Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
wiedza_na_chomikuj
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 29.05.2021 02:27

  • pliki muzyczne
    5944
  • pliki wideo
    28625
  • obrazy
    11833
  • dokumenty
    2829

55420 plików
11195,23 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
wiedza_na_chomikuj
! Pod Mocnym Aniołem !
16 Guitar Chords to Jam With - (Beginner - Intermediate) TUTORiAL
2066 & Then - Reflections (1973)
A_K_O_R_D_E_O_N
 
Aebersold Jazz Play Along Vol 1 to 106
Akwen Eldorado - serial polski
albumy muzyczne
 
albumy autorskie-disc o polo
albumy autorskie-tech no,dance
ALGORYTMY
Allegro
Ameryka - Historia USA
Andrea Bocelli koncert 04-04-2021 Warszawa
Anna German
Architektura krajobrazu
autostopem na koniec świata
 
Autostopem Na Koniec Świata
B_L_U_E_S
 
Bajki (dubbing pl)
Balcerowicz
Bartek Popiel
Bartek Popiel(1)
Bass - Artists Lessons
Bemibem - Bemowe frazy(1974 rock,jazz,blues,b ossa nova)
BEZ JACKA
 
DYSKOGRAFIA BEZ JACKA
Bezcenne Skarby
Blondynka serial polski
BUDKA SUFLERA
 
DYSKOGRAFIA BUDKA SUFLERA
Buisness
 
HARVARD BUSINESS SCHOOL [komplet]
Zjazd Forum eBiznesy.pl 2011
'Było..Nie Minęło'
 
CATALUNYA
Chiny z powietrza
Codex Alimentarius (2005)
Concepts for Bass Soloing
course
 
Techniki Koncentracji
Techniki Szybkiego Czytania - Gazeta Prawna
Techniki Zapamiętywania
Cytrus - 1979 - 85
 
Cytrus - kurza twarz (2006)
Cytrus - Tesknica (2007)
Cywilizacje
Czarne na białym
 
Czerwone Gitary-Antologia- 34 Kompletnych Albumow (1966-05)
 
Czerwono Czarni - Msza Beatowa - Pan Przyjacielem Moim
CZERWONY TULIPAN
 
DYSKOGRAFIA CZERWONY TULIPAN
Okładki do płyt CZERWONY TULIPAN
Czterej Pancerni-wszystki e
Daft Punk - Discovery
Dane
DEMOTYWATORY - 1000 NAJCIEKAWSZYCH
Detektyw Inwektyw
DISCO HIT FESTIVAL - Lublin 2017
DISCO POLO FESTIWAL Warszawa 2017 Jubileusz 25-lecie
DLA ELEKTRYKA
Dla Muzyków
 
Dla ucha
Dla ucha i oka
Dokola Wojtek Polska
 
Dokumentalne
 
Dokumenty
 
Dokumenty
Programy
doświadczenia - filmy
DTR (Maszyny górnicze)
DYSKOGRAFIE
 
Dżamble - Wołanie o Słońce Nad Światem
Dżem
DŻEM(1)
 
DYSKOGRAFIA DŻEM
film Skazany na bluesa
Okładki do płyt DŻEM
Dzikie Chiny (Wild China) (2008)
Ebook +mp3
Edukacja
 
Egipt z góry
ENCYKLOPEDIA
 
Encyklopedie avi
Encyklopedie
 
Eric Clapton Crossroads Guitar Festival 2010
Europa z powietrza
EZO_film
 
EZO ZBIOR
 
Muzyka Relaksacyjn a
Joe Vitale- szkolenie w Polsce
Życie po życiu
Feel - Feel 2oo7
Ferie na Dolnym Śląsku
Film muzyczny
 
2001 W kogo ja się wrodziłem
Panny Wyklęte
Panny Wyklęte [2013]
Filmy
 
Filmy - Włochy , Brazylia
 
Habemus papam - mamy papieża (2011)
Francuski
 
Apollonide. Zza okien domu publicznego (2011)
Paryż widziany przez... (1965)
Tylko nie mów nikomu
filmy BBC
FILMY BIBLIJNE
FILMY BIBLIJNE I RELIGIJNE (DOK)
 
FORMAT AVI
01 TAMTEGO DNIA W NAZARECIE - HISTORIA KOŚCIOŁA
 
02 HISTORIA DE LA IGLESIA - HISTORIA KOŚCIOŁA
 
03 HISTORY OF CHRISTANITY - HISTORIA CHRZEŚCIJAŃ STWA
FILMY DOKUMENTALNE
 
Filmy i reportaże religijne
 
Nie Wstydzę się Jezusa!
FILMY O GÓRACH(również dokumentalne o górach)
Filmy Religijne
 
filmy zachomikowane
FILMY_DOKUMENTALN E
FILMY_ŚWIĘTE MIEJSCA
 
FORMAT 3GP
 
FORMAT AVI
Forex
 
Socjologia rynku
francuski
FRANCUSKI(1)
Galeria
 
GALILEO
Gary Willis - Progressive Bassics
Geniusz zaklęty w fotografii PL
Geniusz zaklęty w fotografii PL - HISTORIA FOTO
geografia
 
Laissez vous conter (FRA)
seria Modern World Nations
USA - Parki Narodowe
Giełda
 
gify
 
Gitara
 
Grażyna Łobaszewska
GRY_DLA DZIECI
GRY_RIP I REPACK
GWIAZDOR (MICHAŁ WIŚNIEWSKI)
GWIAZDY ESKA TV i SOPOT FESTIVAL
H.Banaszak - Nikt tylko ty
h2o wystarczy kropla 3 seria
Halina Frąckowiak
Halina Frąckowiak - Mały Elf
Herby
Hey
HICIORY NA CZASIE - teledyski
Historia Bluesa
Historia Boga - 2005r. - Dokumentalny - Lektor PL - DVDRip-XviD
Historia Fotografii
 
BBC DECISIVE MOMENTS odcinki
Geniusz zaklęty w fotografii PL - HISTORIA FOTO
Historia i cywilizacja Bizancjum (1994)
HISTORIA KOLEI
Historia kolei(1)
 
normalnotorowa
 
wąskotorowa
Historia Najnowsza
Historia Nauki
Historia Nauki_
i gra gitara
 
Gitarą i piórem
Pod Buda - Zlota Kolekcja
IŁÓW 2017 - 25 lat zesp. Akcent
Imiona kobiece
Instrukcje Audi A6 C6
JACEK KACZMARSKI
 
DYSKOGRAFIA JACEK KACZMARSKI
Okładki do płyt JACEK KACZMARSKI
Jak wychować szczęśliwego człowieka
Japonia z góry
Jazzowo
 
Polski Jazz
 
Steve Swallow
Jerzy Grunwald En Face - 1
Jerzy Grunwald En Face - Sennym Świtem
K_JAK__
 
kabareton
Kapuściński Ryszard
Karaoke (karaoke)
Karaoke kfn
karaoke na tv avi
 
karaoke pkt
Katarzyna Stoparczyk-Dzieci wiedzą lepiej
 
więcej spakowane w rar
KIELCE 2018 - Festiwal Muzyki Tanecznej
Klan - Mrowisko + Gdzie Jest Czlowiek
Klipy i filmy
koleje
 
Kolekcja Wozy Bojowe
Kolekcja Wozy Bojowe II
Kombii-Electro Acoustic Live 2012
Koncert - Majówka 2019
Koncerty
 
KONCERTY 2018
Koncerty 2019
Koncerty i Teledyski z lat 60, 70 i 80 tych
Koncerty live
 
Kazik & Kwartet ProForma - Koncert @Pabianice (18.12.2015)
KULT - Koncert w Spodku 2015
KULT - Koncert w Spodku 2016
koncerty video
 
Koncerty, filmy muzyczne
 
Koncerty___
 
Koncerty_UKRAINA
 
Krystyna Prońko - Deszcz w Cisnej
Krzak-1983-Paczka +2
 
Scan
Książki
 
Kuchnia Polska
Kurs gitarowy FREE
 
muzyka video
Kurs gry na gitarzze basowej
Kurs Jężyka Duńskiego
Kurs Języka Norweskiego
Kurs- Nauka gry na perkusji
Kurs Tanca Towarzyskiego
Kursy Gitarowe
kwiaty
Laboratorium (2006) Anthology 1971-1988 (10CD)
 
LIDIA JAZGAR + GALICJA
Lizard - W Galerii Czasu
Lombard - dyskografia
 
M_U_Z_Y_K_A
 
Magazyn
 
historia-preze ntacje
pps historia
Marco Polo
Masaż
Materiały
Miasto Toruń
 
Toruń
MIDI
Mistrz kuchni Gordon Ramsay Lektor PL
Mistrzostwa Swiata w piłce nożnej
moje miasto rodzinne Szczytno
 
miasto w ktorym
Muza
 
Neal Morse
Riverside
muzyczne
Muzyczne fontanny
muzyka
 
jazz
 
pw
 
Kombi-5 albumy
Relaksacyjna
instrumenta lne
muzyka relaksacyjn a dla dzieci
Najpiękniej sze melodie świata
muzyka (pass-muzyka)
 
cisza jak ta
Muzyka midi
 
Karaoke
Midi w paczkach
Muzyka Paczki
 
Muzyka Relaksacyjna
 
Muzyka religijna
 
Muzyka(1)
muzyka(2)
 
Muzyka_
 
HaNuta
Muzyka_orient
 
na_HASŁO
Największe bitwy XX wieku
Národné osvetové centrum
Native Americans Muzyka
 
Native Instruments
Nauka
 
Nauka gry na gitarze
 
Bjork
Gloria Estefan
Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Nauka gry na gitarze
Nieznane Zakatki Swiata
Nowości płytowe 2009
Nurt - Nurt
NURT - nurt - nagrania radiowe
O Krakowie i Nowej Hucie
obrazy
Obrazy ISO
Ogrodnictwo
OLSZTYN 2019 - FESTIWAL MUZYKI TANECZNEJ
Ossian 1978
Paczki
 
Paradniki
Paryska Kronika Muzyczna
Paul Merton w Europie
Paulina Bisztyga
 
Paulina Bisztyga - Idź po swoje (2002)
Paulina Bisztyga - Nie Ma Co Się Bać, 2000
Paulina Bisztyga - Z miłości (Roman Ślazyk) (2009)
Peszek Maria
 
2005 - Miasto mania
2008 - Maria Awaria
Peszek Maria_Video
Phil Thornton
Photoshop - filmiki instruktażowe
Pianino
 
Emulator Pianino Keyboard na PC
PIOSENKI MELODYJNE lata 80 90
Piosenkowo
Piotr Figiel - Piotr-Organy Hammonda (1971)
Piramidy
Playerek z nutką
 
Playlisty
 
Płyty RAR 320
Podróż po USA
Podróże
PODRÓŻE, WYPRAWY
 
pogroj_se som
Polska na urlop
Polska na weekend
Polska według Kreta
Polska z góry 4
PoRaDy
PRASA PDF
PREZENT_AC_JE
 
PREZENT_AC_JE ppt
 
Prezentacja Technik Samoobrony
prezentacje uczniów
PRIV
PRO_GRA_MY
Prog
PROGRAMY PORTABLE
Programy muzyczne
PROGRAMY_MUZYCZNE
 
Prywatne
Przegląd Morski
Przyroda
 
FILMY PLANET
PUB_LIKA_CJE
 
Ramki
 
Ramki slubne
Rock - Koncerty - Live
ROCKSMITH
 
OBRAZ ISO
Romuald & Roman - Z Archiwum PR
Rozrywkowe
RSC - Maraton Rockowy
S.O.S ZIEMIA
Sam skladam PC
Samoobrona
 
SANKTUARIA W POLSCE
 
Savoir Vivre
SBB dyskografia
 
SCORPIONS
 
DYSKOGRAFIA SCORPIONS
KONCERTY
SDM
 
DYSKOGRAFIA SDM
okładki do płyt SDM
SERIALE
 
Shakira
Siedem światów, jedna planeta
Skarby Podkarpacia
 
Stany Zjednoczone z lotu ptaka
Starożytny świat - Mity i prawdy
 
Egipt
Grecja
Rzym
Stawka większa niż życie
Steinberg
 
STRESS - z archiwum polskiego radia vol. 8
 
STRESS - Z Archiwum Polskiego Radia Vol.8 .Disc 1
STRESS - Z Archiwum Polskiego Radia Vol.8 .Disc 2
Style
Swego nie znacie
Świadectwa śmierci klinicznej
Świat z góry 10
Swiatowiec
 
Nowa formuła
Stara formuła
Światowiec
Szalona strona nauki (12odc)
Szkoła Fotografowania National Geographic 4CD ZIP PL
 
Szkoła Jogi
 
Seria A
Seria B
Sztolnie
Sztuka mówienia
 
Tadeusz Wozniak - Tadeusz Wozniak ...plus... Tadeusz Wozniak
Tajemnice Doliny Nilu
Tajemnice Watykanu
Tajfuny - Z Archiwum PR 1964-66(2008)
Talk Now Croatian
Talk Now Czech
Tantric Heart
Tasavallan Presidentti - I - 1969
 
Tasavallan Presidentti - II (1971)
Tasavallan Presidentti - Lambertland (1972)
TASAVALLAN PRESIDENTTI - Magneettimiehe n kuolema - 1970
Taxi
Technika Lotnicza i Astronautyczna
Teledyski [22]
 
telenowele
 
Test - Test
Tetragon - Nature
The 23rd Turnoff - 1966-67 - The Dream Of Michaelangelo
The Corporation - India - 1969
The Gathering dyskografia
the shadows-the platinum collection
Titanic
Trening
Trievery Corporation
Turystyka
 
Turystyka i przewodniki
 
mapy i plany
 
stany USA
Wielka Brytania
Przewodniki
TV INTERNETOWA
U PANA BOGA W OGRÓDKU 1 -8
Udany związek Zuzanna Celmer
Ukryte skarby, czyli Polska jest piękna
ulatwiajace chomikowanie
Upiększamy Chomika
Urszula - dyskografia
 
Utwory Estradowe
VIDEO 1980
 
TELEDYSKI
VIDEO 80'
VIDEO CUDOWNE WIDOKI
VII Płocka Noc Kabaretowa
Virtualny Komputer
WAŁY JAGIELLOŃSKIE i RUDI SCHUBERTH
 
DYSKOGRAFIA WAŁY JAGIELLOŃSKIE i RUDI SCHUBERTH
Okładki do płyt WAŁY JAGIELLOŃSKIE i RUDI SCHUBERTH
WĘDKARSTWO - FILMY
Węgry
Weselna
 
Widios
Wielka Encyklopedia Zwierząt
 
Wielka Encyklopedia Zwierzat cd
Wielkie Konstrukcje
Wingmakers
Wojciech Cejrowski - Boso przez świat
 
Wschodnie klimaty
Z TV TRWAM_Najnowsze
 
Z_Od Mieszka do JPII
 
Z_Polskie Miasta
 
zachomikowane
Zakochaj się w Polsce
Zakochaj się w Polsce(1)
Zakochaj się w Polsce(2)
Zakochaj się w Polsce(3)
Zamki i Palace Europy
Zamki kresowe Rzeczypospolitej
Zapomniane Odkrycia Starożytności
ZAPPA
Zaproszenie
Zaproszenie-Progr am krajoznawczy
 
Zdobądź Kobietę
 
Pierwszy Dan 1.0
Pierwszy Dan 2.0
Zdrowie Uroda i Miłość
 
Zielono Mi (pamięci A.Osieckiej
Ziemia nocą
Złote Przeboje
Pokazuj foldery i treści
  • 79,1 MB
  • 23 paź 12 16:21
KULEBIAK
Dziś propozycja nieco zapomniana, która w teraźniejszej kuchni zmieniła formę na bardzo „zminimalizowaną”.
Rzecz będzie o tradycyjnym kulebiaku, który przyjął postać pasztecików. Nasz kulebiak proponujemy przyrządzić z kapustą, rybą i jajkiem.
Zaczynamy od sprawienia ryby. Filety, np. sandacza skrapiamy cytryną, solimy, posypujemy odrobiną pieprzu i odstawiamy do lodówki.
Teraz czas na przygotowanie kapusty, którą przyrządza się podobnie jak farsz do pierogów. Sparzoną kapustę przesmażamy na sklarowanym maśle razem z suszonymi grzybami, wprzódy ugotowanymi.
Do całości dodajemy oczywiście cebulę, bez której nie otrzymamy tego znakomitego smaku. Po takich zabiegach farsz studzimy.
W tym czasie możemy usmażyć nasze filety rybne. Również polecamy zrobić to na sklarowanym maśle.
I oto nadszedł moment na przygotowanie ciasta. Należy przyszykować 1 kilogram mąki, kostkę masła, 30 gram octu, 2 jaja i sporą szczyptę soli. Całość zagniatamy i rozwałkowujemy.
Wycinamy dwa prostokąty, jeden nieco większy – będzie stanowił wierzch naszego kulebiaka. Na wysmarowanej masłem blaszce kładziemy jeden płat ciasta i układamy farsz. Najpierw kapustę, potem rybę.
Wierzch ozdabiamy ugotowanym jajkiem, pokrojonym w plastry – jak każe tradycja. Drugim kawałkiem okrywamy farsz. Brzegi dokładnie łączymy. Całość smarujemy rozmąconym jajkiem.
Tak przygotowany kulebiak wędruje do piekarnika na 45 minut w temperaturze 165 stopni Celsjusza.
Aby nasze danie było naprawdę wykwintne, możemy wzbogacić je o sos grzybowy. Pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone, zblanszowane prawdziwki lekko podduszamy. Całość podlewamy esencjonalnym bulionem.
Można dodać również wody, w której moczyły się grzyby. Solimy, pieprzymy, dodajemy mielone ziele angielskie i gęstą śmietanę. Wszystko razem zagotowujemy.
Teraz nie pozostało nam nic innego jak tylko pokroić nasz kulebiak w słuszne plastry, polać grzybowym sosem i rozkoszować się cudownym, iście świątecznym i wykwintnym smakiem!

z chomika marcozoltar

  • 82,2 MB
  • 23 paź 12 16:21
Program poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu.
Promuje starą, dobrą polską kuchnię. Autorzy chcą w ten sposób ocalić od zapomnienia przepisy naszych babć, przybliżać ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu.
Przedstawiają potrawy regionalne, często nieznane w żadnym innym regionie Europy. Pokazują, jak je przygotować.
Potrawy prezentuje dr Grzegorz Russak.

z chomika marcozoltar

  • 78,2 MB
  • 23 paź 12 16:21
SAKIEWKI NALEŚNIKOWE Z POTRAWKĄ CIELECĄ
Dziś rzecz znana i prosta, ale podana w niezwykły sposób. Potrawka cielęca w sakiewkach naleśnikowych. Ale zaczynamy klasycznie, od zrobienia zwykłych naleśników. Z nich przygotujemy mieszki, które posłużą nam za jadalne naczynia do potrawki z cielęciny.
Usmażone naleśniki trafiają na formę, u nas są to odwrócone do góry dnem małe wazoniki. Naleśniki muszą być nieco grubsze niż zwykle, ale na tyle elastyczne, aby nie popękały. Tak przygotowane naleśniki razem z formą wstawiamy do piekarnika lub mikrofalówki. To niezbędny zabieg, aby nasze jakże smakowite „naczynia” nabrały właściwego kształtu i były niesamowicie chrupiące.
Temperatura nie może być za wysoka, tak, aby ciasto zamiast wysychać nam się nie ugotowało, bo wciąż jest w nim jeszcze woda. Od czasu do czasu otwieramy drzwi piekarnika - ruch powietrza jest bardzo wskazany.
Teraz mamy czas na przygotowanie potrawki. Zaczynamy od przesmażenia pokrojonych pieczarek i cebuli na klarowanym maśle. Zagotowujemy bulion i wrzucamy do niego pieczarki z cebulką.
Na końcu smażymy cielęcinę – najlepiej sznyclówkę, pokrojoną w drobne paski i obtoczoną w mące. Trzeba pamiętać o żelaznej zasadzie, że mięso smażymy w małych porcjach, tak, aby tłuszcz cały czas pozostawał rozgrzany.
Mięso nie powinno puścić „soku”, inaczej będzie wiórowate, czyli jak mówią kucharze - przeciągnięte. Jeśli to nam się uda, efekt murowany. Przesmażone mięso w ślad za pieczarkami i cebulą trafia do bulionu. Mąka znakomicie zagęści sos.
Proponujemy dodać jeszcze śmietany tylko koniecznie gęstej. Dla bardziej wyrazistszego smaku do naszej potrawy wędruje niewielka ilość musztardy, sól oraz dużo, grubo mielonego pieprzu.
I danie gotowe, teraz wystarczy przełożyć je do naszych sakiewek i podać na stół. Smacznego Drodzy Państwo!

z chomika marcozoltar

  • 83,4 MB
  • 23 paź 12 16:21
ZIEMNIAKI DRĄŻONE FASZEROWANE
Dziś danie proste, choć pracochłonne. Ziemniaki drążone - nadziewane. I to dwoma farszami: grzybowym oraz ziemniaczano-twarogowym, takim samym, jaki potrzebujemy do ruskich pierogów. Ale za nim przejdziemy do farszów, najpierw musimy przygotować ziemniaki. A zaczynamy od ich obrania i wydrążenia. Najlepiej, aby były jak największe. Z każdego odkrawamy wierzch, który będzie naszym wieczkiem i obcinamy delikatnie dół, tak, aby ziemniaki nie przewracały się tylko stabilnie stały na blaszce.
Wydrążone ziemniaki zalewamy wodą i obgotowujemy. Ale nie dłużej niż 6 – 7 minut, tak, aby nadal były twarde. Kilka minut w zupełności wystarczy, bo napełnione już farszem ziemniaki trafią jeszcze do pieca. Odlewamy wodę i dajemy ziemniakom czas, aby odparowały. Teraz nadeszła pora na przygotowanie farszów.
Pierwszy to przesmażone na maśle kurki. Co ważne, grzyby wrzucamy na suchą patelnię – to jedyna metoda aby kurki były miękkie. Kurki, gdy puszczą wodę, będą gotowały się we własnym sosie.
W tym czasie kroimy w bardzo drobną kostkę boczek i przesmażamy. To samo robimy z cebulą. Jedną jej porcję dodamy do kurek drugą do boczku. Ale najpierw poczekamy aż grzyby odparują i wtedy wzbogacimy je o klarowane masło i cebulę. Potem wystarczy już doprawić solą, pieprzem i pierwszy farsz gotowy. Aby przygotować kolejny, do miski wrzucamy biały ser i utarte gotowane ziemniaki. Do tego dużo pieprzu, odrobina soli i przesmażony boczek z cebulą. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe.
Teraz układamy na blaszce ziemniaki, nadziewamy połowę jednym farszem, połowę drugim. Nakładamy kapturki, a na wierzch po plasterku żółtego sera.
Ziemniaki wędrują do piekarnia nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i czekamy tak długo, aż ser się rozpuści. To sygnał, że danie jest gotowe. Smacznego, Drodzy Państwo!

z chomika marcozoltar

  • 83,2 MB
  • 23 paź 12 16:21
INDYK FASZEROWANY
Dziś królem naszego odcinka jest wspaniały, faszerowany indyk. Ale od początku…
Rozgrzewamy klarowane masło, aromatyzowane ziołami. Mogą to być ulubione, ale nie powinno zabraknąć majeranku. Do tego słuszna szczypta soli. A teraz operacja niczym w gabinecie zabiegowym – „robimy zastrzyki” indykowi z aromatyzowanego masła. Wszystko po to, aby mięso było soczyste i zdecydowane w smaku.
Teraz czas na farsz. Wątróbkę, najlepiej cielęcą, wymoczoną w mleku, kroimy na drobne kawałki. I przesmażamy. W tym przypadku również dobrze jest wykorzystać aromatyzowane masło. To wzbogaci farsz o smak cynamonu, goździków, majeranku, czosnku, jałowca, liścia laurowego i pieprzu. Wątróbkę przesmażamy, ale nie smażymy! Środek wciąż musi pozostać różowy.
Formujemy nadziewkę. Do miski wrzucamy odciśniętą z mleka i posiekaną bułkę, 6 żółtej, jedno całe jajko, przesmażoną wątróbkę, natkę pietruszki, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Gęstość farszu regulujemy bułką tartą.
Tak przygotowaną nadziewką faszerujemy naszego indyka. I dokładnie spinamy wykałaczkami. Wkładamy do brytfanki. Najpierw rozgrzewamy piekarnik przynajmniej do 220 stopni Celsjusza, na około 15 minut. Potem indyka pieczemy już w niższej, wystarczy 150 – 160 stopni. A pod koniec nawet 130, aby nasza pieczeń „doszła”. Pamiętajmy, że około 5 kilogramowy indyk wymaga 4 godzin pieczenia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego Drodzy Państwo!

z chomika marcozoltar

  • 80,5 MB
  • 23 paź 12 16:21
ROŻKI Z KAPUSTĄ
Dziś bardzo smaczna propozycja, robić będziemy rożki z kapustą.
A zaczynamy od przygotowania ciasta. ½ kilograma mąki, 250 gr miękkiego masła, ½ kostki drożdży i łyżeczkę soli bardzo dokładnie wyrabiamy. Robimy dołek i wbijamy jedno jajko. Wszystko podlewamy odrobiną mleka. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folie i odstawiamy na 20 minut do lodówki.
W tym czasie możemy się zabrać za przygotowanie farszu. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gotujemy kiszona kapustę. Odcedzamy i drobno siekamy. Dodajemy ja na patelnię do cebuli. W naszym farszu oczywiście nie może zbraknąć grzybów. Uprzednio zblanszowane, kroimy w drobne cząstki. I wszystkie składniki łączymy na patelni. Pozostało nam jeszcze doprawić nadzienie. Wystarczy trochę soli, pieprzu i odrobina cukru. Farsz gotowy. Zanim przygotujemy ciasto, lekko przestygnie.
A ciasto wystarczy rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Kształt pierożków zależy od naszej inwencji. My proponujemy najprostszy sposób. Z ciasta wykrawamy kwadraty.
Wypełniamy je farszem, rozmąconym jajkiem smarujemy brzegi, sklejamy i gotowe. Pierożki układamy na blasze. Z wierzchu smarujemy jajkiem, żeby dodać im połysku i koloru.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 170 – 180 stopni Celsjusza. Po 20 – 25 minutach są już gotowe. To wspaniały dodatek na przykład do barszczu.
Drodzy Państwo życzymy smacznego!

z chomika marcozoltar

  • 76,8 MB
  • 23 paź 12 16:21
GOLONKI JAGNIĘCE W SOSIE AGRESTOWYM
Dziś danie z ogromną tradycją i niebywale znakomite – golonki jagnięce w sosie agrestowym. Potrawa zapomniana, choć prosta, a jednocześnie bardzo oryginalna.
Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do trzech szklanek przegotowanej wody wlewamy szklankę octu. Do tak przygotowanego roztworu dodajemy włoszczyznę – podstawowy zestaw warzyw, jaki zwykle używa się do przygotowania rosołu. Niezbędny jest też liść laurowy, pieprz i sok z cytryny. Do marynaty wrzucamy też skórkę, która została po wyciśnięciu cytryny. Teraz można już włożyć golonki jagnięce i najlepiej je marynować przez dwa, trzy dni.
Zabieramy się teraz za przygotowanie sosu. Jego podstawą są przesmażone połówki agrestu z cukrem. Gdy agrest lekko udusi się na klarowanym maśle, przecieramy go przez sito. Do garnka wlewamy bulion i podgrzewamy. Teraz można dodać przetarte owoce. Konsystencja sosu robi się bardzo aksamitna i ma cudowny kolor. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy gęstą śmietanę i zasmażkę dla lekkiego zagęszczenia sosu.
Sos jest gotowy, zabieramy się, więc za golonki. Wyjmujemy je z marynaty i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości przez około półtorej godziny. I to już wszystkie zabiegi. Wystarczy jeszcze tylko polać golonki naszym wspaniałym sosem i życzyć smacznego!

z chomika marcozoltar

  • 83,8 MB
  • 23 paź 12 16:21
KOTLETY GRZYBOWE
Dziś danie niezwykle smaczne, ale i szybkie do zrobienia, a co najważniejsze – łatwe w przygotowaniu – przed Państwem kotlety grzybowe!
Użyjemy do naszej potrawy nieco niedocenianego gatunku, jakim są kozaki, zwane też koźlarzami. To bardzo smaczne grzyby, a oto sposób, aby zanadto nie zmieniały barwy, czyniąc przynajmniej wizualnie, danie mało apetycznym.
Tak, więc do wrzącej wody z sola i octem wrzucamy nasze grzyby i obgotowujemy je około 15 – 20 minut. Oczywiście czas blanszowania zależy od gatunku grzybów. Na przykład borowiki nie wymagają aż tak długiej obróbki.
Grzyby nam się obgotowują, a my w tym czasie zajmiemy się cebulą, bo bez niej polska kuchnia nie istnieje. Kroimy ją drobno. Potrzebne będą też ugotowane ziemniaki, co można przygotować z wyprzedzeniem.
Teraz czas na nasze grzyby. Odcedzamy, co ważne, odparowujemy i kroimy na małe kawałeczki. Wrzucamy na klarowane masło. Podsmażamy chwilę i dodajemy cebulę. Można też dodać kilka kropli magi, przyprawy z powodzeniem stosowanej już w XIX wieku. Zostało nam jeszcze połączenie wszystkich składników.
Na kilogram grzybów dajemy kilogram ziemniaków – ugotowanych i przeciśniętych przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Wbijamy 4 całe jajka i 2 żółtka. Wyrabiamy, doprawiamy. Gdy ciasto jest za miękkie, podsypujemy trochę bułki tartej i mąki.
Formujemy kotlety, wielkość i kształt zależy od naszej inwencji. Obtaczamy w bułce i smażymy na klarowanym maśle na piękny, złoty kolor.
Takie kotleciki możemy przygotowywać przez okrągły rok, używając grzybów suszonych lub mrożonych.
Smacznego Drodzy Państwo!

z chomika marcozoltar

  • 83,6 MB
  • 23 paź 12 16:21
SCHAB POD BESZAMELEM PO NAŁĘCZOWSKU!
Dziś dość nietypowa propozycja, niegdyś uznawana w uzdrowiskach za prawdziwy rarytas. Tym razem w naszej kuchni będzie królował schab pod beszamelem po nałęczowsku!
Danie jest to wykwintne, więc nieco czasochłonne. Zacznijmy od przygotowania mięsa. Dwa kilogramy schabu środkowego z kością nadziewamy czosnkiem. Wystarczy zrobić małe otworki, które szpikujemy kawałkami czosnku. Solimy, pieprzymy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, podlewamy szklanką mleka i pieczemy przez dwie godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Schab jest upieczony, jeśli mięso dobrze odchodzi od kości. Wyluzowany schab kroimy na plastry i układamy w żaroodpornym naczyniu. Przecedzamy sos powstały po pieczeniu i możemy się zabrać za przygotowanie beszamelu.
Najpierw robimy typową zasmażkę, czyli rozpuszczone masło przesmażamy z taką samą ilością mąki. Dokładnie mieszamy. Do tego dodajemy wysokoprocentową śmietanę i żółtko. A na koniec do sosu beszamelowego wędruje około 300 gram startego sera, najlepiej o łagodnym smaku. My wybraliśmy goudę. Ser musi się rozpuścić. Wszystko łączymy z sosem z pieczeni. Jeszcze tylko trochę soli i pieprzu i tak przygotowaną zalewą polewamy mięso. Posypujemy resztką tartego sera i zapiekamy. Ważne, aby nie przykrywać naczynia.
Doskonałym uzupełnieniem naszego dania jest ugotowana na sypko kasza jaglana i gotowane jabłka. Najlepsze są kwaśnie odmiany. Jabłka kroimy na ćwiartki i pozbywamy się nasion i ogonków. Zagotowujemy wodę z cukrem, wciskamy sok z cytryny. W tak przygotowanej lemoniadzie obgotowujemy nasze cząstki jabłek.
Taki dodatek nada naszemu daniu prawdziwej wykwintności.
Proszę wierzyć, że danie jest wyjątkowo pyszne!
Smacznego Drodzy Państwo!

z chomika marcozoltar

  • 86,3 MB
  • 23 paź 12 16:21
KACZKA LUZOWANA
Dziś bardzo proste, szybkie, ale i znakomite danie – pieczona kaczka i do tego luzowana.
Zaczynamy od przygotowania jabłek. Najlepsze będą odmiany kwaśne. Owoce obieramy bardzo grubo. Obierki w dużych ilościach wpychamy do wnętrza kaczki i spinamy je wykałaczką. Teraz dokładnie umytego i wytartego ptaka solimy. Nie bójmy się ilości. Kaczka potrzebuje soli. A na koniec majeranek. Też go nie żałujemy.
Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do piekarnika. Czas pieczenia to około 1,5 godziny w zależności od wagi ptaka. Temperatura nie powinna przekraczać 150 stopni Celsjusza.
Gdy kaczka jest już pięknie upieczona, dajemy jej chwilę „odpocząć” żeby ostygła. Wyciągamy farsz i odcinamy skrzydełka. Teraz przystępujemy do luzowania. Najpierw przecinamy ptaka na pół, a potem wyciągamy po kolei kości. Jeśli kaczka jest naprawdę dobrze upieczona, bez trudu odejdą od mięsa.
Tak przygotowane płaty smażymy z dwóch stron na klarowanym maśle. Podajemy z ziemniakami po polsku i gotowanymi w lemoniadzie jabłkami faszerowanymi żurawinami. Smacznego!

z chomika marcozoltar

  • 90,0 MB
  • 23 paź 12 16:21
PO PROSTU GOLONKA
Blada albo czerwona – wybór należy do Ciebie. Stosując do peklowania pektosol golonka pozostanie czerwona, konserwując ją w soli, stanie się blada, ale równie smaczna. My w naszym przepisie użyliśmy soli. Na każdy litr wody potrzeba 8 dkg.
Solankę wzbogacamy o biały i czarny pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę i jałowiec. Zagotowujemy, studzimy, wkładamy mięso i w zależności od wielkości golonki, peklujemy je około 4 – 5 dni.
Po tym czasie trzeba golonkę ugotować. Możemy to zrobić w piwie, możemy to zrobić w wywarze z warzywami. Na wolnym ogniu nasze mięso powinno dochodzić przynajmniej przez godzinę.
Teraz można się zająć puree z grochu, które będzie naszym znakomitym i szybkim dodatkiem. Łuskany groch wrzucamy do wody, dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Całość rozgotowujemy.
Aby wzbogacić smak grochu pod koniec gotowania dodajemy drobno pokrojony, mocno wędzony i przesmażony boczek. Dokładnie mieszamy i gotowe.
Z wywaru wyjmujemy golonkę i podajemy bezpośrednio na talerze. Kto jednak woli wersję pieczoną, może włożyć mięso do piekarnika i poczekać aż nabierze złocistej barwy.

z chomika marcozoltar

  • 83,4 MB
  • 23 paź 12 16:21
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI Z KASZY MANNY
Dziś fantastyczna, szybka, znana głównie ze Śląska i Czech propozycja, czyli knedle ze śliwkami w nieco innej wersji. Przygotujemy je z kaszy manny.
A zaczynamy oczywiście od ugotowania kaszy. 200 gram kaszy gotujemy w 1/2 litra mleka i dodajemy łyżkę masła. Gdy kasza wchłonie mleko, odstawiamy ją do całkowitego ostygnięcia.
Teraz trzeba zająć się śliwkami, które na początek pozbawiamy pestek. Cukier mieszamy z cynamonem i wsypujemy do każdej śliwki. Odstawiamy. Gdy kasza ostygnie przygotowujemy ciasto. Do kaszy dodajemy jedno całe jajko, szczyptę soli, trochę cukru i podsypujemy niezbyt dużą ilością mąki. Dokładnie wyrabiamy ciasto.
Nasze ciasto gotowe. Formujemy kulki, rozpłaszczamy je na ręce i do każdej z nich wkładamy śliwkę. Dokładnie zlepiamy i formujemy knedelki. Nie pozostało nam nic innego, jak ugotowanie naszych wspaniałych knedli. Wrzucamy je oczywiście do wrzącej wody i czekamy, aż wypłyną. Wszystko gotowe. Wystarczy polać je prostym, ale cudownym sosem polskim, czyli bułką tartą podsmażoną na maśle.
Smacznego Drodzy Państwo.

z chomika marcozoltar

  • 1,2 MB
  • 23 paź 12 16:21

z chomika porter55555

  • 159,9 MB
  • 23 paź 12 16:21

z chomika porter55555

  • 139,9 MB
  • 23 paź 12 16:21

z chomika aaarek70

  • 95,1 MB
  • 23 paź 12 16:21

z chomika aaarek70

  • 80,7 MB
  • 23 paź 12 16:21

z chomika aaarek70

  • 140,0 MB
  • 23 paź 12 16:21

z chomika aaarek70

  • 140,0 MB
  • 23 paź 12 16:21

z chomika aaarek70

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    7
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    216
  • pliki muzyczne
    0

225 plików
18,23 GB




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności