Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Botwinka w słoiku - ze spiżarni S. Anastazji.jpg

wieslaw7105 / przepisy kulinarne 2012 / INNE PRZEPISY SIÓSTR ZAKONNYCH / Botwinka w słoiku - ze spiżarni S. Anastazji.jpg
INNE PRZEPISY SIÓSTR ZAKONNYCH - Botwinka w słoiku - ze spiżarni S. Anastazji.jpg
Download: Botwinka w słoiku - ze spiżarni S. Anastazji.jpg

35 KB

(213px x 140px)

0.0 / 5 (0 głosów)
* buraczki młode z listkami (do wolna ilość)
* 1 cytryna
* sól do smaku
* oliwa (na każdy słoik 1 łyżeczka)
* woda (dowolna ilość)
Buraczki umyć, oczyścić razem z listkami i pokroić. Wodę zagotować, posolić, dodać sok z cytryny i pokrojoną botwinkę. Chwilę gotować. Przełożyć do słoików, dodać do każdego 1 łyżeczkę oliwy. Dobrze zakręcić. Słoiki pasteryzować ok. 10-15 min. Przechowywać w chodnym i ciemnym miejscu.Jak pasteryzować?
Siostra Anastazja radzi:
Słoiki z przetworami pasteryzuje się przez ich gotowanie w dużym garnku, którego dno wyłożone jest płótnem lub specjalną dziurkowaną wkładką. Słoiki ustawia się w odstępach, aby gorąca woda między nimi swobodnie przepływała. Słoiki ustawia się w garnku z gorącą wodą tak, by były zanurzone w wodzie do ¾ ich wysokości. Po skończonej pasteryzacji ostrożnie wyjmujemy słoiki i stawiamy luźno na ściereczce do czasu przestygnięcia. Szczelność sprawdzamy na drugi dzień.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek


Gotowanie Zakonnic


Inne pliki do pobrania z tego chomika
INNE PRZEPISY SIÓSTR ZAKONNYCH - Kurczakowa fantazja.jpg
Składniki: * 6 pojedynczych filetów z piersi kurcza ...
Składniki: * 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka * 10 dag startego sera żółtego * 10-15 dag pokrojonego w krążki pora * 6 plastrów sera żółtego * 1 mały słoiczek majonezu * 2-3 łyżki keczupu * 2-3 łyżki oliwy * pieprz * sól Filety oczyścić, posolić i popieprzyć. Każdy przeciąć wzdłuż i delikatnie rozbić. Na dno blaszki wlać oliwę, rozłożyć połówki fileta, każdy posypać startym serem wymieszanym z pokrojonym porem. Przykryć pozostałymi połówkami fileta. Wierzch każdego przykryć plastrem żółtego sera. Na każdą część nałożyć majonez wymieszany z keczupem. Piec w piekarniku ok. 30 min. Podawać np. z pieczonymi ziemniaczkami na dekoracyjnie przybranym półmisku.
INNE PRZEPISY SIÓSTR ZAKONNYCH - Rolada drobiowa wg przepisu S. Anastazji.jpg
Składniki: * 2 podwójne filety z kurczaka * 1/ ...
Składniki: * 2 podwójne filety z kurczaka * 1/2 kg mięsa mielonego (wołowe i wieprzowe) * 1 mała marchewka * 1/2 puszki groszku zielonego * 1 łyżka drobno posiekanej * natki pietruszki * 1 mała bułka * 1 jajo * pieprz * sól Filety doprawić i rozbić. Marchewkę ugotować i pokroić w kostkę. Do mielonego mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajo, natkę pietruszki, odcedzony groszek i marchew. Wyrobić i doprawić. Filety z kurczaka rozłożyć tak, by stanowiły jedną powierzchnię. Nałożyć masę mięsną. Zwinąć, zawiązać sznurkiem i zawinąć w lnianą ściereczkę lub gazę. Umocnić sznurkiem i ugotować w osolonej wodzie. Gotową roladę kroić w plastry i podawać z dowolnym sosem zgodnie z upodobaniem.
INNE PRZEPISY SIÓSTR ZAKONNYCH - Sałatka z młodej kalarepy, rzodkiewki i patisonów.jpg
Składniki: * 4 młode kalarepy * 5-6 marynowa ...
Składniki: * 4 młode kalarepy * 5-6 marynowanych, małych patisonów * 2 pęczki rzodkiewek * 2 pęczki koperku * 1 słoik kiełków sojowych * 1 cebula czerwona * 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany * sól * pieprz Kalarepy obrać i pokroić w półplasterki, rzodkiewki w plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Patisony pokroić w półplasterki. Koperek drobno posiekać. Kiełki soi odsączyć od marynaty. Połączyć składniki, dodać śmietanę, wymieszać i doprawić do smaku. Rozłożyć na półmisku, dekorując małymi patisonami.
INNE PRZEPISY SIÓSTR ZAKONNYCH - Botwinka w słoiku - ze spiżarni S. Anastazji.jpg
* buraczki młode z listkami (do wolna ilość) * ...
* buraczki młode z listkami (do wolna ilość) * 1 cytryna * sól do smaku * oliwa (na każdy słoik 1 łyżeczka) * woda (dowolna ilość) Buraczki umyć, oczyścić razem z listkami i pokroić. Wodę zagotować, posolić, dodać sok z cytryny i pokrojoną botwinkę. Chwilę gotować. Przełożyć do słoików, dodać do każdego 1 łyżeczkę oliwy. Dobrze zakręcić. Słoiki pasteryzować ok. 10-15 min. Przechowywać w chodnym i ciemnym miejscu.Jak pasteryzować? Siostra Anastazja radzi: Słoiki z przetworami pasteryzuje się przez ich gotowanie w dużym garnku, którego dno wyłożone jest płótnem lub specjalną dziurkowaną wkładką. Słoiki ustawia się w odstępach, aby gorąca woda między nimi swobodnie przepływała. Słoiki ustawia się w garnku z gorącą wodą tak, by były zanurzone w wodzie do ¾ ich wysokości. Po skończonej pasteryzacji ostrożnie wyjmujemy słoiki i stawiamy luźno na ściereczce do czasu przestygnięcia. Szczelność sprawdzamy na drugi dzień.
INNE PRZEPISY SIÓSTR ZAKONNYCH - Sałatka z ananasem i kuskus s.Anastazji.jpg
SKŁADNIKI: * 1 puszka ananasa * 1 por * 1 jab ...
SKŁADNIKI: * 1 puszka ananasa * 1 por * 1 jabłko * 3 jaja * 20 dag kaszy kuskus * 2 marchewki * 10 dag sera żółtego * 1 puszka kiełków sojowych * 1 słoik selera konserwowego * 1 mały słoik majonezu * 2-3 łyżki keczupu * sok z 1/2 cytryny * sól * pieprz Ugotowane jaja pokroić w kostkę. Por pokroić w krążki, posolić, odcisnąć sok. Jabłko obrać, pokroić w półplasterki i skropić sokiem z cytryny. Plastry ananasa pokroić w kostkę. Kaszę kuskus przygotować wg przepisu. Marchew ugotować i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Seler i kiełki odcedzić. Majonez połączyć z keczupem. Wymieszać i doprawić. Sałatkę układać naprzemiennie warstwami wg upodobań smakowych lub kolorystycznych. Co trzecią warstwę przełożyć majonezem. Ostatnią warstwę wykończyć również majonezem i przyozdobić ćwiartkami jajka, listkami pietruszki lub plasterkami gotowanej marchwi.
INNE PRZEPISY SIÓSTR ZAKONNYCH - Sałatka z kurczakiem i orzechami wg S. Anastazji.jpg
* 2 piersi z kurczaka * 1 puszka kukurydzy * 1 ...
* 2 piersi z kurczaka * 1 puszka kukurydzy * 1 słoik selera marynowanego * 15 dag rodzynek * 20 dag orzechów włoskich * 1 puszka białej fasoli * 1 średni słoik pieczarek marynowanych * 4 jaja * 1 pęczek szczypiorku * 1 średni słoik majonezu * sól * pieprz Piersi z kurczaka doprawić solą i pieprzem, upiec (można też ugotować) i pokroić w kostkę. Rodzynki sparzyć, orzechy uprażyć i pokroić. Pieczarki i szczypiorek drobno pokroić. Ugotowane jaja pokroić w kostkę. Odcedzić seler, kukurydzę i fasolę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać majonez i doprawić. Ozdobić orzechami i listkami zielonej pietruszki.
INNE PRZEPISY SIÓSTR ZAKONNYCH - Kotleciki mielone z kurczaka w kokosie.jpg
Składniki: * 30-35 dag filetu z kurczaka * 1 m ...
Składniki: * 30-35 dag filetu z kurczaka * 1 mała bułka * 1 mała cebula * 1 mały jogurt naturalny * 3-4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki * 1 łyżka tartej bułki * 3-4 łyżki wiórek kokosowych * pieprz * sól Mięso zemleć, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, pokrojoną cebulę, pietruszkę i jogurt. Wymieszać i doprawić. Formować kotleciki, obtoczyć w panierce przygotowanej z bułki tartej wymieszanej z wiórkami kokosowymi. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziemniakami, frytkami i surówkami.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności