Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

CIASTKA TORTOWE-BRZOSKWINIOWE.jpg

barbarello / Galeria / ♦ Przepisy kulinarne / CIASTA / CIASTKA TORTOWE-BRZOSKWINIOWE.jpg
CIASTA - CIASTKA TORTOWE-BRZOSKWINIOWE.jpg
Download: CIASTKA TORTOWE-BRZOSKWINIOWE.jpg

67 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Ciastka tortowe brzoskwiniowe
Składniki
na biszkopt:
7 jaj,
1 szklanka cukru,
1,5 szklanki mąki,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
na masę:
brzoskwinie z puszki,
2 duże budynie waniliowe na 0,75 l ,
3 szklanki soku pomarańczowego,
1,5 szklanki syropu z brzoskwiń z puszki,
3 łyżki cukru
na wierzch:
1 opakowanie kremu do tortów o smaku waniliowym dr. Oetcera,
10 dag miękkiej margaryny,
300 ml. mleka
posypka do ciast
lub inne dekoracje Wykonanie:Biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.Stopniowo
dodawać cukier, później po jednym żółtku a na koniec mąkę
przesianą z proszkiem do pieczenia.Warunkiem udanego biszkopta jest
dodawanie składników bardzo małymi partiami i długie ubijanie.Piec w
temp.p.170 stopni ok.30-40 minut. Wystudzić,przekroić na dwa blaty. Na
pierwszym rozłożyć pokrojone w plastry brzoskwinie z puszki. Masa: Na
soku pomarańczowym i brzoskwiniowym z 3 łyżkami cukru ugotować budynie
waniliowe. Gorące wylać na ciasto z brzoskwiniami,przykryć drugim
blatem. Wystudzić. Krem: Miękką margarynę utrzeć, mleko z kremem ubijać
mikserem ok. 2 minuty (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), po czym dodać
margarynę i miksować jeszcze ok. minuty,aż krem się zrobi gładki i
składniki się połączą.Rozsmarować na cieście.Schłodzić,posypać
wiórkami czekoladowymi. Odstawić na kilka godzin do lodówki , po czym
kroić jak ciastka tortowe.Smacznego.
Temperatura piekarnika: 170oC
Czas pieczenia: 30-40 minut

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
CIASTA - PTYSIE.jpg
PTYSIE Składniki * 100 g masła ...
PTYSIE Składniki * 100 g masła * szczypta soli * 250 g mąki * 5-6 jajek * Nadzienie: * 2 torebki cukru waniliowego * 1/2 I śmietanki (27-36%) * cukier puder Sposób przygotowania 1. 1 1/4 l wody zagotować z masłem i szczyptą soli. Mąkę przesiać. 2. 2 Na wrzący płyn wsypać przesianą mąkę i szybko ucierać. Gdy ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ścianek garnka, zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Wbijać po jednym jajku, przez cały czas uciera­jąc, aż ciasto całkowicie ostygnie. 3. 3 Ciasto nabierać łyżką i nakładać je do rękawa cukierniczego zakończo­nego odpowiednią końcówką. Na blachę posmarowaną tłuszczem wyciskać z rękawa okrągłe ptysie. Ciasto można również formować łyżką. 4. 4 Blachę z ptysiami włożyć na środko­wy poziom piekarnika. Zimne ptysie napełnić bitą śmietaną i oprószyć cukrem pudrem.
CIASTA - PRINCE POLO.jpg
Prince Polo Składniki Biszkopt : 4 jajka 1/2 szkl cukru ...
Prince Polo Składniki Biszkopt : 4 jajka 1/2 szkl cukru 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 2 łyżki kakao Beza: 6 białek 25 dag cukru pudru 3 łyżki mąki krupczatki 10 dag rodzynek 10 dag posiekanych orzechów 3 duże wafelki Prince Polo Masa: 2 szkl mleka 20 dag cukru 5 żółtek 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 25 dag Kasia Jak zrobić? Białka ubić na sztywną pianę.Dodać cukier, po jednym żółtku. Masę delikatnie wymieszać z przesianymi mąkami, proszkiem do pieczenia i olejem. Upiec biszkopt (20 min w temp.p. 170 C). 1 1/2 szkl mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W 1/2 szkl mleka rozprowadzić mąkę i żółtka, wlać do gorącego mleka.Wystudzić budyń.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i dalej ubijać ok 3 min. Dodać mąkę krupczatkę, bakalie i 3/4 startych wafelków. Pianę wylać na blachę i posypać resztą wafelków.Piec 30 min najpierw w temp.p.190 C , zmniejszając do 150 C.Kasia utrzeć, dodawać po łyżce budyniu.Biszkopt nasączyć, wyłożyć masę i przykryć je ciastem bezowym. Prince polo można na wierzchu popisać rozpuszczoną czekoladą. Smacznego. Temperatura piekarnika: Różne temperatury pieczenia, przeczytaj dokładnie przepis. Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
CIASTA - PRZEKŁADANIEC BUDYNIOWY.jpg
budyń czekoladowy - 1 opakowanie budyń śmietankowy - 1 o ...
budyń czekoladowy - 1 opakowanie budyń śmietankowy - 1 opakowanie cukier - 3 łyżki jajka - 2 szt kakao - 1 łyżka masło - 1/3 kostki mąka - 1 szklanka proszek do pieczenia - 2 łyżeczki serek homogenizowany waniliowy - 2 szt Sposób przyrządzenia Masło, cukier i jajko utrzeć w misce na jednolitą masę. Zmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia w drugim naczyniu i dodać to do masy z cukru i masła. wszystko delikatnie zamieszać i wyłożyć na małą tortownicę. budyń śmietankowy ugotować według przepisu i gorący wylać na ciasto w tortownicy. Serki waniliowe, drugie jajko i budyń czekoladowy wymieszać razem i wyłożyć na wierzch ciasta. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 min.
CIASTA - PRZEKŁADANIEC SIOSTRY ANASTAZJI.jpg
Przekładaniec siostry Anastazji Składniki KRUCHE CIASTO: ...
Przekładaniec siostry Anastazji Składniki KRUCHE CIASTO: 3 szklanki mąki 22 dag Kasia 18 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek kwaśnej śmietany 6 żółtek MASA JABŁKOWA: 1 kg jabłek (1,5 kg lepiej) 1 łyżka cukru 1 galaretka jabłkowa lub agrestowa MASA KOKOSOWA: 6 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA ORZECHOWA: 4 jajka 12 dag orzechów (=1 szklanka niezmielonych) 3/4 szklanki cukru 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jak zrobić? KRUCHE CIASTO: Mąkę zamieszać z proszkiem. Dodać Kasia i posiekać nożem. Cukier utrzeć z żółtkami i dodać do mąki. Dodać śmietanę i lekko wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Z doświadczenia już wiem, że ze śmietaną ciasto wychodzi twardawe więc proponuję dać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki oleju. MASA JABŁKOWA: Jabłka zetrzeć na grubej tarce i podsmażyć razem z cukrem do odparowania wody. Na końcu wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. MASA KOKOSOWA: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, kokos i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. MASA ORZECHOWA: Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać. Dodać resztę składników i wymieszać. I znowu z doświadczenia wiem, że kakao powoduje, że nie bardzo czuć orzechy więc proponuję zrezygnować z kakao i dodać więcej orzechów, np. 15 dag. Przygotować dużą blachę szarlotkową. Układanie ciast: * I połowa kruchego ciasta * masa jabłkowa * masa kokosowa * masa orzechowa * II kruche ciasto Piec całość w temp.p. 180−200 st. przez ok. 20−30 min. U mnie wykończenie z polewy czekoladowej i posypane wiórkami kokosowymi. Temperatura piekarnika: 180-200oC Czas pieczenia: 20-30 min.
CIASTA - PRZEPYSZNY SERNICZEK.jpg
Przepyszny serniczek Składniki 1 kg twarogu mielonego 5 ...
Przepyszny serniczek Składniki 1 kg twarogu mielonego 5 jaj 1/2 kostki Kasia 1 budyń śmietankowy 1 aromat cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 150 g cukru 100 g rodzynek tłuszcz i bułka tarta do formy Jak zrobić? Żółtka utrzeć z cukrem mikserem. Dodać budyń, Kasia, ser, proszek do pieczenia, zapach cytrynowy, rodzynki ,wymieszać. Nagrzać piekarnik. Foremkę nasmarować Kasia i posypać tartą bułką. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do reszty składników i delikatnie wymieszać łyżką - nie miksować. Masę serową przełożyć do formy i piec w temp.p. 180 stopni ok. 1 godziny. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 1 godzina
CIASTA - PORZECZKOWY RAJ.jpg
Porzeczkowy Raj Składniki Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki ...
Porzeczkowy Raj Składniki Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 8 dag mąki 2 łyżeczki soku z cytryny Masa: 0,5 kg sera białego półtłustego lub tłustego 25-30 dag porzeczek 250 ml śmietanki kremówki 15 dag cukru pudru cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny gorzka czekolada (niekoniecznie) 200 ml śmietanki kremówki Jak zrobić? Ubić białka ze szczypta soli. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszysta masę. Dolać sok cytrynowy. Dodać przesianą mąkę -wymieszać. Dodać pianę z białek-delikatnie połączyć całość. Wylać na płaską blaszkę-wyłożoną natłuszczonym papierem. Piec w temp.p. 180 st-aż biszkopt będzie złocisty. Wyjąć, oderwać papier. Wystudzić. Przekroić na dwa równe pasy. Zmielić ser biały. Porzeczki oczyścić. Namoczyć żelatynę w odrobinie wody-rozpuścić podgrzewając. Ser utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wlać żelatynę-szybko mieszając. Wsypać porzeczki-wymieszać. Ubić 250 ml. śmietanki-domieszać do masy serowej. Odstawić aż zacznie żelować. Przełożyć dwa blaty biszkoptu. Wstawić do lodówki. Ubić 200 ml. śmietanki. Posmarować nią wierzch ciasta. Przed podaniem kroić na trójkąty dowolnej wielkości. Dekorować czekoladą i porzeczkami. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: ok 30 min.
CIASTA - PLEŚNIAK.jpg
„Pleśniak” Składniki 3 szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru ...
„Pleśniak” Składniki 3 szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru 5 jaj 250 g Kasia łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao 150 g dżemu śliwkowego pokrojone, suszone śliwki Jak zrobić? Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie posiekać z Kasia i 5 żółtkami. Dodać pół szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze. Pozostałe ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodać łyżkę kakao. Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem i posypać śliwkami a następnie na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio na dżem zetrzeć część surowego ciasta bez kakao. Z 5 białek i szklanki cukru ubić sztywną pianę a następnie ułożyć ją na startym cieście. Zetrzeć ciasto z kakao i posypać po wierzchu. Zamiast dżemu można użyć startych jabłek. Temperatura piekarnika: 160-180oC Czas pieczenia: Ciasto piec około 45-60 minut
CIASTA - KARPATKA.jpg
Karpatka Składniki Ciasto: 1/2 szklanki wody 1/2 kostki ...
Karpatka Składniki Ciasto: 1/2 szklanki wody 1/2 kostki Kasia 1 szklanka mąki 5 jajek łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru 1 Kasia Jak zrobić? Ciasto: Kasia i wodę zagotować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszając gotować do konsystencji budyniu. Przestudzić. Mikserem połączyć z 5 jajami. Ciasto podzielić na 2 części i każdą piec 30 minut. Masa: Mleko, mąkę i cukier waniliowy zagotować jak budyń. Cukier puder ucierać z Kasia dodając stopniowo ostudzony budyń. Ciasto przełożyć masą i posypać cukrem pudrem. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
CIASTA - JOGURTOWE.jpg
Składniki * 200g biszkoptów * 450g jogurtu ...
Składniki * 200g biszkoptów * 450g jogurtu * 400g śmietanki kremówki * 40 dag truskawek * 1 cytryna * 5 łyżeczek żelatyny * 8dag cukru * galaretka * do dekoracji: * bita śmietana DESER NIE TYLKO DLA ŁASUCHÓW. Etapy przygotowania * żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl.gorącej wody odstawić do wystygnięcia * cytrynę sparzyć osuszyć i wycisnąć sok * jogurt wymieszać z ostudzoną żelatyną i sokiem z cytryny i cukrem,odstawić w chłodne miejsce * śmietankę kremówkę ubić na sztywno,gdy masa jogurtowa będzie gęstnieć połączyć z ubitą śmietaną * biszkopty układamy na dnie foremki,na biszkopty układamy 30 dag truskawek,na owocach rozsmarować krem jogurtowy wyrównać i wstawić do lodówki na 2 godziny. * w tym czasie rozpuszczamy galaretkę,odstawiamy do wystygnięcia * kiedy masa jogurtowa ściągnie,układamy pozostałe pokrojone truskawki,zalewamy galaretką wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki. * dekorujemy bitą śmietaną.SMACZNEGO.
CIASTA - FALE DUNAJA.jpg
fale dunaja Składniki 30 dag mąki, 6 jajek, po 20 dag cu ...
fale dunaja Składniki 30 dag mąki, 6 jajek, po 20 dag cukru i Kasia, łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 4 łyżki rumu, 50 dag wiśni,lub innych owoców budyń waniliowy, 2 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 3/4 kostki Kasia, polewa i wiórki czekoladowe Jak zrobić? Kasia utrzeć z cukrem, dodając żółtka, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i pianą, podzielić na pół, część wymieszać z rumem i kakao, jasne ciasto rozsmarować na blasze, wylać warstwę ciemnego ciasta, ułożyć wiśnie, piec 40 min w 180°C, ugotować budyń, ostudzić, Kasia utrzeć, dodając budyń, posmarować ciasto, zalać polewą, posypać wiórkami czekolady. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 40 min
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności