Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

ZAPP-CZYLI TĘCZA NA TALERZU.jpg

barbarello / Galeria / ♦ Przepisy kulinarne / CIASTA / ZAPP-CZYLI TĘCZA NA TALERZU.jpg
CIASTA - ZAPP-CZYLI TĘCZA NA TALERZU.jpg
Download: ZAPP-CZYLI TĘCZA NA TALERZU.jpg

57 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
ZAPP-TĘCZA NA TALERZU
Lista składników

* 1 duże op. okrągłych biszkoptów
* 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szkl gorącej wody
* 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
* 4 różne galaretki o kontrastowych kolorach
* owoce do dagracji (u mnie banany i truskawki)
* ewentualnie 3-4 łyżki cukru pudru (jeśli ktoś woli słodsze deserki)

Jak zrobić?

Blaszkę 25x40 cm wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami.
3 Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą. Ostudzić.
Mleko Ubić z ewentualnym cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce.
Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3-4 łyżki na przemian (tak jak w przypadku ciasta Zebra). Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale.
Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Udekorować owocami. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu.Ponownie wstawić do lodówki.
Smacznego!

Temperatura piekarnika : bez pieczeniaoC

Czas pieczenia: bez pieczenia

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
CIASTA - SZARLOTKA Z BITĄ ŚMIETANĄ.jpg
Szarlotka z bita śmietaną Składniki 25 dag mąki 12,5 dag ...
Szarlotka z bita śmietaną Składniki 25 dag mąki 12,5 dag Kasia 20 dag cukru 2 żółtka 1 słoik jabłek do ciast i deserów 2 jabłka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wina 1 szklanka śmietany 30% Jak zrobić? Posiekać mąkę z Kasia, do tego dodać cukier utarty z żółtkami, zagnieść ciasto, schłodzić. Podzielić na 2 części, rozwałkować i upiec 2 placki, każdy około 30 minut. Jabłka ze słoika podgrzać, dodać pokrojone jabłka chwilę poddusić, wino połączyć z mąką ziemniaczaną, dodać do musu, zagotować. Wyłożyć masę na ciasto, przykryć drugim plackiem. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę, udekorować kawałkami galaretki. Temperatura piekarnika: brak danychoC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie
CIASTA - SERNIK IRENY.jpg
Sernik Ireny Składniki Ciasto 1 ½ szkl mąki ½ szkl cukru ...
Sernik Ireny Składniki Ciasto 1 ½ szkl mąki ½ szkl cukru 1 żółtko 12,5 dag „Kasia 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg tłustego niekwaśnego sera 25 dag „Kasia 25 dag cukru 4 jajka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 10 dag rodzynek 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej Jak zrobić? Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i włożyć na godzinę do lodówki. Ser zemleć. „Kasia utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać po łyżce ser i budynie w proszku. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek. Dodać rodzynki i skórkę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną zetrzeć „na pazurkach” na dno blachy. Rozprowadzić równomiernie masę serową a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok. 60 min. Posypać cukrem pudrem. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 60 minut
CIASTA - ŚNIEŻYNKA.jpg
Śnieżynka Składniki 1 Kasia 6 jaj 25 dag cukru pudru 20 ...
Śnieżynka Składniki 1 Kasia 6 jaj 25 dag cukru pudru 20 dag mąki cukier waniliowy 1/2 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki orzechów włoskich,mielonych MASA: 1 galaretka czerwona 1 galaretka żółta 2 "Śnieżki" 1 szklanka mleka Jak zrobić? Utrzeć Kasia z cukrem pudrem. Dodać żółtka,ciągle mieszając. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia,amoniak i cukier waniliowy. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z resztą. Ciasto podzielić na 3 części i upiec: -biały bez dodatków -dodać orzechy mielone -dodać kakao Piec w temp.p. 180*C Masa: "Śnieżkę" ubić w 1/2 szklanki mleka. Dodać tężejącą galaretkę czerwoną, rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Podobnie ubić drugą "Śnieżkę", dodając żółtą galaretkę. Przełożenie placka: białe ciasto-masa czerwona-ciasto orzechowe-masa żółta-ciasto kakaowe. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 30 min
CIASTA - SNIKERS.jpg
SNIKERS Składniki 1puszka masy kajmaku CIASTO-I: 7jaj 5 ...
SNIKERS Składniki 1puszka masy kajmaku CIASTO-I: 7jaj 5 łyżek mąki pszennej tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4szklanki cukru pudru CIASTO-II: 25dkg.mielonych orzechów 3/4szklanki cukru pudru 1łyżka mąki pszennej 1łyżka mąki ziemniaczanej 1łyżeczka proszku do pieczenia 5białek MASA: 5żółtek 1/2szklanki słodkiego mleka 1/2szklanki cukru 1i1/2 kostki Kasia Ua używam blachy o wym.24+38cm CIASTO-I: Ubić białka z cukrem,dodać żółtka,a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.Ciasto upiec w 180st.około 30 min.i przekroić na 2 części. CIASTO -II: Ubić białka z cukrem,dodać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto piec około 20 min.to ciasto można również z mielonymi migdałami lub kokosem i będzie zupełnie inny smak snikersa, ale pyszny. MASA: Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem,zagotować,ciągle mieszając. Kasia utrzeć dodając przestudzoną masę żółtkową.Można do smaku dodać alkohol lub sok z jednej cytryny. Ciasto przekładamy tak: Jedna część ciasta kakaowego+krem jajeczny+ciasto orzechowe+ciepła masa kajmakowa+druga część ciasta kakaowego+rozpuszczona czekolada gorzka+wiórki kokosowe , posiekane orzechy. Temperatura piekarnika: 180stoC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
CIASTA - ORFEUSZ.jpg
Orfeusz Składniki Ciasto: 4 jajka 3 łyżki kakao 1 szkl c ...
Orfeusz Składniki Ciasto: 4 jajka 3 łyżki kakao 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki maki ziemniaczanej Masa: ½ Kasia 25 dag sera białego – przekręcić przez maszynkę 1 galaretka cytrynowa 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo: galaretka lub polewa Jak zrobić? Ciasto: Białka ubić z cukrem, dodawać kolejno żółtka, mąkę, kakao i proszek i do pieczenia. Piec ok. 25 minut. Masa: Galaretkę rozpuścić w 1 szkl wody. Utrzeć Kasia z cukrem i serem, dodając tężejącą galaretkę. Przełożyć placek i polać polewą lub galaretką. Temperatura piekarnika: 180 CoC Czas pieczenia: ok.25 minut
CIASTA - PTASIE MLECZKO.jpg
Składniki bez pieczenia * mleko skondensowane niesl ...
Składniki bez pieczenia * mleko skondensowane nieslodzone 1 puszka * biszkopty okrągłe 1 opakowanie * galaretka truskawkowa 2 opakowania * galaretka cytrynowa 2 opakowania * galaretka z czarnej porzeczki 1 opakowanie Sposób przyrządzenia Tortownicę wyłożyć biszkoptami,biszkopty polać galaretką z czarnej porzeczki,rozpuszczonej w 1½szklanki przegotowanej wody (galaretka ma być gorąca) tortownicę wstawić do lodówki,aż biszkopty zastygną. 2 galaretki truskawkowe,rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Wystudzić,do zimnej galaretki wlać, zimne skondensowane mleczko z lodówki,ubijać widełkami do piany mikserem,aż masa zacznie rosnąć i gęstnieć. Wylać na biszkopty,wstawić do lodówki,galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 ¾ szklanki wrzącej wody,wystudzić. Tężejącą galaretką zalać ptasie mleczko,wstawić do lodówki na 2 godziny. Smacznego Bez pieczenia
CIASTA - PTYSIE.jpg
PTYSIE Składniki * 100 g masła ...
PTYSIE Składniki * 100 g masła * szczypta soli * 250 g mąki * 5-6 jajek * Nadzienie: * 2 torebki cukru waniliowego * 1/2 I śmietanki (27-36%) * cukier puder Sposób przygotowania 1. 1 1/4 l wody zagotować z masłem i szczyptą soli. Mąkę przesiać. 2. 2 Na wrzący płyn wsypać przesianą mąkę i szybko ucierać. Gdy ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ścianek garnka, zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Wbijać po jednym jajku, przez cały czas uciera­jąc, aż ciasto całkowicie ostygnie. 3. 3 Ciasto nabierać łyżką i nakładać je do rękawa cukierniczego zakończo­nego odpowiednią końcówką. Na blachę posmarowaną tłuszczem wyciskać z rękawa okrągłe ptysie. Ciasto można również formować łyżką. 4. 4 Blachę z ptysiami włożyć na środko­wy poziom piekarnika. Zimne ptysie napełnić bitą śmietaną i oprószyć cukrem pudrem.
CIASTA - PRZEKŁADANIEC BUDYNIOWY.jpg
budyń czekoladowy - 1 opakowanie budyń śmietankowy - 1 o ...
budyń czekoladowy - 1 opakowanie budyń śmietankowy - 1 opakowanie cukier - 3 łyżki jajka - 2 szt kakao - 1 łyżka masło - 1/3 kostki mąka - 1 szklanka proszek do pieczenia - 2 łyżeczki serek homogenizowany waniliowy - 2 szt Sposób przyrządzenia Masło, cukier i jajko utrzeć w misce na jednolitą masę. Zmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia w drugim naczyniu i dodać to do masy z cukru i masła. wszystko delikatnie zamieszać i wyłożyć na małą tortownicę. budyń śmietankowy ugotować według przepisu i gorący wylać na ciasto w tortownicy. Serki waniliowe, drugie jajko i budyń czekoladowy wymieszać razem i wyłożyć na wierzch ciasta. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 min.
CIASTA - PLEŚNIAK.jpg
„Pleśniak” Składniki 3 szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru ...
„Pleśniak” Składniki 3 szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru 5 jaj 250 g Kasia łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao 150 g dżemu śliwkowego pokrojone, suszone śliwki Jak zrobić? Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie posiekać z Kasia i 5 żółtkami. Dodać pół szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze. Pozostałe ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodać łyżkę kakao. Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem i posypać śliwkami a następnie na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio na dżem zetrzeć część surowego ciasta bez kakao. Z 5 białek i szklanki cukru ubić sztywną pianę a następnie ułożyć ją na startym cieście. Zetrzeć ciasto z kakao i posypać po wierzchu. Zamiast dżemu można użyć startych jabłek. Temperatura piekarnika: 160-180oC Czas pieczenia: Ciasto piec około 45-60 minut
CIASTA - KARPATKA.jpg
Karpatka Składniki Ciasto: 1/2 szklanki wody 1/2 kostki ...
Karpatka Składniki Ciasto: 1/2 szklanki wody 1/2 kostki Kasia 1 szklanka mąki 5 jajek łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru 1 Kasia Jak zrobić? Ciasto: Kasia i wodę zagotować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszając gotować do konsystencji budyniu. Przestudzić. Mikserem połączyć z 5 jajami. Ciasto podzielić na 2 części i każdą piec 30 minut. Masa: Mleko, mąkę i cukier waniliowy zagotować jak budyń. Cukier puder ucierać z Kasia dodając stopniowo ostudzony budyń. Ciasto przełożyć masą i posypać cukrem pudrem. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności