Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

SERNIK JASNO-CIEMNY Z POLEWĄ.jpg

barbarello / Galeria / ♦ Przepisy kulinarne / CIASTA / SERNIK JASNO-CIEMNY Z POLEWĄ.jpg
CIASTA - SERNIK JASNO-CIEMNY Z POLEWĄ.jpg
Download: SERNIK JASNO-CIEMNY Z POLEWĄ.jpg

74 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Sernik Jasno-Ciemny z polewą
Składniki
Ciasto jasne:
6 białek
15 dag mąki ziemniaczanej
5 dag mąki pszennej
20 dag cukru
1 łyżka octu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto ciemne:
6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 i pół szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Ser:
1 kg sera
1 szklanka cukru
6 żółtek
1/2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
3/4 kostki Kasia
Jak zrobić?
Ciasto jasne:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę składników i powoli
wymieszać.
Ciasto ciemne:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę
zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać 2 łyżki kakao i
wymieszać.
Ser:
Przygotować budyń. Żółtka utrzeć z cukrem i Kasia, dodać ser i
wymieszać, postawić na ogniu i gdy zacznie się gotować wlać budyń i
zagotować.
Pieczenie:
Na formę nakładać na zmianę: jasne i ciemne ciasto.
Piec w 180 stopniach C, przez 30 - 45 minut i przekroić na 2 lub 3
części, nałożyć gorącą masę serową.
Temperatura piekarnika: 180oC
Czas pieczenia: 30 - 45 minut

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
CIASTA - NAPOLEONKI BEZ PIECZENIA.jpg
Napoleonki bez pieczenia Składniki 5 paczek herbatników ...
Napoleonki bez pieczenia Składniki 5 paczek herbatników , 1 l mleka , 4 żółtka, niecała kostka Kasia , 1 szklanka cukru , cukier waniliowy , 1 szklanka mąki krupczatki Jak zrobić? 1) 1 szklankę mleka wymieszać z 4 żółtkami i 1 szklanką mąki krupczatki. 2) Zagotować 3 szklanki mleka, niecałą kostkę Kasia,1 szklankę cukru i cukier waniliowy. Mieszankę nr.1) wlać do masy nr.2) i wymieszać,aby się nie zrobiły grudki. Herbatniki rozłożyć na blasze, wylać masę i przykryć znów herbatnikami.Schłodzić. Najlepiej smakuje następnego dnia,gdy herbatnik staną się miękkie. Temperatura piekarnika: bez pieczeniaoC Czas pieczenia: bez pieczenia
CIASTA - MILKY WAY.jpg
Składniki Biszkopt 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąk ...
Składniki Biszkopt 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka octu szczypta soli 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Masa mleczna 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 50 g Kasia 200 g Kasia 2 opakowania cukru waniliowego 2 szklanki mleka w proszku Polewa 150 g czekolady mlecznej około 5 łyżek mleka Jak zrobić? Przepis na ciasto biszkoptowe: Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, łyżkę octu, szczyptę soli oraz kakao i skrobię ziemniaczaną przesypane przez sitko. Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temp.peraturze 180 stopni C. Ostudzić i podzielić na 2 części. Przepis na masę mleczną: Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką Kasia i Kasia utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Przełożyć biszkopt kremem. Przepis na polewę: Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce.
CIASTA - KOSTECZKI TOFFI.jpg
Kosteczki toffi Składniki Ciasto: 50 dag mąki 2 jajka 1/ ...
Kosteczki toffi Składniki Ciasto: 50 dag mąki 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki prawdziwego miodu 1/2 kostki Kasia 1 łyżeczka sody oczyszczonej cukier waniliowy Krem śmietankowy: 1 litr śmietany 36% 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru Polewa: puszka mleka skondensowanego słodzonego płatki migdałowe Jak zrobić? Do mąki dodać jajka, cukier puder, miód, miękką Kasia, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Każdą część upiec osobno w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 12 minut w temp.peraturze 180 stopni C. Wyjąć z formy jeszcze ciepłe ciasto. Te dwa placki upiec dzień wcześniej. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać żelatynę i wymieszać. Na jedną część kruchego ciasta wyłożyć krem śmietankowy i przykryć go drugą częścią ciasta. Puszkę mleka skondensowanego włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny (należy pamiętać, aby woda nie wyparowała). Po około 15 minutach puszkę otworzyć i karmel wyłożyć na wierzch ciasta, a następnie posypać płatkami migdałów. Włożyć do lodówki na 24 godziny. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
CIASTA - BARANEK.jpg
Składniki: Ciasto: 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki m ...
Składniki: Ciasto: 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Do dekoracji: masło kolorowe cukierki cukier puder Sposób wykonania: Białka ubić, dodać cukier, żółtka, nadal ubijając. Pod koniec ubijania dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Formę "baranka" dokładnie wysmarować tłuszczem i wylać do niej ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Ostudzić. Z masła i kolorowych cukierków zrobić oczy i usta. Udekorować baranka czerwoną wstążką i borowinami. Całego baranka można także posypać cukrem pudrem. Smacznego.
CIASTA - BANANEK.jpg
BANANEK Składniki CIASTO: 8jaj 1 szklanka mąki 3/4szklan ...
BANANEK Składniki CIASTO: 8jaj 1 szklanka mąki 3/4szklanki cukru 1/2szklanki mielonych orzechów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia KREM: 1 kostka Kasia 5 łyżek cukru pudru 3żółtka 20gr mielonych orzechów 1/2 szklanki mleka 1 kieliszek rumu(sok z 1 cytryny-jeżeli dla dzieci) DEKORACJA: 7-10 bananów polewa czekoladowa 1/4lśmietanki 36% 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 torebki galaretki bananowej Jak zrobić? Upiec biszkopt. wystudzić - przekroić na 2 części Spodnią część ciasta nasączyć słabą herbatką- nałożyć wiśnie lub dżem. KREM: 1/2 galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Żółtka utrzeć z cukrem do białości .Dodać orzechy,zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy przez 3-4 min. Kasia lub Kasia utrzeć z zimną papką orzechową,dodać sok z cytryny.3/4 kremu rozsmarować na wiśniach.Nałożyć drugą część ciasta,powtórnie nasączyć herbatką i rozsmarować resztą kremu.Na krem nałożyć przekrojone na pół wzdłuż banany. Śmietankę ubić na sztywno Dodać zmiksowane banany i zimną galaretkę.Nałożyć na banany,wyrównać.Polać polewą czekoladową pozostawić w lodówce na kilka godzin. Temperatura piekarnika: 180stoC Czas pieczenia: 20 min
CIASTA - BALOWE.jpg
Ciasto Balowe Składniki Biszkopt : 4 jajka 1 szklanka cu ...
Ciasto Balowe Składniki Biszkopt : 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki oliwy 2 łyżeczki octu Krem: 1/2 litra smietanki 36% 2 opakowania śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru Pozostałe składniki : 3 paczki herbatników 1 duże opakowanie krakersów masa karmelowa Masa budyniowa : 2,5 szkl. mleka 0,5 szkl. cukru 0,5 kostki Kasia 3/4 szkl. mąki lub gotowa masa "karpatkowa" 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady lub posypka czekoladowa Jak zrobić? Biszkopt : ubić pianę z białek . Dodać cukier i żółtka. Dodać resztę składników i ukręcić na gładką masę. Piec w temp.p. 160 stopni ok. 20 min . Krem budyniowy: gotujemy budyń: w szklance mleka rozrabiamy mąkę z cukrem. Pozostałe mleko gotujemy. Do gotującego się mleka, wlewamy gotowy płyn. Gdy zgęstnieje i nieco przestygnie, ucieramy go z Kasia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem ,dodająć na koniec śmietan-fix. Na wystudzony biszkopt wykładamy masę budyniową, a na niej układamy herbatniki. Na herbatnikach rozsmarowujemy karmel i układamy warstwę krakersów. Na krakersy wykładamy bitą śmietanę. Całość posypujemy startą czekoladą lub gotową posypką. Ciasto wkładamy do lodówki . Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach , kiedy ciastka nieco zmiekną. Smacznego !!! Temperatura piekarnika: 160oC Czas pieczenia: 20 MIN
CIASTA - ANDRUT.jpg
Andrut Składniki opakowanie wafli suchych kostka Kasia ¾ ...
Andrut Składniki opakowanie wafli suchych kostka Kasia ¾ szklanki cukru pudru dwie łyżki kakao czubata łyżka zaparzonej kawy (fusy) sok z połówki cytryny pół kieliszka spirytusu 95% jeżeli się lubi, to może być wersja z małym batonikiem chałwy waniliowej Kasia utrzeć mikserem z cukrem, dodać kakao, cytrynę, ostudzoną kawę. Jak wszystko będzie dobrze wymieszane, połączyć z alkoholem. Posmarować wafle kremem i włożyć do lodówki na 2 godziny. Obciążyć czymś ciężkim (może być deska do krojenia), aby się nie rozwarstwiły.
CIASTA - AGRESTOWE.jpg
Ciasto agrestowe Składniki 3 jajka 15dag cukru 15dag mąk ...
Ciasto agrestowe Składniki 3 jajka 15dag cukru 15dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego tłuszcz do smarowania blachy 2 słoiki agrestu 500ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 3 opakowania pepitków Cukier puder + sok z cytryny na polewę Jak zrobić? Jajka z cukrem, cukrem waniliowym ubić. Pod koniec dodać przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Blachę wysmarować Kasia i wyłożyć papierem. Wylać ciasto i piec przez ok. 20 minut w temp.peraturze 170 stopni . Pozostawić ciasto aż ostygnie. Owoce dać na sitko a na soku z kompotu ugotować budynie. Do gorącego budyniu dodać owoce agrestu i delikatnie mieszać aby owoce pozostały całe. Masę agrestową wyłożyć na biszkopt i pozostawić aż ochłodnie. Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder i żelatynę. Śmietanę nałożyć na masę agrestową. Na górę układać herbatniki pepitki jeden obok drugiego. Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier i polać petitki. Temperatura piekarnika: 170oC Czas pieczenia: ok 20 minut
CIASTA - BUDYNIOWIEC.jpg
Budyniowiec Składniki Ciasto: 4 szklanki mąki 4 jajko ca ...
Budyniowiec Składniki Ciasto: 4 szklanki mąki 4 jajko cale 1 szklanka cukru 2 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka Kasia 1 łyżka smalcu Dodatki: 2 budynie 1 l mleka 1 kg jabłek Beza: 4 białka (pozostałe z ciasta) 3 łyżkami cukru 2 łyżki kisielu 4 białka ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru, następnie dodać 2 łyżki kisielu. Jak zrobić? Przygotować 2 miski: w pierwszej-żółtka utrzeć z cukrem kryształem do białości. W drugiej połączyć-mąkę, proszek do pieczenia i Kasia (ucieramy mikserem do uzyskania kruszonki). Następnie żółtka z cukrem wlać do miski drugiej i wyrobić ręką ciasto. Ciasto podzielić na 2 części i włożyć na ok. 1 godz. do lodówki. Wyłożyć 1 część ciasta na blachę - zapiec 10 min. Następnie na ciasto ułożyć usmażone jabłka. Ugotować 2 budynie na 1 l mleka z cukrem. Gorący budyń wylać na jabłka. Na jabłka wyłożyć 2 część ciasta. Ciasto zapiec ok. 20 min. Następnie na wierzch wyłożyć bezę i piec jeszcze ok. 20-25 min. (w podwójnej blaszce). Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
CIASTA - CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI.jpg
Ciasto czekoladowe z gruszkami Składniki 12 dag Kasia 1 ...
Ciasto czekoladowe z gruszkami Składniki 12 dag Kasia 1 szkl cukru 2 cukry waniliowe 3 jajka 20 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 45 dag śmietany kremówki 10 dag wiórków czekoladowych 6 dojrzałych gruszek 1 cytryna 15 dag mlecznej czekolady 15 dag gorzkiej czekolady Jak zrobić? Kasia utrzeć z połową cukru oraz szczypta soli i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku. Do masy dodać 3 łyżki kremówki, oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać wiórki czekoladowe, delikatnie wymieszać i wylać na blachę. Upiec w temp.p 180st. ok 35 min. Gruszki obrać, pokroić na cząstki i skropić sokiem z cytryny. 250 ml wody zagotować z resztą cukru, sokiem i skórką z cytryny. do syropu włożyć cząstki gruszek, gotować ok 5 min - nie rozgotować. Wyjąć gruszki z syropu, ostudzić. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym. 3 łyżki bitej śmietany wymieszać z rozpuszczoną czekoladą, następnie wlać do reszty śmietany. Ostudzone ciasto nasączyć - można wykorzystać do tego syrop z gruszek wymieszany z alkoholem. Ciasto posmarować 1/3 masy czekoladowej, ułożyć gruszki. Na gruszki wyłożyć pozostały krem. Posypać czekoladą, schłodzić w lodówce. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 35 min
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności