Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

ADWOKACIK.jpg

CIASTA - ADWOKACIK.jpg
Download: ADWOKACIK.jpg

60 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
ADWOKACIK
Lista składników

* 1 g Kasia
* 1 gotowy biszkopt
* 500 ml śmietanki kremówki
* 2 gorzkie czekolady
* 100 g masła
* 75 g cukru pudru
* 500 ml adwokata
Jak zrobić?

W kąpieli wodnej roztopić Kasia, dodać cukier puder i mieszać do rozpuszczenia się cukru.
Wrzucić do tej mieszaniny połamane dwie tabliczki gorzkiej czekolady i ją roztopić łącząc czekoladę z Kasia i cukrem.
Zdjąć z ognia i przestudzić.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijać, gdy jest prawie ubita dodać chłodną, ale płynną czekoladę i nadal miksować do momentu aż masa będzie miała konsystencję gęstej masy.
Pierwszy płat biszkopta ułożyć na tortownicy bądź talerzu, 1/3 advocata rozprowadzić po cieście i chwilę odczekać aż się wchłonie.
Posmarować biszkopt masą.
Następnie położyć kolejny biszkopt, polać advocatem i odczekać aż wchłonie się w biszkopt.
Położyć trzeci biszkopt i też zrobić to samo co z poprzednimi. Wyłożyć resztę masy czekoladowej, rozsmarować na wierzchu i po bokach i zrobić na górze wzorki widelcem.

Temperatura piekarnika : 0oC

Czas pieczenia: 0

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
CIASTA - CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI.jpg
Ciasto czekoladowe z gruszkami Składniki 12 dag Kasia 1 ...
Ciasto czekoladowe z gruszkami Składniki 12 dag Kasia 1 szkl cukru 2 cukry waniliowe 3 jajka 20 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 45 dag śmietany kremówki 10 dag wiórków czekoladowych 6 dojrzałych gruszek 1 cytryna 15 dag mlecznej czekolady 15 dag gorzkiej czekolady Jak zrobić? Kasia utrzeć z połową cukru oraz szczypta soli i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku. Do masy dodać 3 łyżki kremówki, oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać wiórki czekoladowe, delikatnie wymieszać i wylać na blachę. Upiec w temp.p 180st. ok 35 min. Gruszki obrać, pokroić na cząstki i skropić sokiem z cytryny. 250 ml wody zagotować z resztą cukru, sokiem i skórką z cytryny. do syropu włożyć cząstki gruszek, gotować ok 5 min - nie rozgotować. Wyjąć gruszki z syropu, ostudzić. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym. 3 łyżki bitej śmietany wymieszać z rozpuszczoną czekoladą, następnie wlać do reszty śmietany. Ostudzone ciasto nasączyć - można wykorzystać do tego syrop z gruszek wymieszany z alkoholem. Ciasto posmarować 1/3 masy czekoladowej, ułożyć gruszki. Na gruszki wyłożyć pozostały krem. Posypać czekoladą, schłodzić w lodówce. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 35 min
CIASTA - NAPOLEONKI BEZ PIECZENIA.jpg
Napoleonki bez pieczenia Składniki 5 paczek herbatników ...
Napoleonki bez pieczenia Składniki 5 paczek herbatników , 1 l mleka , 4 żółtka, niecała kostka Kasia , 1 szklanka cukru , cukier waniliowy , 1 szklanka mąki krupczatki Jak zrobić? 1) 1 szklankę mleka wymieszać z 4 żółtkami i 1 szklanką mąki krupczatki. 2) Zagotować 3 szklanki mleka, niecałą kostkę Kasia,1 szklankę cukru i cukier waniliowy. Mieszankę nr.1) wlać do masy nr.2) i wymieszać,aby się nie zrobiły grudki. Herbatniki rozłożyć na blasze, wylać masę i przykryć znów herbatnikami.Schłodzić. Najlepiej smakuje następnego dnia,gdy herbatnik staną się miękkie. Temperatura piekarnika: bez pieczeniaoC Czas pieczenia: bez pieczenia
CIASTA - KREMOWY SERNIK.jpg
Kremowy sernik Składniki Ciasto: 40 dag mąki 3 żółtka 2 ...
Kremowy sernik Składniki Ciasto: 40 dag mąki 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 25 dag Kasia 5 łyżek cukru Masa: 5 łyżek Kasia 3 żółtka 5 łyżek cukru 4 serki homogenizowane waniliowe łyżka mąki pszennej i ziemniaczanej brzoskwinie 6 białek Jak zrobić? Wyrobić ciasto, podzielić na 2 części i odstawić do lodówki. Utrzeć Kasia, wymieszać z żółtkami i cukrem, dodać serki, obie mąki i brzoskwinki pokrojone. Dodać ubite białka. Zetrzeć jedną cześć ciasta na blaszkę na to wylać masę i na wierzch zetrzeć na grubych oczkach drugą część ciasta. Temperatura piekarnika: 175oC Czas pieczenia: 60 min.
CIASTA - BARANEK.jpg
Składniki: Ciasto: 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki m ...
Składniki: Ciasto: 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Do dekoracji: masło kolorowe cukierki cukier puder Sposób wykonania: Białka ubić, dodać cukier, żółtka, nadal ubijając. Pod koniec ubijania dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Formę "baranka" dokładnie wysmarować tłuszczem i wylać do niej ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Ostudzić. Z masła i kolorowych cukierków zrobić oczy i usta. Udekorować baranka czerwoną wstążką i borowinami. Całego baranka można także posypać cukrem pudrem. Smacznego.
CIASTA - AGRESTOWE.jpg
Ciasto agrestowe Składniki 3 jajka 15dag cukru 15dag mąk ...
Ciasto agrestowe Składniki 3 jajka 15dag cukru 15dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego tłuszcz do smarowania blachy 2 słoiki agrestu 500ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 3 opakowania pepitków Cukier puder + sok z cytryny na polewę Jak zrobić? Jajka z cukrem, cukrem waniliowym ubić. Pod koniec dodać przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Blachę wysmarować Kasia i wyłożyć papierem. Wylać ciasto i piec przez ok. 20 minut w temp.peraturze 170 stopni . Pozostawić ciasto aż ostygnie. Owoce dać na sitko a na soku z kompotu ugotować budynie. Do gorącego budyniu dodać owoce agrestu i delikatnie mieszać aby owoce pozostały całe. Masę agrestową wyłożyć na biszkopt i pozostawić aż ochłodnie. Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder i żelatynę. Śmietanę nałożyć na masę agrestową. Na górę układać herbatniki pepitki jeden obok drugiego. Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier i polać petitki. Temperatura piekarnika: 170oC Czas pieczenia: ok 20 minut
CIASTA - BUDYNIOWIEC.jpg
Budyniowiec Składniki Ciasto: 4 szklanki mąki 4 jajko ca ...
Budyniowiec Składniki Ciasto: 4 szklanki mąki 4 jajko cale 1 szklanka cukru 2 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka Kasia 1 łyżka smalcu Dodatki: 2 budynie 1 l mleka 1 kg jabłek Beza: 4 białka (pozostałe z ciasta) 3 łyżkami cukru 2 łyżki kisielu 4 białka ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru, następnie dodać 2 łyżki kisielu. Jak zrobić? Przygotować 2 miski: w pierwszej-żółtka utrzeć z cukrem kryształem do białości. W drugiej połączyć-mąkę, proszek do pieczenia i Kasia (ucieramy mikserem do uzyskania kruszonki). Następnie żółtka z cukrem wlać do miski drugiej i wyrobić ręką ciasto. Ciasto podzielić na 2 części i włożyć na ok. 1 godz. do lodówki. Wyłożyć 1 część ciasta na blachę - zapiec 10 min. Następnie na ciasto ułożyć usmażone jabłka. Ugotować 2 budynie na 1 l mleka z cukrem. Gorący budyń wylać na jabłka. Na jabłka wyłożyć 2 część ciasta. Ciasto zapiec ok. 20 min. Następnie na wierzch wyłożyć bezę i piec jeszcze ok. 20-25 min. (w podwójnej blaszce). Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
CIASTA - BOUNTY.jpg
Bounty Składniki Biszkopt 5 jajek 1 niepełna szkl mąki p ...
Bounty Składniki Biszkopt 5 jajek 1 niepełna szkl mąki pszennej ½ szkl cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa ½ litra mleka ½ szkl cukru 20 dag Kasia 25 dag wiórek kokosowych 1 cukier waniliowy – 16g Polewa 1 czekolada mleczna 100 g 1 czekolada gorzka 100 g 12,5 dag Kasia Jak zrobić? Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wyłożonej papierem blachy i piec w temp.p. 170 - 180˚C przez ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (ok. 20 minut). Do gorącej masy dodać Kasia, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby Kasia się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt. Czekoladę połamać, dodać Kasia i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto. Temperatura piekarnika: 180 CoC Czas pieczenia: ok. 30 minut
CIASTA - JABŁKOWY SERNIK.jpg
Jabłkowy sernik Składniki KRUCHE CIASTO: 10dag cukru 1 j ...
Jabłkowy sernik Składniki KRUCHE CIASTO: 10dag cukru 1 jajo 1/2 Kasia 1szkl.mąki 1łyżeczka proszku do pieczenia MASA JABŁKOWA: 0,5 kg przesmażonych jabłek 1 łyżka cukru 1galaretka cytrynowa MASA SEROWA: 0,5 kg sera 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 Kasia 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej LUKIER CIASTO : składniki połączyć i wykleić wysmarowaną blaszkę MASA SEROWA: Kasia utrzeć z żółtkami,c.waniliowym,c.pudrem.Dodać ser i piane z białek. MASA JABŁKOWA: Do przestudzonych(Przesmażonych) jabłek dodać cukier oraz rozpuszczoną w 1/2 szkl.wody galaretkę. CAŁOŚĆ; Podpiec około 11 minut kruche ciasto.Gdy lekko przestygnie wykładać łyżką masy raz serową raz jabłkową, Polać lukrem .Ja posypuję jeszcze płatkami migdałów i mielonymi orzechami. Temperatura piekarnika: 180-200oC Czas pieczenia: 40-50 minut
CIASTA - KARPATKA-HIMALAJKA.jpg
Karpatka - Himalajka Składniki 1 szklanka wody 125 g Kas ...
Karpatka - Himalajka Składniki 1 szklanka wody 125 g Kasia 1 szklanka mąki 5 jajek Masa: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 125 g Kasia 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka Aromat wanilinowy cukier puder do posypania Jak zrobić? Kasia z wodą zagotować. Wsypać mąkę i mieszać do powstania gęstej masy. Zdjąć z ognia, trochę przestudzić, wbić kolejno jajka i zmiksować. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę (35 x 20 cm) lub tortownicę (śr. 30 cm) wysmarować Kasia. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce. Piec w temp.peraturze 200ºC przez około 25 - 30 minut. W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika! Po upieczeniu pozostawić w piekarniku na ok. 15 minut. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. (w większym piekarniku można upiec dwa placki jednocześnie, ale potrzebne są dwie jednakowe blaszki). Jaja ubić z cukrem, dodać obie mąki i szklankę mleka, wymieszać. Zagotować 2 szklanki mleka, masę jajeczną wlać do gorącego mleka. Gotować 1-2 minuty, ciągle mieszając, by się nie porobiły grudki. Do gorącego budyniu dodać Kasia, wymieszać. Gorący krem wylać jeden blat ciasta, przykryć drugim. Ostudzić. posypać cukrem pudrem. Temperatura piekarnika: 200oC
CIASTA - MAKOWO-SEROWE.jpg
Makowo-serowe Składniki Kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 1 ...
Makowo-serowe Składniki Kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 125 g Kasia 1 żółtko Masa makowa: 4,5 szklanki maku 1¼ szklanki cukru pudru 100 g rodzynek 100 g posiekanych orzechów włoskich 4 jajka (osobno białka i żółtka) 2 łyżki bułki tartej olejek migdałowy do smaku Masa serowa: 1,2 kg twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego dwukrotnie (nie może być kwaśny) 1,5 szklanki cukru pudru 150 g miękkiego Kasia 5 jajek (osobno białka i żółtka) 2 łyżki mąki ziemniaczanej skórka pomarańczowa Polewa: 2 tabliczki białej czekolady 3 łyżki śmietanki 30% kieliszek rumu Jak zrobić? Spód: Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę czasu. Po tym czasie wyłożyć do formy o wymiarach 45 x 40 cm. Ponakłuwać, podpiec w temp.peraturze 190ºC przez 15 - 20 minut. Masa makowa: Mak sparzyć, osączyć, dwukrotnie zemleć. Utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać bakalie, olejek, bułkę tartą, wymieszać. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą makową. Masa serowa: Miękkie Kasia utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce ser, i dalej ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę. Białka ubić na sztywno i na koniec wmieszać do masy serowej. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na nią wyłożyć masę serową. Piec około 60 minut w temp.peraturze 175ºC (oczywiście zależy od piekarnika, ja piekłam dokładnie godzinkę) Wystudzić, schłodzić przez kilka godzin w zimnym pomieszczeniu. Polać polewą i dowolnie udekorować. Temperatura piekarnika: 175oC Czas pieczenia: 60 minut
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności