.youtube.com/watch?v=4bXAhX8KzC0
  • 157 KB
  • 1 sie 23 2:29
https://facetzprzepisem.com/2016/03/01/japchae-koreanski-makaron-z-warzywami-stir-fry-i-wolowina/

https://www.youtube.com/watch?v=i1djfV9uigc English with subtitles
  • 83 KB
  • 31 lip 23 23:12
Danie składa się ze świeżo zsiadłego miękkiego tofu, które nie zostało odcedzone i wyciśnięte, warzyw, czasem grzybów, cebuli, opcjonalnie owoców morza, opcjonalnie mięsa oraz gochujang lub gochugaru


https://mykoreankitchen.com/sundubu-jjigae/
https://www.youtube.com/watch?v=sLS4l1n-3N4 English with subtitles
  • 27,9 MB
  • 31 lip 23 16:33
Składniki:
4 udka z kurczaka
2 łyżki ocet ryżowy
Mąka ziemniaczana

5 łyżek ketchup
1 papryki gochugaru
3 łyżki miodu
2 łyżki cukru brązowego
Sos sojowy
3 ząbki czosnku
2 łyżki olej sezamowy

Dakgangjeong (Sweet Crispy Korean Fried Chicken)
https://www.koreanbapsang.com/dakgangjeong-sweet-crispy-chicken/
  • 481 KB
  • 31 lip 23 16:21
Ramdon czyli jjapaguri

Jjapaguri powstaje z połączenia dwóch dań instant Chapagetti (짜파게티) oraz Neoguri (너구리). Pierwsze, o chińskim rodowodzie, to tak naprawdę jajangmyeon (chajangmyeon), ale firma postanowiła dodać mu bardziej światowego charakteru nazywając go z włoska “chapagetti” – co jest skrótowcem chajang (sos z czarnej soi) i spaghetti. Drugie danie to koreański ramyeon z ostrym wywarem z owoców morza i z dodatkiem wodorostów. Ugotowane makarony doprawiliśmy sproszkowanymi dodatkami na czym zyskały oba dania, a na dodatek dołożyliśmy pokrojonego steka. To oczywiste odniesienie do sceny z Parasite – koreańskiego komedio-thrillera, obsypanego nagrodami, w tym historycznymi 4 statuetkami Oskarów.
...
https://pyzamadeinpoland.pl/2020/02/ramdon-czyli-jjapaguri/

https://kukbuk.pl/przepisy/ram-don-jjapaguri/

https://www.youtube.com/watch?v=ZsTXzO-tk8M English with subtitles
  • 234 KB
  • 31 lip 23 16:20
https://aniagotuje.pl/przepis/kimchi

https://allegro.pl/kategoria/produkty-spozywcze-kuchnie-swiata-321613?string=kimchi
  • 0,8 MB
  • 31 lip 23 16:02
KOREAŃSKA PASTA SOJOWA DOENJANG 500g

To pasta wytwarzana ze sfermentowanej soi i zalewy solnej.
W smaku jest kwaśno-słona, konsystencje ma gęstą.
Używana w kuchni Koreańskiej jako składnik wielu dań. m.in dania mięsne, z warzywami czy zupy miso.
  • 53 KB
  • 31 lip 23 15:51
Pasta gochujang to jeden z kluczowych, niezastąpionych składników do dań kuchni koreańskiej. Powstała z ostrych papryczek chili, fermentowanej soi i kleistego ryżu, wyróżnia się kompleksowością smaku, łączącą w sobie wytrawność i subtelną słodycz suszonej papryki, intensywną ostrość oraz mnóstwo umami. Gęsta i aromatyczna, stanowi znakomity dodatek smakowy do potraw gotowanych, smażonych i pieczonych oraz wszelkich sosów, dipów i dressingów. Już niewielka ilość nada daniom wyjątkowego charakteru, dodając odpowiedniej pikantności oraz działając jako naturalny wzmacniacz smaku.

Pasta gochujang to niezbędny element wielu najsłynniejszych, koreańskich potraw. Nie może jej zabraknąć w kluseczkach tteokbokki, słodko-pikantnym yangneyom chicken czy bogatym bibimbap. Pasta paprykowa to idealny dodatek do dań mięsnych, zup i dań duszonych. Dla miłośników ostrych przypraw pasta gochujang jest niezastąpiona.

Wskazówka - Pasta gochujang jest produktem o długim okresie trwałości. Przy odpowiednich warunkach przechowywania, może nadawać się do spożycia nawet do 1-2 lat po otwarciu.
  • 163 KB
  • 31 lip 23 15:45
Samo słowo bibimbap znaczy: mieszany ryż, mieszane danie.

Przepis na dwie porcje.
Zacznijcie od przygotowania wołowiny bulgogi.

Składniki:
500 g wołowiny pociętej w cienkie paski (rostbef, antrykot, polędwica),
3 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki cukru,
łyżka miodu,
2 łyżki octu ryżowego,
1 łyżka oleju sezamowego,
2 rozgniecione ząbki czosnku,
łyżka uprażonych ziaren sezamu,
łyżeczka pieprzu,
łyżka posiekanego szczypiorku,
jedno, drobno posiekane kiwi ( zmiękczy mięso i podkręci smak)

Do miski wrzućcie wszystkie składniki marynaty (poza mięsem), wymieszajcie dobrze. Na koniec dorzućcie mięso i wstawcie do lodówki na minimum 6 godzin.

Gdy mięso się zamarynuje zajmijcie się przygotowaniem dodatków.
posiekana w słupki marchewka,
posiekana w słupki mała cukinia,
dwie garście szpinaku,
szklanka kiełków fasoli,
2-3 grzyby shiitake, namoczone, pokrojone w słupki i podsmażone,
3 szklanki ugotowanego ryżu,
2 jajka sadzone
posiekany szczypiorek
ziarna sezamu (możecie je uprażyć)
Sos
2-3 łyżki pasty gochujang
łyżka cukru,
łyżka oleju sezamowego,
łyżka octu ryżowego,
pół łyżeczki sos sojowego

Składniki sosu wymieszajcie i odstawcie.
Mięso usmażcie na dobrze rozgrzanej patelni. Jeśli używacie małej patelni, smażcie partiami.
Ugotowany ryż przełóżcie do miski, dodajcie mięso i pozostałe składniki. Przed zjedzeniem wymieszajcie wszystko z sosem, posypcie posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Smacznego!

http://www.eintopf.pl/2015/12/bibimbap-z-woowina-bulgogi.html
  • 13,2 MB
  • 2 sie 22 2:21
https://www.youtube.com/watch?v=pOBdgEUdLmo
  • 113 KB
  • 2 sie 22 1:58
Przepis na ogórki po koreańsku

Przepis na ogórki po koreańsku nie jest zbyt skomplikowany, a przygotowanie dania zajmuje zaledwie około kwadransa. Ogórki po koreańsku wyróżnia słodko-kwaśny smak, który z pewnością może konkurować o palmę pierwszeństwa z dobrze nam znaną, tradycyjną mizerią. Ogórki po koreańsku stanowią doskonały dodatek do wielu dań. Warto pamiętać, że nawet przechowywane w lodówce przez kilka dni nie stracą nic ze swoich walorów smakowych. Oto najprostszy przepis na ogórki po koreańsku. Dla urozmaicenia można podać je z dodatkiem uprażonego sezamu.

Składniki:

5 dużych ogórków
1 cebula
200 ml wody
3 łyżki octu (10%)
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
ząbek czosnku
posiekany lubczyk
łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki ostrej papryki.
Ogórki umyć, osuszyć i pokroić w grubsze plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ogórki wymieszać z cebulą i solą, przełożyć na durszlak, położyć go na misce do odsączenia z nadmiaru soku. Czosnek przecisnąć przez praskę. Przygotować zalewę z wody, octu, oleju, czosnku, lubczyku i przypraw. Odsączone z nadmiaru soku ogórki przełożyć do słoika, zalać zalewą. Tak przygotowane ogórki są już gotowe do spożycia, ale najlepsze będą po dobie lub dwóch spędzonych w lodówce. Ogórki po koreańsku można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    15
  • pliki wideo
    7
  • pliki muzyczne
    0

22 plików
363,75 MB




wecem58214

wecem58214 napisano 9.05.2023 10:44

zgłoś do usunięcia
Zapraszam

marcinpmd napisano 30.05.2023 22:59

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam i zapraszam również do mnie, każdy znajdzie coś dla siebie interesującego

obrazek
M.K-16

M.K-16 napisano 11.06.2023 09:03

zgłoś do usunięcia
Witam , pozdrawiam i zapraszam do siebie. Trzeba do mnie napisać wiadomość. 🔐UnicornVIP🔐
DZIACHO1966

DZIACHO1966 napisano 30.07.2023 04:29

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie.
kintakunte1990

kintakunte1990 napisano 16.12.2023 22:13

zgłoś do usunięcia
obrazek
✿ ZAPRASZAM ! ✿

Na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Hasło do folderów „z Filmami” = 1990
ABCD_SERIAL-FILMY-3D-HD-4K

ABCD_SERIAL-FILMY-3D-HD-4K napisano 23.12.2023 23:27

zgłoś do usunięcia
Zdrowych i Spokojnych Świąt Życzę 💗💗💗 💗 SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE FILMY NOWOŚCI- 4K- 3D- FULL-HD ZAPRASZAM NOWOSCI PREMIERY -GRY PC-GRY-XBOX -2023 💖ZAPRASZAMPOZDRAWIAM -💖
constantine44

constantine44 napisano 19.01.2024 11:42

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam po całą masę ciekawych plików. Własny upload, cały czas coś dodaję nowego. Filmy i bajki_3D, efektowne filmiki_3D, filmy XXX, teledyski, kabarety, muzyka mp3. Zapraszam do pobierania i chomikowania. Pozdrawiam.
pornbox

pornbox napisano 17.03.2024 12:02

zgłoś do usunięcia
Zapraszam do pornbox po nowe filmy i filmiki XXX +18. obrazek
bambina-1234

bambina-1234 napisano 13.04.2024 17:19

zgłoś do usunięcia
obrazek

Tu Filmy Muzyka Tu Programy Obrazki Zapraszam Do Mnie

Stare.dobre.filmy

Stare.dobre.filmy napisano 22.04.2024 21:35

zgłoś do usunięcia
Skrzyżowanie Kassandra - The Cassandra Crossing (1976)

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności