Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

ADVOKATOWE CIASTO NA ZIMNO.jpg

barbarello / Galeria / ♦ Przepisy kulinarne / CIASTA / ADVOKATOWE CIASTO NA ZIMNO.jpg
CIASTA - ADVOKATOWE CIASTO NA ZIMNO.jpg
Download: ADVOKATOWE CIASTO NA ZIMNO.jpg

37 KB

(440px x 320px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki
dla >6 osób

biszkopt,
3, jajka
90g, cukru
70g, mąki
20g, kakao
1 łyżeczka, proszku do pieczenia
3 łyżki, wody
.,
12 płatków (lub 6 łyżek), żelatyny
po 100g, miękkiego masła i cukru pudru
po 500ml, ajerkoniaku i kremówki
2 opakowania, rurek






Opis przygotowania
czas przygotowania: > 90 min

Najpierw upiec biszkopt: Jajka wymieszać dokładnie z wodą, dodać cukier
i mieszać 3 minuty. Na koniec wmieszać mąkę, kakao i proszek do
pieczenia. Formę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do
nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 20 minut. Gotowy biszkopt ostudzić.
Ułożyć wzdłuż brzegu rurki na zmianę - raz czekoladą do dołu, raz
do góry.
Masło i cukier wymieszać ze sobą na gładką masę i dodać 350ml
ajerkoniaku. Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody i wlać
do masy z ajerkoniakiem. Wymieszać dokładnie i wlać na biszkopt.
Odstawić do lodówki na 3h.
Rozpuścić pozostałą żelatynę i wymieszać z resztką ajerkoniaku
(150ml). Mieszankę wylać na wierzch ciasta tworząc żółtą
powierzchnię. Odstawić na następne 2h.
Można dodatkowo ozdobić np. czekoladą albo bitą śmietaną.
składniki na tortownicę o śr. 26cm

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
CIASTA - SERNIK BŁYSKAWICZNY Z BRZOSKWINIAMI.JPG
Składniki na biszkopt: * 7 jajek * 1 1/2 szkl. ...
Składniki na biszkopt: * 7 jajek * 1 1/2 szkl. mąki pszennej * 1 szkl. cukru * 1/3 szkl. oleju * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka kakao * poncz do nasączenia biszkopta (aromat waniliowy, 3 łyżeczki cukru, 1/3 szkl. ciepłej wody) Jajka rozdzielić. Białka ubić z cukrem. W osobnym naczyniu ubić żółtka z olejem, po czym połączyć z ubitymi białkami i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie po trochu wsypywać do masy i dokładnie wymieszać. Wlać do wysmarowanej formy o wymiarach 24 x 40 cm i piec ok. 30 min. Biszkopt podzielić na 2 warstwy i nasączyć ponczem. Ponadto: * 600 ml schłodzonego mleka * 1 opakowanie "Sernika błyskawicznego" * brzoskwinie * 2 galaretki: brzoskwiniowa i truskawkowa Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i odstawić do chłodnego miejsca, żeby się stężała. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do naczynia wlać 600 ml schłodzonego mleka i wsypać zawartość opakowania "Sernika błyskawicznego". Następnie całość miksować przez 3 minuty. Masę wraz z pokrojonymi brzoskwiniami wyłożyć na pierwsza część biszkopta. Następnie delikatnie położyć drugą część biszkopta, ułożyć większe kawałki brzoskwiń i zalać tężejącymi galaretkami, po czym odstawic do lodówki. Smacznego :)
CIASTA - Z MASĄ KOKOSOWĄ.jpg
SKŁADNIKI: * Ciasto: * 2 jajka * 3/4 szklan ...
SKŁADNIKI: * Ciasto: * 2 jajka * 3/4 szklanki maki * 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia * 1 lyzka kakao * Masa: * 20 dag wiorkow kokosowych * 2 szklanki mleka * 1/2 kostki masła * 2 lyzki cukru pudru * 2 opakowania galaretki * 2 białka * 2 paczki herbatnikow * polewa czekoladowa PRZYGOTOWANIE: Oddzielic Zółtka od białek. Z bialek ubić pianę pod koniec ubijania dodac cukier, nastepnie gdy białko bedzie sztywne dodac zoltka. Na koniec dodajemy przesiana make z proszkiem i kakao. Ciasto nakladamy do blachy wylozonej pergaminem i pieczemy przez ok. 20-25 min w temp. 180 Przygotowac galarekte wg przepisu na opakowaniu. Wiorki ugotowac z mlekiem i odstawic do wystygniecia. Utrzec maslo z cukrem i dodawac zimne wiorki nastepnie ubic bialko i dodawac powoli do masy. Na ostygniete ciasto wykładamy mase potem krzepnaca galaretke. na wierzch herbatniki i polac polewa Smacznego:
CIASTA - SERNIK Z BRZOSKWINIĄ.jpg
Sernik z brzoskwinią Składniki CIASTO: 250 g Kasia 480 g ...
Sernik z brzoskwinią Składniki CIASTO: 250 g Kasia 480 g mąki 120 g cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 250 g Kasia 1 kg białego sera półtłustego 370 g cukru 4 jajka 2 opakowania budyniu śmietankowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia brzoskwinie świeże lub z syropu Jak zrobić? Z podanych składników zagnieć kruche ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki. Morele opłucz, osusz, wypestkuj. Podziel na połówki lub ćwiartki. Ser skręć przez maszynkę. Kasia utrzyj ze szklanką cukru na puszysty krem. Dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Wsyp budynie wymieszane z proszkiem do pieczenia, a następnie dodawaj po łyżce sera. Ucieraj do czasu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Formę posmaruj Kasia i wyłóż papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wyjętego z lodówki zetrzyj „na pazurkach” na spód tortownicy. Nałóż masę serową, a na niej rozłóż morele. Białka ubij na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodaj 3/4 szklanki cukru. Nakryj morele pianą. Pozostałą 1/4 część ciasta zetrzyj na pianę. Piecz około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 150-160 stopni C. Temperatura piekarnika: 150-160oC Czas pieczenia: ok. 60 minut
CIASTA - SERNIK KOKOSOWY.jpg
Sernik kokosowy Składniki Ciasto: 500 g mąki 250 g Kasia ...
Sernik kokosowy Składniki Ciasto: 500 g mąki 250 g Kasia 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szk cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany aromat rumowy (kilka kropel) Ser: 1 kg dwukrotnie mielonego twarogu 5 jajek 1 szk cukru( można mniej jak ktoś woli mało słodkie) 100 g Kasia 3 łyżki maki ziemniaczanej aromat kokosowy 3/4 szk mleka kokosowego 3/4 szk wiórek kokosowych Jak zrobić? Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wkładamy do zamrażalnika. Masa serowa: Utrzeć Kasia z cukrem , dodawać kolejno żółtka , następnie ser , make ziemniaczana , mleczko kokosowe i wiórki a na koniec aromat i ubita piane z białek. Po dodaniu białek delikatnie mieszamy. Prostokątną blaszkę wysmarować Kasia i wysypać bułką tarta. Schłodzone w zamrażalniku ciasto podzielić na dwie części. Pierwsza cześć ciasta starkowac na dno blaszki , na to wylać masę serowa i na wierzch starkowac druga część ciasta.Piec około 50 - 60 min w temp.p 175st Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego ! Temperatura piekarnika: 175oC Czas pieczenia: 50-60 min
CIASTA - SERNIK BEZ GOTOWANIA.jpg
Sernik gotowany Składniki 1 kg sera 3jaka 6dag Kasia 25 ...
Sernik gotowany Składniki 1 kg sera 3jaka 6dag Kasia 25 dag cukru 2 budynie śmietankowe 3 p biszkoptów cukier waniliowy Jak zrobić? Ser zmielić włożyć do garnka dodać Kasia, cukier i cukier waniliowy i jajka. Wszystko zmiksować. Podgrzewać na małym ogniu mieszając aż masa zrobi sie rzadka.Wówczas nadal mieszając stopnoiwo dodać budyń Podgrzewać dalej aż z masy zaczną wydobywać się bąbelki powietrza. Wylać masę do tortownicy wyłożonej herbatnikami , przestudzić i wstawić do lodówkipolać polewą kakaową. Temperatura piekarnika: nie wymaga pieczenia Czas pieczenia: nie wymaga pieczenia
CIASTA - PYCHOTKA.jpg
Pychotka Składniki ciasto: 20 dagKasia 40 dag mąki 4 jaj ...
Pychotka Składniki ciasto: 20 dagKasia 40 dag mąki 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia powidła śliwkowe lub wiśniowe(250ml.) pokrojone orzechy 10 dag cukru pudru 20 dagcukru kryształu masa:1/2 litra mleka 2 budynie śmietankowe 1 Kasia 1/2 szkl. cukru pudru Jak zrobić? Ciasto:mąkę ,Kasia,cukier puder-skruszyć jak na kruszonkę.Na środku zrobić wgłębienie i wlać tam śmietanę wymieszaną z żółtkami,proszkiem,sodą.Zagnieść szybo ciasto.Podzielić na 2 części.Rozłożyć na dwóch takich samych blachach.Ciasto posmarować powidłami.Z ciasta zostały nam białka więc podziel je na dwie miski po 2 białka i ubij osobno cukrem kryształem który też podziel na pół.Wyszło nam więc 2 białka ubite z 10 dag cukru.Taką beze wyłóż na ciasto z marmoladą posyp orzechami według uznania i upiec ok.20min. Tak samo postąp z drugim ciastem .MASA:Z mleka i budyniu ugotuj budyń.Ostudź. Zimny zmiksuj z Kasia i cukrem. Zimne placki przełóż masą .Schłodź w lodówce Temperatura piekarnika: Różne temperatury pieczenia, przeczytaj dokładnie przepis. Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
CIASTA - PTYSIE Z BUDYNIEM.jpg
Ptysie z budyniem Składniki Na ciasto: 1/2 kostki Kasia ...
Ptysie z budyniem Składniki Na ciasto: 1/2 kostki Kasia lub Kasia 1 szklanka maki 1 szklanka wody 4-5 dużych jajek szczypta soli Na krem: 1 litr mleka 2 szt budyniu waniliowego lub śmietankowego 150 g Kasia 2 żółtka Jak zrobić? Wodę z Kasia zagotowujemy (aż Kasia się rozpuści), dodajemy całą mąkę z solą i mieszamy na malutkim ogniu, aż ciasto będzie błyszczące i będzie odchodzić od ścianek. Zdejmujemy z palnika, studzimy i dodajemy po jednym jajku dokładnie mieszając. Układamy małe porcje na blasze, pieczemy w temp.peraturze 200 st. C przez około 30 minut, aż będą złociste. Ważne - nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 15 minut pieczenia bo ptysie opadną! Krem sposób przygotowania: Z budyniu i mleka gotujemy budyń. W misce rozcieramy Kasia i żółtka. Wystudzony budyń dodajemy po łyżce do miski z Kasia. Całość miksujemy przez 3 minuty. Napełniamy ptysie masą budyniową i posypujemy cukrem pudrem. Temperatura piekarnika: 200oC Czas pieczenia: 30 min.
CIASTA - W-Z.jpg
W-Z Składniki Ciasto: 5 jajek 3/4 szklanki cukru szczypt ...
W-Z Składniki Ciasto: 5 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao Krem: 1 litr śmietanki kremówki 1 galaretka cytrynowa 1/2 szklanki cukru Nasączenie: 1/2 szklanki wody 3 łyżki rumu sok z 1/2 cytryny starta czekolada do dagracji Jak zrobić? Biszkopt: Całe jajka z cukrem i szczyptą soli ubijamy na parze, aż masa znacznie zwiększy swoją objętość i będzie gęsta (około 15-20 minut ubijania). Łączymy razem mąki, proszek i kakao. Ciasto odstawiamy z nad naczynia z parą. Przesiewamy mąki i delikatnie łączymy je z ciastem mieszając drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki i wstawiamy do piekarnika. Po upieczeniu studzimy i przekrajmy biszkopt wzdłuż na pół. Dolną połówkę ciasta wkładamy z powrotem do blaszki i nasączamy polową płynu. Krem: Ubijamy kremówkę z cukrem. Dodajemy do śmietany przestudzoną (zupełnie zimną) galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzącej wody. Wstawiamy krem do lodówki do częściowego stężenia. 1/2 krzepnącej masy wylewamy na ciasto w blaszce. Drugą połowę ciasta układamy na kremie i nasączamy. Smarujemy ciasto resztą masy i posypujemy startą na tarce czekoladą. Wstawiamy do lodówki do zupełnego stężenia. Smacznego. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 30 minut
CIASTA - SNIKERS.jpg
SNIKERS Składniki 1puszka masy kajmaku CIASTO-I: 7jaj 5 ...
SNIKERS Składniki 1puszka masy kajmaku CIASTO-I: 7jaj 5 łyżek mąki pszennej tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4szklanki cukru pudru CIASTO-II: 25dkg.mielonych orzechów 3/4szklanki cukru pudru 1łyżka mąki pszennej 1łyżka mąki ziemniaczanej 1łyżeczka proszku do pieczenia 5białek MASA: 5żółtek 1/2szklanki słodkiego mleka 1/2szklanki cukru 1i1/2 kostki Kasia Ua używam blachy o wym.24+38cm CIASTO-I: Ubić białka z cukrem,dodać żółtka,a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.Ciasto upiec w 180st.około 30 min.i przekroić na 2 części. CIASTO -II: Ubić białka z cukrem,dodać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto piec około 20 min.to ciasto można również z mielonymi migdałami lub kokosem i będzie zupełnie inny smak snikersa, ale pyszny. MASA: Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem,zagotować,ciągle mieszając. Kasia utrzeć dodając przestudzoną masę żółtkową.Można do smaku dodać alkohol lub sok z jednej cytryny. Ciasto przekładamy tak: Jedna część ciasta kakaowego+krem jajeczny+ciasto orzechowe+ciepła masa kajmakowa+druga część ciasta kakaowego+rozpuszczona czekolada gorzka+wiórki kokosowe , posiekane orzechy. Temperatura piekarnika: 180stoC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
CIASTA - PIJANA ŚLIWKA.jpg
Pijana śliwka Składniki Biszkopt 5 jajek 1 szkl cukru ½ ...
Pijana śliwka Składniki Biszkopt 5 jajek 1 szkl cukru ½ szkl mąki pszennej ½ szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem 30 dag suszonych śliwek (bez pestek) wódka do namoczenia śliwek (ok. ½ szkl) 25 dag Kasia 5 łyżek Nutelli Wierzch ½ litra śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny gorzka herbata + 3 kieliszki rumu do nasączenia biszkoptu czekolada do dagracji Jak zrobić? Białka ubić, dodawać cukier i żółtka. Następnie dodać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i wylać na blachę, piec ok. 25 minut w 170°C. Ostudzić i nasączyć herbatą z rumem. Suszone śliwki zalać wódką i odstawić na 24 godz., następnie pokroić w kostkę. Kasia utrzeć, dodać porcjami Nutellę i pokrojone śliwki. Kremem przełożyć ostudzony biszkopt. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, pod koniec dodać żelatynę (wystudzoną!) rozpuszczoną w 1/3 szkl gorącej wody i wymieszać. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Temperatura piekarnika: 170oC Czas pieczenia: ok. 25 minut
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności