Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

KRÓLEWIEC.jpg

CIASTA - KRÓLEWIEC.jpg
Download: KRÓLEWIEC.jpg

43 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Królewiec
Składniki
Ciasto kruche 30 dag mąki 8 dag cukru 2 łyżki miodu sztucznego 1 jajko 1
łyżeczka sody 15 dag Kasia
Biszkopt 5 jajek
5 łyżek cukru 5 łyżek mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa ½ litra mleka
8 dag cukru 1 op. budyniu waniliowego
1 Kasia cukier waniliowy
Jak zrobić?
Ciasto kruche:Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto, podzielić
na dwie części i oddzielnie upiec.
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywną
pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku,
wymieszać z mąką i proszkiem. Upiec na złoty kolor.
Masa budyniowa: Mleko zagotować z cukrem i Kasia, dodać rozrobiony budyń
i ugotować.
ciasto kruche – ½ gorącej masy budyniowej – biszkopt – ½ gorącej
masy budyniowej – ciasto kruche – polewa
Temperatura piekarnika: 180 CoC
Czas pieczenia: kruche ok. 20 minut biszkopt ok 25 minut

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
CIASTA - adam i ewa.jpeg
Biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki ...
Biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki tortowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Następnie: - 2 puszki mandarynek - 2 szklanki soku pomarańczowego - 2 budynie waniliowe - 2 opakowania herbatników zwykłych (”Petitki”) - 2 opakowania herbatników czekoladowych (”Petitki”) - 4 opakowania śmietan-fix - 1/2 litra śmietanki 30% - 3 łyżki cukru pudru Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąć skórkę (wierzch) i nasączyć wodą z sokiem cytrynowym. Na biszkopcie ułożyć odcedzone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szkl. soku pomarańczowego ugotować budyń (w 1/2 szkl.soku rozpuścić 2 budynie,wlać na gotujący się pozostały sok, mieszać aż zgęstnieje) Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyń. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę. Uwagi: Łącznie soku użytego do gotowania budyniu nie powinno być więcej niż 3/4 litra.
CIASTA - KARMELOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ.jpg
składniki * 4 żółtka * 1/2 szkl.cukru pudru ...
składniki * 4 żółtka * 1/2 szkl.cukru pudru * 1/2 kg.mąki pszennej tortowej * 25 dkg.margaryny Kasia * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 puszka mleka słodzonego,skondensowanego * 1 litr śmietanki kremowej 30 % * 7 opakowań śmietany fix Oetcera * 1 łyźeczka cukru pudru Sposób przygotowania 1. Mleko gotować w wodzie,mocno zanurzone,przez 2 godziny.Nie otwierać jak jest gorące!!!!!! 2. Składniki połączyć i zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części i piec przez około 15 min, w nagrzanym piekarniku do 200 st. 3. Ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru,pod koniec ubijania wsypać śmietanę fix i ubić. 4. Na jedno upieczone ciasto wyłożyć śmietanę,przykryć drugim ciastem i całość polać karmelem z mleka skondensowanego. 5. Można całość posypać płatkami migdałów lub drobno posiekanymi orzechami.Przechowywać w lodówce!
CIASTA - PLEŚNIAK.jpg
„Pleśniak” Składniki 3 szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru ...
„Pleśniak” Składniki 3 szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru 5 jaj 250 g Kasia łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao 150 g dżemu śliwkowego pokrojone, suszone śliwki Jak zrobić? Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie posiekać z Kasia i 5 żółtkami. Dodać pół szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze. Pozostałe ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodać łyżkę kakao. Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem i posypać śliwkami a następnie na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio na dżem zetrzeć część surowego ciasta bez kakao. Z 5 białek i szklanki cukru ubić sztywną pianę a następnie ułożyć ją na startym cieście. Zetrzeć ciasto z kakao i posypać po wierzchu. Zamiast dżemu można użyć startych jabłek. Temperatura piekarnika: 160-180oC Czas pieczenia: Ciasto piec około 45-60 minut
CIASTA - KNOPPERS.jpg
Knoppers Składniki Ciasto orzechowe: 5 jajek 1/2 szklank ...
Knoppers Składniki Ciasto orzechowe: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 10 dag mąki pszennej 10 dag orzechów włoskich krojonych 1 łyżka bułki tartej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kakaowe: 6 jajek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa I: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1 kostka Kasia 2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka kakao 1/2 szklanki krojonych orzechów Masa II: 1,5 kostki Kasia 4 łyżki Nutelli (duże) 2 łyżki spirytusu Masa III: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru, 2 cukry waniliowe 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 żółtek 1 kostka Kasia 1 jogurt owocowy (np. winogronowy jogobella) Ponadto: 2 wafle Jak zrobić? Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier i żółtka, wsypać mąkę z orzechami , bułką i proszkiem, wymieszać. Wlać do formy i upiec. Ciasto kakaowe: Białka ubić, dodać cukier i żółtka, wsypać mąki i kakao, wymieszać, dać 2 łyżki oleju, wymieszać, przelać do formy, upiec. Obydwa placki po wystudzeniu przekroić ostrym nożem na pół, nasączyć ponczem z herbaty z cytryną. Masa I: Mleko, cukier i kakao zagotować, wystudzić. Kasia utrzeć, dodawać stopniowo wystudzone mleko i wsypywać mleko w proszku, dać orzechy wymieszać. Masa II: Kasia utrzeć , dodawać Nutellę i spirytus. Masa III: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance mleka rozmieszać mąki i żółtka, wlewać stopniowo na gotujące się mleko, pogotować chwilę ciągle mieszając. Wystudzić. Kasia utrzeć, dodawać stopniowo zimny budyń, na końcu stopniowo wlewać jogurt ciągle ucierając. Przełożenie: Wafel - masa I - ciasto orzechowe - masa II - ciasto kakaowe - masa III - ciasto orzechowe - masa II - ciasto kakaowe - masa I - wafel, wierzch polać polewą. Temperatura piekarnika: 170oC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis
CIASTA - KARPATKA.jpg
Karpatka Składniki Ciasto: 1/2 szklanki wody 1/2 kostki ...
Karpatka Składniki Ciasto: 1/2 szklanki wody 1/2 kostki Kasia 1 szklanka mąki 5 jajek łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru 1 Kasia Jak zrobić? Ciasto: Kasia i wodę zagotować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszając gotować do konsystencji budyniu. Przestudzić. Mikserem połączyć z 5 jajami. Ciasto podzielić na 2 części i każdą piec 30 minut. Masa: Mleko, mąkę i cukier waniliowy zagotować jak budyń. Cukier puder ucierać z Kasia dodając stopniowo ostudzony budyń. Ciasto przełożyć masą i posypać cukrem pudrem. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
CIASTA - JOGURTOWE.jpg
Składniki * 200g biszkoptów * 450g jogurtu ...
Składniki * 200g biszkoptów * 450g jogurtu * 400g śmietanki kremówki * 40 dag truskawek * 1 cytryna * 5 łyżeczek żelatyny * 8dag cukru * galaretka * do dekoracji: * bita śmietana DESER NIE TYLKO DLA ŁASUCHÓW. Etapy przygotowania * żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl.gorącej wody odstawić do wystygnięcia * cytrynę sparzyć osuszyć i wycisnąć sok * jogurt wymieszać z ostudzoną żelatyną i sokiem z cytryny i cukrem,odstawić w chłodne miejsce * śmietankę kremówkę ubić na sztywno,gdy masa jogurtowa będzie gęstnieć połączyć z ubitą śmietaną * biszkopty układamy na dnie foremki,na biszkopty układamy 30 dag truskawek,na owocach rozsmarować krem jogurtowy wyrównać i wstawić do lodówki na 2 godziny. * w tym czasie rozpuszczamy galaretkę,odstawiamy do wystygnięcia * kiedy masa jogurtowa ściągnie,układamy pozostałe pokrojone truskawki,zalewamy galaretką wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki. * dekorujemy bitą śmietaną.SMACZNEGO.
CIASTA - FALE DUNAJA.jpg
fale dunaja Składniki 30 dag mąki, 6 jajek, po 20 dag cu ...
fale dunaja Składniki 30 dag mąki, 6 jajek, po 20 dag cukru i Kasia, łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 4 łyżki rumu, 50 dag wiśni,lub innych owoców budyń waniliowy, 2 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 3/4 kostki Kasia, polewa i wiórki czekoladowe Jak zrobić? Kasia utrzeć z cukrem, dodając żółtka, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i pianą, podzielić na pół, część wymieszać z rumem i kakao, jasne ciasto rozsmarować na blasze, wylać warstwę ciemnego ciasta, ułożyć wiśnie, piec 40 min w 180°C, ugotować budyń, ostudzić, Kasia utrzeć, dodając budyń, posmarować ciasto, zalać polewą, posypać wiórkami czekolady. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 40 min
CIASTA - DOSKONALEC.jpg
Doskonalec Składniki Ciasto: 4 szklanki mąki 2 jajka 1 s ...
Doskonalec Składniki Ciasto: 4 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka cukru pudru ½ kostki Kasia 1 łyżka sody 2 łyżki miodu Masa: 3 szklanki mleka ½ szklanki cukru 1 kostka Kasia 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 3 cukry waniliowe 1 szklanka śmietany Jak zrobić? Ciasto: mąkę, cukier, sodę wymieszać, dodać wystudzoną Kasia rozpuszczoną z miodem. Zagnieść ciasto, podzielić na 7 placków. Upiec każdy osobno w dużej blaszce lub w tortownicy, piec na złoty kolor w temp.peraturze 180 stopni. Masa: mleko, cukier, 1 cukier waniliowy i Kasia zagotować. Jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, 2 cukry waniliowe, śmietanę roztrzepać trzepaczką. Dodać zagotowaną masę, powoli rozcierać i zagotować. Gorącą masą przekładać placki, zostawić do ostygnięcia. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 20-30 minut
CIASTA - DIABEŁEK.jpg
Składniki Biszkopt * jajka 5 szt * cukier wanil ...
Składniki Biszkopt * jajka 5 szt * cukier waniliowy 1 opakowanie * proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka * mąka pszenna 0,5 szklanki * mąka ziemniaczana 0,5 szklanki * sól 1 szczypta * cukier 3/4 szklanki * kakao 2 płaskie łyżki Masa do przełożenia * serki homogenizowane waniliowe 3 szt po 200gram * galaretki kolorowe 4 opakowania * truskawki 0,5 kg Poncz * herbata z cukrem i cytryną Wierzch * czekolada z orzechami kilka kawałków Sposób przyrządzenia Białka oddzielić od żółtek,dodać szczyptę soli,ubić sztywną pianę dodać cukier,cukier waniliowy i dalej ubijać. Do sztywnej piany, dodawać po jednym żółtku,na końcu dodać,wymieszane obydwie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 28x24,nasmarować lekko tłuszczem,wyłożyć papierem do pieczenia. Piec około 30-40 min w 180ºC Każdą galaretkę, rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, wystudzić.Do każdej tężejącej galaretki, dodawać po jednym serku. Biszkopt przekroić na 3 części,dno blaszki wyłożyć ciastem,jeżeli lubimy nasączyć.Wyłożyć pierwszą galaretkę,wymieszaną z serkiem waniliowym,przykryć drugim ciastem,potem następną. Ostatnią masę wyłożyć na wierzch,wstawić na parę minut do lodówki. Truskawki umyć ,osączyć,pokroić ,ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką . Wstawić na kilka godzin do lodówki, do zastygnięcia. Po zastygnięciu, zetrzeć kilka kostek czekolady z orzechami,i posypać ciasto na talerzyku. Smacznego.
CIASTA - KRUCHE Z RABARBAREM.jpg
Ciasto kruche z rabarbarem Składniki Ciasto kruche 2 ¾ s ...
Ciasto kruche z rabarbarem Składniki Ciasto kruche 2 ¾ szkl mąki pszennej 1 (niepełna) szkl cukru pudru 30 dag Kasia 4 żółtka Masa budyniowa 4 szkl mleka 2 op. budyniu śmietankowego z cukrem Ponadto 60 dag rabarbaru 1/3 szkl cukru Jak zrobić? Składniki na ciasto posiekać, zagnieść. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć dno połową ciasta. Drugą połowę włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Podpiec 15 minut w temp.p. 180ºC. Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu. Rabarbar obrać, pokroić, zasypać cukrem i odstawić (aż puści sok). Na podpieczony spód wylać chłodny budyń i równomiernie rozsmarować. Ułożyć rabarbar. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto. Piec 40-45 minut w temp.p. 180ºC (na złoty kolor). Ciasto jest najlepsze po ostudzeniu i schłodzeniu w lodówce. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności