Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

WIELKANOCNY PRZYSMAK.jpg

barbarello / Galeria / ♦ Przepisy kulinarne / CIASTA / WIELKANOCNY PRZYSMAK.jpg
CIASTA - WIELKANOCNY PRZYSMAK.jpg
Download: WIELKANOCNY PRZYSMAK.jpg

17 KB

(200px x 200px)

0.0 / 5 (0 głosów)
WIELKANOCNY PRZYSMAK
Lista składników

* 1 kg sera przynajmniej trzykrotnie mielonego
* 10 dag Kasia
* 1/2 szklanki śmietanki kremówki
* 40 dag cukru pudru
* 1 cukier wanilinowy
* 6 żółtek (najlepiej wiejskich)
* 2 łyżeczki Żelatyny
* 30 dag bakalii (wg uznania rodzynki, morele, wiśnie, smażona skórka pomarańczowa)
* do dagracji:
* mandarynki, brzoskwinie, wiśnie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, starta czekolada

Jak zrobić?

Kasia utrzeć do białości, po czym ucierać nadal, dodając ser, ubite żółtka, śmietankę i cukier wanilinowy. Kiedy masa serowa będzie już jednolita, starannie wymieszać ją z przygotowanymi bakaliami i przestudzoną żelatyną. Po czym przełożyć do dużej tortownicy wcześniej wysmarowanej Kasia, a jej bok obsypać posiekanymi orzechami i płatkami migdałowymi. Masę serową przykryć spodem tortownicy wysmarowanym Kasia i obciążyć czymś ciężkim.
Paschę wstawić do lodówki, by zastygła. Najlepiej trzymać ją w lodówce przez całą noc.
Kiedy zastygnie należy delikatnie okroić nożem brzeg paschy i usunąć blaszki tortownicy.
Wierzch ciasta udekorować można cząstkami brzoskwiń, mandarynek, wiśniami oraz startą czekoladą.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
CIASTA - NIEDOKOŃCZONE FALE DUNAJU.jpg
Nieskończone fale dunaju Składniki 1 Kasia 2 szklanki mą ...
Nieskończone fale dunaju Składniki 1 Kasia 2 szklanki mąki 1 i 1/3 szklanki cukru 6 jajek 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia owoce (najlepiej kwaśne: wiśnie, porzeczki, agrest ) można też do tego ciasta dodać orzechy np. włoskie Jak zrobić? Kasia utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawać po 1 całym jajku, na przemian z mąka. Do ostatniej porcji mąki dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na przygotowaną blaszkę, wyłożyć 2/3 ciasta. Do pozostałej części dodać kakao, dokładnie wymieszać i wyłożyć na białą część. Ciasto można zrobić mikserem. Na tak przygotowane ciasto układamy owoce (nie wpychamy ich, tylko kładziemy na wierzch). Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu ciasto można posypać pudrem cukrem, lub polukrować. Ja osobiście robię lukier z pudru cukru i np. soku z wiśni. Lukier taki jest kwaskowaty i różowy. Temperatura piekarnika: brak danychoC Czas pieczenia: 40 minu
CIASTA - KRÓLEWIEC.jpg
Królewiec Składniki Ciasto kruche 30 dag mąki 8 dag cukr ...
Królewiec Składniki Ciasto kruche 30 dag mąki 8 dag cukru 2 łyżki miodu sztucznego 1 jajko 1 łyżeczka sody 15 dag Kasia Biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa ½ litra mleka 8 dag cukru 1 op. budyniu waniliowego 1 Kasia cukier waniliowy Jak zrobić? Ciasto kruche:Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto, podzielić na dwie części i oddzielnie upiec. Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku, wymieszać z mąką i proszkiem. Upiec na złoty kolor. Masa budyniowa: Mleko zagotować z cukrem i Kasia, dodać rozrobiony budyń i ugotować. ciasto kruche – ½ gorącej masy budyniowej – biszkopt – ½ gorącej masy budyniowej – ciasto kruche – polewa Temperatura piekarnika: 180 CoC Czas pieczenia: kruche ok. 20 minut biszkopt ok 25 minut
CIASTA - KRUCHE Z RABARBAREM.jpg
Ciasto kruche z rabarbarem Składniki Ciasto kruche 2 ¾ s ...
Ciasto kruche z rabarbarem Składniki Ciasto kruche 2 ¾ szkl mąki pszennej 1 (niepełna) szkl cukru pudru 30 dag Kasia 4 żółtka Masa budyniowa 4 szkl mleka 2 op. budyniu śmietankowego z cukrem Ponadto 60 dag rabarbaru 1/3 szkl cukru Jak zrobić? Składniki na ciasto posiekać, zagnieść. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć dno połową ciasta. Drugą połowę włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Podpiec 15 minut w temp.p. 180ºC. Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu. Rabarbar obrać, pokroić, zasypać cukrem i odstawić (aż puści sok). Na podpieczony spód wylać chłodny budyń i równomiernie rozsmarować. Ułożyć rabarbar. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto. Piec 40-45 minut w temp.p. 180ºC (na złoty kolor). Ciasto jest najlepsze po ostudzeniu i schłodzeniu w lodówce. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis
CIASTA - MILKY WAY.jpg
Składniki Biszkopt 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąk ...
Składniki Biszkopt 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka octu szczypta soli 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Masa mleczna 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 50 g Kasia 200 g Kasia 2 opakowania cukru waniliowego 2 szklanki mleka w proszku Polewa 150 g czekolady mlecznej około 5 łyżek mleka Jak zrobić? Przepis na ciasto biszkoptowe: Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, łyżkę octu, szczyptę soli oraz kakao i skrobię ziemniaczaną przesypane przez sitko. Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temp.peraturze 180 stopni C. Ostudzić i podzielić na 2 części. Przepis na masę mleczną: Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką Kasia i Kasia utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Przełożyć biszkopt kremem. Przepis na polewę: Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce.
CIASTA - NAPOLEONKI BEZ PIECZENIA.jpg
Napoleonki bez pieczenia Składniki 5 paczek herbatników ...
Napoleonki bez pieczenia Składniki 5 paczek herbatników , 1 l mleka , 4 żółtka, niecała kostka Kasia , 1 szklanka cukru , cukier waniliowy , 1 szklanka mąki krupczatki Jak zrobić? 1) 1 szklankę mleka wymieszać z 4 żółtkami i 1 szklanką mąki krupczatki. 2) Zagotować 3 szklanki mleka, niecałą kostkę Kasia,1 szklankę cukru i cukier waniliowy. Mieszankę nr.1) wlać do masy nr.2) i wymieszać,aby się nie zrobiły grudki. Herbatniki rozłożyć na blasze, wylać masę i przykryć znów herbatnikami.Schłodzić. Najlepiej smakuje następnego dnia,gdy herbatnik staną się miękkie. Temperatura piekarnika: bez pieczeniaoC Czas pieczenia: bez pieczenia
CIASTA - AGRESTOWE.jpg
Ciasto agrestowe Składniki 3 jajka 15dag cukru 15dag mąk ...
Ciasto agrestowe Składniki 3 jajka 15dag cukru 15dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego tłuszcz do smarowania blachy 2 słoiki agrestu 500ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 3 opakowania pepitków Cukier puder + sok z cytryny na polewę Jak zrobić? Jajka z cukrem, cukrem waniliowym ubić. Pod koniec dodać przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Blachę wysmarować Kasia i wyłożyć papierem. Wylać ciasto i piec przez ok. 20 minut w temp.peraturze 170 stopni . Pozostawić ciasto aż ostygnie. Owoce dać na sitko a na soku z kompotu ugotować budynie. Do gorącego budyniu dodać owoce agrestu i delikatnie mieszać aby owoce pozostały całe. Masę agrestową wyłożyć na biszkopt i pozostawić aż ochłodnie. Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder i żelatynę. Śmietanę nałożyć na masę agrestową. Na górę układać herbatniki pepitki jeden obok drugiego. Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier i polać petitki. Temperatura piekarnika: 170oC Czas pieczenia: ok 20 minut
CIASTA - ADWOKATOWO-MIGDAŁOWE.jpg
adwokatowo - migdałowo - czekoladowe Składniki Biszkopt: ...
adwokatowo - migdałowo - czekoladowe Składniki Biszkopt: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa I: gotowy krem ajerkoniakowy Delecty 200 ml adwokatu 100 ml mleka Masa II: 1 szkl. mleka 1/2 szkl. wody 3/4 szkl. cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki płatków migdałowych Masa III: 1 budyń czekoladowy na 3/4 l mleka 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 1 Kasia 2 łyżko kakao Ponadto: owoce do dagracji (brzoskwinie w puszce, banan, kiwi) galaretka żółta lub bursztynowa kawa do nasączenia biszkoptu Jak zrobić? Biszkopt: białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka, chwilę ubijać. Następnie wrzucić oba rodzaje mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wyrobić i wylać na blachę. Piec ok. 25 - 30 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu ciasto przekroić na 3 krążki. Dwa nasączyć kawą. Masa I: 3/4 brzoskwiń z puszki pokroić w kostkę. Adwokat i mleko zmieszać. Wsypać proszek ajerkoniakowy z torebki i miksować kilka minut. Na końcu wmieszać pokrojone brzoskwinie. Krem wyłożyć na pierwszy krążek biszkoptu (nasączony kawą) i przykryć drugim plackiem, również nasączonym kawą. Masa II: mleko i cukier zagotować. Obie mąki rozmieszać w 1/2 szklanki wody. Wlać do gotującego się mleka. Energicznie zmieszać i zdjąć z ognia. Kasia utrzeć i dodawać do niej stopniowo zimny budyń. Do powstałego kremu wrzucić migdały i wymieszać. Krem wyłożyć na drugi krążek biszkoptu i przykryć trzecim plackiem (nie nasączać kawą!). Masa III: mleko zagotować z cukrem, wsypać budyń. Ostudzić. Kasia utrzeć i dodawać stopniowo zimny budyń. Wsypać kakao. Krem rozsmarować na cieście, zostawiając trochę do udekorowania boków. Owoce obrać, pokroić w plastry. Galaretkę przygotować wg. przepisu, zostawić do ostygnięcia. Gdy będzie gęstnieć, zanurzać w niej owoce i układać w symetryczny wzór na torcie. Boki ozdobić przyklejając na przemian plastry bananów i kiwi. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.
CIASTA - DELICJE.jpg
ciasto :, mak niemielony, 20dag cukier, 20 dag+3 łyżki d ...
ciasto :, mak niemielony, 20dag cukier, 20 dag+3 łyżki do kremu białko, z 9 jajek kokos, 15 dag proszek do pieczenia, 1 łyżeczka KREM:, masło, 25 dag mleko, 3/4 litra galaretki cytrynowe, 2 torebki galaretki brzoskwiniowe (lub inne pomarańczowe), 3 torebki ananas w syropie, 1 puszka budyń waniliowy, 2 torebki ciastka Delicje morelowe lub pomarańczowe, 3 opakowania kawa rozpuszczalna, wódka, ok 20-30 m 1. Ciasto: białka ubić z cukrem na sztywną pianę dodać niemielony mak,kokos i proszek do pieczenia a następnie wylać na blachę wyłożoną pergaminem i wysmarowaną margaryną i upiec w temp.175-180 stopni C. 2. Krem : budynie ugotować w 3/4 l. mleka i wystudzić, 3. galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody i wystudzić 4. masło utrzeć z 3 łyżkami cukru 5. dodawać powoli wystudzony budyń,pokrojony na małe kawałki ananas i wlać tężejącą galaretkę cytrynową 6. upieczone i wystudzone ciasto skropić kawą rozpuszczoną z wódką 7. na ciasto wyłożyć krem 8. na krem rozłożyć ciastka "Delicje" czekoladą do kremu 9. ciastka skropić też kawą z wódką i wstawić do lodówki 10. rozpuścić 3 galaretki pomarańczowe( w połowie ilości podanej na opakowaniu) wrzącej wody i wystudzić 11. tężejącą galaretkę wylać na ciasto i wstawić do stężenia do lodówki
CIASTA - BUDYNIOWIEC.jpg
Budyniowiec Składniki Ciasto: 4 szklanki mąki 4 jajko ca ...
Budyniowiec Składniki Ciasto: 4 szklanki mąki 4 jajko cale 1 szklanka cukru 2 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka Kasia 1 łyżka smalcu Dodatki: 2 budynie 1 l mleka 1 kg jabłek Beza: 4 białka (pozostałe z ciasta) 3 łyżkami cukru 2 łyżki kisielu 4 białka ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru, następnie dodać 2 łyżki kisielu. Jak zrobić? Przygotować 2 miski: w pierwszej-żółtka utrzeć z cukrem kryształem do białości. W drugiej połączyć-mąkę, proszek do pieczenia i Kasia (ucieramy mikserem do uzyskania kruszonki). Następnie żółtka z cukrem wlać do miski drugiej i wyrobić ręką ciasto. Ciasto podzielić na 2 części i włożyć na ok. 1 godz. do lodówki. Wyłożyć 1 część ciasta na blachę - zapiec 10 min. Następnie na ciasto ułożyć usmażone jabłka. Ugotować 2 budynie na 1 l mleka z cukrem. Gorący budyń wylać na jabłka. Na jabłka wyłożyć 2 część ciasta. Ciasto zapiec ok. 20 min. Następnie na wierzch wyłożyć bezę i piec jeszcze ok. 20-25 min. (w podwójnej blaszce). Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
CIASTA - BUDYNIOWIEC 2.jpg
Budyniowiec Składniki Ciasto: 4 szklanki mąki 4 jajko ca ...
Budyniowiec Składniki Ciasto: 4 szklanki mąki 4 jajko cale 1 szklanka cukru 2 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka Kasia 1 łyżka smalcu Dodatki: 2 budynie 1 l mleka 1 kg jabłek Beza: 4 białka (pozostałe z ciasta) 3 łyżkami cukru 2 łyżki kisielu 4 białka ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru, następnie dodać 2 łyżki kisielu. Jak zrobić? Przygotować 2 miski: w pierwszej-żółtka utrzeć z cukrem kryształem do białości. W drugiej połączyć-mąkę, proszek do pieczenia i Kasia (ucieramy mikserem do uzyskania kruszonki). Następnie żółtka z cukrem wlać do miski drugiej i wyrobić ręką ciasto. Ciasto podzielić na 2 części i włożyć na ok. 1 godz. do lodówki. Wyłożyć 1 część ciasta na blachę - zapiec 10 min. Następnie na ciasto ułożyć usmażone jabłka. Ugotować 2 budynie na 1 l mleka z cukrem. Gorący budyń wylać na jabłka. Na jabłka wyłożyć 2 część ciasta. Ciasto zapiec ok. 20 min. Następnie na wierzch wyłożyć bezę i piec jeszcze ok. 20-25 min. (w podwójnej blaszce). Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności