Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
zzzcia
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

zyga

widziany: 27.09.2023 22:37

  • pliki muzyczne
    373
  • pliki wideo
    723
  • obrazy
    5164
  • dokumenty
    3206

10306 plików
94,11 GB

Ukryj opis
  • 44 KB
  • 30 mar 14 17:10

zachomikowany

  • 33 KB
  • 30 mar 14 17:10
Pomidory na wysoki cholesterol

Pomidory w zdrowej diecie skutecznie obniżają poziom cholesterolu i regulują stężenie krwi. Warto jeść ich w sezonie jak najwięcej, by uchronić się przed chorobami sercowo-naczyniowymi.
Pomidory na wysoki cholesterol
Pomidory w zdrowej diecie skutecznie obniżają poziom cholesterolu i regulują stężenie krwi. Warto jeść ich w sezonie jak najwięcej, by uchronić się przed chorobami sercowo-naczyniowymi.
W pomidorach najlepszy jest likopen, silny przeciwutleniacz, zaliczany do karotenoidów, naturalnych barwników roślinnych, odpowiedzialnych za ich pomarańczowy, żółty i czerwony kolor. Australijscy badacze z Uniwersytetu w Adelajdzie przeanalizowali badania z ostatnich 55 lat nad wpływem likopenu na stężenie cholesterolu i ciśnienia krwi. Wynika z nich, że jeśli osoba spożywa ponad 25 mg likopenu dziennie, może w ten sposób zmniejszyć stężenie złego cholesterolu LDL aż o 10%. Lepiej przyswajalny jest likopen z pomidorów przetworzonych niż ze świeżych.
Przed chorobami serca może zabezpieczyć zatem wypicie 0,5 l soku pomidorowego dziennie lub zjedzenie 50 g przecieru, np. z łyżeczką oliwy z oliwek - likopen dobrze rozpuszcza się w tłuszczach.
Likopen znajdziemy też w arbuzie, papai, różowym grejpfrucie, gruszli (nazywanej też guawą) oraz owocach dzikiej róży.

Autor: Nela Elsner

zachomikowany

  • 19 KB
  • 30 mar 14 17:10
cd.1] W pułapce cholesterolu Jaki poziom cholesterolu?
Cholesterol całkowity mniejszy niż 200 mg/dl - ryzyko choroby wieńcowej jest bardzo małe, do takie poziomu należy dążyć.
Cholesterol między 200 mg/dl a 240 mg/dl - ryzyko większe , sygnał ostrzegawczy
Cholesterol powyżej 240 mg/dl - ryzyko jest duże, powinniśmy intensywnie dążyć do jego obniżenia.
Pierwszy pomiar należy zrobić ok. 20. roku życia. Jeśli wynik jest prawidłowy – badanie wystarczy powtarzać co 5 lat. Kobiety po pięćdziesiątce i mężczyźni po 45. roku życia powinni badać cholesterol co rok. Jeżeli masz wartość podwyższoną lub jesteś w grupie ryzyka – zgodnie z zaleceniem lekarza.
Dzieciom cholesterol sprawdza się wtedy, gdy u rodziców wystąpiła przedwcześnie choroba wieńcowa. Na badanie potrzebne jest skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu. Prywatnie za pełne oznaczenie cholesterolu trzeba zapłacić ok. 50 zł.
Praktyczne porady
- Czas przejść na chude mleko, stopniowo przechodząc z pełnego mleka na mleko 1-2%,
- Zaprzyjaźnij się z etykietami na produktach, - większość z nich zawiera informacje o ilości i rodzaju cholesterolu oraz innych tłuszczów,
- oddzielaj widoczny tłuszcz od kawałków samego mięsa,
- zawsze schładzaj zupy i wyrzucaj zbierający się na wierzchu tłuszcz,
- jedz owoce i warzywa zamiast przekąsek w rodzaju chipsów.
Jedz do woli
Poziom dobrego cholesterolu HDL zwiększymy, jedząc ok. 0,5 kg warzyw i owoców każdego dnia. Oprócz tego jedzmy chudy nabiał (w tym naturalne jogurty), pieczone lub gotowane mięsa i ryby. Zamiast masła używajmy margaryny. Lekarze coraz częściej radzą swoim pacjentom, aby - na wzór włoski - polewali kromki chleba odrobiną oliwy z oliwek i aby o swoim sercu myśleli z sercem...

--- Aleksandra Danielczyk ---

zachomikowany

  • 19 KB
  • 30 mar 14 17:10
W pułapce cholesterolu Latem łatwiej jest zmienić dietę na zdrową, bo stragany i sklepowe półki uginają się od świeżych warzyw i owoców. Warto zrobić to chociażby dlatego, że zły sposób odżywiania powoduje hipercholesterolemię, która jest przyczyną chorób układu krążenia, w tym zawałów serca.
Warto wiedzieć, że w ludzkiej krwi znajdują się dwa rodzaje cholesterolu. Pierwszy - LDL (Low-Density-Lipoprotein) - popularnie nazywany jest złym cholesterolem. Jeśli jest go w organizmie zbyt dużo, odkłada się w naczyniach krwionośnych, tworząc w tętnicach tzw. blaszki miażdżycowe utrudniające przepływ krwi. Niekorzystne skutki działania LDL łagodzi druga frakcja cholesterolowa o nazwie HDL (Hight-Density-Lipoprotein). Jej zadanie polega na zbieraniu nadmiaru cholesterolu z organizmu (także blaszek miażdżycowych) i przenoszeniu go do wątroby, z której jest później usuwany. Kiedy mierzymy poziom cholesterolu we krwi, oceniamy obie frakcje.
Całkowite ich stężenie nie powinno przekraczać 190 mg/dl ( miligramów na decylitr) - z tym, że ilość LDL nie może być większa niż 130 mg/dl, a HDL nie może być mniej niż 35 mg/dl.

Dlaczego warto zadbać o właściwy poziom tej substancji we krwi?
Poziom cholesterolu we krwi zależy od ilości tej substancji w jedzeniu. Jego ilość zwiększa też dieta obfita w inne tłuszcze, szczególnie zwierzęce. Specjaliści nazwali te tłuszcze nasyconymi w przeciwieństwie do tych, które spotyka się w roślinach i rybach czyli nienasyconych. Tłuszcze nasycone występują w mleku i jego przetworach (masło, sery); w czerwonym mięsie i skorupiakach. Dla serca niebezpieczne są szczególnie potrawy smażone, znacznie bardziej polecane są potrawy gotowane czy grillowane. Tłuszcze nasycone są zdrowsze niż nienasycone i to właśnie ten rodzaj tłuszczu powinien być jednym z podstawowych składników naszej diety.

cd.1]

zachomikowany

  • 66 KB
  • 30 mar 14 17:10
cd.b] Co jest przyczyną powstawania wolnych rodników uszkadzających tkanki i sprzyjających odkładaniu się złogów cholesterolu?
Najważniejsze przyczyny to:

•nadmiar białka w diecie;
•smażenie, zwłaszcza wielokrotne używanie tego samego tłuszczu, niezależnie od tego, czy jest to olej czy tłuszcz zwierzęcy;
•palenie tytoniu;
•skażenie chemiczne środowiska.
Czy wyłącznie przy pomocy diety można utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu?
Tak. Jest to możliwe, gdy na miejsce pokarmów sprzyjających wysokiemu poziomowi cholesterolu wprowadzimy następujące produkty:
•pełne ziarno zbóż, warzywa, owoce; zawierają wolno trawione związki węglowodanowe i niewiele tłuszczu, przez co ograniczają produkcję cholesterolu;
•zboża, warzywa i owoce, w których jest dużo pektyn (płatki owsiane, kasza jęczmienna, jabłka, gruszki, śliwki, fasola, groch, kapusta); umożliwiają one wydalanie cholesterolu;
•warzywa i owoce bogate w wit. C, wit. E i beta-karoten - wymienione związki to antyoksydanty, chroniące komórki przed działaniem wolnych rodników; takie samo działanie ochronne mają nienasycone kwasy tłuszczowe, w znacznym stopniu uniemożliwiające powstawanie złogów cholesterolowych. Zawarte są w tłoczonych na zimno olejach, przede wszystkim oliwie z oliwek, a także w orzechach włoskich, pestkach dyni, siemieniu lnianym, owocach avocado;
•oraz wycofamy ze swojej diety cukier i słodycze.

Dr Anna Romanowska
http://www.naturalnamedycyna.pl/leczenie-dieta/cholesterol-kilka-waznych-pytan

zachomikowany

  • 66 KB
  • 30 mar 14 17:10
cd.a] Kiedy cholesterol jest szkodliwy?
Wysoki poziom cholesterolu powoduje uszkodzenie tętnic (tworzenie się blaszki miażdżycowej), a to jest główną przyczyną chorób układu krążenia (choroby wieńcowej, nadciśnienia tętniczego, zawału serca, udaru). Najwyższy bezpieczny poziom cholesterolu we krwi to 150 mg% (w ostatnich latach niektórzy fizjolodzy są zdania, że górna granica normy to 130 mg%). HDL powinien stanowić 1/5 – 1/3 cholesterolu całkowitego. Komórki wpuszczają do swego wnętrza tylko tyle LDL, by zaspokoić swoje zapotrzebowanie. Reszta – jeśli adresat zechce przyjąć przesyłkę - powróci do wątroby w postaci HDL. Jeśli nie – będzie nadal krążyć we krwi, narażając naczynia na uszkodzenie. Krążący we krwi nadmiar LDL jest odkładany w postaci złogów. Jak wspomniano, dzieje się to tym łatwiej, im jest go więcej, oraz im więcej jest w organizmie wolnych rodników, a mniej chroniących przed ich działaniem antyoksydantów. Wolne rodniki poza tym, że wpływają na przekształcanie się LDL w VLDL, uszkadzają błonę wewnętrzną tętnic. W miejscu uszkodzenia odkładają się najczęściej złogi, dające początek blaszce miażdżycowej.

W jaki sposób organizm pozbywa się cholesterolu, który po spełnieniu swoich zadań powrócił do wątroby?
W wątrobie cholesterol jest przekształcany w kwasy żółciowe i z żółcią transportowany do jelita. Stamtąd może zostać wydalony tylko wtedy, gdy zjadamy codziennie dostateczną ilość rozpuszczalnego błonnika (tzw. pektyny), który ma zdolność wiązania cholesterolu. Ale jeśli produkcja cholesterolu jest zbyt duża, albo gdy niefortunnie dostarczamy go dodatkowo z pożywieniem – proces ten jest niewydolny. Gdy brak w diecie błonnika - cholesterol zostanie powtórnie wchłonięty z jelita do krwi.
Jakie pokarmy sprzyjają wysokiemu poziomowi cholesterolu?
Tę właściwość mają głównie dwie grupy żywności. Pierwsza, to produkty zwierzęce – wszystkie rodzaje mięsa oraz mleko i jego przetwory. Zawierają one znaczną ilość białka przy całkowitym braku substancji balastowych (błonnik). Nadmiar białka w diecie jest jedną z najważniejszych przyczyn chorób cywilizacyjnych (choroby układu krążenia, degeneracyjne, nowotwory). Istotna jest też obecność w tych produktach nasyconych kwasów tłuszczowych. Druga grupa to ulegające szybkiemu trawieniu oczyszczone węglowodany - cukier i słodycze oraz pozbawione otoczki ziarna zbóż, które zjadamy głównie w postaci pieczywa z białej mąki, białego ryżu i kaszy mannej. W czasie ich trawienia organizm uzyskuje w nadmiarze substraty do produkcji cholesterolu.

cd.b]

zachomikowany

  • 66 KB
  • 30 mar 14 17:10
Co to jest cholesterol?

Cholesterol to jedna z substancji tłuszczowych, zawartych w organizmie ludzi i zwierząt.
Do czego potrzebny jest cholesterol?
Cholesterol stanowi ważny składnik wszystkich błon komórkowych. Jest potrzebny do produkcji estrogenu, testosteronu i hormonów sterydowych kory nadnerczy.
Wytwarzany z niego związek pod wpływem promieni słonecznych przekształca się w skórze niezbędną dla organizmu witaminę D. Produkowane z cholesterolu kwasy żółciowe biorą udział w trawieniu tłuszczów. Cholesterol jest też składnikiem chroniącej skórę wydzieliny gruczołów łojowych.

Czy trzeba dostarczać cholesterol z pożywieniem?
Nie. Cholesterol jest w wystarczającej ilości produkowany w wątrobie z cząstek, które powstają w czasie metabolizmu kwasów tłuszczowych i węglowodanów.

Tylko produkty roślinne nie zawierają cholesterolu.

Co dzieje się z powstałym w wątrobie cholesterolem?
Z wątroby cholesterol związany z białkiem jest transportowany do narządów, które będą go potrzebowały. Ta jego forma nazywa się LDL. To jakby specjalnie oznakowany pojazd transportowy, wiozący ładunek do adresata. Będzie krążył we krwi tak długo, póki przesyłka nie zostanie odebrana. Ale możliwe są też dwa inne rozwiązania - “zmęczony” doręczyciel ze swoim ładunkiem zatrzyma się gdzieś na skraju trasy (ściana naczynia krwionośnego) i tam swój ładunek porzuci. Pilnujące porządku służby drogowe (komórki układu białokrwinkowego) pospiesznie uprzątną go, wbudowując w blaszkę miażdżycową. Dzieje się to tym częściej im większy tłok na trasie, czyli im więcej niechcianych przesyłek. Jeśli w organizmie jest duża ilość wolnych rodników, pod ich wpływem cholesterol zmienia się w szczególnie groźną dla naczyń formę utlenioną, zwaną VLDL. To ona odpowiada za tworzenie niebezpiecznych blaszek miażdżycowych.

Cholesterol, który powstał w tkankach z obumarłych komórek i nieczynnych już hormonów powraca do wątroby, również w postaci związanej z białkiem. Ta forma nazywa się HDL. To inny rodzaj pojazdu transportowego. Im większą ilością takich pojazdów dysponuje organizm, tym sprawniej usuwa z tkanek niepotrzebny już cholesterol.


cd.a]

zachomikowany

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    7
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

7 plików
313 KB




Malarstwo-rysunek

Malarstwo-rysunek napisano 5.06.2018 07:59

zgłoś do usunięcia
obrazek
wawasa2516

wawasa2516 napisano 3.01.2023 06:15

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności