Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

PTYSIE Z BUDYNIEM.jpg

barbarello / Galeria / ♦ Przepisy kulinarne / CIASTA / PTYSIE Z BUDYNIEM.jpg
CIASTA - PTYSIE Z BUDYNIEM.jpg
Download: PTYSIE Z BUDYNIEM.jpg

71 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Ptysie z budyniem
Składniki
Na ciasto:
1/2 kostki Kasia lub Kasia
1 szklanka maki
1 szklanka wody
4-5 dużych jajek
szczypta soli
Na krem:
1 litr mleka
2 szt budyniu waniliowego lub śmietankowego
150 g Kasia
2 żółtka
Jak zrobić?
Wodę z Kasia zagotowujemy (aż Kasia się rozpuści), dodajemy całą
mąkę z solą i mieszamy na malutkim ogniu, aż ciasto będzie
błyszczące i będzie odchodzić od ścianek. Zdejmujemy z palnika,
studzimy i dodajemy po jednym jajku dokładnie mieszając.
Układamy małe porcje na blasze, pieczemy w temp.peraturze 200 st. C przez
około 30 minut, aż będą złociste. Ważne - nie otwieramy piekarnika
przez pierwsze 15 minut pieczenia bo ptysie opadną!

Krem sposób przygotowania:
Z budyniu i mleka gotujemy budyń. W misce rozcieramy Kasia i żółtka.
Wystudzony budyń dodajemy po łyżce do miski z Kasia. Całość miksujemy
przez 3 minuty.

Napełniamy ptysie masą budyniową i posypujemy cukrem pudrem.
Temperatura piekarnika: 200oC
Czas pieczenia: 30 min.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
CIASTA - SERNIK BEZ GOTOWANIA.jpg
Sernik gotowany Składniki 1 kg sera 3jaka 6dag Kasia 25 ...
Sernik gotowany Składniki 1 kg sera 3jaka 6dag Kasia 25 dag cukru 2 budynie śmietankowe 3 p biszkoptów cukier waniliowy Jak zrobić? Ser zmielić włożyć do garnka dodać Kasia, cukier i cukier waniliowy i jajka. Wszystko zmiksować. Podgrzewać na małym ogniu mieszając aż masa zrobi sie rzadka.Wówczas nadal mieszając stopnoiwo dodać budyń Podgrzewać dalej aż z masy zaczną wydobywać się bąbelki powietrza. Wylać masę do tortownicy wyłożonej herbatnikami , przestudzić i wstawić do lodówkipolać polewą kakaową. Temperatura piekarnika: nie wymaga pieczenia Czas pieczenia: nie wymaga pieczenia
CIASTA - WYRWANIEC ELI.jpg
Wyrwaniec Eli Składniki żelatyna bez gotowania 3 łyżki o ...
Wyrwaniec Eli Składniki żelatyna bez gotowania 3 łyżki oliwa 4 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka cukier 1 szklanka mąka 1,5 szklanki jajka 4 cukier 1/4 szklanki śmietana kremówka 36% 1/2 litra galaretka pomarańczowa 1 szt Jak zrobić? Upiec biszkopt może być na podstawie własnego przepisu w tortownicy o średnicy około 21 cm. Wtedy jest ono dosyć wysokie. Biszkopt: 4 jaka utrzeć z cukrem (1 szklanka cukru) dodać mąkę (1,5 szklanki mąki), proszek do pieczenia (1 łyżeczka) i oliwę (4 łyżki - ile jaj tyle oliwy) upiec na złoty kolor. Z przestudzonego biszkoptu widelcem powyrywać górna część zostawiając cienki blat biszkoptu jako podstawę pod ciasto. Galaretkę rozpuścić w wodzie z żelatyną według proporcji na opakowaniu galaretki i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i dodać galaretkę i szybko wymieszać ponieważ masa szybko się ścina. Na blat biszkoptu wylać przygotowaną masę i w miarę szybko wciskać wyrwany biszkopt, aby ciasto było bardziej kolorowe można wraz z biszkoptem powciskać pociętą na kwadraty kolorową galaretkę (ja dodaję malutkie kuleczki czekoladowe). Tak przygotowane ciasto można ozdobić owocami najlepiej bananami ponieważ są miękkie i łatwo się kroją. Całość można zalać galaretką, żeby banany nie sczerniały. Temperatura piekarnika: 160oC Czas pieczenia: 15-20 min
CIASTA - SZARLOTKA Z BITĄ ŚMIETANĄ.jpg
Szarlotka z bita śmietaną Składniki 25 dag mąki 12,5 dag ...
Szarlotka z bita śmietaną Składniki 25 dag mąki 12,5 dag Kasia 20 dag cukru 2 żółtka 1 słoik jabłek do ciast i deserów 2 jabłka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wina 1 szklanka śmietany 30% Jak zrobić? Posiekać mąkę z Kasia, do tego dodać cukier utarty z żółtkami, zagnieść ciasto, schłodzić. Podzielić na 2 części, rozwałkować i upiec 2 placki, każdy około 30 minut. Jabłka ze słoika podgrzać, dodać pokrojone jabłka chwilę poddusić, wino połączyć z mąką ziemniaczaną, dodać do musu, zagotować. Wyłożyć masę na ciasto, przykryć drugim plackiem. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę, udekorować kawałkami galaretki. Temperatura piekarnika: brak danychoC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie
CIASTA - SNIKERS.jpg
SNIKERS Składniki 1puszka masy kajmaku CIASTO-I: 7jaj 5 ...
SNIKERS Składniki 1puszka masy kajmaku CIASTO-I: 7jaj 5 łyżek mąki pszennej tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4szklanki cukru pudru CIASTO-II: 25dkg.mielonych orzechów 3/4szklanki cukru pudru 1łyżka mąki pszennej 1łyżka mąki ziemniaczanej 1łyżeczka proszku do pieczenia 5białek MASA: 5żółtek 1/2szklanki słodkiego mleka 1/2szklanki cukru 1i1/2 kostki Kasia Ua używam blachy o wym.24+38cm CIASTO-I: Ubić białka z cukrem,dodać żółtka,a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.Ciasto upiec w 180st.około 30 min.i przekroić na 2 części. CIASTO -II: Ubić białka z cukrem,dodać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto piec około 20 min.to ciasto można również z mielonymi migdałami lub kokosem i będzie zupełnie inny smak snikersa, ale pyszny. MASA: Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem,zagotować,ciągle mieszając. Kasia utrzeć dodając przestudzoną masę żółtkową.Można do smaku dodać alkohol lub sok z jednej cytryny. Ciasto przekładamy tak: Jedna część ciasta kakaowego+krem jajeczny+ciasto orzechowe+ciepła masa kajmakowa+druga część ciasta kakaowego+rozpuszczona czekolada gorzka+wiórki kokosowe , posiekane orzechy. Temperatura piekarnika: 180stoC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
CIASTA - PIJANA ŚLIWKA.jpg
Pijana śliwka Składniki Biszkopt 5 jajek 1 szkl cukru ½ ...
Pijana śliwka Składniki Biszkopt 5 jajek 1 szkl cukru ½ szkl mąki pszennej ½ szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem 30 dag suszonych śliwek (bez pestek) wódka do namoczenia śliwek (ok. ½ szkl) 25 dag Kasia 5 łyżek Nutelli Wierzch ½ litra śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny gorzka herbata + 3 kieliszki rumu do nasączenia biszkoptu czekolada do dagracji Jak zrobić? Białka ubić, dodawać cukier i żółtka. Następnie dodać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i wylać na blachę, piec ok. 25 minut w 170°C. Ostudzić i nasączyć herbatą z rumem. Suszone śliwki zalać wódką i odstawić na 24 godz., następnie pokroić w kostkę. Kasia utrzeć, dodać porcjami Nutellę i pokrojone śliwki. Kremem przełożyć ostudzony biszkopt. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, pod koniec dodać żelatynę (wystudzoną!) rozpuszczoną w 1/3 szkl gorącej wody i wymieszać. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Temperatura piekarnika: 170oC Czas pieczenia: ok. 25 minut
CIASTA - OWOCOWA PYCHOTKA.jpg
Owocowa pychotka Składniki Biszkopt: 4 jajka szklanka cu ...
Owocowa pychotka Składniki Biszkopt: 4 jajka szklanka cukru 2 łyżki kakao 1,5 szklanki mąki kostka Kasia 8 łyżek wody czubata łyżeczka proszku do pieczenia Masa: słoik wypestkowanych wiśni - bez soku 3 galaretki wiśniowe 700 ml kremówki łyżka cukru pudru 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 czubate łyżeczki żelatyny rum do skropienia biszkoptu tabliczka gorzkiej czekolady Jak zrobić? Spód: białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, na przemian, nie przerywając ubijania, dodawać cukier i żółtka. Następnie dodać olej z wodą i lekko trzepać ciasto. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie wymieszać. Uwaga: gdy dodawałam olej z wodą, mąkę z proszkiem i kakao miksowałam na najmniejszych obrotach. Biszkopt piec w tortownicy o średnicy 26 cm. Wiśnie odsączyć, a do soku dolać tyle wody, aby uzyskać 3/4 litra płynu. Odlać trochę soku i w zimnym soku rozpuścić galaretki. Resztę soku doprowadzić do wrzenia, dodać rozprowadzoną galaretkę i chwilę gotować na wolnym ogniu. Następnie wrzucić wiśnie, całość chwilę mieszać i odstawić z ognia do zastygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder, cukier waniliowy oraz żelatynę ostudzoną, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Upieczony biszkopt przekroić na połowę i skropić rumem. Na pierwszym blacie biszkoptu układać na nim kupkami galaretkę, a luki uzupełniać kupkami bitej śmietany. Następnie położyć na to drugi blat a na nim tak samo kupki galaretki i bitej śmietany. Wierzch posypać tartą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki , dla lepszego stężenia. Temperatura piekarnika: 160oC Czas pieczenia: 40 min
CIASTA - ORZECHOWIEC.jpg
Orzechowiec Składniki Ciasto: 1/2 kg mąki krupczatki 20 ...
Orzechowiec Składniki Ciasto: 1/2 kg mąki krupczatki 20 dag cukru 20 dag Kasia 2 jajka 2 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżeczki zsiadłego mleka Masa orzechowa: 30 dag orzechów grubo pokrojonych 10 dag cukru 10 dag Kasia 1 łyżki miodu Krem budyniowy: do przyrządzenia budyniu 1/2 mleka 3 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka maki pszennej 1 cukier waniliowy do przygotowania kremu: 1 kostka Kasia 3 łyżki cukru pudru Jak zrobić? Miód rozgrzać, sodę rozpuścić w letnim mleku Ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 2-części. Jedną część upiec na rumiano. Na drugą surową wyłożyć masę orzechową i też upiec. Masa orzechowa: Wszystkie składniki krótko smażyć i wylać na surowe ciasto Krem budyniowy: ugotować budyń z podanych składników, następnie utrzeć kostkę Kasia z 3 łyżkami cukru pudru i połączyć z ugotowanym budyniem. Upieczone placki przełożyć Temperatura piekarnika: użytkownik nie podał temperaturyoC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
CIASTA - PTYSIE.jpg
PTYSIE Składniki * 100 g masła ...
PTYSIE Składniki * 100 g masła * szczypta soli * 250 g mąki * 5-6 jajek * Nadzienie: * 2 torebki cukru waniliowego * 1/2 I śmietanki (27-36%) * cukier puder Sposób przygotowania 1. 1 1/4 l wody zagotować z masłem i szczyptą soli. Mąkę przesiać. 2. 2 Na wrzący płyn wsypać przesianą mąkę i szybko ucierać. Gdy ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ścianek garnka, zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Wbijać po jednym jajku, przez cały czas uciera­jąc, aż ciasto całkowicie ostygnie. 3. 3 Ciasto nabierać łyżką i nakładać je do rękawa cukierniczego zakończo­nego odpowiednią końcówką. Na blachę posmarowaną tłuszczem wyciskać z rękawa okrągłe ptysie. Ciasto można również formować łyżką. 4. 4 Blachę z ptysiami włożyć na środko­wy poziom piekarnika. Zimne ptysie napełnić bitą śmietaną i oprószyć cukrem pudrem.
CIASTA - PRZEKŁADANIEC BUDYNIOWY.jpg
budyń czekoladowy - 1 opakowanie budyń śmietankowy - 1 o ...
budyń czekoladowy - 1 opakowanie budyń śmietankowy - 1 opakowanie cukier - 3 łyżki jajka - 2 szt kakao - 1 łyżka masło - 1/3 kostki mąka - 1 szklanka proszek do pieczenia - 2 łyżeczki serek homogenizowany waniliowy - 2 szt Sposób przyrządzenia Masło, cukier i jajko utrzeć w misce na jednolitą masę. Zmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia w drugim naczyniu i dodać to do masy z cukru i masła. wszystko delikatnie zamieszać i wyłożyć na małą tortownicę. budyń śmietankowy ugotować według przepisu i gorący wylać na ciasto w tortownicy. Serki waniliowe, drugie jajko i budyń czekoladowy wymieszać razem i wyłożyć na wierzch ciasta. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 min.
CIASTA - PRZEKŁADANIEC SIOSTRY ANASTAZJI.jpg
Przekładaniec siostry Anastazji Składniki KRUCHE CIASTO: ...
Przekładaniec siostry Anastazji Składniki KRUCHE CIASTO: 3 szklanki mąki 22 dag Kasia 18 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek kwaśnej śmietany 6 żółtek MASA JABŁKOWA: 1 kg jabłek (1,5 kg lepiej) 1 łyżka cukru 1 galaretka jabłkowa lub agrestowa MASA KOKOSOWA: 6 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA ORZECHOWA: 4 jajka 12 dag orzechów (=1 szklanka niezmielonych) 3/4 szklanki cukru 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jak zrobić? KRUCHE CIASTO: Mąkę zamieszać z proszkiem. Dodać Kasia i posiekać nożem. Cukier utrzeć z żółtkami i dodać do mąki. Dodać śmietanę i lekko wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Z doświadczenia już wiem, że ze śmietaną ciasto wychodzi twardawe więc proponuję dać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki oleju. MASA JABŁKOWA: Jabłka zetrzeć na grubej tarce i podsmażyć razem z cukrem do odparowania wody. Na końcu wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. MASA KOKOSOWA: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, kokos i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. MASA ORZECHOWA: Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać. Dodać resztę składników i wymieszać. I znowu z doświadczenia wiem, że kakao powoduje, że nie bardzo czuć orzechy więc proponuję zrezygnować z kakao i dodać więcej orzechów, np. 15 dag. Przygotować dużą blachę szarlotkową. Układanie ciast: * I połowa kruchego ciasta * masa jabłkowa * masa kokosowa * masa orzechowa * II kruche ciasto Piec całość w temp.p. 180−200 st. przez ok. 20−30 min. U mnie wykończenie z polewy czekoladowej i posypane wiórkami kokosowymi. Temperatura piekarnika: 180-200oC Czas pieczenia: 20-30 min.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności