Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

WIŚNIOWE Z PIANKĄ.jpg

barbarello / Galeria / ♦ Przepisy kulinarne / CIASTA / WIŚNIOWE Z PIANKĄ.jpg
CIASTA - WIŚNIOWE Z PIANKĄ.jpg
Download: WIŚNIOWE Z PIANKĄ.jpg

66 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Ciasto wiśniowe z pianką
Składniki
4 jajka
20 dag cukru
17 dag mąki
3 dag kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
2 galaretki wiśniowe
2 słoiki wydrylowanych wiśni
1 krem do tortu - smak ajerkoniak DR OETKER
1 opakowanie polewy mlecznej
tłuszcz do wysmarowania blachy
drukuj listę zakupów
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu a do tego tanie. Sama
wymyśliłam ten przepis. Na początku bałam się, że krem ajerkoniakowym
z wiśniami nie będzie się dobrze komponować ale wyszło super.
Jak zrobić?
Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec dodać przesianą
przez sito mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Blachę wysmarować
tłuszczem i wyłożyć papierem. Ciasto wylać do blachy i piec około 25
minut w temp.peraturze 170 stopni. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Ugotować 2 galaretki w 750ml wody. Wiśnie odsączyć. Gdy ciasto ostygnie
przekroić je w połowie. Ciasto obłożyć dookoła obręczą ( aby
galaretka nie wypłynęła ). Na cieście poukładać wiśnie i zalać
galaretką. Włożyć do lodówki aby galaretka stwardniałą. Nałożyć 2
część ciasta. Krem zrobić wg instrukcji na opakowaniu. Nałożyć na
ciasto. Polewę rozpuścić i polać równo powierzchnię ciasta.
Temperatura piekarnika: 170oC
Czas pieczenia: 25 minut

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
CIASTA - NIEDOKOŃCZONE FALE DUNAJU.jpg
Nieskończone fale dunaju Składniki 1 Kasia 2 szklanki mą ...
Nieskończone fale dunaju Składniki 1 Kasia 2 szklanki mąki 1 i 1/3 szklanki cukru 6 jajek 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia owoce (najlepiej kwaśne: wiśnie, porzeczki, agrest ) można też do tego ciasta dodać orzechy np. włoskie Jak zrobić? Kasia utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawać po 1 całym jajku, na przemian z mąka. Do ostatniej porcji mąki dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na przygotowaną blaszkę, wyłożyć 2/3 ciasta. Do pozostałej części dodać kakao, dokładnie wymieszać i wyłożyć na białą część. Ciasto można zrobić mikserem. Na tak przygotowane ciasto układamy owoce (nie wpychamy ich, tylko kładziemy na wierzch). Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu ciasto można posypać pudrem cukrem, lub polukrować. Ja osobiście robię lukier z pudru cukru i np. soku z wiśni. Lukier taki jest kwaskowaty i różowy. Temperatura piekarnika: brak danychoC Czas pieczenia: 40 minu
CIASTA - KRUCHE Z RABARBAREM.jpg
Ciasto kruche z rabarbarem Składniki Ciasto kruche 2 ¾ s ...
Ciasto kruche z rabarbarem Składniki Ciasto kruche 2 ¾ szkl mąki pszennej 1 (niepełna) szkl cukru pudru 30 dag Kasia 4 żółtka Masa budyniowa 4 szkl mleka 2 op. budyniu śmietankowego z cukrem Ponadto 60 dag rabarbaru 1/3 szkl cukru Jak zrobić? Składniki na ciasto posiekać, zagnieść. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć dno połową ciasta. Drugą połowę włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Podpiec 15 minut w temp.p. 180ºC. Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu. Rabarbar obrać, pokroić, zasypać cukrem i odstawić (aż puści sok). Na podpieczony spód wylać chłodny budyń i równomiernie rozsmarować. Ułożyć rabarbar. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto. Piec 40-45 minut w temp.p. 180ºC (na złoty kolor). Ciasto jest najlepsze po ostudzeniu i schłodzeniu w lodówce. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis
CIASTA - KREMOWY SERNIK.jpg
Kremowy sernik Składniki Ciasto: 40 dag mąki 3 żółtka 2 ...
Kremowy sernik Składniki Ciasto: 40 dag mąki 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 25 dag Kasia 5 łyżek cukru Masa: 5 łyżek Kasia 3 żółtka 5 łyżek cukru 4 serki homogenizowane waniliowe łyżka mąki pszennej i ziemniaczanej brzoskwinie 6 białek Jak zrobić? Wyrobić ciasto, podzielić na 2 części i odstawić do lodówki. Utrzeć Kasia, wymieszać z żółtkami i cukrem, dodać serki, obie mąki i brzoskwinki pokrojone. Dodać ubite białka. Zetrzeć jedną cześć ciasta na blaszkę na to wylać masę i na wierzch zetrzeć na grubych oczkach drugą część ciasta. Temperatura piekarnika: 175oC Czas pieczenia: 60 min.
CIASTA - AGRESTOWE.jpg
Ciasto agrestowe Składniki 3 jajka 15dag cukru 15dag mąk ...
Ciasto agrestowe Składniki 3 jajka 15dag cukru 15dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego tłuszcz do smarowania blachy 2 słoiki agrestu 500ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 3 opakowania pepitków Cukier puder + sok z cytryny na polewę Jak zrobić? Jajka z cukrem, cukrem waniliowym ubić. Pod koniec dodać przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Blachę wysmarować Kasia i wyłożyć papierem. Wylać ciasto i piec przez ok. 20 minut w temp.peraturze 170 stopni . Pozostawić ciasto aż ostygnie. Owoce dać na sitko a na soku z kompotu ugotować budynie. Do gorącego budyniu dodać owoce agrestu i delikatnie mieszać aby owoce pozostały całe. Masę agrestową wyłożyć na biszkopt i pozostawić aż ochłodnie. Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder i żelatynę. Śmietanę nałożyć na masę agrestową. Na górę układać herbatniki pepitki jeden obok drugiego. Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier i polać petitki. Temperatura piekarnika: 170oC Czas pieczenia: ok 20 minut
CIASTA - ADWOKATOWO-MIGDAŁOWE.jpg
adwokatowo - migdałowo - czekoladowe Składniki Biszkopt: ...
adwokatowo - migdałowo - czekoladowe Składniki Biszkopt: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa I: gotowy krem ajerkoniakowy Delecty 200 ml adwokatu 100 ml mleka Masa II: 1 szkl. mleka 1/2 szkl. wody 3/4 szkl. cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki płatków migdałowych Masa III: 1 budyń czekoladowy na 3/4 l mleka 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 1 Kasia 2 łyżko kakao Ponadto: owoce do dagracji (brzoskwinie w puszce, banan, kiwi) galaretka żółta lub bursztynowa kawa do nasączenia biszkoptu Jak zrobić? Biszkopt: białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka, chwilę ubijać. Następnie wrzucić oba rodzaje mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wyrobić i wylać na blachę. Piec ok. 25 - 30 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu ciasto przekroić na 3 krążki. Dwa nasączyć kawą. Masa I: 3/4 brzoskwiń z puszki pokroić w kostkę. Adwokat i mleko zmieszać. Wsypać proszek ajerkoniakowy z torebki i miksować kilka minut. Na końcu wmieszać pokrojone brzoskwinie. Krem wyłożyć na pierwszy krążek biszkoptu (nasączony kawą) i przykryć drugim plackiem, również nasączonym kawą. Masa II: mleko i cukier zagotować. Obie mąki rozmieszać w 1/2 szklanki wody. Wlać do gotującego się mleka. Energicznie zmieszać i zdjąć z ognia. Kasia utrzeć i dodawać do niej stopniowo zimny budyń. Do powstałego kremu wrzucić migdały i wymieszać. Krem wyłożyć na drugi krążek biszkoptu i przykryć trzecim plackiem (nie nasączać kawą!). Masa III: mleko zagotować z cukrem, wsypać budyń. Ostudzić. Kasia utrzeć i dodawać stopniowo zimny budyń. Wsypać kakao. Krem rozsmarować na cieście, zostawiając trochę do udekorowania boków. Owoce obrać, pokroić w plastry. Galaretkę przygotować wg. przepisu, zostawić do ostygnięcia. Gdy będzie gęstnieć, zanurzać w niej owoce i układać w symetryczny wzór na torcie. Boki ozdobić przyklejając na przemian plastry bananów i kiwi. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.
CIASTA - BUDYNIOWIEC 2.jpg
Budyniowiec Składniki Ciasto: 4 szklanki mąki 4 jajko ca ...
Budyniowiec Składniki Ciasto: 4 szklanki mąki 4 jajko cale 1 szklanka cukru 2 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka Kasia 1 łyżka smalcu Dodatki: 2 budynie 1 l mleka 1 kg jabłek Beza: 4 białka (pozostałe z ciasta) 3 łyżkami cukru 2 łyżki kisielu 4 białka ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru, następnie dodać 2 łyżki kisielu. Jak zrobić? Przygotować 2 miski: w pierwszej-żółtka utrzeć z cukrem kryształem do białości. W drugiej połączyć-mąkę, proszek do pieczenia i Kasia (ucieramy mikserem do uzyskania kruszonki). Następnie żółtka z cukrem wlać do miski drugiej i wyrobić ręką ciasto. Ciasto podzielić na 2 części i włożyć na ok. 1 godz. do lodówki. Wyłożyć 1 część ciasta na blachę - zapiec 10 min. Następnie na ciasto ułożyć usmażone jabłka. Ugotować 2 budynie na 1 l mleka z cukrem. Gorący budyń wylać na jabłka. Na jabłka wyłożyć 2 część ciasta. Ciasto zapiec ok. 20 min. Następnie na wierzch wyłożyć bezę i piec jeszcze ok. 20-25 min. (w podwójnej blaszce). Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis
CIASTA - BOUNTY.jpg
Bounty Składniki Biszkopt 5 jajek 1 niepełna szkl mąki p ...
Bounty Składniki Biszkopt 5 jajek 1 niepełna szkl mąki pszennej ½ szkl cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa ½ litra mleka ½ szkl cukru 20 dag Kasia 25 dag wiórek kokosowych 1 cukier waniliowy – 16g Polewa 1 czekolada mleczna 100 g 1 czekolada gorzka 100 g 12,5 dag Kasia Jak zrobić? Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wyłożonej papierem blachy i piec w temp.p. 170 - 180˚C przez ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (ok. 20 minut). Do gorącej masy dodać Kasia, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby Kasia się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt. Czekoladę połamać, dodać Kasia i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto. Temperatura piekarnika: 180 CoC Czas pieczenia: ok. 30 minut
CIASTA - SERNIK JASNO-CIEMNY Z POLEWĄ.jpg
Sernik Jasno-Ciemny z polewą Składniki Ciasto jasne: 6 b ...
Sernik Jasno-Ciemny z polewą Składniki Ciasto jasne: 6 białek 15 dag mąki ziemniaczanej 5 dag mąki pszennej 20 dag cukru 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto ciemne: 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i pół szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Ser: 1 kg sera 1 szklanka cukru 6 żółtek 1/2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 3/4 kostki Kasia Jak zrobić? Ciasto jasne: Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę składników i powoli wymieszać. Ciasto ciemne: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać 2 łyżki kakao i wymieszać. Ser: Przygotować budyń. Żółtka utrzeć z cukrem i Kasia, dodać ser i wymieszać, postawić na ogniu i gdy zacznie się gotować wlać budyń i zagotować. Pieczenie: Na formę nakładać na zmianę: jasne i ciemne ciasto. Piec w 180 stopniach C, przez 30 - 45 minut i przekroić na 2 lub 3 części, nałożyć gorącą masę serową. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 30 - 45 minut
CIASTA - JABŁKOWY SERNIK.jpg
Jabłkowy sernik Składniki KRUCHE CIASTO: 10dag cukru 1 j ...
Jabłkowy sernik Składniki KRUCHE CIASTO: 10dag cukru 1 jajo 1/2 Kasia 1szkl.mąki 1łyżeczka proszku do pieczenia MASA JABŁKOWA: 0,5 kg przesmażonych jabłek 1 łyżka cukru 1galaretka cytrynowa MASA SEROWA: 0,5 kg sera 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 Kasia 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej LUKIER CIASTO : składniki połączyć i wykleić wysmarowaną blaszkę MASA SEROWA: Kasia utrzeć z żółtkami,c.waniliowym,c.pudrem.Dodać ser i piane z białek. MASA JABŁKOWA: Do przestudzonych(Przesmażonych) jabłek dodać cukier oraz rozpuszczoną w 1/2 szkl.wody galaretkę. CAŁOŚĆ; Podpiec około 11 minut kruche ciasto.Gdy lekko przestygnie wykładać łyżką masy raz serową raz jabłkową, Polać lukrem .Ja posypuję jeszcze płatkami migdałów i mielonymi orzechami. Temperatura piekarnika: 180-200oC Czas pieczenia: 40-50 minut
CIASTA - CIASTO Z CIEPŁYMI LODAMI.jpg
Ciacho z ciepłymi lodami Składniki Biszkopt: 4 jajka 1/2 ...
Ciacho z ciepłymi lodami Składniki Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Masa: 3 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe 750 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 1/2 kg sera białego zmielonego mini ciepłe lody z Lidla(32szt) kwaśny dżem starta czekolada Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, po jednym żółtku.Pianę delikatnie połączyć z przesianymi mąkami, proszkiem do pieczenia i olejem. Upiec biszkopt na blasze o wielkości 34x24 cm.Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i wystudzić do lekkiego tężenia.Śmietanę ubić, dodać cukier puder, ser po łyżce dodawać do śmietany a na końcu dodać galaretki.Biszkopt posmarować dżemem, na to ułożyć ciepłe lody i zalać je masą śmietanowo-serową. Posypać startą czekoladą.Smacznego! Temperatura piekarnika: 170 CoC Czas pieczenia: 20 min
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności