Smaki czasu z Karolem Okrasą odc. 36.wmv
-
!!Jacek szyłkowski -
!FILMY -
!nowe -
_SZACHY.pdf -
▨ E-BOOKI KULINARNE -
2013 - Moja tęsknota -
2013 - Utkany z Boga -
2013 - Wspomnienie młodości -
Biblioteka -
Budownitwo Naturalne -
Cycki -
Drunk mix I -
FILMY+NOWOŚCI!!! -
gwiazdy nago -
gwiazdy nago 2 -
jacek szylkowski -
JACEK SZYŁKOWSKI -
Jacek Szyłkowski - Wsponmienia z Ciechocinka -
Jacek Szyłkowski(1) -
Jacek Szyłkowski(2) -
Koncert -
Książę nadziei -
KUCHNIA STARE PRZEPISY -
KUCHNIA STARE PRZEPISY(1) -
Lechistan -
mowa ciała -
Mróz Remigiusz -
Nowe ksiąaki -
Ogrodnictwo - zbiór zeszytów 1898-1900 -
OGRODNIK - dwutygodnik -
Permakultura -
Permakultura(1) -
pijane i wszystko po alkocholu -
pijane i wszystko po alkocholu(1) -
pijane i wszystko po alkocholu(2) -
pijane i wszystko po alkocholu(3) -
pijane i wszystko po alkocholu(4) -
Powięź -
Sadownictwo -
Sadownictwo(1) -
smieszne piosenki - NOWOSC -
śmieszne fotki z pewnej strony -
Uprawa warzyw -
Uprawa warzyw(1) -
WĘDKARSTWO(1) -
Wojciech Eichelberger (Rodzice na nowe czasy) -
Zakochani w Ciechocinku vol.1 -
Zaopatrzenie -
Zdrowie -
Ziela
Wspomnienia podniebienia
Zapraszamy w kulinarną podróż do świata wspomnień. Przywołujemy smaki, które pojawiły się w najważniejszych chwilach życia gwiazd zaproszonych do naszej kuchni. Przygotowujemy ich ulubione potrawy z dzieciństwa. Odtwarzamy specjały napotkane przez naszych bohaterów podczas podróży i menu niezapomnianych kolacji we dwoje.
Przy okazji rozmowy o ulubionych smakach z dzieciństwa prof. Jerzy Bralczyk daje miniwykład o zawiłościach językowych związanych z nazwami dań i potraw. Czy mówi się „kluchów” czy „kluch”? Dlaczego gość Karola Okrasy nie lubi pomidorów i co jego zdaniem wydobywa bukiet smaków z popularnego śledzika? W menu odcinka: zupa zacierkowa na kaczych udkach oraz sandacz smażony w migdałach z sosem z czerwonego wina z rodzynkami.
W tym tygodniu proponujemy łopatkę wieprzową w piwie i miodzie oraz flambirowane kotlety ze schabu z sosem z gąsek zielonych i aronią.
Wieprzowina w kulturach żydowskiej i muzułmańskiej, jako mięso nieczyste, nie jest spożywana. Dla nas stanowi jeden z ważniejszych mięsnych składników codziennego jadłospisu. Właśnie z tego mięsa przygotujemy dzisiejsze potrawy: żeberka duszone w kapuście oraz marynowaną szynkę pieczoną w całości w tradycyjnym piecu. W tym odcinku naszymi gośćmi są: Witold Choiński, Dariusz Zakrzewski, Janusz Zakrzewski i Zdzisław Niegowski.
Zbigniew Zamachowski nie tylko zagrał w ponad 100 filmach. Okazuje się, że to także smakosz. Choć jest zapracowany, to zawsze znajdzie czas, by smacznie zjeść. Jeśli chodzi o kuchie, to w dziecińskwie nie była wyrafinowana, ale bardzo smaczna. Najczęściej gotowała babcia, a produkty brała z przydomowego ogródka, czyli ekologiczne, choć wtedy o ekologii jeszcze nikt nie mówił. Oprócz pachnących pomidorów aktor pamięta smak szczawiu.
Paweł Królikowski, oprócz tego, że jest znanym aktorem, doskonale gotuje. Karol Okrasa musi się zatem mocno postarać, bo niełatwo jest zaskoczyć smakosza. Rozmowa przy stole rozpoczyna się od zażartej dyskusji o zalewajce. Z obu stron padają mocne argumenty, po przeciwnikach znać doświadczenie i znajomość tematu...
Aktorka wspomina z czasów swojego dzieciństwa smak jajecznicy, która przyrządzała jej mama. Trudno pobić ideał, ale Karol Okrasa podejmuje to wyzwanie. Czuje się dość pewnie, bowiem sam pamięta rewelacyjny smak jajecznicy przygotowywanej przez swoją babcię. Po krótkiej dyskusji jednak i gość, i gospodarz programu stwierdzają, że nie warto szargać tak szlachetnych wzorców współczesnym wykonaniem, dlatego w menu programu znajdą się inne dania: cielęcina z sosem tuńczykowym, czyli „vitello tonatto” oraz dorsz w cebuli i pomidorach z ziemniakami w mundurkach.
"Smaki czasu z Karolem Okrasą" - cykliczny program kulinarny. Prowadzacy Karol Okrasa oraz jego gość poszukują ulubionego smaku - czasem to smak przeszłości, smak regionu, smak dzieciństwa, fascynacja kuchnią poznaną w podróży lub związana z najważniejszą osobą w życiu. Karol Okrasa przyrządzi dla gościa kilka dań. Bohaterem odcinka będzie: Jesteśmy na Saskiej Kępie w Warszawie. To tutaj Karol umówił się z aktorem znanym z ról twardych gangsterów. Czy kulinarne życzenia Roberta Więckiewicza będą godne mafijnego bossa?
Tym razem w kuchni Karola okrasy zagościł znany dziennikarz i autor książek o Czechach Mariusz Szczygieł. Wbrew pozorom, nie poprosi o przygotowanie potraw z kuchni czeskiej...
Co lubi najbardziej zjeść prawdziwa wojowniczka? Iwona Guzowska z rozrzewnieniem wspomina smak zalewajki, która gotowała jej babcia. Z kuchni świata najchętniej sięga po kuchnię meksykańską. Przed Karolem prawdziwe wyzwanie - w razie niepowodzenia porażka może być bolesna....
"Smaki czasu z Karolem Okrasą" - cykliczny program kulinarny W programie będzie gościć Łukasz Nowicki.