Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

KARPATKA.jpg

CIASTA - KARPATKA.jpg
Download: KARPATKA.jpg

63 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Karpatka
Składniki
Ciasto:
1/2 szklanki wody
1/2 kostki Kasia
1 szklanka mąki
5 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1/2 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
1 szklanka cukru pudru
1 Kasia
Jak zrobić?
Ciasto:
Kasia i wodę zagotować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszając
gotować do konsystencji budyniu. Przestudzić. Mikserem połączyć z 5
jajami. Ciasto podzielić na 2 części i każdą piec 30 minut.
Masa:
Mleko, mąkę i cukier waniliowy zagotować jak budyń. Cukier puder
ucierać z Kasia dodając stopniowo ostudzony budyń.
Ciasto przełożyć masą i posypać cukrem pudrem.
Temperatura piekarnika: 180oC
Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
CIASTA - KOSTECZKI TOFFI.jpg
Kosteczki toffi Składniki Ciasto: 50 dag mąki 2 jajka 1/ ...
Kosteczki toffi Składniki Ciasto: 50 dag mąki 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki prawdziwego miodu 1/2 kostki Kasia 1 łyżeczka sody oczyszczonej cukier waniliowy Krem śmietankowy: 1 litr śmietany 36% 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru Polewa: puszka mleka skondensowanego słodzonego płatki migdałowe Jak zrobić? Do mąki dodać jajka, cukier puder, miód, miękką Kasia, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Każdą część upiec osobno w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 12 minut w temp.peraturze 180 stopni C. Wyjąć z formy jeszcze ciepłe ciasto. Te dwa placki upiec dzień wcześniej. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać żelatynę i wymieszać. Na jedną część kruchego ciasta wyłożyć krem śmietankowy i przykryć go drugą częścią ciasta. Puszkę mleka skondensowanego włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny (należy pamiętać, aby woda nie wyparowała). Po około 15 minutach puszkę otworzyć i karmel wyłożyć na wierzch ciasta, a następnie posypać płatkami migdałów. Włożyć do lodówki na 24 godziny. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
CIASTA - PLEŚNIAK.jpg
„Pleśniak” Składniki 3 szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru ...
„Pleśniak” Składniki 3 szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru 5 jaj 250 g Kasia łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao 150 g dżemu śliwkowego pokrojone, suszone śliwki Jak zrobić? Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie posiekać z Kasia i 5 żółtkami. Dodać pół szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze. Pozostałe ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodać łyżkę kakao. Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem i posypać śliwkami a następnie na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio na dżem zetrzeć część surowego ciasta bez kakao. Z 5 białek i szklanki cukru ubić sztywną pianę a następnie ułożyć ją na startym cieście. Zetrzeć ciasto z kakao i posypać po wierzchu. Zamiast dżemu można użyć startych jabłek. Temperatura piekarnika: 160-180oC Czas pieczenia: Ciasto piec około 45-60 minut
CIASTA - DIABEŁEK.jpg
Składniki Biszkopt * jajka 5 szt * cukier wanil ...
Składniki Biszkopt * jajka 5 szt * cukier waniliowy 1 opakowanie * proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka * mąka pszenna 0,5 szklanki * mąka ziemniaczana 0,5 szklanki * sól 1 szczypta * cukier 3/4 szklanki * kakao 2 płaskie łyżki Masa do przełożenia * serki homogenizowane waniliowe 3 szt po 200gram * galaretki kolorowe 4 opakowania * truskawki 0,5 kg Poncz * herbata z cukrem i cytryną Wierzch * czekolada z orzechami kilka kawałków Sposób przyrządzenia Białka oddzielić od żółtek,dodać szczyptę soli,ubić sztywną pianę dodać cukier,cukier waniliowy i dalej ubijać. Do sztywnej piany, dodawać po jednym żółtku,na końcu dodać,wymieszane obydwie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 28x24,nasmarować lekko tłuszczem,wyłożyć papierem do pieczenia. Piec około 30-40 min w 180ºC Każdą galaretkę, rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, wystudzić.Do każdej tężejącej galaretki, dodawać po jednym serku. Biszkopt przekroić na 3 części,dno blaszki wyłożyć ciastem,jeżeli lubimy nasączyć.Wyłożyć pierwszą galaretkę,wymieszaną z serkiem waniliowym,przykryć drugim ciastem,potem następną. Ostatnią masę wyłożyć na wierzch,wstawić na parę minut do lodówki. Truskawki umyć ,osączyć,pokroić ,ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką . Wstawić na kilka godzin do lodówki, do zastygnięcia. Po zastygnięciu, zetrzeć kilka kostek czekolady z orzechami,i posypać ciasto na talerzyku. Smacznego.
CIASTA - NAPOLEONKI BEZ PIECZENIA.jpg
Napoleonki bez pieczenia Składniki 5 paczek herbatników ...
Napoleonki bez pieczenia Składniki 5 paczek herbatników , 1 l mleka , 4 żółtka, niecała kostka Kasia , 1 szklanka cukru , cukier waniliowy , 1 szklanka mąki krupczatki Jak zrobić? 1) 1 szklankę mleka wymieszać z 4 żółtkami i 1 szklanką mąki krupczatki. 2) Zagotować 3 szklanki mleka, niecałą kostkę Kasia,1 szklankę cukru i cukier waniliowy. Mieszankę nr.1) wlać do masy nr.2) i wymieszać,aby się nie zrobiły grudki. Herbatniki rozłożyć na blasze, wylać masę i przykryć znów herbatnikami.Schłodzić. Najlepiej smakuje następnego dnia,gdy herbatnik staną się miękkie. Temperatura piekarnika: bez pieczeniaoC Czas pieczenia: bez pieczenia
CIASTA - KREMOWY SERNIK.jpg
Kremowy sernik Składniki Ciasto: 40 dag mąki 3 żółtka 2 ...
Kremowy sernik Składniki Ciasto: 40 dag mąki 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 25 dag Kasia 5 łyżek cukru Masa: 5 łyżek Kasia 3 żółtka 5 łyżek cukru 4 serki homogenizowane waniliowe łyżka mąki pszennej i ziemniaczanej brzoskwinie 6 białek Jak zrobić? Wyrobić ciasto, podzielić na 2 części i odstawić do lodówki. Utrzeć Kasia, wymieszać z żółtkami i cukrem, dodać serki, obie mąki i brzoskwinki pokrojone. Dodać ubite białka. Zetrzeć jedną cześć ciasta na blaszkę na to wylać masę i na wierzch zetrzeć na grubych oczkach drugą część ciasta. Temperatura piekarnika: 175oC Czas pieczenia: 60 min.
CIASTA - BARANEK.jpg
Składniki: Ciasto: 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki m ...
Składniki: Ciasto: 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Do dekoracji: masło kolorowe cukierki cukier puder Sposób wykonania: Białka ubić, dodać cukier, żółtka, nadal ubijając. Pod koniec ubijania dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Formę "baranka" dokładnie wysmarować tłuszczem i wylać do niej ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Ostudzić. Z masła i kolorowych cukierków zrobić oczy i usta. Udekorować baranka czerwoną wstążką i borowinami. Całego baranka można także posypać cukrem pudrem. Smacznego.
CIASTA - ANDRUT.jpg
Andrut Składniki opakowanie wafli suchych kostka Kasia ¾ ...
Andrut Składniki opakowanie wafli suchych kostka Kasia ¾ szklanki cukru pudru dwie łyżki kakao czubata łyżka zaparzonej kawy (fusy) sok z połówki cytryny pół kieliszka spirytusu 95% jeżeli się lubi, to może być wersja z małym batonikiem chałwy waniliowej Kasia utrzeć mikserem z cukrem, dodać kakao, cytrynę, ostudzoną kawę. Jak wszystko będzie dobrze wymieszane, połączyć z alkoholem. Posmarować wafle kremem i włożyć do lodówki na 2 godziny. Obciążyć czymś ciężkim (może być deska do krojenia), aby się nie rozwarstwiły.
CIASTA - AGRESTOWE.jpg
Ciasto agrestowe Składniki 3 jajka 15dag cukru 15dag mąk ...
Ciasto agrestowe Składniki 3 jajka 15dag cukru 15dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego tłuszcz do smarowania blachy 2 słoiki agrestu 500ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 3 opakowania pepitków Cukier puder + sok z cytryny na polewę Jak zrobić? Jajka z cukrem, cukrem waniliowym ubić. Pod koniec dodać przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Blachę wysmarować Kasia i wyłożyć papierem. Wylać ciasto i piec przez ok. 20 minut w temp.peraturze 170 stopni . Pozostawić ciasto aż ostygnie. Owoce dać na sitko a na soku z kompotu ugotować budynie. Do gorącego budyniu dodać owoce agrestu i delikatnie mieszać aby owoce pozostały całe. Masę agrestową wyłożyć na biszkopt i pozostawić aż ochłodnie. Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder i żelatynę. Śmietanę nałożyć na masę agrestową. Na górę układać herbatniki pepitki jeden obok drugiego. Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier i polać petitki. Temperatura piekarnika: 170oC Czas pieczenia: ok 20 minut
CIASTA - ADWOKATOWO-MIGDAŁOWE.jpg
adwokatowo - migdałowo - czekoladowe Składniki Biszkopt: ...
adwokatowo - migdałowo - czekoladowe Składniki Biszkopt: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa I: gotowy krem ajerkoniakowy Delecty 200 ml adwokatu 100 ml mleka Masa II: 1 szkl. mleka 1/2 szkl. wody 3/4 szkl. cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki płatków migdałowych Masa III: 1 budyń czekoladowy na 3/4 l mleka 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 1 Kasia 2 łyżko kakao Ponadto: owoce do dagracji (brzoskwinie w puszce, banan, kiwi) galaretka żółta lub bursztynowa kawa do nasączenia biszkoptu Jak zrobić? Biszkopt: białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka, chwilę ubijać. Następnie wrzucić oba rodzaje mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wyrobić i wylać na blachę. Piec ok. 25 - 30 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu ciasto przekroić na 3 krążki. Dwa nasączyć kawą. Masa I: 3/4 brzoskwiń z puszki pokroić w kostkę. Adwokat i mleko zmieszać. Wsypać proszek ajerkoniakowy z torebki i miksować kilka minut. Na końcu wmieszać pokrojone brzoskwinie. Krem wyłożyć na pierwszy krążek biszkoptu (nasączony kawą) i przykryć drugim plackiem, również nasączonym kawą. Masa II: mleko i cukier zagotować. Obie mąki rozmieszać w 1/2 szklanki wody. Wlać do gotującego się mleka. Energicznie zmieszać i zdjąć z ognia. Kasia utrzeć i dodawać do niej stopniowo zimny budyń. Do powstałego kremu wrzucić migdały i wymieszać. Krem wyłożyć na drugi krążek biszkoptu i przykryć trzecim plackiem (nie nasączać kawą!). Masa III: mleko zagotować z cukrem, wsypać budyń. Ostudzić. Kasia utrzeć i dodawać stopniowo zimny budyń. Wsypać kakao. Krem rozsmarować na cieście, zostawiając trochę do udekorowania boków. Owoce obrać, pokroić w plastry. Galaretkę przygotować wg. przepisu, zostawić do ostygnięcia. Gdy będzie gęstnieć, zanurzać w niej owoce i układać w symetryczny wzór na torcie. Boki ozdobić przyklejając na przemian plastry bananów i kiwi. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.
CIASTA - DELICJA.jpg
Delicja Składniki ciasto: 1 szkl cukru 1 szkl orzechów 1 ...
Delicja Składniki ciasto: 1 szkl cukru 1 szkl orzechów 1 szkl wiórków 1 szkl rodzynek 8 białek 2 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: puszka brzoskwiń 375g Kasia 2 opakowania budyniu ponadto: delicje galaretka truskawkowa Jak zrobić? ciasto: białka ubić dodawać po kolei resztę składników. dokładnie wymieszać i przelać do blaszki piec 40minut. masa: zrobić masę budyniową, Kasia utrzeć dodać budyń. na placek wyłożyć 1/2 masy, delicje, resztę masy, a na wierzchu brzoskwinie i zalać galaretką przyrządzoną według przepisu podanego na opakowaniu. Temperatura piekarnika: użytkownik nie podał temperaturyoC Czas pieczenia: 40 minut
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności