Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
zzzcia
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

zyga

widziany: 27.09.2023 22:37

  • pliki muzyczne
    373
  • pliki wideo
    723
  • obrazy
    5164
  • dokumenty
    3206

10306 plików
94,11 GB

Ukryj opis
moja rada zawsze dodawać trochę mniej cukru jak w przepisach
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 65 KB
  • 1 sty 14 12:44
Porcja: 494 kcal

Przygotowanie: 50 minut

Na 12 porcji


Składniki:

Ciasto:
•5 jaj
•1/2 szklanki cukru
•niepełna szklanka mąki tortowej
•łyżeczka proszku do pieczenia
•2 łyżki kakao
•szklanka naparu kawy
•cukier waniliowy

Masa:
•1/2 l mleka
•1/2 szklanki cukru
•cukier waniliowy
•250 g wiórków kokosowych
•200 g masła

Polewa:
•2 czekolady mleczne
•100 g masła

Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodawać cukier, żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylać do natłuszczonej formy. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzony biszkopt nasączyć kawą osłodzoną cukrem waniliowym. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać wiórki kokosowe, gotować, aż masa zgęstnieje. Do gorącej masy dodać masło, wymieszać. Zostawić do ostygnięcia (co jakiś czas zamieszać). Na biszkopt wyłożyć masę kokosową. Czekolady rozpuścić z masłem. Polewą polać ciasto. Schłodzić je w lodówce.

z chomika jolin

  • 53 KB
  • 1 sty 14 12:44
Porcja: 624 kcal

Przygotowanie: 60 minut

Na 12 porcji


Składniki:

Biszkopt:
•4 jajka
•1/2 szklanki cukru
•1/2 szklanki mąki pszennej
•1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
•1–2 łyżki kakao
•sok z cytryny

Ciasto:
•6 białek
•szklanka cukru
•ok. 100 dag Prince Polo (5 małych wafelków lub 3 duże)
•100 g orzechów włoskich
•100 g wiórków kokosowych
•masło do formy

Krem:
•6 żółtek
•5 łyżek cukru
•10 dag masła

Dekoracja:
•gotowa polewa czekoladowa

Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka i nadal ubijać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Biszkopt wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec ok. 25 minut w 170°C. Ostudzony biszkopt nasączyć przegotowaną wodą z dodatkiem soku z cytryny. 6 białek ubić na sztywną pianę i dalej ubijając, stopniowo dodawać cukier. Połączyć z pokrojonymi Prince Polo, orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi. Masę wylać do natłuszczonej formy, piec ok. 20 minut w 170°C. Ostudzić. Żółtka ubić z cukrem na parze. Ostudzić. Masło utrzeć i dalej ucierając, dodawać masę żółtkową. Na nasączony biszkopt kakaowy wyłożyć najpierw krem maślany, a potem ciasto z Prince Polo. Lekko docisnąć. Polewę czekoladową przygotować według przepisu na opakowaniu. Polać nią ciasto. Schłodzić je w lodówce.

z chomika jolin

  • 34 KB
  • 1 sty 14 12:44
Przepis na drożdżową szachownicę. Przygotowanie: 40 min, kaloryczność 310 kcal, dla 6 osób.

● 3 dag drożdży
● 5 łyżek cukru
● 1/3 szklanki ciepłego mleka
● jajko
● szczypta soli
● 1,5 szklanki mąki
● 3 łyżki kakao
● 3 łyżki kremówki
● cukier puder
● tłuszcz
● tarta bułka
● kakao do posypania

Drożdże wymieszaj z łyżką cukru, dodaj mleko, resztę cukru, jajko, sól. Dokładnie wymieszaj składniki, wlej do przesianej maki. Zagnieć ciasto, wyrób je dobrze (ok. 15 min) i podziel na 2 części. Do jednej dodaj kakao wymieszane z kremówką. Oba ciasta nakryj ściereczkami i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 2 godz.). Uformuj z ciasta taką samą ilość jasnych i ciemnych kulek. Małą formę do pieczenia natłuść, oprósz tartą bułką i wyłóż na przemian jasnymi i ciemnymi kulkami. Odstaw do wyrośnięcia (45 min). Piecz 20–25 min w temp. 180°C. Jasne kulki posyp cukrem pudrem, a ciemne – kakao.

z chomika jolin

  • 45 KB
  • 1 sty 14 12:44
Przepis na banany w cieście kokosowym. Przygotowanie: 15 min, kaloryczność 220 kcal.

SKŁADNIKI:
● szklanka mąki
● jajko
● 1–1,5 szklanki mleka
● 4 łyżki wiórków kokosowych
● 2 banany
● olej do smażenia
● cukier puder
● cukier waniliowy

Mąkę, jajko i mleko roztrzep na ciasto naleśnikowe, dodaj wiórki kokosowe (ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany). Banany obierz, potnij w plastry ok. 1-cm grubości. Maczaj je w cieście i smaż na głębokim oleju na złoty kolor. Podawaj posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

z chomika jolin

  • 26 KB
  • 1 sty 14 12:44
Włoski deser, który pokocha twoja rodzina! Jest naprawdę łatwy!

● 5 g żelatyny
● 1/2 l mleka 3.2%
● 2 łyżki cukru
● 1/2 kg truskawek
● 2 łyżki cukru
● 50 ml kremówki


Żelatynę zalej 10 ml śmietany. Resztę śmietany mocno podgrzej z cukrem (nie gotuj), zdejmij z ognia. Wymieszaj z żelatyną, aż się rozpuści. Rozlej do filiżanek, ostudź. Wstaw na 3 godz. do lodówki. Rozmrożone truskawki zmiksuj z cukrem i śmietaną, polej deser.

z chomika jolin

  • 39 KB
  • 1 sty 14 12:44
Pyszny tort rozpływający się w ustach! Mniam.

CIASTO:
● kostka masła
● 2 szklanki mąki
● żółtko
● 1/2 szklanki cukru pudru
● szczypta soli
MASA:
● 35 dag maku
● 2 szklanki mleka
● łyżka masła
● 4 łyżki miodu
● 3 łyżki cukru
● 1,5 szklanki bakalii (orzechy, migdały, rodzynki, owoce kandyzowane)
● łyżeczka esencji waniliowej
● 1 białko
● 1/2 l kremówki
● 1/2 szklanki cukru pudru
● cukier waniliowy
●wiórki kokosowe







Zimne masło posiekaj z mąką, dodaj pozostałe składniki, zagnieć ciasto. Podziel na 2 części, schłodź 2 godz. Mak zalej wrzącym mlekiem, gotuj 20 min na małym ogniu. Odcedź, zmiel 2 razy. W rondelku rozpuść masło z miodem i cukrem. Dodaj mak, bakalie i aromat, wymieszaj. Smaż kilka minut na małym ogniu, mieszając. Połowę ciasta rozwałkuj, wyłóż nim wysłaną pergaminem tortownicę. Piecz 10 min w 180°C. Białko ubij, wymieszaj z przestudzoną masą makową. Rozsmaruj ja na podpieczonym spodzie. Rozwałkuj drugą część ciasta, przykryj nim przestudzone ciasto, delikatnie dociśnij. Podpiecz, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Ostudź. Śmietanę ubij mikserem, dodając oba cukry. Wierzch i boki tortu posmaruj bitą śmietaną, posyp wiórkami.

z chomika jolin

  • 20 KB
  • 1 sty 14 12:44

z chomika jolin

  • 286 KB
  • 1 sty 14 12:44
przepis ze 100 ciast siostry Anastazji. Smacznego Moda

z chomika biesiada-jarka40

  • 6 KB
  • 1 sty 14 12:44

z chomika biesiada-jarka40

  • 0 KB
  • 1 sty 14 12:44
Kasate

Przygotowanie: 1 godzina
bardzo łatwe


Składniki


• 1 litr mleka

• 1 śmietana 18%

• 4 jajka

• 1 kostka masła

• biszkopty

• brzoskwinie

• 4 banany

• puszka ananasów

• 2 galaretki

• 5 łyżek kakao

• 1 szkl.cukru

• paczka wiórek kokosowych


Etapy przygotowania


1. Mleko zagotować i odstawić.Roztrzepaną śmietanę z jajkami dodać do mleka i gotując na małym ogniu zrobić z tego twarożek.Odcedzić i wystudzić.

2. Masło rozkręcić z cukrem, dodać ostudzony twarożek i wymieszać. Masę podzielić na połowę.

3. Do jednej części dodać kakao a do drugiej wiórki kokosowe. Na spód tortownicy położyć biszkopty i na to masę kakaową. Następnie położyć pokrojone banany a na to masę kokosową. Udekorować owocami i zalać galaretką.

z chomika jolin

  • 0 KB
  • 1 sty 14 12:44
Rafaello
pyszne ciasto z kokosem


Składniki


• Biszkopt: 6 jaj,

• 6 łyżek mąki,

• 6 łyżek cukru.

• Masa: 2 śmietany kremówki, ,

• 2 opakowania śnieżki

• 1 opakowanie płatków migdałowych,

• 1 opakowanie wiórków kokosowych,

• 2 białe czekolady,

• 8 łyżek mleka


Etapy przygotowania


1. upiec biszkopt i przekroić go na pół

2. Czekoladę rozpuścić w ciepłym mleku, dodać pół opakowania wiórków i płatków migdałowych, przestudzić

3. Śmietanę ubić ze śnieżką, dodając wystudzoną masę czekoladową

4. Zetrzeć połowę biszkoptu do przyrządzonej masy

5. całość wyłożyć na pozostałą część biszkoptu

6. wstawić do lodówki na ok 24h

z chomika jolin

  • 14 KB
  • 1 sty 14 12:44
3 BIT

Przygotowanie: ok 45min

Oczekiwanie: ok 2 godzin




Składniki


• 2 szkl. mleka

• 1 szkl. mąki pszennej

• 5 żółtek

• cukier waniliowy

• 0,5 szkl. cukru

• 1 kostka margaryny

• 8 paczek herbatników

• puszka masy krówkowej (lub karmelowej)-dostępne w sklepach

• 0,5 litra śmietanki 30%

• 2 łyzki cukru pudru

• 2 opakowania śmietan-fix


Etapy przygotowania


1. Masa budyniowa: Zmiksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i 0,5 szklanki mleka. Wlać do gotujacej się reszty mleka i postepować jak przy gotowaniu budyniu. Do gorącego budyniu wmieszać kostkę margaryny.

2. Herbatniki wyłożyć na blachę, na to wylać gorącą masę budyniową i przykryć drugą warstwą herbatników.

3. Następnie masa krówkowa i kolejna warstwa herbatników.

4. Odczekać aż masa budyniowa ostygnie i wyłożyć na wierzch ubitą z cukrem i fixami śmietankę. Całość można obsypać startą gorzką czekoladą.

5. Schłodzić w lodówce i po dwóch godzinach można się zajadać :)

z chomika jolin

  • 19 KB
  • 1 sty 14 12:44
Stefanka

6 paczek ciastek
1litr mleka
1 szkl cukru
3 łyżki kakao
1 szkl kaszy mannej
1 palmy

do garnka wlać mleko i wstawić na gaz dodać palmę i 1/2 szkl cukru
resztę cukru zmieszać z kakao i dodać do garnka
wszystko zagotować powoli sypać kaszę manną ciągle mieszając
aż masa zgęstnieje
na blaszce ułożyć ciastka gorącą masę wylać na ciastka i rozłożyć resztę ciastek polać polewą posypać wiórkami

z chomika jolin

  • 0 KB
  • 1 sty 14 12:44
jabłka w kruchym cieście.

piec 45 minut 180 stopni

2 budynie waniliowe
1 kg jabłek
1 jajko 2 żółtka
3 szkl mąki
3/4 szkl cukru pudru
2 łyżki śmietany
1 kostka palmy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

przygotowanie:

1. zagniatamy mąkę żółtka i jajko cukier puder śmietanę
palmę proszek do pieczenia
2. ciasto dzielimy na 2 części jedną rozwałkowujemy i
kładziemy na wysmarowaną blachę
3. na wyłożonym cieście kładziemy pokrojone jabłka

4. ugotować z 3 szkl mleka 2 budynie wlewamy na ciasto
5. na wierzch kładziemy 2-gą część ciasta
6. posypać cukrem pudrem lub ozobić polewą

z chomika jolin

  • 0 KB
  • 1 sty 14 12:44
ciasto z masą kokosową.



ciasto:

2 jaja
2 żółtka
3/4 szkl.cukru
3/4 szkl.mąki
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa:

20 dag wiórków kokosowych
2 szkl. mleka
1 galaretka owocowa
2 paczki herbatników
2 łyżki cukru pudru
2 białka
1/2 masła

Etapy przygotowania

1. ubić białka na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier
2. do białek dodać żółtka mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao
3. przełożyć do formy upiec w gorącym piekarniku ok 15 minut
4 przygotować galaretkę
5. wiórki gotować na mleku od czsu do czasu mieszając aż
powstanie gęsta masa przestudzić
6. utrzeć masło z cukrem dodać zimną masę kokosową
oraz pianę ubitą z białek dobrze wymieszać
7. masę wyłożyć na wystudzone ciasto odstawić w chłodne miejsce
8. gdy masa zastygnie przykryć tężejącą galaretką
9. na wierzch ułożyć herbatniki i posmarować przestudzoną polewą
(można posypać wiórkami)
10 wstawić ciasto na 2-3 godz do lodówki ( eleganckie i bardzo smaczne)

z chomika jolin

  • 0 KB
  • 1 sty 14 12:44
ciasto Hali

Pieczenie 40 min 180 stopni

ciasto:

2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 palmy
1/2 szkl cukru
2 jaja
żółtko

masa budyniowa:

1 litr mleka 3 budynie czekoladowe


masa serowa:

1/2 kostki palmy
1/2 szkl cukru
4 serki waniliowe
3 jaja
białko
budyń śmietankowy

przygotowanie:

1. z podannych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na blachę

2. ugotować budynie czekoladowe gorące wlać na surowe ciasto na blaszce (odstawić do przestygnięcia)

3. palmę utrzeć z cukrem mieszając dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka
4. wsypać budyń śmietankowy wymieszać
5.na końcu lekko mieszając połączyćz pianą z 4 białek i rozłożyć na zimnnym budyniu czekoladowym
6 piec w nagrzanym piekarniku po upieczeniu polać polewą czekoladową posypać wiórkami

z chomika jolin

  • 0 KB
  • 1 sty 14 12:44
makowiec bez spodu

Pieczenie: 1 godz w 180 stopni

Składniki


1. 40 dag maku (zmielonego)
2. 50 dag jabłek(zetrzeć na grubej tarce)
3. bakalie (orzechy włoskie lub rodzynki)
4. 10 dag kaszy mannej
5. 4 jajka (białka ubić na sztywno)
6. 1 kostka masła
7. 3/4 szkl cukru


Etapy przygotowania

1. masło rozetrzeć dodać żółtka z połową cukru dodać kaszę manną
2. do masy dodać mak i jabłka wymieszane z cukrem i bakaliami
3. dodać ubite białka wymieszać
4. upieczone polać polewą czekoladową
5. ciasto musi postać 1 dzień(smacznego)

z chomika jolin

  • 10 KB
  • 1 sty 14 12:44
Rewelacyjny biszkopt do tortów

Przygotowanie: 15 minut

Pieczenie: 30 minut


Składniki


• 3/4 szklanki maki tortowej

• 3/4 szklanki maki ziemniaczanej

• 3/4 szklanki cukru pudru

• 6 jajek

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• szczypta soli


Etapy przygotowania


1. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier puder cały czas ucierając przy pomocy miksera. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mikser ustawić na wolne obroty, stopniowo dodawać mąkę, miksując do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę wylać do średniej tortownicy nasmarowanej uprzednio masłem i wysypanej tartą bułką.

2. Piekarnik rozgrzać początkowo do 160 stopni C, piec około 15 minut do momentu, aż ciasto podrośnie, a następnie zwiększyć temperaturę do około 180- 200 stopni C i piec kolejne 15 minut. Po upieczeniu, pozostawić przez kilka minut w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Następnie wyjąć z formy, ułożyć na drewnianej desce, wystudzić i użyć do przygotowania tortu. Smacznego!!!

z chomika jolin

  • 13 KB
  • 1 sty 14 12:44
Ciasto ze śliwkami

Przygotowanie: 10-15 minut

Pieczenie: 45-55 minut


Składniki


• 2 szklanki mąki

• 1 szklanka cukru

• 4 jajka

• 10 łyżek gorącej wody

• 10 łyżek oleju

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• 2 łyzki kakao

• 1 kg śliwek


Etapy przygotowania


1. Jajka ucieramy z cukrem i powoli wlewamy na zmianę wodę, olej i dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

2. Połowę ciasta wykładamy na blachę i układamy na nim ćwiartki śliwek.

3. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut.

4. Do pozostałego ciasta dosypujemy kakao i wykładamy na podpieczone ciasto i na wierzch drobno pokrojone sliwki. Pieczemy jeszcze około 35-40 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem :)

z chomika jolin

  • 25 KB
  • 1 sty 14 12:44

z chomika Rokus-14

  • 44 KB
  • 1 sty 14 12:44

zachomikowany

  • 40 KB
  • 1 sty 14 12:44

z chomika Rokus-14

  • 57 KB
  • 1 sty 14 12:44

z chomika Rokus-14

  • 32 KB
  • 1 sty 14 12:44

z chomika Rokus-14

  • 94 KB
  • 1 sty 14 12:44

z chomika Rokus-14

  • 65 KB
  • 1 sty 14 12:44

z chomika Rokus-14

  • 0 KB
  • 1 sty 14 12:44

z chomika Rokus-14

  • 21 KB
  • 1 sty 14 12:44

z chomika Rokus-14

  • 20 KB
  • 1 sty 14 12:44

z chomika Rokus-14

  • 20 KB
  • 1 sty 14 12:44

z chomika Rokus-14

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    74
  • obrazy
    13
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

88 plików
2,62 MB




Malarstwo-rysunek

Malarstwo-rysunek napisano 5.06.2018 07:59

zgłoś do usunięcia
obrazek
wawasa2516

wawasa2516 napisano 3.01.2023 06:15

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności