Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

MAXI KING.jpg

CIASTA - MAXI KING.jpg
Download: MAXI KING.jpg

45 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
MAXI KING
Lista składników

* 8 paczek herbatników
* 1 puszka mleka o smaku krówki (można też mleko skondensowane słodzone, ale trzeba je gotować 2-3godz.)
* Masa mleczna:
* 1,5 op Kasia
* 1 szkl. mleka
* 1 szkl. cukru (można mniej jak kto chce)
* 2 cukry waniliowe (te po 18g)
* mleko w proszku 4-5szkl. (500g)
* Dodatkowo:
* 2 czekolady mleczne
* 100g-200g (jak kto woli) orzechów ziemnych prażonych krojonych
* 10 łyżek mleka

Jak zrobić?

Mleko + cukier + cukier waniliowy zagotować. DObrze rozpuścić cukier. Odstawić do ostygnięcia. Masę krówkową wykładamy do rondelka i podgrzewamy na bardzo małym ogniu (by się nie przypaliła). Będzie rzadka i dobrze się rozleje na cieście. Na dno blachy prostokątnej wykładamy warstwę herbatników. 1,5op. Kasia miękkiej Kasia ucieramy na puszystą masę, dodajemy ostudzone mleko z cukrem, ciągle ucieramy i dodajemy mleko w proszku, tyle ile nam pasuje (najmniej 3 szkl). Pół masy mlecznej wykładamy na herbatniki, na masę mleczną ponownie kładziemy herbatniki, a na nie masę krówkową, ponownie herbatniki i drugą połowę masy mlecznej i znowu herbatniki. Czekolady roztapiamy w rondelku z 10 łyżkami mleka, dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Odstawić do stężenia najlepiej w lodówce. Dobre do spożycia w ten sam dzień :)

Temperatura piekarnika : 0oC

Czas pieczenia: bez pieczenia

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
CIASTA - SŁONECZNIK.jpg
Słonecznik Składniki Biszkopt kakaowy z 5 jajek Masa: ml ...
Słonecznik Składniki Biszkopt kakaowy z 5 jajek Masa: mleko skondensowane słodzone w puszce 300 g słonecznika 1/2 kostki Kasia 8 łyżek cukru 4 łyżki mleka 1 kostka Kasia 50 ml spirytusu herbatniki petitki na wierzch Jak zrobić? Mleko skondensowane gotować w puszce zanurzonej w wodzie przez około 2,5 godziny wystudzić i otworzyć. Słonecznik uprażyć na patelni z Kasia ( 1/2 kostki), cukrem i mlekiem, następnie wyłożyć masę na blaszkę pokryta folia aluminiowa i zarumienić w piekarniku. Po wystudzeniu pokruszyć słonecznik walkiem. Kasia utrzeć z karmelem powstałym z ugotowanego mleka. Do masy dodać 3/4 słonecznika i wyłożyć to na biszkopt. Na tym ułożyć herbatniki maczane w alkoholu. Polać polewą czekoladową i posypać resztą słonecznika! Odstawić na kilka godzin do lodówki. Temperatura piekarnika: 160oC Czas pieczenia: 35 min
CIASTA - SERNIK IRENY.jpg
Sernik Ireny Składniki Ciasto 1 ½ szkl mąki ½ szkl cukru ...
Sernik Ireny Składniki Ciasto 1 ½ szkl mąki ½ szkl cukru 1 żółtko 12,5 dag „Kasia 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg tłustego niekwaśnego sera 25 dag „Kasia 25 dag cukru 4 jajka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 10 dag rodzynek 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej Jak zrobić? Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i włożyć na godzinę do lodówki. Ser zemleć. „Kasia utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać po łyżce ser i budynie w proszku. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek. Dodać rodzynki i skórkę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną zetrzeć „na pazurkach” na dno blachy. Rozprowadzić równomiernie masę serową a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok. 60 min. Posypać cukrem pudrem. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 60 minut
CIASTA - SERNIK BEZ GOTOWANIA.jpg
Sernik gotowany Składniki 1 kg sera 3jaka 6dag Kasia 25 ...
Sernik gotowany Składniki 1 kg sera 3jaka 6dag Kasia 25 dag cukru 2 budynie śmietankowe 3 p biszkoptów cukier waniliowy Jak zrobić? Ser zmielić włożyć do garnka dodać Kasia, cukier i cukier waniliowy i jajka. Wszystko zmiksować. Podgrzewać na małym ogniu mieszając aż masa zrobi sie rzadka.Wówczas nadal mieszając stopnoiwo dodać budyń Podgrzewać dalej aż z masy zaczną wydobywać się bąbelki powietrza. Wylać masę do tortownicy wyłożonej herbatnikami , przestudzić i wstawić do lodówkipolać polewą kakaową. Temperatura piekarnika: nie wymaga pieczenia Czas pieczenia: nie wymaga pieczenia
CIASTA - PTYSIE Z BUDYNIEM.jpg
Ptysie z budyniem Składniki Na ciasto: 1/2 kostki Kasia ...
Ptysie z budyniem Składniki Na ciasto: 1/2 kostki Kasia lub Kasia 1 szklanka maki 1 szklanka wody 4-5 dużych jajek szczypta soli Na krem: 1 litr mleka 2 szt budyniu waniliowego lub śmietankowego 150 g Kasia 2 żółtka Jak zrobić? Wodę z Kasia zagotowujemy (aż Kasia się rozpuści), dodajemy całą mąkę z solą i mieszamy na malutkim ogniu, aż ciasto będzie błyszczące i będzie odchodzić od ścianek. Zdejmujemy z palnika, studzimy i dodajemy po jednym jajku dokładnie mieszając. Układamy małe porcje na blasze, pieczemy w temp.peraturze 200 st. C przez około 30 minut, aż będą złociste. Ważne - nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 15 minut pieczenia bo ptysie opadną! Krem sposób przygotowania: Z budyniu i mleka gotujemy budyń. W misce rozcieramy Kasia i żółtka. Wystudzony budyń dodajemy po łyżce do miski z Kasia. Całość miksujemy przez 3 minuty. Napełniamy ptysie masą budyniową i posypujemy cukrem pudrem. Temperatura piekarnika: 200oC Czas pieczenia: 30 min.
CIASTA - ŚNIEŻYNKA.jpg
Śnieżynka Składniki 1 Kasia 6 jaj 25 dag cukru pudru 20 ...
Śnieżynka Składniki 1 Kasia 6 jaj 25 dag cukru pudru 20 dag mąki cukier waniliowy 1/2 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki orzechów włoskich,mielonych MASA: 1 galaretka czerwona 1 galaretka żółta 2 "Śnieżki" 1 szklanka mleka Jak zrobić? Utrzeć Kasia z cukrem pudrem. Dodać żółtka,ciągle mieszając. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia,amoniak i cukier waniliowy. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z resztą. Ciasto podzielić na 3 części i upiec: -biały bez dodatków -dodać orzechy mielone -dodać kakao Piec w temp.p. 180*C Masa: "Śnieżkę" ubić w 1/2 szklanki mleka. Dodać tężejącą galaretkę czerwoną, rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Podobnie ubić drugą "Śnieżkę", dodając żółtą galaretkę. Przełożenie placka: białe ciasto-masa czerwona-ciasto orzechowe-masa żółta-ciasto kakaowe. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 30 min
CIASTA - OWOCOWA PYCHOTKA.jpg
Owocowa pychotka Składniki Biszkopt: 4 jajka szklanka cu ...
Owocowa pychotka Składniki Biszkopt: 4 jajka szklanka cukru 2 łyżki kakao 1,5 szklanki mąki kostka Kasia 8 łyżek wody czubata łyżeczka proszku do pieczenia Masa: słoik wypestkowanych wiśni - bez soku 3 galaretki wiśniowe 700 ml kremówki łyżka cukru pudru 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 czubate łyżeczki żelatyny rum do skropienia biszkoptu tabliczka gorzkiej czekolady Jak zrobić? Spód: białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, na przemian, nie przerywając ubijania, dodawać cukier i żółtka. Następnie dodać olej z wodą i lekko trzepać ciasto. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie wymieszać. Uwaga: gdy dodawałam olej z wodą, mąkę z proszkiem i kakao miksowałam na najmniejszych obrotach. Biszkopt piec w tortownicy o średnicy 26 cm. Wiśnie odsączyć, a do soku dolać tyle wody, aby uzyskać 3/4 litra płynu. Odlać trochę soku i w zimnym soku rozpuścić galaretki. Resztę soku doprowadzić do wrzenia, dodać rozprowadzoną galaretkę i chwilę gotować na wolnym ogniu. Następnie wrzucić wiśnie, całość chwilę mieszać i odstawić z ognia do zastygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder, cukier waniliowy oraz żelatynę ostudzoną, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Upieczony biszkopt przekroić na połowę i skropić rumem. Na pierwszym blacie biszkoptu układać na nim kupkami galaretkę, a luki uzupełniać kupkami bitej śmietany. Następnie położyć na to drugi blat a na nim tak samo kupki galaretki i bitej śmietany. Wierzch posypać tartą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki , dla lepszego stężenia. Temperatura piekarnika: 160oC Czas pieczenia: 40 min
CIASTA - OWOCE POD PIERZYNKĄ.jpg
Owoce pod pierzynką Składniki Spód: 4 jaja 2/3 szkl cukr ...
Owoce pod pierzynką Składniki Spód: 4 jaja 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 5 dag roztopionej Kasia owoce: brzoskwinie/nektarynki/truskawki/wiśnie - do wyboru podzielone w mniejsze kawałki Krem: 500 ml śmietany 30% 400 g śmietany 18% (kwaśnej) 1oranżadka w proszku, najlepiej o smaku owocu, który dodajemy 2 śmietanfixy Jak zrobić? Spód: Rozdzielamy jajka. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy dalej. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet, mieszamy (powinny się spienić), dodajemy do ubitych z cukrem białek i delikatnie mieszamy. Przesiewamy oba rodzaje mąk, dodajemy do masy jajecznej, mieszamy delikatnie, a na końcu wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną Kasia. Pieczemy w dużej blaszce ok. 40 minut, sprawdzając patyczkiem, czy jest upieczone. Krem: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy śmietanfixy i oranżadkę w proszku. Całość mieszamy delikatnie ze śmietaną kwaśną. Na upieczony spód wykładamy dość grubą warstę owoców, na nie nakładamy śmietaną. Całość posypujemy grubą warstwą grubego cukru, a następnie dużą ilością cynamonu (utworzy się chrupiąca skorupka). Temperatura piekarnika: użytkownik nie podał temperaturyoC Czas pieczenia: 30 - 40 minut
CIASTA - ORZECHOWA KRAINA.jpg
Orzechowa kraina Składniki Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cu ...
Orzechowa kraina Składniki Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 cukier waniliowy aromat migdałowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki mąki ziemniaczanej Ciasto orzechowe: 4 jaja 80 ml cukru pudru (trochę mniej niż pół szklanki) 30 dag siekanych orzechów włoskich 3 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: duży budyń śmietankowy mleko do ugotowania budyniu wg. przepisu na opakowaniu Kasia nutella lub inny orzechowy krem Wierzch: roztopiona czekolada Jak zrobić? 1. Ucieramy biszkopt: białka ubijamy do białości z cukrem pudrem i waniliowym, dodajemy żółtka, olejek migdałowy, a na końcu przesiane mąki i proszek do pieczenia mieszając wszystko łyżką drewnianą tym samym spulchniając ciasto Pieczemy w 170*C 30min 2. Ucieramy ciasto orzechowe: białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechy mieszając łyżką Pieczemy ok 40 min w 170*C 3. Robimy budyń. Ostudzony ucieramy z Kasia i ew. cukrem pudrem (1/4 szklanki) jeśli budyń jest bez cukru. Ja zawsze budyń robię jako pierwszy a potem biorę się za robienie biszkoptu i ciasta orzechowego, w tym czasie budyń już stygnie. 4. Przekładamy warstwy: połowa biszkoptu warstwa nutelli połowa masy ciasto orzechowe całe nutella masa druga połowa biszkoptu wierch polewam roztopioną czekoladą (można użyć polewy czekoladowej własnej roboty) Ciasto wstawić do chłodnego miejsca i następnego dnia można już kroić. Palce lizać. Temperatura piekarnika: 170oC
CIASTA - PTASIE MLECZKO.jpg
Składniki bez pieczenia * mleko skondensowane niesl ...
Składniki bez pieczenia * mleko skondensowane nieslodzone 1 puszka * biszkopty okrągłe 1 opakowanie * galaretka truskawkowa 2 opakowania * galaretka cytrynowa 2 opakowania * galaretka z czarnej porzeczki 1 opakowanie Sposób przyrządzenia Tortownicę wyłożyć biszkoptami,biszkopty polać galaretką z czarnej porzeczki,rozpuszczonej w 1½szklanki przegotowanej wody (galaretka ma być gorąca) tortownicę wstawić do lodówki,aż biszkopty zastygną. 2 galaretki truskawkowe,rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Wystudzić,do zimnej galaretki wlać, zimne skondensowane mleczko z lodówki,ubijać widełkami do piany mikserem,aż masa zacznie rosnąć i gęstnieć. Wylać na biszkopty,wstawić do lodówki,galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 ¾ szklanki wrzącej wody,wystudzić. Tężejącą galaretką zalać ptasie mleczko,wstawić do lodówki na 2 godziny. Smacznego Bez pieczenia
CIASTA - PTYSIE.jpg
PTYSIE Składniki * 100 g masła ...
PTYSIE Składniki * 100 g masła * szczypta soli * 250 g mąki * 5-6 jajek * Nadzienie: * 2 torebki cukru waniliowego * 1/2 I śmietanki (27-36%) * cukier puder Sposób przygotowania 1. 1 1/4 l wody zagotować z masłem i szczyptą soli. Mąkę przesiać. 2. 2 Na wrzący płyn wsypać przesianą mąkę i szybko ucierać. Gdy ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ścianek garnka, zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Wbijać po jednym jajku, przez cały czas uciera­jąc, aż ciasto całkowicie ostygnie. 3. 3 Ciasto nabierać łyżką i nakładać je do rękawa cukierniczego zakończo­nego odpowiednią końcówką. Na blachę posmarowaną tłuszczem wyciskać z rękawa okrągłe ptysie. Ciasto można również formować łyżką. 4. 4 Blachę z ptysiami włożyć na środko­wy poziom piekarnika. Zimne ptysie napełnić bitą śmietaną i oprószyć cukrem pudrem.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności