Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

UŚMIECH TEŚCIOWEJ.jpg

barbarello / Galeria / ♦ Przepisy kulinarne / CIASTA / UŚMIECH TEŚCIOWEJ.jpg
CIASTA - UŚMIECH TEŚCIOWEJ.jpg
Download: UŚMIECH TEŚCIOWEJ.jpg

54 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
UŚMIECH TEŚCIOWEJ
Lista składników

* 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 kg jabłek
* 2 żółtka 1 całe jajko
* 3 szkl. mąki ¾ szkl cukru pudru
* 2 łyżki śmietany 1 Kasia
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szkl. mleka

Jak zrobić?

Zagniatamy mąkę, żółtka, jajko, cukier puder, śmietanę, Kasia i proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowaną kładziemy do wysmarowanej dużej blachy. Na wyłożonym cieście układamy pokrojone
w ósemki jabłka.
Budynie ugotować na mleku i gorące wylać na jabłka. Następnie kładziemy drugą część ciasta. Pieczemy 45 min. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.

Temperatura piekarnika : 180CoC

Czas pieczenia: 45 minut

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
CIASTA - NAPOLEONKI BEZ PIECZENIA.jpg
Napoleonki bez pieczenia Składniki 5 paczek herbatników ...
Napoleonki bez pieczenia Składniki 5 paczek herbatników , 1 l mleka , 4 żółtka, niecała kostka Kasia , 1 szklanka cukru , cukier waniliowy , 1 szklanka mąki krupczatki Jak zrobić? 1) 1 szklankę mleka wymieszać z 4 żółtkami i 1 szklanką mąki krupczatki. 2) Zagotować 3 szklanki mleka, niecałą kostkę Kasia,1 szklankę cukru i cukier waniliowy. Mieszankę nr.1) wlać do masy nr.2) i wymieszać,aby się nie zrobiły grudki. Herbatniki rozłożyć na blasze, wylać masę i przykryć znów herbatnikami.Schłodzić. Najlepiej smakuje następnego dnia,gdy herbatnik staną się miękkie. Temperatura piekarnika: bez pieczeniaoC Czas pieczenia: bez pieczenia
CIASTA - ORZECHOWIEC.jpg
Orzechowiec Składniki Ciasto: 1/2 kg mąki krupczatki 20 ...
Orzechowiec Składniki Ciasto: 1/2 kg mąki krupczatki 20 dag cukru 20 dag Kasia 2 jajka 2 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżeczki zsiadłego mleka Masa orzechowa: 30 dag orzechów grubo pokrojonych 10 dag cukru 10 dag Kasia 1 łyżki miodu Krem budyniowy: do przyrządzenia budyniu 1/2 mleka 3 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka maki pszennej 1 cukier waniliowy do przygotowania kremu: 1 kostka Kasia 3 łyżki cukru pudru Jak zrobić? Miód rozgrzać, sodę rozpuścić w letnim mleku Ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 2-części. Jedną część upiec na rumiano. Na drugą surową wyłożyć masę orzechową i też upiec. Masa orzechowa: Wszystkie składniki krótko smażyć i wylać na surowe ciasto Krem budyniowy: ugotować budyń z podanych składników, następnie utrzeć kostkę Kasia z 3 łyżkami cukru pudru i połączyć z ugotowanym budyniem. Upieczone placki przełożyć Temperatura piekarnika: użytkownik nie podał temperaturyoC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
CIASTA - PTASIE MLECZKO.jpg
Składniki bez pieczenia * mleko skondensowane niesl ...
Składniki bez pieczenia * mleko skondensowane nieslodzone 1 puszka * biszkopty okrągłe 1 opakowanie * galaretka truskawkowa 2 opakowania * galaretka cytrynowa 2 opakowania * galaretka z czarnej porzeczki 1 opakowanie Sposób przyrządzenia Tortownicę wyłożyć biszkoptami,biszkopty polać galaretką z czarnej porzeczki,rozpuszczonej w 1½szklanki przegotowanej wody (galaretka ma być gorąca) tortownicę wstawić do lodówki,aż biszkopty zastygną. 2 galaretki truskawkowe,rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Wystudzić,do zimnej galaretki wlać, zimne skondensowane mleczko z lodówki,ubijać widełkami do piany mikserem,aż masa zacznie rosnąć i gęstnieć. Wylać na biszkopty,wstawić do lodówki,galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 ¾ szklanki wrzącej wody,wystudzić. Tężejącą galaretką zalać ptasie mleczko,wstawić do lodówki na 2 godziny. Smacznego Bez pieczenia
CIASTA - PTYSIE.jpg
PTYSIE Składniki * 100 g masła ...
PTYSIE Składniki * 100 g masła * szczypta soli * 250 g mąki * 5-6 jajek * Nadzienie: * 2 torebki cukru waniliowego * 1/2 I śmietanki (27-36%) * cukier puder Sposób przygotowania 1. 1 1/4 l wody zagotować z masłem i szczyptą soli. Mąkę przesiać. 2. 2 Na wrzący płyn wsypać przesianą mąkę i szybko ucierać. Gdy ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ścianek garnka, zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Wbijać po jednym jajku, przez cały czas uciera­jąc, aż ciasto całkowicie ostygnie. 3. 3 Ciasto nabierać łyżką i nakładać je do rękawa cukierniczego zakończo­nego odpowiednią końcówką. Na blachę posmarowaną tłuszczem wyciskać z rękawa okrągłe ptysie. Ciasto można również formować łyżką. 4. 4 Blachę z ptysiami włożyć na środko­wy poziom piekarnika. Zimne ptysie napełnić bitą śmietaną i oprószyć cukrem pudrem.
CIASTA - PRZEKŁADANIEC SIOSTRY ANASTAZJI.jpg
Przekładaniec siostry Anastazji Składniki KRUCHE CIASTO: ...
Przekładaniec siostry Anastazji Składniki KRUCHE CIASTO: 3 szklanki mąki 22 dag Kasia 18 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek kwaśnej śmietany 6 żółtek MASA JABŁKOWA: 1 kg jabłek (1,5 kg lepiej) 1 łyżka cukru 1 galaretka jabłkowa lub agrestowa MASA KOKOSOWA: 6 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA ORZECHOWA: 4 jajka 12 dag orzechów (=1 szklanka niezmielonych) 3/4 szklanki cukru 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jak zrobić? KRUCHE CIASTO: Mąkę zamieszać z proszkiem. Dodać Kasia i posiekać nożem. Cukier utrzeć z żółtkami i dodać do mąki. Dodać śmietanę i lekko wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Z doświadczenia już wiem, że ze śmietaną ciasto wychodzi twardawe więc proponuję dać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki oleju. MASA JABŁKOWA: Jabłka zetrzeć na grubej tarce i podsmażyć razem z cukrem do odparowania wody. Na końcu wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. MASA KOKOSOWA: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, kokos i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. MASA ORZECHOWA: Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać. Dodać resztę składników i wymieszać. I znowu z doświadczenia wiem, że kakao powoduje, że nie bardzo czuć orzechy więc proponuję zrezygnować z kakao i dodać więcej orzechów, np. 15 dag. Przygotować dużą blachę szarlotkową. Układanie ciast: * I połowa kruchego ciasta * masa jabłkowa * masa kokosowa * masa orzechowa * II kruche ciasto Piec całość w temp.p. 180−200 st. przez ok. 20−30 min. U mnie wykończenie z polewy czekoladowej i posypane wiórkami kokosowymi. Temperatura piekarnika: 180-200oC Czas pieczenia: 20-30 min.
CIASTA - KARPATKA.jpg
Karpatka Składniki Ciasto: 1/2 szklanki wody 1/2 kostki ...
Karpatka Składniki Ciasto: 1/2 szklanki wody 1/2 kostki Kasia 1 szklanka mąki 5 jajek łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru 1 Kasia Jak zrobić? Ciasto: Kasia i wodę zagotować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszając gotować do konsystencji budyniu. Przestudzić. Mikserem połączyć z 5 jajami. Ciasto podzielić na 2 części i każdą piec 30 minut. Masa: Mleko, mąkę i cukier waniliowy zagotować jak budyń. Cukier puder ucierać z Kasia dodając stopniowo ostudzony budyń. Ciasto przełożyć masą i posypać cukrem pudrem. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
CIASTA - JOGURTOWE.jpg
Składniki * 200g biszkoptów * 450g jogurtu ...
Składniki * 200g biszkoptów * 450g jogurtu * 400g śmietanki kremówki * 40 dag truskawek * 1 cytryna * 5 łyżeczek żelatyny * 8dag cukru * galaretka * do dekoracji: * bita śmietana DESER NIE TYLKO DLA ŁASUCHÓW. Etapy przygotowania * żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl.gorącej wody odstawić do wystygnięcia * cytrynę sparzyć osuszyć i wycisnąć sok * jogurt wymieszać z ostudzoną żelatyną i sokiem z cytryny i cukrem,odstawić w chłodne miejsce * śmietankę kremówkę ubić na sztywno,gdy masa jogurtowa będzie gęstnieć połączyć z ubitą śmietaną * biszkopty układamy na dnie foremki,na biszkopty układamy 30 dag truskawek,na owocach rozsmarować krem jogurtowy wyrównać i wstawić do lodówki na 2 godziny. * w tym czasie rozpuszczamy galaretkę,odstawiamy do wystygnięcia * kiedy masa jogurtowa ściągnie,układamy pozostałe pokrojone truskawki,zalewamy galaretką wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki. * dekorujemy bitą śmietaną.SMACZNEGO.
CIASTA - FALE DUNAJA.jpg
fale dunaja Składniki 30 dag mąki, 6 jajek, po 20 dag cu ...
fale dunaja Składniki 30 dag mąki, 6 jajek, po 20 dag cukru i Kasia, łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 4 łyżki rumu, 50 dag wiśni,lub innych owoców budyń waniliowy, 2 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 3/4 kostki Kasia, polewa i wiórki czekoladowe Jak zrobić? Kasia utrzeć z cukrem, dodając żółtka, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i pianą, podzielić na pół, część wymieszać z rumem i kakao, jasne ciasto rozsmarować na blasze, wylać warstwę ciemnego ciasta, ułożyć wiśnie, piec 40 min w 180°C, ugotować budyń, ostudzić, Kasia utrzeć, dodając budyń, posmarować ciasto, zalać polewą, posypać wiórkami czekolady. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 40 min
CIASTA - DOSKONALEC.jpg
Doskonalec Składniki Ciasto: 4 szklanki mąki 2 jajka 1 s ...
Doskonalec Składniki Ciasto: 4 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka cukru pudru ½ kostki Kasia 1 łyżka sody 2 łyżki miodu Masa: 3 szklanki mleka ½ szklanki cukru 1 kostka Kasia 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 3 cukry waniliowe 1 szklanka śmietany Jak zrobić? Ciasto: mąkę, cukier, sodę wymieszać, dodać wystudzoną Kasia rozpuszczoną z miodem. Zagnieść ciasto, podzielić na 7 placków. Upiec każdy osobno w dużej blaszce lub w tortownicy, piec na złoty kolor w temp.peraturze 180 stopni. Masa: mleko, cukier, 1 cukier waniliowy i Kasia zagotować. Jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, 2 cukry waniliowe, śmietanę roztrzepać trzepaczką. Dodać zagotowaną masę, powoli rozcierać i zagotować. Gorącą masą przekładać placki, zostawić do ostygnięcia. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 20-30 minut
CIASTA - DIABEŁEK.jpg
Składniki Biszkopt * jajka 5 szt * cukier wanil ...
Składniki Biszkopt * jajka 5 szt * cukier waniliowy 1 opakowanie * proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka * mąka pszenna 0,5 szklanki * mąka ziemniaczana 0,5 szklanki * sól 1 szczypta * cukier 3/4 szklanki * kakao 2 płaskie łyżki Masa do przełożenia * serki homogenizowane waniliowe 3 szt po 200gram * galaretki kolorowe 4 opakowania * truskawki 0,5 kg Poncz * herbata z cukrem i cytryną Wierzch * czekolada z orzechami kilka kawałków Sposób przyrządzenia Białka oddzielić od żółtek,dodać szczyptę soli,ubić sztywną pianę dodać cukier,cukier waniliowy i dalej ubijać. Do sztywnej piany, dodawać po jednym żółtku,na końcu dodać,wymieszane obydwie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 28x24,nasmarować lekko tłuszczem,wyłożyć papierem do pieczenia. Piec około 30-40 min w 180ºC Każdą galaretkę, rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, wystudzić.Do każdej tężejącej galaretki, dodawać po jednym serku. Biszkopt przekroić na 3 części,dno blaszki wyłożyć ciastem,jeżeli lubimy nasączyć.Wyłożyć pierwszą galaretkę,wymieszaną z serkiem waniliowym,przykryć drugim ciastem,potem następną. Ostatnią masę wyłożyć na wierzch,wstawić na parę minut do lodówki. Truskawki umyć ,osączyć,pokroić ,ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką . Wstawić na kilka godzin do lodówki, do zastygnięcia. Po zastygnięciu, zetrzeć kilka kostek czekolady z orzechami,i posypać ciasto na talerzyku. Smacznego.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności