Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

KOSTKA ALPEJSKA.jpg

barbarello / Galeria / ♦ Przepisy kulinarne / CIASTA / KOSTKA ALPEJSKA.jpg
CIASTA - KOSTKA ALPEJSKA.jpg
Download: KOSTKA ALPEJSKA.jpg

59 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
KOSTKA ALPEJSKA
Lista składników

* Biszkopt:
* 4 jajka
* 3/4 szklanki mąki
* 3/4 szklanki cukru
* 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 płaskie łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* Poncz:
* 0,5 szklanki mocnej herbaty
* 2 łyżki soku z cytryny
* 2 łyżeczki cukru
* 2 łyżeczki koniaku
* Krem:
* 20 dag Kasia
* 1 puszka masy krówkowej lub skondensowanego słodzonego mleka w puszce gotowanego 2,5 godz.
* 0,5 l śmietanki do ubijania 30% lub 36%
* 200 ml ajerkoniaku
* 2 łyżki cukru pudru
* 2 łyżeczki cukru waniliowego
* 2 opakowania zagęstnika do śmietanki
* 40 dag małych bez
* gorzka czekolada do dagracji

Jak zrobić?

Biszkopt:
Utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodawać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać kakao i ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać. Piec ok. 30 min. w 160-180 st.C. Po wystudzeniu biszkopt delikatnie nasączyć ponczem.
Krem:
Do miękkiej Kasia stopniowo dodawać masę krówkową ucierając razem na gładką masę. Połowę kremu rozsmarować na biszkopcie. Pozostałą część kremu utrzeć z ajerkoniakiem. Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Do kremu dodać pokruszone bezy i ubitą śmietankę i delikatnie wszystko połączyć. Rozsmarować na cieście i udekorować startą na wiórki czekoladą.

Temperatura piekarnika : 160-180oC

Czas pieczenia: ok. 30 minut

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
CIASTA - WIŚNIOWE Z PIANKĄ.jpg
Ciasto wiśniowe z pianką Składniki 4 jajka 20 dag cukru ...
Ciasto wiśniowe z pianką Składniki 4 jajka 20 dag cukru 17 dag mąki 3 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 2 galaretki wiśniowe 2 słoiki wydrylowanych wiśni 1 krem do tortu - smak ajerkoniak DR OETKER 1 opakowanie polewy mlecznej tłuszcz do wysmarowania blachy drukuj listę zakupów Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu a do tego tanie. Sama wymyśliłam ten przepis. Na początku bałam się, że krem ajerkoniakowym z wiśniami nie będzie się dobrze komponować ale wyszło super. Jak zrobić? Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec dodać przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. Ciasto wylać do blachy i piec około 25 minut w temp.peraturze 170 stopni. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Ugotować 2 galaretki w 750ml wody. Wiśnie odsączyć. Gdy ciasto ostygnie przekroić je w połowie. Ciasto obłożyć dookoła obręczą ( aby galaretka nie wypłynęła ). Na cieście poukładać wiśnie i zalać galaretką. Włożyć do lodówki aby galaretka stwardniałą. Nałożyć 2 część ciasta. Krem zrobić wg instrukcji na opakowaniu. Nałożyć na ciasto. Polewę rozpuścić i polać równo powierzchnię ciasta. Temperatura piekarnika: 170oC Czas pieczenia: 25 minut
CIASTA - ADVOKATOWE CIASTO NA ZIMNO.jpg
Składniki dla >6 osób biszkopt, 3, jajka 90g, c ...
Składniki dla >6 osób biszkopt, 3, jajka 90g, cukru 70g, mąki 20g, kakao 1 łyżeczka, proszku do pieczenia 3 łyżki, wody ., 12 płatków (lub 6 łyżek), żelatyny po 100g, miękkiego masła i cukru pudru po 500ml, ajerkoniaku i kremówki 2 opakowania, rurek Opis przygotowania czas przygotowania: > 90 min Najpierw upiec biszkopt: Jajka wymieszać dokładnie z wodą, dodać cukier i mieszać 3 minuty. Na koniec wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Formę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 20 minut. Gotowy biszkopt ostudzić. Ułożyć wzdłuż brzegu rurki na zmianę - raz czekoladą do dołu, raz do góry. Masło i cukier wymieszać ze sobą na gładką masę i dodać 350ml ajerkoniaku. Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody i wlać do masy z ajerkoniakiem. Wymieszać dokładnie i wlać na biszkopt. Odstawić do lodówki na 3h. Rozpuścić pozostałą żelatynę i wymieszać z resztką ajerkoniaku (150ml). Mieszankę wylać na wierzch ciasta tworząc żółtą powierzchnię. Odstawić na następne 2h. Można dodatkowo ozdobić np. czekoladą albo bitą śmietaną. składniki na tortownicę o śr. 26cm
CIASTA - adam i ewa.jpeg
Biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki ...
Biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki tortowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Następnie: - 2 puszki mandarynek - 2 szklanki soku pomarańczowego - 2 budynie waniliowe - 2 opakowania herbatników zwykłych (”Petitki”) - 2 opakowania herbatników czekoladowych (”Petitki”) - 4 opakowania śmietan-fix - 1/2 litra śmietanki 30% - 3 łyżki cukru pudru Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąć skórkę (wierzch) i nasączyć wodą z sokiem cytrynowym. Na biszkopcie ułożyć odcedzone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szkl. soku pomarańczowego ugotować budyń (w 1/2 szkl.soku rozpuścić 2 budynie,wlać na gotujący się pozostały sok, mieszać aż zgęstnieje) Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyń. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę. Uwagi: Łącznie soku użytego do gotowania budyniu nie powinno być więcej niż 3/4 litra.
CIASTA - zebra-z3.jpg
ZEBRA Super ciasto w paski! Ciasto Zebra zdj. 1 Ciast ...
ZEBRA Super ciasto w paski! Ciasto Zebra zdj. 1 Ciasto Zebra zdj. 2 Ciasto Zebra zdj. 3 Przysłała: Kasia Data dodania: 23.04.2007r. Dyskusja na forum: Przejdź do wątku Składniki: * 1 szklanka białej oranżady * 1 szklanka oliwy * 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki * 1 szklanka cukru * 5 jajek * 2 łyżki kakao * 2 łyżeczki proszku do pieczenia (z czubkiem) * 1 cukier waniliowy Przepis: Jajka utrzeć z cukrem (zrobić kogiel mogiel), potem dodawać na przemian mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia), oranżadę i oliwę - około 3-4 zmiany. Po wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części - do jednej części dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Masy wlewać na przemian (po około 3 łyżki) do tortownicy wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą. Piec około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni C.
CIASTA - SHREK.jpg
SKŁADNIKI: * Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cu ...
SKŁADNIKI: * Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 5 łyżek mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki oleju * kilka kropel wybranego aromatu do ciast * * Masa Shrek'a I: * Duża butelka Pysia zielonego (kiwi+jabłko+banan) * 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże) * * Masa Shrek'a II: * 400 mln śmietanki deserowej 30% * 1 galaretka agrestowa lub kiwi * * 2 paczki okrągłych biszkoptów * 2 galaretki agrestowe lub kiwi * PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem (ja dałam cytrynowy) i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180' przez 25-30minut. Masa Shrek'a I: Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Reszte Pysia zagotować. Dodac budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć Delicje. Masa Shrek'a II 1 galaretkę rozpuścic w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawic do lekkiego stęchnięcia. Ubić śmietanę. Pod koniec powoli wlewać galaretkę i ubijać. 2 galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Nastepnie wylac na masę. Pacek wstawic do lodówki lub trzymac w chłodnym miejscu. SMACZNEGO! :)
CIASTA - KRÓWKA.jpg
Składniki: Biszkopt: * 6 jaj * 3/4 szkl. mąki p ...
Składniki: Biszkopt: * 6 jaj * 3/4 szkl. mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 3 łyżki kakao * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: * 1/2 l mleka * 4 łyżki mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 3/4 szkl cukru * 1 cukier waniliowy * 1 margaryna Kasia * 1 masa krówkowa w puszce Sposób przygotowania: Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Cały czas miksując dodać żółtka, cukier, mąki, proszek do pieczenia i kakao. Wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec ok 30 minut. Masa: 1 szkl mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.W pozostałym mleku rozpuścić 2 rodzaje mąki, następnie ugotować to jak budyń.Przestudzić. Miękką margarynę rozmiksować dodając po łyżce masy budyniowej. Wymieszać dobrze na gładką masę. Zimny biszkopt przeciąć na pół, masę wyłożyć na dolną część ciasta i przykryć wierzchem. Całość posmarować masą krówkową. Wcześniej masę włożyć na 20 minut do ciepłej wody aby lepiej się smarowała, zamiast masy krówkowej można kupić mleko zagęszczone słodzone w puszce i gotować ją (zamkniętą) 2 godziny w wodzie.
CIASTA - SMERFETKA.jpg
Składniki dla >6 osób Na biszkopt:jajka, 4szt. c ...
Składniki dla >6 osób Na biszkopt:jajka, 4szt. cukier, 1szkl. Mąka pszenna, 1/2szkl. mąka ziemniaczana, 1/2szkl. proszek do pieczenia, 1łyżeczka woda, 2łyżki Masa budyniowa:mleko, 2szkl. cukier waniliowy, 1opakowanie mąka, 1szkl. żółtka, 3szt. cukier kryształ, 1szklanka margaryna, 1szt. barwnik spożywczy niebieski, kilka kropli Masa śmietanowa:bita śmietana"Śnieżka", 2szt. galaretki niebieskie, 2szt.rozpuszczone w 1szklance wody Na wierzch:2galaretki niebieskie rozpuszczone w 1/2litra wody, delicje jagodowe (lub inne), 2paczki Opis przygotowania czas przygotowania: do 60 min 1. Wykonanie biszkopta:Ubić pianę z bialek dodać cukier,następnie żółtka i wodę na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wymięszać łyżką Wykonanie masy budyniowej:Ugotować budyń,wystudzić.Utrzeć 1 margarynę i dodawać stopniowo wystudzony budyń a na końcu dodać kilka kropli barwnika. 2. Masa śmietanowa:2 śnieżki 2 niepełne szkl. mleka 2 galaretki niebieskie rozpuszczone w 1szkl wody Wykonanie:Śnieżki ubić z 2szkl. mleka na koniec ubijania dodać tężejące galaretki. Na wierzch:2galaretki niebieskie rozpuszczone w 1/2litra wody. Wykonanie placka: biszkopt masa budyniowa delicje jagodowe(lub inne) masa ze śnieżki galaretka
CIASTA - CIASTO FALE DUNAJU Z GRUSZKĄ.jpg
Składniki.....CIASTO FALE DUNAJU Z GRUSZKA * Ciasto ...
Składniki.....CIASTO FALE DUNAJU Z GRUSZKA * Ciasto: * 1 margaryna palma 250 gram * 2 szklanki maki tortowej * 6 jajek * 3/4 szklanki cukru * 1 cukier waniliowy * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki kakao * 3-4 gruszki * Krem: * 1 masło roślinne 250 gram * 1 budyń śmietankowy bez cukru * 0,5 litra mleka * 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej * 4 czubate łyżki cukru * sok z cytryny * Dowolna polewa czekoladowa . Opis przygotowania Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym ,dodając po jednym jajku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 28 x24 cm posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do blaszki,ułożyć obrane i pokrojone gruszki. Do reszty ciasta dodać kakao,wyłożyć na gruszki,piec w 190 st C około 50-60 min. Po upieczeniu wystudzić,na wystudzone ciasto wyłożyć krem polać polewą,posypać migdałami. Wykonanie kremu: 1 ½ szklanki mleka zagotować z cukrem,budyń wymieszać z mąką ziemniaczaną rozrobić z resztą zimnego mleka wlać do gotującego mleka i ugotować ,wystudzić. Masło roślinne utrzeć mikserem,dodając po łyżce zimnego budyniu,cały czas ucierać,na końcu dodać sok z cytryny,wstawić do lodówki. Smacznego:)
CIASTA - CIASTKA TORTOWE-BRZOSKWINIOWE.jpg
Ciastka tortowe brzoskwiniowe Składniki na biszkopt: 7 j ...
Ciastka tortowe brzoskwiniowe Składniki na biszkopt: 7 jaj, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia na masę: brzoskwinie z puszki, 2 duże budynie waniliowe na 0,75 l , 3 szklanki soku pomarańczowego, 1,5 szklanki syropu z brzoskwiń z puszki, 3 łyżki cukru na wierzch: 1 opakowanie kremu do tortów o smaku waniliowym dr. Oetcera, 10 dag miękkiej margaryny, 300 ml. mleka posypka do ciast lub inne dekoracje Wykonanie:Biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.Stopniowo dodawać cukier, później po jednym żółtku a na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Warunkiem udanego biszkopta jest dodawanie składników bardzo małymi partiami i długie ubijanie.Piec w temp.p.170 stopni ok.30-40 minut. Wystudzić,przekroić na dwa blaty. Na pierwszym rozłożyć pokrojone w plastry brzoskwinie z puszki. Masa: Na soku pomarańczowym i brzoskwiniowym z 3 łyżkami cukru ugotować budynie waniliowe. Gorące wylać na ciasto z brzoskwiniami,przykryć drugim blatem. Wystudzić. Krem: Miękką margarynę utrzeć, mleko z kremem ubijać mikserem ok. 2 minuty (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), po czym dodać margarynę i miksować jeszcze ok. minuty,aż krem się zrobi gładki i składniki się połączą.Rozsmarować na cieście.Schłodzić,posypać wiórkami czekoladowymi. Odstawić na kilka godzin do lodówki , po czym kroić jak ciastka tortowe.Smacznego. Temperatura piekarnika: 170oC Czas pieczenia: 30-40 minut
CIASTA - CIASTO Z JAGODAMI.jpg
Składniki: * BISZKOPT * 1,5 szklanki mąki ...
Składniki: * BISZKOPT * 1,5 szklanki mąki * 1,5 szklanki cukru pudru * 8 jajek * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * KREM * 1/2 litra mleka * 2 łyżki mąki * 2 łyżki budyniu śmietankowego * 2/3 szklanki cukru pudru * 1 masło extra * jagody * 3 galaretki cytrynowe Przepis na biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą pianę. Następnie po trochu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 0,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Przepis na krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować krem. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po trochu dodawać do kremu. Krem utrzeć na puszystą masę. Przekładanie: Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, ułożyć jagody i zalać tężejącą galaretką cytrynową. Uwaga! 3 galaretki cytrynowe na 1 litr wody
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności