Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

wz-ajerkoniak.jpeg

barbarello / Galeria / ♦ Przepisy kulinarne / CIASTA / wz-ajerkoniak.jpeg
CIASTA - wz-ajerkoniak.jpeg
Download: wz-ajerkoniak.jpeg

55 KB

(550px x 380px)

0.0 / 5 (0 głosów)
W-Z z MASĄ AJERKONIAKOWĄ
Składniki
CIASTO:
5 jajek
0,5 szkl. oleju
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki
3 łyżki kakao
5 łyzek wody

Masa

0,5 litra śmietany kremówki
0,5 szklanki cukru pudru
8 łyżeczek żelatyny
0,5 szklanki wody do żelatyny
3 serki homogenizowane (po 150 g)
cukier waniliowy :::Polewa
0,5 kostki margaryny
0,5 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżki wody
2 łyżki kakao
wiórki kokosowe do posypania
Przygotować polewę. Składniki wrzucić do garnka, po rozpuszczeniu margaryny całość gotować 4 min (czas jest ważny, bo przy jego skróceniu polewa nie będzie dobrze gęstniała).:Masa:
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać serki homo. Na koniec wlać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wymieszać. łożyć masę do lodówki na jakieś 15 minut. Przełożyć ciasto. Po wierzchu polać polewą czekoladową - może być gotowa (ale one są dosyć twarde i mogą się łamać przy krojeniu) lub taką (polewa pochodzi z przepisu Chatka Puchatka

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
CIASTA - SEZAMOWIEC.JPG
Składniki : ciasto : * 2,5 szklanki mąki * 20 ...
Składniki : ciasto : * 2,5 szklanki mąki * 20 dag margaryny * 3/4 szklanki cukru * 5 żółtek * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 opakowania cukru waniliowego Z podanych składników zagnieść ciasto , podzielić na 2 części . Rozłożyć w dwóch jednakowej wielkości blaszkach ( ja piekę w blaszkach o wymiarach 30 x 25 cm ) . Proponuję wyłożyć blachę papierem do pieczenia - ułatwi to później wyjmowanie ciasta . placek numer 1 : * 5 dag masła * 2 łyżki miodu * 1 łyżka cukru pudru * 20 dag ziarenek sezamu Na patelni rozpuścić masło z miodem i cukrem , następnie wsypać sezam , wymieszać . Lekko obsmażyć [trzeba mieszać , bo ma skłonności do przypalania ] i wyłożyć na surowe ciasto . placek numer 2 : * kwaśny dżem lub powidła śliwkowe * 5 białek * 1 szklanka cukru * 10 dag wiórków kokosowych Placek posmarować dżemem . Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier i dalej ubijać . Na koniec dodać wiórki kokosowe , wymieszać . Masę wyłożyć na drugi placek . Oba placki upiec w temperaturze 180-190ºC przez 30-40 minut [ lub na termoobiegu przez 20-25 minut ] . Masa chałwowa : * 20 dag chałwy waniliowej * 20 dag margaryny Na patelni rozgrzać margarynę , dorzucić do niej pokruszoną chałwę , podgrzewać mieszając aż się połączą w jednolitą masę . Lekko przestudzić . Po upieczeniu i ostudzeniu placków posmarować lekko ostudzoną masą placek z sezamem i przykryć plackiem z pianą . Masa nie może być zbytnio ostudzona , bo placki będą się rozdzielały .
CIASTA - SŁONECZNIK.jpg
Słonecznik Składniki Biszkopt kakaowy z 5 jajek Masa: ml ...
Słonecznik Składniki Biszkopt kakaowy z 5 jajek Masa: mleko skondensowane słodzone w puszce 300 g słonecznika 1/2 kostki Kasia 8 łyżek cukru 4 łyżki mleka 1 kostka Kasia 50 ml spirytusu herbatniki petitki na wierzch Jak zrobić? Mleko skondensowane gotować w puszce zanurzonej w wodzie przez około 2,5 godziny wystudzić i otworzyć. Słonecznik uprażyć na patelni z Kasia ( 1/2 kostki), cukrem i mlekiem, następnie wyłożyć masę na blaszkę pokryta folia aluminiowa i zarumienić w piekarniku. Po wystudzeniu pokruszyć słonecznik walkiem. Kasia utrzeć z karmelem powstałym z ugotowanego mleka. Do masy dodać 3/4 słonecznika i wyłożyć to na biszkopt. Na tym ułożyć herbatniki maczane w alkoholu. Polać polewą czekoladową i posypać resztą słonecznika! Odstawić na kilka godzin do lodówki. Temperatura piekarnika: 160oC Czas pieczenia: 35 min
CIASTA - SERNIK Z ROSĄ.jpg
Sernik z rosą Składniki Ciasto 30 dag mąki 2 łyżki prosz ...
Sernik z rosą Składniki Ciasto 30 dag mąki 2 łyżki proszku do pieczenia 10 dag cukru 2 żółtka 1 łyżka smalcu 1 jajko 10 dag Kasia Ser 1 kg sera ½ szkl Kasia roztopionego 3 szkl mleka 1 szkl cukru pudru 1 budyń śmietankowy 2 całe jajka 4 żółtka (białka do piany, nie do sera) olejek cytrynowy Jak zrobić? Zagnieść ciasto. Wyłożyć dno i boki blaszki (podpiec). Wszystkie składniki na ser łączymy i wlewamy na ciasto (bardzo rzadki). Piec około 50 minut. Ubić pianę z pozostałych białek. Dodać szklankę cukru i wyłożyć na ser. Piec jeszcze ok. 15 minut. Po wystygnięciu wychodzi „rosa”. Nie wyjmować z formy. Temperatura piekarnika: 180 CoC Czas pieczenia: 60 minut
CIASTA - SERNIK Z MLEKA.jpg
Sernik z mleka Składniki Składniki: 1 l mleka 2 śmietany ...
Sernik z mleka Składniki Składniki: 1 l mleka 2 śmietany (2x 200g) 18% 1 Kasia lub Kasia 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 galaretka owocowa biszkopt Jak zrobić? Mleko zagotować, śmietany roztrzepać z jajkami i wlać do gotującego się na wolnym ogniu mleka. Gotować całość, mieszając od czasu do czasu do momentu aż zrobi się serek zbity w gródki. Serek przecedzić przez sitko i schłodzić. Kasia zmiksować z cukrem, po czym dodawać stopniowo wystudzony serek. Na biszkopta w tortownicy, wyłożyć masę serową a wierzch zalać galaretką. Ciasto odstawić do lodówki.
CIASTA - SERNIK Z BRZOSKWINIĄ.jpg
Sernik z brzoskwinią Składniki CIASTO: 250 g Kasia 480 g ...
Sernik z brzoskwinią Składniki CIASTO: 250 g Kasia 480 g mąki 120 g cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 250 g Kasia 1 kg białego sera półtłustego 370 g cukru 4 jajka 2 opakowania budyniu śmietankowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia brzoskwinie świeże lub z syropu Jak zrobić? Z podanych składników zagnieć kruche ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki. Morele opłucz, osusz, wypestkuj. Podziel na połówki lub ćwiartki. Ser skręć przez maszynkę. Kasia utrzyj ze szklanką cukru na puszysty krem. Dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Wsyp budynie wymieszane z proszkiem do pieczenia, a następnie dodawaj po łyżce sera. Ucieraj do czasu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Formę posmaruj Kasia i wyłóż papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wyjętego z lodówki zetrzyj „na pazurkach” na spód tortownicy. Nałóż masę serową, a na niej rozłóż morele. Białka ubij na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodaj 3/4 szklanki cukru. Nakryj morele pianą. Pozostałą 1/4 część ciasta zetrzyj na pianę. Piecz około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 150-160 stopni C. Temperatura piekarnika: 150-160oC Czas pieczenia: ok. 60 minut
CIASTA - SERNIK KOKOSOWY.jpg
Sernik kokosowy Składniki Ciasto: 500 g mąki 250 g Kasia ...
Sernik kokosowy Składniki Ciasto: 500 g mąki 250 g Kasia 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szk cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany aromat rumowy (kilka kropel) Ser: 1 kg dwukrotnie mielonego twarogu 5 jajek 1 szk cukru( można mniej jak ktoś woli mało słodkie) 100 g Kasia 3 łyżki maki ziemniaczanej aromat kokosowy 3/4 szk mleka kokosowego 3/4 szk wiórek kokosowych Jak zrobić? Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wkładamy do zamrażalnika. Masa serowa: Utrzeć Kasia z cukrem , dodawać kolejno żółtka , następnie ser , make ziemniaczana , mleczko kokosowe i wiórki a na koniec aromat i ubita piane z białek. Po dodaniu białek delikatnie mieszamy. Prostokątną blaszkę wysmarować Kasia i wysypać bułką tarta. Schłodzone w zamrażalniku ciasto podzielić na dwie części. Pierwsza cześć ciasta starkowac na dno blaszki , na to wylać masę serowa i na wierzch starkowac druga część ciasta.Piec około 50 - 60 min w temp.p 175st Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego ! Temperatura piekarnika: 175oC Czas pieczenia: 50-60 min
CIASTA - SERNIK KARTONIK.jpg
Sernik kartonik Składniki Ciasto 3 szkl mąki 1 szkl cukr ...
Sernik kartonik Składniki Ciasto 3 szkl mąki 1 szkl cukru pudru 4 żółtka ( białka ubić ) 1 Kasia 1 ½ łyżeczki proszku Ser 80 dag sera ½ Kasia ( roztopić i ostudzić ) 2 jajka ubić z ½ szkl cukru 1 budyń śmietankowy Piana 4 białka ubić z 3 łyżkami cukru i z 1 czerwonym kisielem. Jak zrobić? Ciasto: Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, do jednej dodać 3 łyżeczki kakao. Ser: Ser przepuścić 2 razy przez maszynkę, dodać ubite jajka, roztopioną Kasia i budyń, wymieszać. Ciasto białe – dżem twardy – zetrzeć ciasto ciemne – ser – piana – ciasto białe starte Temperatura piekarnika: 180 CoC Czas pieczenia: 1 h
CIASTA - SERNIK IRENY.jpg
Sernik Ireny Składniki Ciasto 1 ½ szkl mąki ½ szkl cukru ...
Sernik Ireny Składniki Ciasto 1 ½ szkl mąki ½ szkl cukru 1 żółtko 12,5 dag „Kasia 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg tłustego niekwaśnego sera 25 dag „Kasia 25 dag cukru 4 jajka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 10 dag rodzynek 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej Jak zrobić? Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i włożyć na godzinę do lodówki. Ser zemleć. „Kasia utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać po łyżce ser i budynie w proszku. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek. Dodać rodzynki i skórkę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną zetrzeć „na pazurkach” na dno blachy. Rozprowadzić równomiernie masę serową a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok. 60 min. Posypać cukrem pudrem. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 60 minut
CIASTA - SERNIK BEZ GOTOWANIA.jpg
Sernik gotowany Składniki 1 kg sera 3jaka 6dag Kasia 25 ...
Sernik gotowany Składniki 1 kg sera 3jaka 6dag Kasia 25 dag cukru 2 budynie śmietankowe 3 p biszkoptów cukier waniliowy Jak zrobić? Ser zmielić włożyć do garnka dodać Kasia, cukier i cukier waniliowy i jajka. Wszystko zmiksować. Podgrzewać na małym ogniu mieszając aż masa zrobi sie rzadka.Wówczas nadal mieszając stopnoiwo dodać budyń Podgrzewać dalej aż z masy zaczną wydobywać się bąbelki powietrza. Wylać masę do tortownicy wyłożonej herbatnikami , przestudzić i wstawić do lodówkipolać polewą kakaową. Temperatura piekarnika: nie wymaga pieczenia Czas pieczenia: nie wymaga pieczenia
CIASTA - PYCHOTKA.jpg
Pychotka Składniki ciasto: 20 dagKasia 40 dag mąki 4 jaj ...
Pychotka Składniki ciasto: 20 dagKasia 40 dag mąki 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia powidła śliwkowe lub wiśniowe(250ml.) pokrojone orzechy 10 dag cukru pudru 20 dagcukru kryształu masa:1/2 litra mleka 2 budynie śmietankowe 1 Kasia 1/2 szkl. cukru pudru Jak zrobić? Ciasto:mąkę ,Kasia,cukier puder-skruszyć jak na kruszonkę.Na środku zrobić wgłębienie i wlać tam śmietanę wymieszaną z żółtkami,proszkiem,sodą.Zagnieść szybo ciasto.Podzielić na 2 części.Rozłożyć na dwóch takich samych blachach.Ciasto posmarować powidłami.Z ciasta zostały nam białka więc podziel je na dwie miski po 2 białka i ubij osobno cukrem kryształem który też podziel na pół.Wyszło nam więc 2 białka ubite z 10 dag cukru.Taką beze wyłóż na ciasto z marmoladą posyp orzechami według uznania i upiec ok.20min. Tak samo postąp z drugim ciastem .MASA:Z mleka i budyniu ugotuj budyń.Ostudź. Zimny zmiksuj z Kasia i cukrem. Zimne placki przełóż masą .Schłodź w lodówce Temperatura piekarnika: Różne temperatury pieczenia, przeczytaj dokładnie przepis. Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności