Smaki czasu z Karolem Okrasą - Gość - Zbigniew Zamachowski 11.06.2011.wmv
-
!!Jacek szyłkowski -
!FILMY -
!nowe -
_SZACHY.pdf -
▨ E-BOOKI KULINARNE -
2013 - Moja tęsknota -
2013 - Utkany z Boga -
2013 - Wspomnienie młodości -
Biblioteka -
Budownitwo Naturalne -
Cycki -
Drunk mix I -
FILMY+NOWOŚCI!!! -
gwiazdy nago -
gwiazdy nago 2 -
jacek szylkowski -
JACEK SZYŁKOWSKI -
Jacek Szyłkowski - Wsponmienia z Ciechocinka -
Jacek Szyłkowski(1) -
Jacek Szyłkowski(2) -
Koncert -
Książę nadziei -
KUCHNIA STARE PRZEPISY -
KUCHNIA STARE PRZEPISY(1) -
Lechistan -
mowa ciała -
Mróz Remigiusz -
Nowe ksiąaki -
Ogrodnictwo - zbiór zeszytów 1898-1900 -
OGRODNIK - dwutygodnik -
Permakultura -
Permakultura(1) -
pijane i wszystko po alkocholu -
pijane i wszystko po alkocholu(1) -
pijane i wszystko po alkocholu(2) -
pijane i wszystko po alkocholu(3) -
pijane i wszystko po alkocholu(4) -
Powięź -
Sadownictwo -
Sadownictwo(1) -
smieszne piosenki - NOWOSC -
śmieszne fotki z pewnej strony -
Uprawa warzyw -
Uprawa warzyw(1) -
WĘDKARSTWO(1) -
Wojciech Eichelberger (Rodzice na nowe czasy) -
Zakochani w Ciechocinku vol.1 -
Zaopatrzenie -
Zdrowie -
Ziela
Wspomnienia podniebienia
Zapraszamy w kulinarną podróż do świata wspomnień. Przywołujemy smaki, które pojawiły się w najważniejszych chwilach życia gwiazd zaproszonych do naszej kuchni. Przygotowujemy ich ulubione potrawy z dzieciństwa. Odtwarzamy specjały napotkane przez naszych bohaterów podczas podróży i menu niezapomnianych kolacji we dwoje.
Przy okazji rozmowy o ulubionych smakach z dzieciństwa prof. Jerzy Bralczyk daje miniwykład o zawiłościach językowych związanych z nazwami dań i potraw. Czy mówi się „kluchów” czy „kluch”? Dlaczego gość Karola Okrasy nie lubi pomidorów i co jego zdaniem wydobywa bukiet smaków z popularnego śledzika? W menu odcinka: zupa zacierkowa na kaczych udkach oraz sandacz smażony w migdałach z sosem z czerwonego wina z rodzynkami.
Kulinarne wspomnienia z dzieciństwa Michała Ogórka to śląskie makówki i gołąbki. Karol Okrasa przygotowuje dla znanego satyryka własną wersję obu specjałów.
"Smaki czasu z Karolem Okrasą" - cykliczny program kulinarny W programie będzie gościć Łukasz Nowicki.
W specjalnym świątecznym wydaniu „Smaków czasu z Karolem Okrasą” gośćmi są Kamila i Andrzej Łapiccy. O przedwojennych wigilijnych tradycjach i smakach opowiada Andrzej Łapicki.
Karol Okrasa spotyka się z mistrzynią olimpijską w ambasadzie Korei Płd. w Warszawie. Irena Szewińska, która jest wielką miłośniczką kuchni koreańskiej, opowiada o swoich ulubionych daniach. Okrasa pokazuje, jak przyrządzać potrawy z koreańskich grzybów, ryżu, kapusty, a także wodorostów, które mają niezwykłe właściwości zdrowotne.
Karol Okrasa razem ze swoim gościem, którym tym razem jest aktorka Ewa Ziętek, przygotowuje roladę z modrą kapustą oraz okonia morskiego z cytryną i boczkiem.
Andrzej Grabowski lubi zjeść zdrowo – chodź dziś ten termin oznacza zupełnie co innego, niż w czasach jego młodości – oraz lubi tradycyjna kuchnię polską.
Tym razem w kuchni Karola okrasy zagościł znany dziennikarz i autor książek o Czechach Mariusz Szczygieł. Wbrew pozorom, nie poprosi o przygotowanie potraw z kuchni czeskiej...
Dla znanej aktorki Karol Okrasa przygotowuje sztufadę wołową i pyrki z gzikiem.