Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

ŻÓŁWIK.jpg

CIASTA - ŻÓŁWIK.jpg
Download: ŻÓŁWIK.jpg

45 KB

(323px x 217px)

0.0 / 5 (0 głosów)
ŻÓŁWIK
Lista składników

* Na biszkopt:
* 4 jajka
* 140g cukru
* 140 g mąki
* szczypta proszku do pieczenia
* nutella
* Mus czekoladowy:
* 200 g gorzkiej czekolady
* 250 g serka mascarpone
* 2 jajka
* 50 g cukru
* Do dagracji:
* cukierki na oczy i język
* małe mleczne bułeczki

Jak zrobić?

Biszkopt:
Ubijać jajka z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody – (ja dałam tylko 2) aż do podwojenia objętości. Dodać delikatnie przesianą mąkę (ja dodałam szczyptę proszku choć nie ma go przepisie oryginalnym, bo poprzednim razem nie byłam zadowolona z biszkoptu).
¼ ciasta wlać do formy okrągłej - 23cm średnicy, a resztę na papier lub inną formę prostokątną jak na roladę. Piec ok 10 min w 180°.
Po ostudzeniu biszkopt posmarować nutellą, zwinąć, zawinąć w folię przezroczystą i dać do lodówki na ok. 30min.
Mus czekoladowy:
Utrzeć żółtka z cukrem do białości, dodać delikatnie serek mascarpone mieszając ręcznie, dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Ubić białka na sztywno i też dodać.
Roladę pokroić na kromki grube ok 1,5 cm i wyłożyć nimi małą miskę wyścieloną filmem przezroczystym, wypełnić musem czekoladowym. Tym co lubią polecam dodać do musu brzoskwinie lub gruszki z puszki. Moje dzieci nie lubią więc nie dawałam. Zamknąć biszkoptem okrągłym i przykryć filmem, wstawić do lodówki na ok. 4 godziny. Po tym czasie, przełożyć na duży talerz, zdjąć folię i udekorować. Odkroić kawałek bułeczki, wbić cukierki na oczy i naciąć nożyczkami aby otrzymać pyszczek, w który wsadzamy czerwony cukierek. Tę główkę przykleić nutellą i tak samo łapki (z ciastek „chamonix” lub też z bułeczek) i ogonek.

Temperatura piekarnika : 180oC

Czas pieczenia: 10 minut

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
CIASTA - ORZECHOWIEC.jpg
Orzechowiec Składniki Ciasto: 1/2 kg mąki krupczatki 20 ...
Orzechowiec Składniki Ciasto: 1/2 kg mąki krupczatki 20 dag cukru 20 dag Kasia 2 jajka 2 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżeczki zsiadłego mleka Masa orzechowa: 30 dag orzechów grubo pokrojonych 10 dag cukru 10 dag Kasia 1 łyżki miodu Krem budyniowy: do przyrządzenia budyniu 1/2 mleka 3 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka maki pszennej 1 cukier waniliowy do przygotowania kremu: 1 kostka Kasia 3 łyżki cukru pudru Jak zrobić? Miód rozgrzać, sodę rozpuścić w letnim mleku Ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 2-części. Jedną część upiec na rumiano. Na drugą surową wyłożyć masę orzechową i też upiec. Masa orzechowa: Wszystkie składniki krótko smażyć i wylać na surowe ciasto Krem budyniowy: ugotować budyń z podanych składników, następnie utrzeć kostkę Kasia z 3 łyżkami cukru pudru i połączyć z ugotowanym budyniem. Upieczone placki przełożyć Temperatura piekarnika: użytkownik nie podał temperaturyoC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
CIASTA - adam i ewa.jpeg
Biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki ...
Biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki tortowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Następnie: - 2 puszki mandarynek - 2 szklanki soku pomarańczowego - 2 budynie waniliowe - 2 opakowania herbatników zwykłych (”Petitki”) - 2 opakowania herbatników czekoladowych (”Petitki”) - 4 opakowania śmietan-fix - 1/2 litra śmietanki 30% - 3 łyżki cukru pudru Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąć skórkę (wierzch) i nasączyć wodą z sokiem cytrynowym. Na biszkopcie ułożyć odcedzone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szkl. soku pomarańczowego ugotować budyń (w 1/2 szkl.soku rozpuścić 2 budynie,wlać na gotujący się pozostały sok, mieszać aż zgęstnieje) Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyń. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę. Uwagi: Łącznie soku użytego do gotowania budyniu nie powinno być więcej niż 3/4 litra.
CIASTA - SMERFETKA.jpg
Składniki dla >6 osób Na biszkopt:jajka, 4szt. c ...
Składniki dla >6 osób Na biszkopt:jajka, 4szt. cukier, 1szkl. Mąka pszenna, 1/2szkl. mąka ziemniaczana, 1/2szkl. proszek do pieczenia, 1łyżeczka woda, 2łyżki Masa budyniowa:mleko, 2szkl. cukier waniliowy, 1opakowanie mąka, 1szkl. żółtka, 3szt. cukier kryształ, 1szklanka margaryna, 1szt. barwnik spożywczy niebieski, kilka kropli Masa śmietanowa:bita śmietana"Śnieżka", 2szt. galaretki niebieskie, 2szt.rozpuszczone w 1szklance wody Na wierzch:2galaretki niebieskie rozpuszczone w 1/2litra wody, delicje jagodowe (lub inne), 2paczki Opis przygotowania czas przygotowania: do 60 min 1. Wykonanie biszkopta:Ubić pianę z bialek dodać cukier,następnie żółtka i wodę na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wymięszać łyżką Wykonanie masy budyniowej:Ugotować budyń,wystudzić.Utrzeć 1 margarynę i dodawać stopniowo wystudzony budyń a na końcu dodać kilka kropli barwnika. 2. Masa śmietanowa:2 śnieżki 2 niepełne szkl. mleka 2 galaretki niebieskie rozpuszczone w 1szkl wody Wykonanie:Śnieżki ubić z 2szkl. mleka na koniec ubijania dodać tężejące galaretki. Na wierzch:2galaretki niebieskie rozpuszczone w 1/2litra wody. Wykonanie placka: biszkopt masa budyniowa delicje jagodowe(lub inne) masa ze śnieżki galaretka
CIASTA - SERNIK Z ROSĄ.jpg
Sernik z rosą Składniki Ciasto 30 dag mąki 2 łyżki prosz ...
Sernik z rosą Składniki Ciasto 30 dag mąki 2 łyżki proszku do pieczenia 10 dag cukru 2 żółtka 1 łyżka smalcu 1 jajko 10 dag Kasia Ser 1 kg sera ½ szkl Kasia roztopionego 3 szkl mleka 1 szkl cukru pudru 1 budyń śmietankowy 2 całe jajka 4 żółtka (białka do piany, nie do sera) olejek cytrynowy Jak zrobić? Zagnieść ciasto. Wyłożyć dno i boki blaszki (podpiec). Wszystkie składniki na ser łączymy i wlewamy na ciasto (bardzo rzadki). Piec około 50 minut. Ubić pianę z pozostałych białek. Dodać szklankę cukru i wyłożyć na ser. Piec jeszcze ok. 15 minut. Po wystygnięciu wychodzi „rosa”. Nie wyjmować z formy. Temperatura piekarnika: 180 CoC Czas pieczenia: 60 minut
CIASTA - SERNIK IRENY.jpg
Sernik Ireny Składniki Ciasto 1 ½ szkl mąki ½ szkl cukru ...
Sernik Ireny Składniki Ciasto 1 ½ szkl mąki ½ szkl cukru 1 żółtko 12,5 dag „Kasia 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg tłustego niekwaśnego sera 25 dag „Kasia 25 dag cukru 4 jajka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 10 dag rodzynek 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej Jak zrobić? Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i włożyć na godzinę do lodówki. Ser zemleć. „Kasia utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać po łyżce ser i budynie w proszku. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek. Dodać rodzynki i skórkę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną zetrzeć „na pazurkach” na dno blachy. Rozprowadzić równomiernie masę serową a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok. 60 min. Posypać cukrem pudrem. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 60 minut
CIASTA - PYCHOTKA.jpg
Pychotka Składniki ciasto: 20 dagKasia 40 dag mąki 4 jaj ...
Pychotka Składniki ciasto: 20 dagKasia 40 dag mąki 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia powidła śliwkowe lub wiśniowe(250ml.) pokrojone orzechy 10 dag cukru pudru 20 dagcukru kryształu masa:1/2 litra mleka 2 budynie śmietankowe 1 Kasia 1/2 szkl. cukru pudru Jak zrobić? Ciasto:mąkę ,Kasia,cukier puder-skruszyć jak na kruszonkę.Na środku zrobić wgłębienie i wlać tam śmietanę wymieszaną z żółtkami,proszkiem,sodą.Zagnieść szybo ciasto.Podzielić na 2 części.Rozłożyć na dwóch takich samych blachach.Ciasto posmarować powidłami.Z ciasta zostały nam białka więc podziel je na dwie miski po 2 białka i ubij osobno cukrem kryształem który też podziel na pół.Wyszło nam więc 2 białka ubite z 10 dag cukru.Taką beze wyłóż na ciasto z marmoladą posyp orzechami według uznania i upiec ok.20min. Tak samo postąp z drugim ciastem .MASA:Z mleka i budyniu ugotuj budyń.Ostudź. Zimny zmiksuj z Kasia i cukrem. Zimne placki przełóż masą .Schłodź w lodówce Temperatura piekarnika: Różne temperatury pieczenia, przeczytaj dokładnie przepis. Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
CIASTA - WYRWANIEC ELI.jpg
Wyrwaniec Eli Składniki żelatyna bez gotowania 3 łyżki o ...
Wyrwaniec Eli Składniki żelatyna bez gotowania 3 łyżki oliwa 4 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka cukier 1 szklanka mąka 1,5 szklanki jajka 4 cukier 1/4 szklanki śmietana kremówka 36% 1/2 litra galaretka pomarańczowa 1 szt Jak zrobić? Upiec biszkopt może być na podstawie własnego przepisu w tortownicy o średnicy około 21 cm. Wtedy jest ono dosyć wysokie. Biszkopt: 4 jaka utrzeć z cukrem (1 szklanka cukru) dodać mąkę (1,5 szklanki mąki), proszek do pieczenia (1 łyżeczka) i oliwę (4 łyżki - ile jaj tyle oliwy) upiec na złoty kolor. Z przestudzonego biszkoptu widelcem powyrywać górna część zostawiając cienki blat biszkoptu jako podstawę pod ciasto. Galaretkę rozpuścić w wodzie z żelatyną według proporcji na opakowaniu galaretki i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i dodać galaretkę i szybko wymieszać ponieważ masa szybko się ścina. Na blat biszkoptu wylać przygotowaną masę i w miarę szybko wciskać wyrwany biszkopt, aby ciasto było bardziej kolorowe można wraz z biszkoptem powciskać pociętą na kwadraty kolorową galaretkę (ja dodaję malutkie kuleczki czekoladowe). Tak przygotowane ciasto można ozdobić owocami najlepiej bananami ponieważ są miękkie i łatwo się kroją. Całość można zalać galaretką, żeby banany nie sczerniały. Temperatura piekarnika: 160oC Czas pieczenia: 15-20 min
CIASTA - ŚNIEŻYNKA.jpg
Śnieżynka Składniki 1 Kasia 6 jaj 25 dag cukru pudru 20 ...
Śnieżynka Składniki 1 Kasia 6 jaj 25 dag cukru pudru 20 dag mąki cukier waniliowy 1/2 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki orzechów włoskich,mielonych MASA: 1 galaretka czerwona 1 galaretka żółta 2 "Śnieżki" 1 szklanka mleka Jak zrobić? Utrzeć Kasia z cukrem pudrem. Dodać żółtka,ciągle mieszając. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia,amoniak i cukier waniliowy. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z resztą. Ciasto podzielić na 3 części i upiec: -biały bez dodatków -dodać orzechy mielone -dodać kakao Piec w temp.p. 180*C Masa: "Śnieżkę" ubić w 1/2 szklanki mleka. Dodać tężejącą galaretkę czerwoną, rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Podobnie ubić drugą "Śnieżkę", dodając żółtą galaretkę. Przełożenie placka: białe ciasto-masa czerwona-ciasto orzechowe-masa żółta-ciasto kakaowe. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 30 min
CIASTA - SNIKERS.jpg
SNIKERS Składniki 1puszka masy kajmaku CIASTO-I: 7jaj 5 ...
SNIKERS Składniki 1puszka masy kajmaku CIASTO-I: 7jaj 5 łyżek mąki pszennej tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4szklanki cukru pudru CIASTO-II: 25dkg.mielonych orzechów 3/4szklanki cukru pudru 1łyżka mąki pszennej 1łyżka mąki ziemniaczanej 1łyżeczka proszku do pieczenia 5białek MASA: 5żółtek 1/2szklanki słodkiego mleka 1/2szklanki cukru 1i1/2 kostki Kasia Ua używam blachy o wym.24+38cm CIASTO-I: Ubić białka z cukrem,dodać żółtka,a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.Ciasto upiec w 180st.około 30 min.i przekroić na 2 części. CIASTO -II: Ubić białka z cukrem,dodać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto piec około 20 min.to ciasto można również z mielonymi migdałami lub kokosem i będzie zupełnie inny smak snikersa, ale pyszny. MASA: Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem,zagotować,ciągle mieszając. Kasia utrzeć dodając przestudzoną masę żółtkową.Można do smaku dodać alkohol lub sok z jednej cytryny. Ciasto przekładamy tak: Jedna część ciasta kakaowego+krem jajeczny+ciasto orzechowe+ciepła masa kajmakowa+druga część ciasta kakaowego+rozpuszczona czekolada gorzka+wiórki kokosowe , posiekane orzechy. Temperatura piekarnika: 180stoC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
CIASTA - PIJANA ŚLIWKA.jpg
Pijana śliwka Składniki Biszkopt 5 jajek 1 szkl cukru ½ ...
Pijana śliwka Składniki Biszkopt 5 jajek 1 szkl cukru ½ szkl mąki pszennej ½ szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem 30 dag suszonych śliwek (bez pestek) wódka do namoczenia śliwek (ok. ½ szkl) 25 dag Kasia 5 łyżek Nutelli Wierzch ½ litra śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny gorzka herbata + 3 kieliszki rumu do nasączenia biszkoptu czekolada do dagracji Jak zrobić? Białka ubić, dodawać cukier i żółtka. Następnie dodać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i wylać na blachę, piec ok. 25 minut w 170°C. Ostudzić i nasączyć herbatą z rumem. Suszone śliwki zalać wódką i odstawić na 24 godz., następnie pokroić w kostkę. Kasia utrzeć, dodać porcjami Nutellę i pokrojone śliwki. Kremem przełożyć ostudzony biszkopt. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, pod koniec dodać żelatynę (wystudzoną!) rozpuszczoną w 1/3 szkl gorącej wody i wymieszać. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Temperatura piekarnika: 170oC Czas pieczenia: ok. 25 minut
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności