Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

PTYSIE Z BUDYNIEM.jpg

barbarello / Galeria / ♦ Przepisy kulinarne / CIASTA / PTYSIE Z BUDYNIEM.jpg
CIASTA - PTYSIE Z BUDYNIEM.jpg
Download: PTYSIE Z BUDYNIEM.jpg

71 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Ptysie z budyniem
Składniki
Na ciasto:
1/2 kostki Kasia lub Kasia
1 szklanka maki
1 szklanka wody
4-5 dużych jajek
szczypta soli
Na krem:
1 litr mleka
2 szt budyniu waniliowego lub śmietankowego
150 g Kasia
2 żółtka
Jak zrobić?
Wodę z Kasia zagotowujemy (aż Kasia się rozpuści), dodajemy całą
mąkę z solą i mieszamy na malutkim ogniu, aż ciasto będzie
błyszczące i będzie odchodzić od ścianek. Zdejmujemy z palnika,
studzimy i dodajemy po jednym jajku dokładnie mieszając.
Układamy małe porcje na blasze, pieczemy w temp.peraturze 200 st. C przez
około 30 minut, aż będą złociste. Ważne - nie otwieramy piekarnika
przez pierwsze 15 minut pieczenia bo ptysie opadną!

Krem sposób przygotowania:
Z budyniu i mleka gotujemy budyń. W misce rozcieramy Kasia i żółtka.
Wystudzony budyń dodajemy po łyżce do miski z Kasia. Całość miksujemy
przez 3 minuty.

Napełniamy ptysie masą budyniową i posypujemy cukrem pudrem.
Temperatura piekarnika: 200oC
Czas pieczenia: 30 min.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
CIASTA - SERNIK Z MLEKA.jpg
Sernik z mleka Składniki Składniki: 1 l mleka 2 śmietany ...
Sernik z mleka Składniki Składniki: 1 l mleka 2 śmietany (2x 200g) 18% 1 Kasia lub Kasia 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 galaretka owocowa biszkopt Jak zrobić? Mleko zagotować, śmietany roztrzepać z jajkami i wlać do gotującego się na wolnym ogniu mleka. Gotować całość, mieszając od czasu do czasu do momentu aż zrobi się serek zbity w gródki. Serek przecedzić przez sitko i schłodzić. Kasia zmiksować z cukrem, po czym dodawać stopniowo wystudzony serek. Na biszkopta w tortownicy, wyłożyć masę serową a wierzch zalać galaretką. Ciasto odstawić do lodówki.
CIASTA - ORFEUSZ.jpg
Orfeusz Składniki Ciasto: 4 jajka 3 łyżki kakao 1 szkl c ...
Orfeusz Składniki Ciasto: 4 jajka 3 łyżki kakao 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki maki ziemniaczanej Masa: ½ Kasia 25 dag sera białego – przekręcić przez maszynkę 1 galaretka cytrynowa 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo: galaretka lub polewa Jak zrobić? Ciasto: Białka ubić z cukrem, dodawać kolejno żółtka, mąkę, kakao i proszek i do pieczenia. Piec ok. 25 minut. Masa: Galaretkę rozpuścić w 1 szkl wody. Utrzeć Kasia z cukrem i serem, dodając tężejącą galaretkę. Przełożyć placek i polać polewą lub galaretką. Temperatura piekarnika: 180 CoC Czas pieczenia: ok.25 minut
CIASTA - PTYSIE.jpg
PTYSIE Składniki * 100 g masła ...
PTYSIE Składniki * 100 g masła * szczypta soli * 250 g mąki * 5-6 jajek * Nadzienie: * 2 torebki cukru waniliowego * 1/2 I śmietanki (27-36%) * cukier puder Sposób przygotowania 1. 1 1/4 l wody zagotować z masłem i szczyptą soli. Mąkę przesiać. 2. 2 Na wrzący płyn wsypać przesianą mąkę i szybko ucierać. Gdy ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ścianek garnka, zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Wbijać po jednym jajku, przez cały czas uciera­jąc, aż ciasto całkowicie ostygnie. 3. 3 Ciasto nabierać łyżką i nakładać je do rękawa cukierniczego zakończo­nego odpowiednią końcówką. Na blachę posmarowaną tłuszczem wyciskać z rękawa okrągłe ptysie. Ciasto można również formować łyżką. 4. 4 Blachę z ptysiami włożyć na środko­wy poziom piekarnika. Zimne ptysie napełnić bitą śmietaną i oprószyć cukrem pudrem.
CIASTA - PRZEKŁADANIEC BUDYNIOWY.jpg
budyń czekoladowy - 1 opakowanie budyń śmietankowy - 1 o ...
budyń czekoladowy - 1 opakowanie budyń śmietankowy - 1 opakowanie cukier - 3 łyżki jajka - 2 szt kakao - 1 łyżka masło - 1/3 kostki mąka - 1 szklanka proszek do pieczenia - 2 łyżeczki serek homogenizowany waniliowy - 2 szt Sposób przyrządzenia Masło, cukier i jajko utrzeć w misce na jednolitą masę. Zmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia w drugim naczyniu i dodać to do masy z cukru i masła. wszystko delikatnie zamieszać i wyłożyć na małą tortownicę. budyń śmietankowy ugotować według przepisu i gorący wylać na ciasto w tortownicy. Serki waniliowe, drugie jajko i budyń czekoladowy wymieszać razem i wyłożyć na wierzch ciasta. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 min.
CIASTA - PLEŚNIAK.jpg
„Pleśniak” Składniki 3 szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru ...
„Pleśniak” Składniki 3 szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru 5 jaj 250 g Kasia łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao 150 g dżemu śliwkowego pokrojone, suszone śliwki Jak zrobić? Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie posiekać z Kasia i 5 żółtkami. Dodać pół szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze. Pozostałe ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodać łyżkę kakao. Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem i posypać śliwkami a następnie na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio na dżem zetrzeć część surowego ciasta bez kakao. Z 5 białek i szklanki cukru ubić sztywną pianę a następnie ułożyć ją na startym cieście. Zetrzeć ciasto z kakao i posypać po wierzchu. Zamiast dżemu można użyć startych jabłek. Temperatura piekarnika: 160-180oC Czas pieczenia: Ciasto piec około 45-60 minut
CIASTA - KARPATKA.jpg
Karpatka Składniki Ciasto: 1/2 szklanki wody 1/2 kostki ...
Karpatka Składniki Ciasto: 1/2 szklanki wody 1/2 kostki Kasia 1 szklanka mąki 5 jajek łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru 1 Kasia Jak zrobić? Ciasto: Kasia i wodę zagotować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszając gotować do konsystencji budyniu. Przestudzić. Mikserem połączyć z 5 jajami. Ciasto podzielić na 2 części i każdą piec 30 minut. Masa: Mleko, mąkę i cukier waniliowy zagotować jak budyń. Cukier puder ucierać z Kasia dodając stopniowo ostudzony budyń. Ciasto przełożyć masą i posypać cukrem pudrem. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
CIASTA - FALE DUNAJA.jpg
fale dunaja Składniki 30 dag mąki, 6 jajek, po 20 dag cu ...
fale dunaja Składniki 30 dag mąki, 6 jajek, po 20 dag cukru i Kasia, łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 4 łyżki rumu, 50 dag wiśni,lub innych owoców budyń waniliowy, 2 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 3/4 kostki Kasia, polewa i wiórki czekoladowe Jak zrobić? Kasia utrzeć z cukrem, dodając żółtka, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i pianą, podzielić na pół, część wymieszać z rumem i kakao, jasne ciasto rozsmarować na blasze, wylać warstwę ciemnego ciasta, ułożyć wiśnie, piec 40 min w 180°C, ugotować budyń, ostudzić, Kasia utrzeć, dodając budyń, posmarować ciasto, zalać polewą, posypać wiórkami czekolady. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 40 min
CIASTA - DOSKONALEC.jpg
Doskonalec Składniki Ciasto: 4 szklanki mąki 2 jajka 1 s ...
Doskonalec Składniki Ciasto: 4 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka cukru pudru ½ kostki Kasia 1 łyżka sody 2 łyżki miodu Masa: 3 szklanki mleka ½ szklanki cukru 1 kostka Kasia 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 3 cukry waniliowe 1 szklanka śmietany Jak zrobić? Ciasto: mąkę, cukier, sodę wymieszać, dodać wystudzoną Kasia rozpuszczoną z miodem. Zagnieść ciasto, podzielić na 7 placków. Upiec każdy osobno w dużej blaszce lub w tortownicy, piec na złoty kolor w temp.peraturze 180 stopni. Masa: mleko, cukier, 1 cukier waniliowy i Kasia zagotować. Jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, 2 cukry waniliowe, śmietanę roztrzepać trzepaczką. Dodać zagotowaną masę, powoli rozcierać i zagotować. Gorącą masą przekładać placki, zostawić do ostygnięcia. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 20-30 minut
CIASTA - DIABEŁEK.jpg
Składniki Biszkopt * jajka 5 szt * cukier wanil ...
Składniki Biszkopt * jajka 5 szt * cukier waniliowy 1 opakowanie * proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka * mąka pszenna 0,5 szklanki * mąka ziemniaczana 0,5 szklanki * sól 1 szczypta * cukier 3/4 szklanki * kakao 2 płaskie łyżki Masa do przełożenia * serki homogenizowane waniliowe 3 szt po 200gram * galaretki kolorowe 4 opakowania * truskawki 0,5 kg Poncz * herbata z cukrem i cytryną Wierzch * czekolada z orzechami kilka kawałków Sposób przyrządzenia Białka oddzielić od żółtek,dodać szczyptę soli,ubić sztywną pianę dodać cukier,cukier waniliowy i dalej ubijać. Do sztywnej piany, dodawać po jednym żółtku,na końcu dodać,wymieszane obydwie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 28x24,nasmarować lekko tłuszczem,wyłożyć papierem do pieczenia. Piec około 30-40 min w 180ºC Każdą galaretkę, rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, wystudzić.Do każdej tężejącej galaretki, dodawać po jednym serku. Biszkopt przekroić na 3 części,dno blaszki wyłożyć ciastem,jeżeli lubimy nasączyć.Wyłożyć pierwszą galaretkę,wymieszaną z serkiem waniliowym,przykryć drugim ciastem,potem następną. Ostatnią masę wyłożyć na wierzch,wstawić na parę minut do lodówki. Truskawki umyć ,osączyć,pokroić ,ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką . Wstawić na kilka godzin do lodówki, do zastygnięcia. Po zastygnięciu, zetrzeć kilka kostek czekolady z orzechami,i posypać ciasto na talerzyku. Smacznego.
CIASTA - MILKY WAY.jpg
Składniki Biszkopt 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąk ...
Składniki Biszkopt 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka octu szczypta soli 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Masa mleczna 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 50 g Kasia 200 g Kasia 2 opakowania cukru waniliowego 2 szklanki mleka w proszku Polewa 150 g czekolady mlecznej około 5 łyżek mleka Jak zrobić? Przepis na ciasto biszkoptowe: Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, łyżkę octu, szczyptę soli oraz kakao i skrobię ziemniaczaną przesypane przez sitko. Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temp.peraturze 180 stopni C. Ostudzić i podzielić na 2 części. Przepis na masę mleczną: Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką Kasia i Kasia utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Przełożyć biszkopt kremem. Przepis na polewę: Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności