Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
cuma67
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Marek

widziany: 12.09.2024 22:16

  • pliki muzyczne
    198
  • pliki wideo
    15901
  • obrazy
    5475
  • dokumenty
    2840

25239 plików
8259,59 GB

  • 8,6 MB
  • 6 lip 20 18:40
https://www.youtube.com/watch?v=Aj_GUvZNrM8
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/syrop-mietowy-z-cytryna

Składniki
40 gałązek mięty
2 cytryny
3 litry wody
1 kg cukru

1. Miętę myjemy i związujemy nitką.
Wodę zagotowujemy z cukrem aż całkowicie się rozpuści.
Wyciskamy sok z cytryny i dorzucamy miętę.
Całość gotujemy 50 minut. Po tym czasie wyciągamy mięte i całość przecedzamy.
Zagotowujemy ponownie syrop i przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Syrop nie wymaga pasteryzacji.

Porady
Podając syrop rozrzedzamy go z wodą w proporcji 1:1. Warto także dodać świeżej cytryny, by wzmocnić kwaśny smak.

https://www.google.com/search?rlz=1C1ASUT_enPL825PL825&ei=-lQDX-b5NtCHmwXBoImQDA&q=sok+mietowy+z+cytryn%C4%85&oq=sok+mietowy+z+cytryn%C4%85&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQAzIFCAAQzQIyBQgAEM0CMgUIABDNAlDpJVj8KGC4LGgAcAB4AIABgAGIAcwCkgEDMS4ymAEAoAEBqgEHZ3dzLXdpeg&sclient=psy-ab&ved=0ahUKEwjm3sW7ibnqAhXQw6YKHUFQAsIQ4dUDCAw&uact=5
  • 207 KB
  • 11 maj 20 21:00
Bylica o smaku coli pochodzi z Bliskiego Wschodu i Kaukazu. Artemisia „Cola Bush” ma szarozielone, pierzaste liście oraz drobne kwiatki. Roślina jest ozdobnym półkrzewem, może osiągnąć wysokość 150 cm. Charakteryzuje ją korzenny aromat, który przywodzi na myśl zapach popularnego napoju.

Artemisia „Cola Bush” lubi nasłonecznione i suche miejsca. Można ją posadzić na balkonie lub w ogródku. Roślina jest mrozoodporna, jednak w wyjątkowo zimne dni, warto ją zabezpieczyć. Drzewko coca cola najlepiej posadzić na brzegu rabaty, aby jego aromat szybko się rozchodził w powietrzu, np. po przypadkowym dotknięciu rośliny.

Zioło „Cola Bush” pozytywnie wpływa na zdrowie i poprawia nastrój. Roślina bogata jest w olejki eteryczne, flawonoidy, kumaryny, garbniki, składniki mineralne.

„Drzewko coca-cola” jest rośliną jadalną, można wykorzystać w kuchni na różne sposoby. Młode pędy rośliny dodaje się do sałatek, deserów lub twarogu. Świetnie wzbogacą też sosy, pieczone mięsa. Zioło doskonale sprawdzi się też w orzeźwiających napojach na lato, drinkach oraz herbatach ziołowych.

Bylica boże drzewko - rozmnażanie
Bylicę boże drzewko rozmnaża się z nasion, wegetatywnie przez sadzonki zielne lub półzdrewniałe albo przez podział korzeni. Najlepiej jednak rozmnażać bylicę boże drzewko przez podział starszych roślin lub sadzonki. Rozmnażanie z nasion jest kłopotliwe i nie zawsze daje zamierzony efekt.

Rozmnażając bylicę boże drzewko z sadzonek zielnych, należy pobrać sadzonki pod koniec czerwca. Natomiast rozmnażając ją z sadzonek półzdrewniałych należy pobrać je pod koniec września. Sadzonka powinna mieć długość ok. 10 cm.

Sadzonki bylicy bożego drzewka sadzi się do podłoża utrzymującego stałą wilgoć ale o luźnej strukturze. Doniczki mogą być wypełnione torfem i piaskiem w stosunku 1:1. Po posadzeniu sadzonki nakrywamy folią perforowaną, aby utrzymać wysoką wilgotność.

Decydujące znaczenie ma temperatura, która nie powinna spadać poniżej 24°C przy rozmnażaniu z sadzonek zielnych oraz 18°C przy rozmnażaniu z sadzonek zdrewniałych. Po ukorzenieniu sadzonek należy je stopniowo hartować czyli przyzwyczajać do warunków panujących na powietrzu i posadzić do większych doniczek lub bezpośrednio do gruntu.

Rozmnażanie bylicy bożego drzewka przez podział korzeni należy wykonać wiosną lub jesienią. Taki zabieg odmładza wieloletnie rośliny i sprawia, że lepiej rosną. Przed podziałem ścinamy pędy na wysokość ok. 10cm od ziemi, wykopujemy bryłę korzeniową tak by jej nie uszkodzić i rozdzielamy korzenie bylicy szpadlem. Następnie sadzimy ją w ogrodzie w wyznaczone miejsce stałe.

https://kobietamag.pl/roslina-o-zapachu-coli-artemisia/
https://poradnikogrodniczy.pl/bylica-boze-drzewko.php
  • 183 KB
  • 6 maj 20 19:42
Francuski estragon ma orzeźwiający, słodki i lukrecjowy zapach z gorzkimi nutami. Smakuje silnie ziołowo z posmakiem anyżu i bazylii. Francuski estragon jest delikatniejszy niż rosyjski. Odmiana rosyjska ma większe liście, brak jej smaku anyżu, jest bardziej gorzka i ostrzejsza.

Części naziemnych estragonu używa się w całości, zarówno świeżych, jak i suszonych. Po wysuszeniu jest mielony lub kruszony. Jednak kucharze zdecydowanie preferują w kuchni świeże zioło, gdyż suszone szybko traci swoje walory. Estragon jest bardzo ważnym ziołem kuchni francuskiej.

Nazywany jest przez Francuzów królem ziół. Dodaje się go do sosów na bazie śmietany, jajek i majonezu, np. sosu bearnaise, tatarskiego i holenderskiego, zupy pomidorowej, zup kremów, omletów czy jajecznicy z serem brie. Pasuje do kaczki, jagnięciny, kurczaka, ryb i owoców morza. Estragonem przyprawia się sałaty, ogórki, buraki i grzyby.

Pasuje doskonale do masła ziołowego, musztard (francuskiej musztardy Dijon), a także aromatyzuje się nim ocet. Estragon ma mocny smak i użyty w nadmiarze może zdominować potrawę.

Estragon - uprawa
Estragon preferuje zaciszne i słoneczne stanowiska. Najlepiej udaje się uprawa na wilgotnej próchnicznej glebie. W ziołowych ogródkach wymaga nawożenia kompostem oraz nawozem organicznym.

Rozmnażanie:
Od kwietnia możliwe jest rozmnażanie rośliny przez podział kłącza. Latem można sadzić sadzonki pędowe. Wymagane jest zachowanie rozstawu 30 x 40 cm, bowiem bylica rozkrzewi się, dorastając do 150 cm wysokości. Estragon francuski rozmnaża się wyłącznie przez odrosty korzeniowe.
Nasiona estragonu rosyjskiego wysiewa się do gruntu na wiosnę.

Pielęgnacja
Roślinę przerywamy, a jesienią przycinamy, dla jej odmłodzenia.

W czasie zimy, chroniąc estragon przed niskimi temperaturami, okrywamy go gałązkami iglaków, słomą lub ściółką.
Odporność na mróz: -20 st. C

Zbiór i przechowywanie
Latem zbieramy zielone wierzchołki pędów. Listki możemy wysuszyć, w temperaturze około 25 stopni Celsjusza, jednak estragon suszony nie jest tak aromatyczny, jak świeży. Można zakonserwować roślinę i utrzymać jej aromat, zaparzając listki w oleju lub w occie. Zioła nadają się również do zamrożenia. Jeśli interesują cię także inne zioła i rośliny lecznicze, więcej inspiracji znajdziesz w tym miejscu.
Estragon w doniczce
Uprawa w domu
Bylica draganek (artemisia dracunculus) dobrze znosi uprawę w pomieszczeniach. Dostęp do świeżej i aromatycznej przyprawy we własnej kuchni jest możliwy i łatwy. Wystarczy dokonać zakupu estragonu w doniczce i przesadzić go do większego docelowego pojemnika. Na dno doniczki wysypujemy warstwę drenażu i przysypujemy ziemią ogrodniczą. Na takim podłożu sadzonki szybko się przyjmą. Jeśli zaobserwujemy, że estragon zaczyna żółknąć, może to oznaczać, że brakuje roślinie składników pokarmowych. Niewielkie nawożenie płynnym nawozem, przeznaczonym dla roślin doniczkowych, pobudzi estragon w doniczce do wzrostu i odpowiednio go odżywi.

https://fajnyogrod.pl/porady/estragon-bylica-draganek-uprawa-zastosowanie-wlasciwosci/
  • 211 KB
  • 3 maj 20 22:37
To świetna przyprawa i zioło. Lubczyk ogrodowy jest niewymagający, odporny, bujnie rośnie. Jedynie młode siewki są wrażliwe na brak wody.

Wysokość: 200 cm

Pełną wysokość lubczyk ogrodowy osiąga w 2-3 roku uprawy podczas kwitnienia. To jedno z największych ziół ogrodowych. Jeżeli lubczyk ogrodowy ma być uprawiany na przyprawę, wystarczają zwykle 1-2 rośliny na rodzinę.

Rozmnażanie: nasiona i podział kłączy

Podział kłączy – kępy starych przecina się łopatą na mniejsze części, wykopuje i sadzi w nowym miejscu. Stare lubczyki mają mocne, silne korzenie, dlatego często trudno wykopać sadzonkę.
Sadzonki lubczyku z podziału kłączy najlepiej ukorzeniają się w maju i czerwcu (V-VI).

Zbiór: od kwietnia (IV) do października (X)

Lubczyk ogrodowy nadaje się do użytku w postaci świeżej i suszonej. Zjadać można młode pędy, liście kwiaty, korzenie. Picie mleka przez łodygę lubczyku (jest pusta w środku jak słomka) pomaga w leczeniu gardła.

Świeży lubczyk ogrodowy – liście, pędy i kwiaty obrywa się na bieżąco, w miarę potrzeb. Mały fragment liścia wystarczy, by danie intensywnie pachniało.
Suszony lubczyk ogrodowy – tuż przed kwitnieniem ścina się młode liście i suszy. Suszyć można także korzenie.

Stanowisko: słoneczne; toleruje lekki półcień

Lubczyk ogrodowy w tym samym miejscu rośnie przez wiele lat. Kiedyś mawiano, że nie ma potrzeby przesadzania lubczyku wcześniej niż po 12 latach.

Ziemia: przeciętna lub żyzna, próchnicza; najlepiej o odczynie od obojętnego do lekko zasadowego (pH 7-7,5)

Lubczyk ogrodowy nie ma specjalnych wymagań co do żyzności ziemi. Lubi mały dodatek np. popiołu drzewnego z grilla lub kominka.

Podlewanie: młode lubczyki – obficie, stare lubczyki – tylko w czasie suszy

Na brak wody lubczyk ogrodowy jest najbardziej wrażliwy do 6 miesięcy od siewu. Trzeba go wtedy systematycznie podlewać, ale tak by nie miał za mokro. Potem lubczyki stają się odporne na brak wody.

Odporność na mróz: bardzo dobra

Lubczyk ogrodowy zimuje w postaci kłączy, korzeni, nasion. Na zimę liście i pędy zamierają.

https://niepodlewam.pl/lubczyk-ogrodowy-uprawa-i-rozmnazanie/

Choroby i szkodniki: bardzo odporny

Lubczyk ogrodowy choruje bardzo rzadko. Nie lubią go szkodniki.



https://niepodlewam.pl/lubczyk-ogrodowy-uprawa-i-rozmnazanie/
  • 0,6 MB
  • 26 kwi 20 21:13
Kocanki włoskie - Pachną jak curry i maggi. Kocanki włoskie to przyprawa, zioło i roślina ozdobna. Nadają się do uprawy w donicach oraz gruncie.

Kocanki włoskie są średnio trudne do rozmnożenia:

Nasiona lub
Sadzonki – najlepiej ukorzeniają się sadzonki półzdrewniałe od 1 lutego do 15 marca. Jeśli sadzonki pobiera się zimą z kocanek rosnących w ogrodzie, trzeba je ukorzeniać w domu. Korzenie pojawiają się po około 3 tygodniach. W innych terminach kocanki włoskie ukorzeniają się trudno.

Cięcie: maj – sierpień (V-VIII)

Stanowisko słoneczne
Podlewanie: zimą – bardzo oszczędne, latem – rzadko, tylko w czasie suszy. Lepiej jak mają za sucho niż za mokro

Kocanki włoskie curry bardzo dobrze znoszą przycinanie zarówno pojedynczych gałązek, jak i strzyżenie. Można je nawet formować nożycami, np. w kule.

Przycinanie kocanek włoskich nie jest konieczne w przypadku sadzonych jako rośliny jednoroczne. Starsze kocanki włoskie curry warto ciąć. Są wtedy gęściejsze.

https://niepodlewam.pl/kocanki-wloskie-uprawa-rozmnazanie-ciecie/
  • 172 KB
  • 12 gru 19 8:22
Czubryca - to mieszanka przyprawowa mająca bułgarski rodowód. Pochodzi z Basenu Morza Śródziemnego i z Bliskiego Wschodu. Przyprawa jest bardzo popularna w Bułgarii. Jej charakterystycznym składnikiem jest cząber górski, który czubrycy nadaje specyficznego aromatu. W zależności od regionu, w jej skład wchodzą różne składniki.

Zastosowanie: czubryca jest najlepsza do przyprawiania potraw z soczewicy, dań z mięsem baranim, jagnięcym, zup. Czubryca wybitnie podnosi smak jajka w jakiejkolwiek postaci. Lubi ją czerwone mięso oraz mięsne pieczenie. Nadaje wybornego smaku daniom z pomidorami, sałatkom, surówkom, twarogom. Podnosi smak leczo, pikantnych gulaszów, bigosu, frytek, spaghetti, pizzy czy dań z roślin strączkowych. Czubryca czerwona zaostrza potrawy oraz sprawia, że przygotowane dania zyskują niespotykan i oryginalny smak. Czubryca czerwona jest ostrzejsza od swojej siostry - czubrycy zielonej.

Skład: cząber, bazylia, rozmaryn, papryka słodka, papryka ostra, papryka chili, pieprz czarny, czosnek, cukier, sól.

https://blog.planteon.pl/czubryca-czerwona/
  • 113 KB
  • 13 lis 19 17:11
Mało która roślina posiada tak bogate nazewnictwo jak coraz bardziej u nas popularny Plectranthus amboinicus. Znany m.in. jako mięta meksykańka, mięta grubolistna lub mięta kubańska, a także oregano lub tymianek meksykański, hiszpański lub kubański. Roślina posiada nawet różne nazwy łacińskie (m.in. Coleus amboinicus, Coleus aromaticus).

Do czego stosować „Oregano kubańskie aka miętę meksykańską”
Ze względu na swój charakterystyczny, intensywnie ziołowy smak, określany jako połączenie tymianku, oregano i bazylii z mocną nutą mięty, kojarzony jest głównie z krajami, których kuchnia słynie z wyrazistych potraw i aromatycznych przypraw (stąd prawdopodobnie tak zróżnicowane nazewnictwo).

Roślina doskonale sprawdza się w potrawach kuchni tajskiej (m.in. do sałatek z dodatkiem mięsa), indyjskiej (sos chutney) i kubańskiej (zupa z czarnej fasoli). Jej silny aromat i ziołowy smak, neutralizuje agresywne zapachy niektórych mięs (m.in. baraniny, jagnięciny, koziny, dziczyzny) i ryb.

W skrócie: odstrasza komary, nie lubi zbyt intensywnego słońca i mokrego podłoża, uszczykiwać pędy w celu rozkrzewienia, łatwo się rozmnaża poprzez umieszczenie uciętego pędu w wodzie.

http://www.e-ogrodek.pl/a/mieta-meksykanska-oregano-kubanskie-co-to-za-roslina-i-jak-ja-uprawiac-20422.html
https://blogleonardy.pl/index.php/oregano-kubanskie-mieta-meksykanska/
  • 63,6 MB
  • 13 lis 19 17:06
57 sekunda filmiku - Cynamon ma właściwości przeciwgrzybicze oraz działa troche jak naturalny ukorzeniacz. Warto dodawać troche do młodych sadzonek.
  • 60 KB
  • 1 lis 19 13:12
W Tajlandii używanych jest kilkanaście odmian bazylii i każda ma swoje przeznaczenie. To tam dowiedziałam się, że inną odmianę używamy do gotowania a inną do sałatek, na surowo. Do obróbki termicznej nadają się tzw. odmiany tajskie. Mają one grubsze, mocniejsze łodygi i bardziej karbowane liście.

Rozmnażanie

Bazylię można rozmnażać poprzez ukorzenianie pędów, które posiadają stożek wzrostu oraz wysiewać z nasion.
Do ukorzenienia wybierały ładne i zdrowe gałązki długości ok 10 cm. Odrywamy dolne liście, wkładamy do szklanki z wodą i stawiamy na słonecznym parapecie. Po 8-10 dniach pojawiają się korzonki i możemy przesadzić sadzonki do doniczki.

Bazylię można wysiewać przez cały rok. Jeżeli jednak chcemy wysadzić ją do gruntu lub uprawiać na balkonie, powinniśmy to zrobić w marcu. Ziemia do wysiewu powinna być sterylna, dość żyzna i dobrze przepuszczająca. Ziemię utrzymujemy stale wilgotną, jednak nie można zalać nasion, czy siewek. Nasiona siejemy bezpośrednio na podłoże. Nie trzeba przysypywać ziemią. Najlepiej zawinąć cały pojemnik w folię spożywczą i postawić na ciepłym kaloryferze. Roślinki kiełkują w temperaturze 20-22 stopnie C już po 4-5 dniach.
Ja moje nasionka wysiałam do wytłoczek po jajkach. Po wykiełkowaniu młode siewki będą pikowane do większych doniczek, a w maju do donic z pomidorami na balkonie.

Aby roślina ładnie się rozrastała lepiej obcinać całe gałązki powyżej drugiej pary liści, niż zrywać pojedyncze listki. Wtedy z pozostałej łodygi wyrosną dwa nowe pędy. Należy też obrywać zalążki pąków kwiatowych w początkowej fazie. Gdy bazylia zacznie kwitnąć, przestanie produkować liście a skupi się na wytworzeniu nasion. Straci też większość swojego aromatu.
Dobrze jest co trzy tygodnie odżywić bazylię rosnącą w pojemnikach, np. ekologicznym biohumusem lub gnojówką z pokrzywy.


http://lovinlife0.blogspot.com/2016/03/bazylia-aromatyczna-aka-dla.html
  • 1 KB
  • 22 paź 19 5:05
Polecane zioła
Kolendra wietnamska, Mięta wietnamska, Cząber górski cytrynowy, Cząber górski macedoński+ mrozoodporny, bośniacki, perski , tymianek bergamotkowy, Bergamotka, Tymianek piemoncki cytrynowy, tymianek prowansalski -owocowy, rozmaryn mrozodporny, Bazylia święta purpurowa „Tulsi”, Bazylia Madera, Bazylia afrykańska, Oregano syryjskie [-20st. C, słońce lub półcień],<- Oregano „Aromatico”, Oregano kreteńskie „Dictamnus” także herbatki z miodem, oregano kirgiskie, syberyjskie, pikantne. Majeranek winterfest -20st.C, mięta pomarańczowa, cytrynowa
  • 3 KB
  • 21 sie 19 21:29
obrazekobrazek

http://urodaizdrowie.pl/kuchenny-miniogrodek-%E2%80%93-ziola-w-doniczkach
http://urodaizdrowie.pl/jak-sadzic-i-wyhodowac-kielki
Metody uprawy kiełków: w słoiku, na wacie, w doniczce, czy w kiełkownicy?
https://zielonyogrodek.pl/dom-i-balkon/kuchnia-z-ogrodka/3776-metody-uprawy-kielkow-w-sloiku-na-wacie-w-doniczce-czy-w-kielkownicy

Jeśli rozmnażamy z uciątych pędó w celu ukorzenienia to sadzimy do duzej doniczki ponieważ system korzeniowy takiej sadzonki jest o wiele większy niż sam pęd np. rozmaryn zostawiać promień min. 5cm wokół sadzonki

W czasie sezonu wegetacyjnego należy przycinać zioła, aby ograniczyć nadmierny wzrost ku górze i pobudzić rozwój pędów bocznych. Zapobiega to ogołacaniu się pędu od dołu. Najbardziej naturalną formą przycinania i formowania roślin jest oczywiście regularne ścinanie w celach kulinarnych. Większość popularnych ziół (pietruszka, szałwia, bazylia, estragon, melisa, mięta, tymianek, oregano) zbiera się na bieżąco uszczykując wierzchołki pędowe. Świeże zioła dodaje się do potrawy przy końcu gotowania.

Według opisów np. na doniczkach z Lidla
Bazylia - pomidory, mięso, kapusta, drób, groch
Kolendra- sosy jogurtowe i śmietanowe, zupy, potrawy duszone, pikantne marynaty, ryby, drób
Kminek - do surówek z kiszonej kapusty, na wzdęcia, lekkie zaparcia. Jest „antygazowy”. Dobrze dodać go do dań np. z dużą ilością cebuli
Lubczyk – naturalny afrodyzjak, do rosołu, do dań tłustych i ciężkostrawnych, podkreśla smak grzybów
Mięta - rośnie w półcieniu, przycinać czubki z liśćmi aby się rozkrzewiała na boki.
http://www.e-ogrodek.pl/a/mieta-w-doniczce-co-zrobic-zeby-mieta-rosla-w-domu-przez-caly-rok-19711.html
Oregano - mięso, dania włoskie, sałatki, zupy. Przycinanie gdy osiągnie 15cm. Najintensywniejszy smak i aromat gdy jest wysuszone
https://www.sadowniczy.pl/Uprawa-Oregano-cinfo-pol-236.html
Roszponka https://muratordom.pl/ogrod/rosliny/uprawa-roszponki-w-ogrodzie-roszponka-w-przydomowym-warzywniku-aa-mpmk-6ypD-uWFX.html
Rozmaryn - Smak rozmarynu doskonale komponuje się z drobiem, rybami, jagnięciną, wołowiną, cielęciną, wieprzowiną oraz pieczenią z dziczyzny.
Rozmaryn podnosi smak szpinaku, pomidorów, grochu, grzybów, sera, jajek, soczewicy oraz dopełnia smak szczypiorku, tymianku, pietruszki, trybuli i liści laurowych. Łagodne zupy z ziemniaków i bakłażanów, a także marynaty, dressingi i śmietanowe sosy wiele zyskują dzięki silnemu charakterowi rozmarynu.
Można wykorzystać zarówno kwiaty i liście rozmarynu, tak i do gotowania jak i do dekoracji potraw. Przed posypaniem żywności należy zmiażdżyć lub zmielić kolczaste liście.
Szałwia - kuchnia włoska, mięso, sałatki, zupy
Tymianek - mięso, kaczka, królik, zupa grochowa itp., pasztety, ziemniaki, grzyby, do surówek z kiszonej kapusty
https://muratordom.pl/ogrod/rosliny/tymianek-uprawa-w-ogrodku-ziolowym-jak-uprawiac-tymianek-i-jak-zbierac-ziele-tymianku-aa-y1vU-2jtx-Gz9M.html
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    3
  • obrazy
    9
  • pliki wideo
    2
  • pliki muzyczne
    0

14 plików
74,3 MB




marcinpmd napisano 30.05.2023 22:59

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam i zapraszam również do mnie, każdy znajdzie coś dla siebie interesującego

obrazek
M.K-16

M.K-16 napisano 11.06.2023 09:03

zgłoś do usunięcia
Witam , pozdrawiam i zapraszam do siebie. Trzeba do mnie napisać wiadomość. 🔐UnicornVIP🔐
DZIACHO1966

DZIACHO1966 napisano 30.07.2023 04:29

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie.
kintakunte1990

kintakunte1990 napisano 16.12.2023 22:13

zgłoś do usunięcia
obrazek
✿ ZAPRASZAM ! ✿

Na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Hasło do folderów „z Filmami” = 1990
ABC_SERIALE_FILMY_3D_HD_4K_AVI

ABC_SERIALE_FILMY_3D_HD_4K_AVI napisano 23.12.2023 23:27

zgłoś do usunięcia
Zdrowych i Spokojnych Świąt Życzę 💗💗💗 💗 SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE FILMY NOWOŚCI- 4K- 3D- FULL-HD ZAPRASZAM NOWOSCI PREMIERY -GRY PC-GRY-XBOX -2023 💖ZAPRASZAMPOZDRAWIAM -💖
constantine44

constantine44 napisano 19.01.2024 11:42

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam po całą masę ciekawych plików. Własny upload, cały czas coś dodaję nowego. Filmy i bajki_3D, efektowne filmiki_3D, filmy XXX, teledyski, kabarety, muzyka mp3. Zapraszam do pobierania i chomikowania. Pozdrawiam.
bambina-1234

bambina-1234 napisano 13.04.2024 17:19

zgłoś do usunięcia
obrazek

Tu Filmy Muzyka Tu Programy Obrazki Zapraszam Do Mnie

Stare.dobre.filmy

Stare.dobre.filmy napisano 22.05.2024 12:26

zgłoś do usunięcia
Ksiazki_20

Ksiazki_20 napisano 30.08.2024 14:45

zgłoś do usunięcia
marxiusz1978

marxiusz1978 napisano 31.08.2024 14:16

zgłoś do usunięcia
obrazek ZAPRASZAM

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności