Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

ŚNIEŻYNKA.jpg

CIASTA - ŚNIEŻYNKA.jpg
Download: ŚNIEŻYNKA.jpg

70 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Śnieżynka
Składniki
1 Kasia
6 jaj
25 dag cukru pudru
20 dag mąki
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki amoniaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki orzechów włoskich,mielonych
MASA:
1 galaretka czerwona
1 galaretka żółta
2 "Śnieżki"
1 szklanka mleka
Jak zrobić?
Utrzeć Kasia z cukrem pudrem.
Dodać żółtka,ciągle mieszając.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia,amoniak i cukier waniliowy.
Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z resztą.
Ciasto podzielić na 3 części i upiec:
-biały bez dodatków
-dodać orzechy mielone
-dodać kakao
Piec w temp.p. 180*C
Masa:
"Śnieżkę" ubić w 1/2 szklanki mleka.
Dodać tężejącą galaretkę czerwoną, rozpuszczoną w 1/2 szklanki
wody.
Podobnie ubić drugą "Śnieżkę", dodając żółtą galaretkę.
Przełożenie placka:
białe ciasto-masa czerwona-ciasto orzechowe-masa żółta-ciasto kakaowe.
Temperatura piekarnika: 180oC
Czas pieczenia: 30 min

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
CIASTA - SERNIK JASNO-CIEMNY Z POLEWĄ.jpg
Sernik Jasno-Ciemny z polewą Składniki Ciasto jasne: 6 b ...
Sernik Jasno-Ciemny z polewą Składniki Ciasto jasne: 6 białek 15 dag mąki ziemniaczanej 5 dag mąki pszennej 20 dag cukru 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto ciemne: 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i pół szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Ser: 1 kg sera 1 szklanka cukru 6 żółtek 1/2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 3/4 kostki Kasia Jak zrobić? Ciasto jasne: Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę składników i powoli wymieszać. Ciasto ciemne: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać 2 łyżki kakao i wymieszać. Ser: Przygotować budyń. Żółtka utrzeć z cukrem i Kasia, dodać ser i wymieszać, postawić na ogniu i gdy zacznie się gotować wlać budyń i zagotować. Pieczenie: Na formę nakładać na zmianę: jasne i ciemne ciasto. Piec w 180 stopniach C, przez 30 - 45 minut i przekroić na 2 lub 3 części, nałożyć gorącą masę serową. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 30 - 45 minut
CIASTA - KRUCHE Z RABARBAREM.jpg
Ciasto kruche z rabarbarem Składniki Ciasto kruche 2 ¾ s ...
Ciasto kruche z rabarbarem Składniki Ciasto kruche 2 ¾ szkl mąki pszennej 1 (niepełna) szkl cukru pudru 30 dag Kasia 4 żółtka Masa budyniowa 4 szkl mleka 2 op. budyniu śmietankowego z cukrem Ponadto 60 dag rabarbaru 1/3 szkl cukru Jak zrobić? Składniki na ciasto posiekać, zagnieść. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć dno połową ciasta. Drugą połowę włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Podpiec 15 minut w temp.p. 180ºC. Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu. Rabarbar obrać, pokroić, zasypać cukrem i odstawić (aż puści sok). Na podpieczony spód wylać chłodny budyń i równomiernie rozsmarować. Ułożyć rabarbar. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto. Piec 40-45 minut w temp.p. 180ºC (na złoty kolor). Ciasto jest najlepsze po ostudzeniu i schłodzeniu w lodówce. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis
CIASTA - ANDRUT.jpg
Andrut Składniki opakowanie wafli suchych kostka Kasia ¾ ...
Andrut Składniki opakowanie wafli suchych kostka Kasia ¾ szklanki cukru pudru dwie łyżki kakao czubata łyżka zaparzonej kawy (fusy) sok z połówki cytryny pół kieliszka spirytusu 95% jeżeli się lubi, to może być wersja z małym batonikiem chałwy waniliowej Kasia utrzeć mikserem z cukrem, dodać kakao, cytrynę, ostudzoną kawę. Jak wszystko będzie dobrze wymieszane, połączyć z alkoholem. Posmarować wafle kremem i włożyć do lodówki na 2 godziny. Obciążyć czymś ciężkim (może być deska do krojenia), aby się nie rozwarstwiły.
CIASTA - BRZOSKWINIOWA FANTAZJA.jpg
Brzoskwiniowa fantazja Składniki 3/4 szklanki mąki 1/2 s ...
Brzoskwiniowa fantazja Składniki 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3 jaja 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Pianka: 1 szklanka cukru pudru 1 puszka mleka kondensowanego 2 galaretki brzoskwiniowe brzoskwinie polewa czekoladowa Jak zrobić? Upiec biszkopt. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Mleko ubić z cukrem na piankę i dodać przestudzone galaretki, wymieszać z owocami, wylać na zimny biszkopt. Odstawić do zastygnięcia do lodówki. Udekorować polewą lub wiórkami czekoladowymi. Temperatura piekarnika: 160-180oC Czas pieczenia: 20 min.
CIASTA - JABŁKOWY SERNIK.jpg
Jabłkowy sernik Składniki KRUCHE CIASTO: 10dag cukru 1 j ...
Jabłkowy sernik Składniki KRUCHE CIASTO: 10dag cukru 1 jajo 1/2 Kasia 1szkl.mąki 1łyżeczka proszku do pieczenia MASA JABŁKOWA: 0,5 kg przesmażonych jabłek 1 łyżka cukru 1galaretka cytrynowa MASA SEROWA: 0,5 kg sera 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 Kasia 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej LUKIER CIASTO : składniki połączyć i wykleić wysmarowaną blaszkę MASA SEROWA: Kasia utrzeć z żółtkami,c.waniliowym,c.pudrem.Dodać ser i piane z białek. MASA JABŁKOWA: Do przestudzonych(Przesmażonych) jabłek dodać cukier oraz rozpuszczoną w 1/2 szkl.wody galaretkę. CAŁOŚĆ; Podpiec około 11 minut kruche ciasto.Gdy lekko przestygnie wykładać łyżką masy raz serową raz jabłkową, Polać lukrem .Ja posypuję jeszcze płatkami migdałów i mielonymi orzechami. Temperatura piekarnika: 180-200oC Czas pieczenia: 40-50 minut
CIASTA - KARPATKA-HIMALAJKA.jpg
Karpatka - Himalajka Składniki 1 szklanka wody 125 g Kas ...
Karpatka - Himalajka Składniki 1 szklanka wody 125 g Kasia 1 szklanka mąki 5 jajek Masa: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 125 g Kasia 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka Aromat wanilinowy cukier puder do posypania Jak zrobić? Kasia z wodą zagotować. Wsypać mąkę i mieszać do powstania gęstej masy. Zdjąć z ognia, trochę przestudzić, wbić kolejno jajka i zmiksować. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę (35 x 20 cm) lub tortownicę (śr. 30 cm) wysmarować Kasia. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce. Piec w temp.peraturze 200ºC przez około 25 - 30 minut. W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika! Po upieczeniu pozostawić w piekarniku na ok. 15 minut. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. (w większym piekarniku można upiec dwa placki jednocześnie, ale potrzebne są dwie jednakowe blaszki). Jaja ubić z cukrem, dodać obie mąki i szklankę mleka, wymieszać. Zagotować 2 szklanki mleka, masę jajeczną wlać do gorącego mleka. Gotować 1-2 minuty, ciągle mieszając, by się nie porobiły grudki. Do gorącego budyniu dodać Kasia, wymieszać. Gorący krem wylać jeden blat ciasta, przykryć drugim. Ostudzić. posypać cukrem pudrem. Temperatura piekarnika: 200oC
CIASTA - MAKOWO-SEROWE.jpg
Makowo-serowe Składniki Kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 1 ...
Makowo-serowe Składniki Kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 125 g Kasia 1 żółtko Masa makowa: 4,5 szklanki maku 1¼ szklanki cukru pudru 100 g rodzynek 100 g posiekanych orzechów włoskich 4 jajka (osobno białka i żółtka) 2 łyżki bułki tartej olejek migdałowy do smaku Masa serowa: 1,2 kg twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego dwukrotnie (nie może być kwaśny) 1,5 szklanki cukru pudru 150 g miękkiego Kasia 5 jajek (osobno białka i żółtka) 2 łyżki mąki ziemniaczanej skórka pomarańczowa Polewa: 2 tabliczki białej czekolady 3 łyżki śmietanki 30% kieliszek rumu Jak zrobić? Spód: Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę czasu. Po tym czasie wyłożyć do formy o wymiarach 45 x 40 cm. Ponakłuwać, podpiec w temp.peraturze 190ºC przez 15 - 20 minut. Masa makowa: Mak sparzyć, osączyć, dwukrotnie zemleć. Utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać bakalie, olejek, bułkę tartą, wymieszać. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą makową. Masa serowa: Miękkie Kasia utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce ser, i dalej ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę. Białka ubić na sztywno i na koniec wmieszać do masy serowej. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na nią wyłożyć masę serową. Piec około 60 minut w temp.peraturze 175ºC (oczywiście zależy od piekarnika, ja piekłam dokładnie godzinkę) Wystudzić, schłodzić przez kilka godzin w zimnym pomieszczeniu. Polać polewą i dowolnie udekorować. Temperatura piekarnika: 175oC Czas pieczenia: 60 minut
CIASTA - MELBA.jpg
Melba Składniki Biszkopt z 4 jajek Masa: 4 jajka 0,5 l k ...
Melba Składniki Biszkopt z 4 jajek Masa: 4 jajka 0,5 l kwaśnej śmietany 1 litr mleka 1 Kasia 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao aromat waniliowy galaretka o dowolnym smaku owoce dowolne drukuj listę zakupów Jak zrobić? Biszkopt upiec na okrągłej lub prostokątnej blaszce. Masa: jajka wymieszać ze śmietaną i wlać do wrzącego mleka . Gotować aż powstanie twarożek. Odcedzić na sitku i wystudzić. Utrzeć Kasia z cukrem pudrem i aromatem, dodawać twarożek. Masę podzielić na dwie części , do jednej dodać kakao. Białą cześć wyłożyć na biszkopt, na to masę kakaową. Na tym ułożyć truskawki i zalać galaretka. Wstawić na noc do lodówki! Smacznego! Temperatura piekarnika: 160oC Czas pieczenia: 25 min
CIASTA - CIASTO Z JAGODAMI.jpg
Składniki: * BISZKOPT * 1,5 szklanki mąki ...
Składniki: * BISZKOPT * 1,5 szklanki mąki * 1,5 szklanki cukru pudru * 8 jajek * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * KREM * 1/2 litra mleka * 2 łyżki mąki * 2 łyżki budyniu śmietankowego * 2/3 szklanki cukru pudru * 1 masło extra * jagody * 3 galaretki cytrynowe Przepis na biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą pianę. Następnie po trochu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 0,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Przepis na krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować krem. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po trochu dodawać do kremu. Krem utrzeć na puszystą masę. Przekładanie: Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, ułożyć jagody i zalać tężejącą galaretką cytrynową. Uwaga! 3 galaretki cytrynowe na 1 litr wody
CIASTA - WIŚNIOWE Z PIANKĄ.jpg
Ciasto wiśniowe z pianką Składniki 4 jajka 20 dag cukru ...
Ciasto wiśniowe z pianką Składniki 4 jajka 20 dag cukru 17 dag mąki 3 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 2 galaretki wiśniowe 2 słoiki wydrylowanych wiśni 1 krem do tortu - smak ajerkoniak DR OETKER 1 opakowanie polewy mlecznej tłuszcz do wysmarowania blachy drukuj listę zakupów Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu a do tego tanie. Sama wymyśliłam ten przepis. Na początku bałam się, że krem ajerkoniakowym z wiśniami nie będzie się dobrze komponować ale wyszło super. Jak zrobić? Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec dodać przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. Ciasto wylać do blachy i piec około 25 minut w temp.peraturze 170 stopni. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Ugotować 2 galaretki w 750ml wody. Wiśnie odsączyć. Gdy ciasto ostygnie przekroić je w połowie. Ciasto obłożyć dookoła obręczą ( aby galaretka nie wypłynęła ). Na cieście poukładać wiśnie i zalać galaretką. Włożyć do lodówki aby galaretka stwardniałą. Nałożyć 2 część ciasta. Krem zrobić wg instrukcji na opakowaniu. Nałożyć na ciasto. Polewę rozpuścić i polać równo powierzchnię ciasta. Temperatura piekarnika: 170oC Czas pieczenia: 25 minut
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności