Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

WIŚNIOWE Z PIANKĄ.jpg

barbarello / Galeria / ♦ Przepisy kulinarne / CIASTA / WIŚNIOWE Z PIANKĄ.jpg
CIASTA - WIŚNIOWE Z PIANKĄ.jpg
Download: WIŚNIOWE Z PIANKĄ.jpg

66 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Ciasto wiśniowe z pianką
Składniki
4 jajka
20 dag cukru
17 dag mąki
3 dag kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
2 galaretki wiśniowe
2 słoiki wydrylowanych wiśni
1 krem do tortu - smak ajerkoniak DR OETKER
1 opakowanie polewy mlecznej
tłuszcz do wysmarowania blachy
drukuj listę zakupów
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu a do tego tanie. Sama
wymyśliłam ten przepis. Na początku bałam się, że krem ajerkoniakowym
z wiśniami nie będzie się dobrze komponować ale wyszło super.
Jak zrobić?
Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec dodać przesianą
przez sito mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Blachę wysmarować
tłuszczem i wyłożyć papierem. Ciasto wylać do blachy i piec około 25
minut w temp.peraturze 170 stopni. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Ugotować 2 galaretki w 750ml wody. Wiśnie odsączyć. Gdy ciasto ostygnie
przekroić je w połowie. Ciasto obłożyć dookoła obręczą ( aby
galaretka nie wypłynęła ). Na cieście poukładać wiśnie i zalać
galaretką. Włożyć do lodówki aby galaretka stwardniałą. Nałożyć 2
część ciasta. Krem zrobić wg instrukcji na opakowaniu. Nałożyć na
ciasto. Polewę rozpuścić i polać równo powierzchnię ciasta.
Temperatura piekarnika: 170oC
Czas pieczenia: 25 minut

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
CIASTA - SERNIK JASNO-CIEMNY Z POLEWĄ.jpg
Sernik Jasno-Ciemny z polewą Składniki Ciasto jasne: 6 b ...
Sernik Jasno-Ciemny z polewą Składniki Ciasto jasne: 6 białek 15 dag mąki ziemniaczanej 5 dag mąki pszennej 20 dag cukru 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto ciemne: 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i pół szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Ser: 1 kg sera 1 szklanka cukru 6 żółtek 1/2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 3/4 kostki Kasia Jak zrobić? Ciasto jasne: Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę składników i powoli wymieszać. Ciasto ciemne: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać 2 łyżki kakao i wymieszać. Ser: Przygotować budyń. Żółtka utrzeć z cukrem i Kasia, dodać ser i wymieszać, postawić na ogniu i gdy zacznie się gotować wlać budyń i zagotować. Pieczenie: Na formę nakładać na zmianę: jasne i ciemne ciasto. Piec w 180 stopniach C, przez 30 - 45 minut i przekroić na 2 lub 3 części, nałożyć gorącą masę serową. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 30 - 45 minut
CIASTA - CIASTO Z JAGODAMI.jpg
Składniki: * BISZKOPT * 1,5 szklanki mąki ...
Składniki: * BISZKOPT * 1,5 szklanki mąki * 1,5 szklanki cukru pudru * 8 jajek * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * KREM * 1/2 litra mleka * 2 łyżki mąki * 2 łyżki budyniu śmietankowego * 2/3 szklanki cukru pudru * 1 masło extra * jagody * 3 galaretki cytrynowe Przepis na biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą pianę. Następnie po trochu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 0,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Przepis na krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować krem. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po trochu dodawać do kremu. Krem utrzeć na puszystą masę. Przekładanie: Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, ułożyć jagody i zalać tężejącą galaretką cytrynową. Uwaga! 3 galaretki cytrynowe na 1 litr wody
CIASTA - CIASTO-DZIEŃ KOBIET.jpg
Ciasto Dzień Kobiet Składniki Ciasto: 30 dag Kasia 25 da ...
Ciasto Dzień Kobiet Składniki Ciasto: 30 dag Kasia 25 dag cukru pudru 25 dag mąki 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka amoniaku Masa 1: 2 galaretki wiśniowe słoik drelowanych wiśni Masa 2: 2 bite śmietany (Śnieżki) 1/2 szkl mleka galaretka zielona Kasia, cukier, żółtka - utrzeć. Potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i amoniakiem, na końcu dodać pianę. ciasto podzielić na 3 części. Jedną część pozostawić taką jaka jest, do 2 dodać 3/4 szkl mielonych orzechów włoskich, do 3 dodać 2 łyżki kakao - upiec 3 placki. 2 galaretki wiśniowe rozpuścić w 2 szkl wody, dodac słoik wiśni drelowanych, wymieszać a gdy zacznie żelować położyć na białe ciasto i przełożyć orzechami. 2 bite śmietany ubić z 1/2 szkl mleka, do tego dodać rozpuszczoną w 1 szkl wody galaretkę zieloną. Posmarować placek orzechowy, położyć na to placek kakaowy. Polać polewą. Czas pieczenia: ok. 20 minut
CIASTA - ADVOKATOWE CIASTO NA ZIMNO.jpg
Składniki dla >6 osób biszkopt, 3, jajka 90g, c ...
Składniki dla >6 osób biszkopt, 3, jajka 90g, cukru 70g, mąki 20g, kakao 1 łyżeczka, proszku do pieczenia 3 łyżki, wody ., 12 płatków (lub 6 łyżek), żelatyny po 100g, miękkiego masła i cukru pudru po 500ml, ajerkoniaku i kremówki 2 opakowania, rurek Opis przygotowania czas przygotowania: > 90 min Najpierw upiec biszkopt: Jajka wymieszać dokładnie z wodą, dodać cukier i mieszać 3 minuty. Na koniec wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Formę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 20 minut. Gotowy biszkopt ostudzić. Ułożyć wzdłuż brzegu rurki na zmianę - raz czekoladą do dołu, raz do góry. Masło i cukier wymieszać ze sobą na gładką masę i dodać 350ml ajerkoniaku. Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody i wlać do masy z ajerkoniakiem. Wymieszać dokładnie i wlać na biszkopt. Odstawić do lodówki na 3h. Rozpuścić pozostałą żelatynę i wymieszać z resztką ajerkoniaku (150ml). Mieszankę wylać na wierzch ciasta tworząc żółtą powierzchnię. Odstawić na następne 2h. Można dodatkowo ozdobić np. czekoladą albo bitą śmietaną. składniki na tortownicę o śr. 26cm
CIASTA - zebra-z3.jpg
ZEBRA Super ciasto w paski! Ciasto Zebra zdj. 1 Ciast ...
ZEBRA Super ciasto w paski! Ciasto Zebra zdj. 1 Ciasto Zebra zdj. 2 Ciasto Zebra zdj. 3 Przysłała: Kasia Data dodania: 23.04.2007r. Dyskusja na forum: Przejdź do wątku Składniki: * 1 szklanka białej oranżady * 1 szklanka oliwy * 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki * 1 szklanka cukru * 5 jajek * 2 łyżki kakao * 2 łyżeczki proszku do pieczenia (z czubkiem) * 1 cukier waniliowy Przepis: Jajka utrzeć z cukrem (zrobić kogiel mogiel), potem dodawać na przemian mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia), oranżadę i oliwę - około 3-4 zmiany. Po wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części - do jednej części dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Masy wlewać na przemian (po około 3 łyżki) do tortownicy wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą. Piec około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni C.
CIASTA - SHREK.jpg
SKŁADNIKI: * Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cu ...
SKŁADNIKI: * Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 5 łyżek mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki oleju * kilka kropel wybranego aromatu do ciast * * Masa Shrek'a I: * Duża butelka Pysia zielonego (kiwi+jabłko+banan) * 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże) * * Masa Shrek'a II: * 400 mln śmietanki deserowej 30% * 1 galaretka agrestowa lub kiwi * * 2 paczki okrągłych biszkoptów * 2 galaretki agrestowe lub kiwi * PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem (ja dałam cytrynowy) i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180' przez 25-30minut. Masa Shrek'a I: Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Reszte Pysia zagotować. Dodac budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć Delicje. Masa Shrek'a II 1 galaretkę rozpuścic w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawic do lekkiego stęchnięcia. Ubić śmietanę. Pod koniec powoli wlewać galaretkę i ubijać. 2 galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Nastepnie wylac na masę. Pacek wstawic do lodówki lub trzymac w chłodnym miejscu. SMACZNEGO! :)
CIASTA - KRÓWKA.jpg
Składniki: Biszkopt: * 6 jaj * 3/4 szkl. mąki p ...
Składniki: Biszkopt: * 6 jaj * 3/4 szkl. mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 3 łyżki kakao * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: * 1/2 l mleka * 4 łyżki mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 3/4 szkl cukru * 1 cukier waniliowy * 1 margaryna Kasia * 1 masa krówkowa w puszce Sposób przygotowania: Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Cały czas miksując dodać żółtka, cukier, mąki, proszek do pieczenia i kakao. Wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec ok 30 minut. Masa: 1 szkl mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.W pozostałym mleku rozpuścić 2 rodzaje mąki, następnie ugotować to jak budyń.Przestudzić. Miękką margarynę rozmiksować dodając po łyżce masy budyniowej. Wymieszać dobrze na gładką masę. Zimny biszkopt przeciąć na pół, masę wyłożyć na dolną część ciasta i przykryć wierzchem. Całość posmarować masą krówkową. Wcześniej masę włożyć na 20 minut do ciepłej wody aby lepiej się smarowała, zamiast masy krówkowej można kupić mleko zagęszczone słodzone w puszce i gotować ją (zamkniętą) 2 godziny w wodzie.
CIASTA - SMERFETKA.jpg
Składniki dla >6 osób Na biszkopt:jajka, 4szt. c ...
Składniki dla >6 osób Na biszkopt:jajka, 4szt. cukier, 1szkl. Mąka pszenna, 1/2szkl. mąka ziemniaczana, 1/2szkl. proszek do pieczenia, 1łyżeczka woda, 2łyżki Masa budyniowa:mleko, 2szkl. cukier waniliowy, 1opakowanie mąka, 1szkl. żółtka, 3szt. cukier kryształ, 1szklanka margaryna, 1szt. barwnik spożywczy niebieski, kilka kropli Masa śmietanowa:bita śmietana"Śnieżka", 2szt. galaretki niebieskie, 2szt.rozpuszczone w 1szklance wody Na wierzch:2galaretki niebieskie rozpuszczone w 1/2litra wody, delicje jagodowe (lub inne), 2paczki Opis przygotowania czas przygotowania: do 60 min 1. Wykonanie biszkopta:Ubić pianę z bialek dodać cukier,następnie żółtka i wodę na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wymięszać łyżką Wykonanie masy budyniowej:Ugotować budyń,wystudzić.Utrzeć 1 margarynę i dodawać stopniowo wystudzony budyń a na końcu dodać kilka kropli barwnika. 2. Masa śmietanowa:2 śnieżki 2 niepełne szkl. mleka 2 galaretki niebieskie rozpuszczone w 1szkl wody Wykonanie:Śnieżki ubić z 2szkl. mleka na koniec ubijania dodać tężejące galaretki. Na wierzch:2galaretki niebieskie rozpuszczone w 1/2litra wody. Wykonanie placka: biszkopt masa budyniowa delicje jagodowe(lub inne) masa ze śnieżki galaretka
CIASTA - ADWOKATOWO-MIGDAŁOWE.jpg
adwokatowo - migdałowo - czekoladowe Składniki Biszkopt: ...
adwokatowo - migdałowo - czekoladowe Składniki Biszkopt: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa I: gotowy krem ajerkoniakowy Delecty 200 ml adwokatu 100 ml mleka Masa II: 1 szkl. mleka 1/2 szkl. wody 3/4 szkl. cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki płatków migdałowych Masa III: 1 budyń czekoladowy na 3/4 l mleka 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 1 Kasia 2 łyżko kakao Ponadto: owoce do dagracji (brzoskwinie w puszce, banan, kiwi) galaretka żółta lub bursztynowa kawa do nasączenia biszkoptu Jak zrobić? Biszkopt: białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka, chwilę ubijać. Następnie wrzucić oba rodzaje mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wyrobić i wylać na blachę. Piec ok. 25 - 30 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu ciasto przekroić na 3 krążki. Dwa nasączyć kawą. Masa I: 3/4 brzoskwiń z puszki pokroić w kostkę. Adwokat i mleko zmieszać. Wsypać proszek ajerkoniakowy z torebki i miksować kilka minut. Na końcu wmieszać pokrojone brzoskwinie. Krem wyłożyć na pierwszy krążek biszkoptu (nasączony kawą) i przykryć drugim plackiem, również nasączonym kawą. Masa II: mleko i cukier zagotować. Obie mąki rozmieszać w 1/2 szklanki wody. Wlać do gotującego się mleka. Energicznie zmieszać i zdjąć z ognia. Kasia utrzeć i dodawać do niej stopniowo zimny budyń. Do powstałego kremu wrzucić migdały i wymieszać. Krem wyłożyć na drugi krążek biszkoptu i przykryć trzecim plackiem (nie nasączać kawą!). Masa III: mleko zagotować z cukrem, wsypać budyń. Ostudzić. Kasia utrzeć i dodawać stopniowo zimny budyń. Wsypać kakao. Krem rozsmarować na cieście, zostawiając trochę do udekorowania boków. Owoce obrać, pokroić w plastry. Galaretkę przygotować wg. przepisu, zostawić do ostygnięcia. Gdy będzie gęstnieć, zanurzać w niej owoce i układać w symetryczny wzór na torcie. Boki ozdobić przyklejając na przemian plastry bananów i kiwi. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.
CIASTA - CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI.jpg
Ciasto czekoladowe z gruszkami Składniki 12 dag Kasia 1 ...
Ciasto czekoladowe z gruszkami Składniki 12 dag Kasia 1 szkl cukru 2 cukry waniliowe 3 jajka 20 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 45 dag śmietany kremówki 10 dag wiórków czekoladowych 6 dojrzałych gruszek 1 cytryna 15 dag mlecznej czekolady 15 dag gorzkiej czekolady Jak zrobić? Kasia utrzeć z połową cukru oraz szczypta soli i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku. Do masy dodać 3 łyżki kremówki, oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać wiórki czekoladowe, delikatnie wymieszać i wylać na blachę. Upiec w temp.p 180st. ok 35 min. Gruszki obrać, pokroić na cząstki i skropić sokiem z cytryny. 250 ml wody zagotować z resztą cukru, sokiem i skórką z cytryny. do syropu włożyć cząstki gruszek, gotować ok 5 min - nie rozgotować. Wyjąć gruszki z syropu, ostudzić. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym. 3 łyżki bitej śmietany wymieszać z rozpuszczoną czekoladą, następnie wlać do reszty śmietany. Ostudzone ciasto nasączyć - można wykorzystać do tego syrop z gruszek wymieszany z alkoholem. Ciasto posmarować 1/3 masy czekoladowej, ułożyć gruszki. Na gruszki wyłożyć pozostały krem. Posypać czekoladą, schłodzić w lodówce. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 35 min
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności