Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Z KAWĄ.jpg

CIASTA - Z KAWĄ.jpg
Download: Z KAWĄ.jpg

51 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Z KAWĄ
Lista składników

* 1 kostka Kasia
* 0,5 l mleka
* 0,5 szkl cukru
* 2 żółtka
* 2 łyżki mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 duże chałwy waniliowe
* Upiec cienki biszkot ciemny
* Ciasto kolorowe:
* 9 jaj
* 25 dag cukru
* 1 cukier waniliowy
* 12 dag mąki pszennej
* 8 dag mąki ziemniaczanej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak zrobić?

Masa budyniowa :
z mleka, cukru, żółtek, 2 łyżek mąki pszennej i 2 łyżek ziemniaczanej ugotować budyń. Kasia utrzeć dodając przestudzony budyń i rozdrobnioną chałwę.
Ciasto kolorowe:
Z białek ubić sztywną pianę. Dodać cukier i podzielić ją na dwie równe części. Do jednej części dodawać stopniowo żółtka ubijając
całość. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z jedną łyżeczką proszku do pieczenia lekko mieszając. Do drugiej części piany dodać mąkę ziemniaczaną z jedną łyżeczką proszku do pieczenia. Również lekko wymieszać. Na wysmarowaną formę wyłożyć ciasto żółte, wyrównać i posypać suchą zmieloną kawą. Można dość obficie posypać. Na to kłaść łyżką kupki ciasta białego. Piec w temp.peraturze 160 stopni ok. 30 min. Po upieczeniu i wystygnięciu przekroić na pół.
PRZEŁOŻENIE: ciasto żółte (dolne) - masa - biszkopt ciemny - masa - ciasto górne

Temperatura piekarnika : 160 stopnioC

Czas pieczenia: 30 minut

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
CIASTA - AGRESTOWE.jpg
Ciasto agrestowe Składniki 3 jajka 15dag cukru 15dag mąk ...
Ciasto agrestowe Składniki 3 jajka 15dag cukru 15dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego tłuszcz do smarowania blachy 2 słoiki agrestu 500ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 3 opakowania pepitków Cukier puder + sok z cytryny na polewę Jak zrobić? Jajka z cukrem, cukrem waniliowym ubić. Pod koniec dodać przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Blachę wysmarować Kasia i wyłożyć papierem. Wylać ciasto i piec przez ok. 20 minut w temp.peraturze 170 stopni . Pozostawić ciasto aż ostygnie. Owoce dać na sitko a na soku z kompotu ugotować budynie. Do gorącego budyniu dodać owoce agrestu i delikatnie mieszać aby owoce pozostały całe. Masę agrestową wyłożyć na biszkopt i pozostawić aż ochłodnie. Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder i żelatynę. Śmietanę nałożyć na masę agrestową. Na górę układać herbatniki pepitki jeden obok drugiego. Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier i polać petitki. Temperatura piekarnika: 170oC Czas pieczenia: ok 20 minut
CIASTA - PRZEKŁADANIEC BUDYNIOWY.jpg
budyń czekoladowy - 1 opakowanie budyń śmietankowy - 1 o ...
budyń czekoladowy - 1 opakowanie budyń śmietankowy - 1 opakowanie cukier - 3 łyżki jajka - 2 szt kakao - 1 łyżka masło - 1/3 kostki mąka - 1 szklanka proszek do pieczenia - 2 łyżeczki serek homogenizowany waniliowy - 2 szt Sposób przyrządzenia Masło, cukier i jajko utrzeć w misce na jednolitą masę. Zmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia w drugim naczyniu i dodać to do masy z cukru i masła. wszystko delikatnie zamieszać i wyłożyć na małą tortownicę. budyń śmietankowy ugotować według przepisu i gorący wylać na ciasto w tortownicy. Serki waniliowe, drugie jajko i budyń czekoladowy wymieszać razem i wyłożyć na wierzch ciasta. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 min.
CIASTA - PRZEKŁADANIEC SIOSTRY ANASTAZJI.jpg
Przekładaniec siostry Anastazji Składniki KRUCHE CIASTO: ...
Przekładaniec siostry Anastazji Składniki KRUCHE CIASTO: 3 szklanki mąki 22 dag Kasia 18 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek kwaśnej śmietany 6 żółtek MASA JABŁKOWA: 1 kg jabłek (1,5 kg lepiej) 1 łyżka cukru 1 galaretka jabłkowa lub agrestowa MASA KOKOSOWA: 6 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA ORZECHOWA: 4 jajka 12 dag orzechów (=1 szklanka niezmielonych) 3/4 szklanki cukru 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jak zrobić? KRUCHE CIASTO: Mąkę zamieszać z proszkiem. Dodać Kasia i posiekać nożem. Cukier utrzeć z żółtkami i dodać do mąki. Dodać śmietanę i lekko wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Z doświadczenia już wiem, że ze śmietaną ciasto wychodzi twardawe więc proponuję dać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki oleju. MASA JABŁKOWA: Jabłka zetrzeć na grubej tarce i podsmażyć razem z cukrem do odparowania wody. Na końcu wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. MASA KOKOSOWA: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, kokos i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. MASA ORZECHOWA: Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać. Dodać resztę składników i wymieszać. I znowu z doświadczenia wiem, że kakao powoduje, że nie bardzo czuć orzechy więc proponuję zrezygnować z kakao i dodać więcej orzechów, np. 15 dag. Przygotować dużą blachę szarlotkową. Układanie ciast: * I połowa kruchego ciasta * masa jabłkowa * masa kokosowa * masa orzechowa * II kruche ciasto Piec całość w temp.p. 180−200 st. przez ok. 20−30 min. U mnie wykończenie z polewy czekoladowej i posypane wiórkami kokosowymi. Temperatura piekarnika: 180-200oC Czas pieczenia: 20-30 min.
CIASTA - PRZEPYSZNY SERNICZEK.jpg
Przepyszny serniczek Składniki 1 kg twarogu mielonego 5 ...
Przepyszny serniczek Składniki 1 kg twarogu mielonego 5 jaj 1/2 kostki Kasia 1 budyń śmietankowy 1 aromat cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 150 g cukru 100 g rodzynek tłuszcz i bułka tarta do formy Jak zrobić? Żółtka utrzeć z cukrem mikserem. Dodać budyń, Kasia, ser, proszek do pieczenia, zapach cytrynowy, rodzynki ,wymieszać. Nagrzać piekarnik. Foremkę nasmarować Kasia i posypać tartą bułką. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do reszty składników i delikatnie wymieszać łyżką - nie miksować. Masę serową przełożyć do formy i piec w temp.p. 180 stopni ok. 1 godziny. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 1 godzina
CIASTA - PLEŚNIAK.jpg
„Pleśniak” Składniki 3 szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru ...
„Pleśniak” Składniki 3 szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru 5 jaj 250 g Kasia łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao 150 g dżemu śliwkowego pokrojone, suszone śliwki Jak zrobić? Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie posiekać z Kasia i 5 żółtkami. Dodać pół szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze. Pozostałe ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodać łyżkę kakao. Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem i posypać śliwkami a następnie na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio na dżem zetrzeć część surowego ciasta bez kakao. Z 5 białek i szklanki cukru ubić sztywną pianę a następnie ułożyć ją na startym cieście. Zetrzeć ciasto z kakao i posypać po wierzchu. Zamiast dżemu można użyć startych jabłek. Temperatura piekarnika: 160-180oC Czas pieczenia: Ciasto piec około 45-60 minut
CIASTA - KNOPPERS.jpg
Knoppers Składniki Ciasto orzechowe: 5 jajek 1/2 szklank ...
Knoppers Składniki Ciasto orzechowe: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 10 dag mąki pszennej 10 dag orzechów włoskich krojonych 1 łyżka bułki tartej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kakaowe: 6 jajek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa I: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1 kostka Kasia 2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka kakao 1/2 szklanki krojonych orzechów Masa II: 1,5 kostki Kasia 4 łyżki Nutelli (duże) 2 łyżki spirytusu Masa III: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru, 2 cukry waniliowe 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 żółtek 1 kostka Kasia 1 jogurt owocowy (np. winogronowy jogobella) Ponadto: 2 wafle Jak zrobić? Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier i żółtka, wsypać mąkę z orzechami , bułką i proszkiem, wymieszać. Wlać do formy i upiec. Ciasto kakaowe: Białka ubić, dodać cukier i żółtka, wsypać mąki i kakao, wymieszać, dać 2 łyżki oleju, wymieszać, przelać do formy, upiec. Obydwa placki po wystudzeniu przekroić ostrym nożem na pół, nasączyć ponczem z herbaty z cytryną. Masa I: Mleko, cukier i kakao zagotować, wystudzić. Kasia utrzeć, dodawać stopniowo wystudzone mleko i wsypywać mleko w proszku, dać orzechy wymieszać. Masa II: Kasia utrzeć , dodawać Nutellę i spirytus. Masa III: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance mleka rozmieszać mąki i żółtka, wlewać stopniowo na gotujące się mleko, pogotować chwilę ciągle mieszając. Wystudzić. Kasia utrzeć, dodawać stopniowo zimny budyń, na końcu stopniowo wlewać jogurt ciągle ucierając. Przełożenie: Wafel - masa I - ciasto orzechowe - masa II - ciasto kakaowe - masa III - ciasto orzechowe - masa II - ciasto kakaowe - masa I - wafel, wierzch polać polewą. Temperatura piekarnika: 170oC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis
CIASTA - KARPATKA.jpg
Karpatka Składniki Ciasto: 1/2 szklanki wody 1/2 kostki ...
Karpatka Składniki Ciasto: 1/2 szklanki wody 1/2 kostki Kasia 1 szklanka mąki 5 jajek łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru 1 Kasia Jak zrobić? Ciasto: Kasia i wodę zagotować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszając gotować do konsystencji budyniu. Przestudzić. Mikserem połączyć z 5 jajami. Ciasto podzielić na 2 części i każdą piec 30 minut. Masa: Mleko, mąkę i cukier waniliowy zagotować jak budyń. Cukier puder ucierać z Kasia dodając stopniowo ostudzony budyń. Ciasto przełożyć masą i posypać cukrem pudrem. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
CIASTA - JOGURTOWE.jpg
Składniki * 200g biszkoptów * 450g jogurtu ...
Składniki * 200g biszkoptów * 450g jogurtu * 400g śmietanki kremówki * 40 dag truskawek * 1 cytryna * 5 łyżeczek żelatyny * 8dag cukru * galaretka * do dekoracji: * bita śmietana DESER NIE TYLKO DLA ŁASUCHÓW. Etapy przygotowania * żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl.gorącej wody odstawić do wystygnięcia * cytrynę sparzyć osuszyć i wycisnąć sok * jogurt wymieszać z ostudzoną żelatyną i sokiem z cytryny i cukrem,odstawić w chłodne miejsce * śmietankę kremówkę ubić na sztywno,gdy masa jogurtowa będzie gęstnieć połączyć z ubitą śmietaną * biszkopty układamy na dnie foremki,na biszkopty układamy 30 dag truskawek,na owocach rozsmarować krem jogurtowy wyrównać i wstawić do lodówki na 2 godziny. * w tym czasie rozpuszczamy galaretkę,odstawiamy do wystygnięcia * kiedy masa jogurtowa ściągnie,układamy pozostałe pokrojone truskawki,zalewamy galaretką wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki. * dekorujemy bitą śmietaną.SMACZNEGO.
CIASTA - FALE DUNAJA.jpg
fale dunaja Składniki 30 dag mąki, 6 jajek, po 20 dag cu ...
fale dunaja Składniki 30 dag mąki, 6 jajek, po 20 dag cukru i Kasia, łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 4 łyżki rumu, 50 dag wiśni,lub innych owoców budyń waniliowy, 2 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 3/4 kostki Kasia, polewa i wiórki czekoladowe Jak zrobić? Kasia utrzeć z cukrem, dodając żółtka, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i pianą, podzielić na pół, część wymieszać z rumem i kakao, jasne ciasto rozsmarować na blasze, wylać warstwę ciemnego ciasta, ułożyć wiśnie, piec 40 min w 180°C, ugotować budyń, ostudzić, Kasia utrzeć, dodając budyń, posmarować ciasto, zalać polewą, posypać wiórkami czekolady. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 40 min
CIASTA - DOSKONALEC.jpg
Doskonalec Składniki Ciasto: 4 szklanki mąki 2 jajka 1 s ...
Doskonalec Składniki Ciasto: 4 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka cukru pudru ½ kostki Kasia 1 łyżka sody 2 łyżki miodu Masa: 3 szklanki mleka ½ szklanki cukru 1 kostka Kasia 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 3 cukry waniliowe 1 szklanka śmietany Jak zrobić? Ciasto: mąkę, cukier, sodę wymieszać, dodać wystudzoną Kasia rozpuszczoną z miodem. Zagnieść ciasto, podzielić na 7 placków. Upiec każdy osobno w dużej blaszce lub w tortownicy, piec na złoty kolor w temp.peraturze 180 stopni. Masa: mleko, cukier, 1 cukier waniliowy i Kasia zagotować. Jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, 2 cukry waniliowe, śmietanę roztrzepać trzepaczką. Dodać zagotowaną masę, powoli rozcierać i zagotować. Gorącą masą przekładać placki, zostawić do ostygnięcia. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 20-30 minut
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności