Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

MAKOWO-SEROWE.jpg

barbarello / Galeria / ♦ Przepisy kulinarne / CIASTA / MAKOWO-SEROWE.jpg
CIASTA - MAKOWO-SEROWE.jpg
Download: MAKOWO-SEROWE.jpg

76 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Makowo-serowe
Składniki
Kruchy spód:
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
125 g Kasia
1 żółtko
Masa makowa:
4,5 szklanki maku
1¼ szklanki cukru pudru
100 g rodzynek
100 g posiekanych orzechów włoskich
4 jajka (osobno białka i żółtka)
2 łyżki bułki tartej
olejek migdałowy do smaku
Masa serowa:
1,2 kg twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego dwukrotnie (nie
może być kwaśny)
1,5 szklanki cukru pudru
150 g miękkiego Kasia
5 jajek (osobno białka i żółtka)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka pomarańczowa
Polewa:
2 tabliczki białej czekolady
3 łyżki śmietanki 30%
kieliszek rumu
Jak zrobić?
Spód:
Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do
lodówki na godzinę czasu. Po tym czasie wyłożyć do formy o wymiarach
45 x 40 cm. Ponakłuwać, podpiec w temp.peraturze 190ºC przez 15 - 20
minut.

Masa makowa:
Mak sparzyć, osączyć, dwukrotnie zemleć. Utrzeć z cukrem i
żółtkami. Dodać bakalie, olejek, bułkę tartą, wymieszać. Białka
ubić na sztywno i wymieszać z masą makową.

Masa serowa:
Miękkie Kasia utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce ser, i
dalej ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę. Białka ubić na sztywno i na
koniec wmieszać do masy serowej.

Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na nią wyłożyć masę
serową.
Piec około 60 minut w temp.peraturze 175ºC (oczywiście zależy od
piekarnika, ja piekłam dokładnie godzinkę)



Wystudzić, schłodzić przez kilka godzin w zimnym pomieszczeniu.

Polać polewą i dowolnie udekorować.
Temperatura piekarnika: 175oC
Czas pieczenia: 60 minut

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
CIASTA - PRZEKŁADANIEC BUDYNIOWY.jpg
budyń czekoladowy - 1 opakowanie budyń śmietankowy - 1 o ...
budyń czekoladowy - 1 opakowanie budyń śmietankowy - 1 opakowanie cukier - 3 łyżki jajka - 2 szt kakao - 1 łyżka masło - 1/3 kostki mąka - 1 szklanka proszek do pieczenia - 2 łyżeczki serek homogenizowany waniliowy - 2 szt Sposób przyrządzenia Masło, cukier i jajko utrzeć w misce na jednolitą masę. Zmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia w drugim naczyniu i dodać to do masy z cukru i masła. wszystko delikatnie zamieszać i wyłożyć na małą tortownicę. budyń śmietankowy ugotować według przepisu i gorący wylać na ciasto w tortownicy. Serki waniliowe, drugie jajko i budyń czekoladowy wymieszać razem i wyłożyć na wierzch ciasta. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 min.
CIASTA - SNIKERS.jpg
SNIKERS Składniki 1puszka masy kajmaku CIASTO-I: 7jaj 5 ...
SNIKERS Składniki 1puszka masy kajmaku CIASTO-I: 7jaj 5 łyżek mąki pszennej tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4szklanki cukru pudru CIASTO-II: 25dkg.mielonych orzechów 3/4szklanki cukru pudru 1łyżka mąki pszennej 1łyżka mąki ziemniaczanej 1łyżeczka proszku do pieczenia 5białek MASA: 5żółtek 1/2szklanki słodkiego mleka 1/2szklanki cukru 1i1/2 kostki Kasia Ua używam blachy o wym.24+38cm CIASTO-I: Ubić białka z cukrem,dodać żółtka,a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.Ciasto upiec w 180st.około 30 min.i przekroić na 2 części. CIASTO -II: Ubić białka z cukrem,dodać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto piec około 20 min.to ciasto można również z mielonymi migdałami lub kokosem i będzie zupełnie inny smak snikersa, ale pyszny. MASA: Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem,zagotować,ciągle mieszając. Kasia utrzeć dodając przestudzoną masę żółtkową.Można do smaku dodać alkohol lub sok z jednej cytryny. Ciasto przekładamy tak: Jedna część ciasta kakaowego+krem jajeczny+ciasto orzechowe+ciepła masa kajmakowa+druga część ciasta kakaowego+rozpuszczona czekolada gorzka+wiórki kokosowe , posiekane orzechy. Temperatura piekarnika: 180stoC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
CIASTA - TOFFI.jpg
Ciasto Toffi Składniki SKŁADNIKI NA CIASTO: 50 dag mąki ...
Ciasto Toffi Składniki SKŁADNIKI NA CIASTO: 50 dag mąki pół szklanki cukru pudru 15 dag miodu pół kostki Kasia lub Kasia 2 jajka cukier waniliowy 1 łyżeczka sody oczyszczonej SKŁADNIKI NA KREM: pół litra śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny PONADTO: 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (gotowana pod przykryciem 3 godziny) lub gotowa masa kajmakowa z puszki 10 dag posiekanych orzechów włoskich Jak zrobić? CIASTO: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 równe części. Dwie identyczne prostokątne formy wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 32 x 22 cm, ale może być trochę większa). Jedną część rozwałkować/wcisnąć w formę i piec około 15 minut w temp.peraturze 200ºC. W taki sam sposób upiec drugą część ciasta. Ostudzić. KREM: Śmietanę ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, ostudzić, zmiksować ze śmietaną. Kremem śmietankowym przełożyć dwa ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować masę toffi (kajmakową), posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce. Temperatura piekarnika: 200oC Czas pieczenia: 15
CIASTA - PIJANA ŚLIWKA.jpg
Pijana śliwka Składniki Biszkopt 5 jajek 1 szkl cukru ½ ...
Pijana śliwka Składniki Biszkopt 5 jajek 1 szkl cukru ½ szkl mąki pszennej ½ szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem 30 dag suszonych śliwek (bez pestek) wódka do namoczenia śliwek (ok. ½ szkl) 25 dag Kasia 5 łyżek Nutelli Wierzch ½ litra śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny gorzka herbata + 3 kieliszki rumu do nasączenia biszkoptu czekolada do dagracji Jak zrobić? Białka ubić, dodawać cukier i żółtka. Następnie dodać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i wylać na blachę, piec ok. 25 minut w 170°C. Ostudzić i nasączyć herbatą z rumem. Suszone śliwki zalać wódką i odstawić na 24 godz., następnie pokroić w kostkę. Kasia utrzeć, dodać porcjami Nutellę i pokrojone śliwki. Kremem przełożyć ostudzony biszkopt. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, pod koniec dodać żelatynę (wystudzoną!) rozpuszczoną w 1/3 szkl gorącej wody i wymieszać. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Temperatura piekarnika: 170oC Czas pieczenia: ok. 25 minut
CIASTA - PTASIE MLECZKO.jpg
Składniki bez pieczenia * mleko skondensowane niesl ...
Składniki bez pieczenia * mleko skondensowane nieslodzone 1 puszka * biszkopty okrągłe 1 opakowanie * galaretka truskawkowa 2 opakowania * galaretka cytrynowa 2 opakowania * galaretka z czarnej porzeczki 1 opakowanie Sposób przyrządzenia Tortownicę wyłożyć biszkoptami,biszkopty polać galaretką z czarnej porzeczki,rozpuszczonej w 1½szklanki przegotowanej wody (galaretka ma być gorąca) tortownicę wstawić do lodówki,aż biszkopty zastygną. 2 galaretki truskawkowe,rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Wystudzić,do zimnej galaretki wlać, zimne skondensowane mleczko z lodówki,ubijać widełkami do piany mikserem,aż masa zacznie rosnąć i gęstnieć. Wylać na biszkopty,wstawić do lodówki,galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 ¾ szklanki wrzącej wody,wystudzić. Tężejącą galaretką zalać ptasie mleczko,wstawić do lodówki na 2 godziny. Smacznego Bez pieczenia
CIASTA - PTYSIE.jpg
PTYSIE Składniki * 100 g masła ...
PTYSIE Składniki * 100 g masła * szczypta soli * 250 g mąki * 5-6 jajek * Nadzienie: * 2 torebki cukru waniliowego * 1/2 I śmietanki (27-36%) * cukier puder Sposób przygotowania 1. 1 1/4 l wody zagotować z masłem i szczyptą soli. Mąkę przesiać. 2. 2 Na wrzący płyn wsypać przesianą mąkę i szybko ucierać. Gdy ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ścianek garnka, zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Wbijać po jednym jajku, przez cały czas uciera­jąc, aż ciasto całkowicie ostygnie. 3. 3 Ciasto nabierać łyżką i nakładać je do rękawa cukierniczego zakończo­nego odpowiednią końcówką. Na blachę posmarowaną tłuszczem wyciskać z rękawa okrągłe ptysie. Ciasto można również formować łyżką. 4. 4 Blachę z ptysiami włożyć na środko­wy poziom piekarnika. Zimne ptysie napełnić bitą śmietaną i oprószyć cukrem pudrem.
CIASTA - PRZEKŁADANIEC SIOSTRY ANASTAZJI.jpg
Przekładaniec siostry Anastazji Składniki KRUCHE CIASTO: ...
Przekładaniec siostry Anastazji Składniki KRUCHE CIASTO: 3 szklanki mąki 22 dag Kasia 18 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek kwaśnej śmietany 6 żółtek MASA JABŁKOWA: 1 kg jabłek (1,5 kg lepiej) 1 łyżka cukru 1 galaretka jabłkowa lub agrestowa MASA KOKOSOWA: 6 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA ORZECHOWA: 4 jajka 12 dag orzechów (=1 szklanka niezmielonych) 3/4 szklanki cukru 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jak zrobić? KRUCHE CIASTO: Mąkę zamieszać z proszkiem. Dodać Kasia i posiekać nożem. Cukier utrzeć z żółtkami i dodać do mąki. Dodać śmietanę i lekko wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Z doświadczenia już wiem, że ze śmietaną ciasto wychodzi twardawe więc proponuję dać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki oleju. MASA JABŁKOWA: Jabłka zetrzeć na grubej tarce i podsmażyć razem z cukrem do odparowania wody. Na końcu wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. MASA KOKOSOWA: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, kokos i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. MASA ORZECHOWA: Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać. Dodać resztę składników i wymieszać. I znowu z doświadczenia wiem, że kakao powoduje, że nie bardzo czuć orzechy więc proponuję zrezygnować z kakao i dodać więcej orzechów, np. 15 dag. Przygotować dużą blachę szarlotkową. Układanie ciast: * I połowa kruchego ciasta * masa jabłkowa * masa kokosowa * masa orzechowa * II kruche ciasto Piec całość w temp.p. 180−200 st. przez ok. 20−30 min. U mnie wykończenie z polewy czekoladowej i posypane wiórkami kokosowymi. Temperatura piekarnika: 180-200oC Czas pieczenia: 20-30 min.
CIASTA - PRZEPYSZNY SERNICZEK.jpg
Przepyszny serniczek Składniki 1 kg twarogu mielonego 5 ...
Przepyszny serniczek Składniki 1 kg twarogu mielonego 5 jaj 1/2 kostki Kasia 1 budyń śmietankowy 1 aromat cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 150 g cukru 100 g rodzynek tłuszcz i bułka tarta do formy Jak zrobić? Żółtka utrzeć z cukrem mikserem. Dodać budyń, Kasia, ser, proszek do pieczenia, zapach cytrynowy, rodzynki ,wymieszać. Nagrzać piekarnik. Foremkę nasmarować Kasia i posypać tartą bułką. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do reszty składników i delikatnie wymieszać łyżką - nie miksować. Masę serową przełożyć do formy i piec w temp.p. 180 stopni ok. 1 godziny. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 1 godzina
CIASTA - KNOPPERS.jpg
Knoppers Składniki Ciasto orzechowe: 5 jajek 1/2 szklank ...
Knoppers Składniki Ciasto orzechowe: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 10 dag mąki pszennej 10 dag orzechów włoskich krojonych 1 łyżka bułki tartej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kakaowe: 6 jajek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa I: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1 kostka Kasia 2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka kakao 1/2 szklanki krojonych orzechów Masa II: 1,5 kostki Kasia 4 łyżki Nutelli (duże) 2 łyżki spirytusu Masa III: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru, 2 cukry waniliowe 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 żółtek 1 kostka Kasia 1 jogurt owocowy (np. winogronowy jogobella) Ponadto: 2 wafle Jak zrobić? Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier i żółtka, wsypać mąkę z orzechami , bułką i proszkiem, wymieszać. Wlać do formy i upiec. Ciasto kakaowe: Białka ubić, dodać cukier i żółtka, wsypać mąki i kakao, wymieszać, dać 2 łyżki oleju, wymieszać, przelać do formy, upiec. Obydwa placki po wystudzeniu przekroić ostrym nożem na pół, nasączyć ponczem z herbaty z cytryną. Masa I: Mleko, cukier i kakao zagotować, wystudzić. Kasia utrzeć, dodawać stopniowo wystudzone mleko i wsypywać mleko w proszku, dać orzechy wymieszać. Masa II: Kasia utrzeć , dodawać Nutellę i spirytus. Masa III: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance mleka rozmieszać mąki i żółtka, wlewać stopniowo na gotujące się mleko, pogotować chwilę ciągle mieszając. Wystudzić. Kasia utrzeć, dodawać stopniowo zimny budyń, na końcu stopniowo wlewać jogurt ciągle ucierając. Przełożenie: Wafel - masa I - ciasto orzechowe - masa II - ciasto kakaowe - masa III - ciasto orzechowe - masa II - ciasto kakaowe - masa I - wafel, wierzch polać polewą. Temperatura piekarnika: 170oC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis
CIASTA - KARPATKA.jpg
Karpatka Składniki Ciasto: 1/2 szklanki wody 1/2 kostki ...
Karpatka Składniki Ciasto: 1/2 szklanki wody 1/2 kostki Kasia 1 szklanka mąki 5 jajek łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru 1 Kasia Jak zrobić? Ciasto: Kasia i wodę zagotować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszając gotować do konsystencji budyniu. Przestudzić. Mikserem połączyć z 5 jajami. Ciasto podzielić na 2 części i każdą piec 30 minut. Masa: Mleko, mąkę i cukier waniliowy zagotować jak budyń. Cukier puder ucierać z Kasia dodając stopniowo ostudzony budyń. Ciasto przełożyć masą i posypać cukrem pudrem. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności