Smaki czasu z Karolem Okrasą - Gość - Robert Więckiewicz14.05.2011.wmv
-
!!Jacek szyłkowski -
!FILMY -
!nowe -
_SZACHY.pdf -
▨ E-BOOKI KULINARNE -
2013 - Moja tęsknota -
2013 - Utkany z Boga -
2013 - Wspomnienie młodości -
Biblioteka -
Budownitwo Naturalne -
Cycki -
Drunk mix I -
FILMY+NOWOŚCI!!! -
gwiazdy nago -
gwiazdy nago 2 -
jacek szylkowski -
JACEK SZYŁKOWSKI -
Jacek Szyłkowski - Wsponmienia z Ciechocinka -
Jacek Szyłkowski(1) -
Jacek Szyłkowski(2) -
Koncert -
Książę nadziei -
KUCHNIA STARE PRZEPISY -
KUCHNIA STARE PRZEPISY(1) -
Lechistan -
mowa ciała -
Mróz Remigiusz -
Nowe ksiąaki -
Ogrodnictwo - zbiór zeszytów 1898-1900 -
OGRODNIK - dwutygodnik -
Permakultura -
Permakultura(1) -
pijane i wszystko po alkocholu -
pijane i wszystko po alkocholu(1) -
pijane i wszystko po alkocholu(2) -
pijane i wszystko po alkocholu(3) -
pijane i wszystko po alkocholu(4) -
Powięź -
Sadownictwo -
Sadownictwo(1) -
smieszne piosenki - NOWOSC -
śmieszne fotki z pewnej strony -
Uprawa warzyw -
Uprawa warzyw(1) -
WĘDKARSTWO(1) -
Wojciech Eichelberger (Rodzice na nowe czasy) -
Zakochani w Ciechocinku vol.1 -
Zaopatrzenie -
Zdrowie -
Ziela
Wspomnienia podniebienia
Zapraszamy w kulinarną podróż do świata wspomnień. Przywołujemy smaki, które pojawiły się w najważniejszych chwilach życia gwiazd zaproszonych do naszej kuchni. Przygotowujemy ich ulubione potrawy z dzieciństwa. Odtwarzamy specjały napotkane przez naszych bohaterów podczas podróży i menu niezapomnianych kolacji we dwoje.
W tym odcinku wszystko o wędzeniu. Karol Okrasa wyrusza w kulinarną podróż do warmińskiej osady Guzowy Piec. Opowie, jak się wędzi w tradycyjnej wędzarni zbudowanej z cegły, a także podpowie jak wykonać na działce prowizoryczną wędzarnię ze zwykłej starej beczki. Pokaże też jak przyrządzić ryby i mięso do wędzenia Razem ze swoim gościem, szefem kuchni i znawcą wędzenia p. Dariuszem Strucińskim, Karol Okrasa przygotuje dwie potrawy. Najpierw uwędzi świeże pstrągi, które poda z sosem majonezowym i ciepłą sałatką z selera i kiszonej kapusty. Drugą potrawą będą wędzone polędwiczki wieprzowe z sosem z białego sera i pieczonymi w piecu ziemniakami.
Wieprzowina w kulturach żydowskiej i muzułmańskiej, jako mięso nieczyste, nie jest spożywana. Dla nas stanowi jeden z ważniejszych mięsnych składników codziennego jadłospisu. Właśnie z tego mięsa przygotujemy dzisiejsze potrawy: żeberka duszone w kapuście oraz marynowaną szynkę pieczoną w całości w tradycyjnym piecu. W tym odcinku naszymi gośćmi są: Witold Choiński, Dariusz Zakrzewski, Janusz Zakrzewski i Zdzisław Niegowski.
Zbigniew Zamachowski nie tylko zagrał w ponad 100 filmach. Okazuje się, że to także smakosz. Choć jest zapracowany, to zawsze znajdzie czas, by smacznie zjeść. Jeśli chodzi o kuchie, to w dziecińskwie nie była wyrafinowana, ale bardzo smaczna. Najczęściej gotowała babcia, a produkty brała z przydomowego ogródka, czyli ekologiczne, choć wtedy o ekologii jeszcze nikt nie mówił. Oprócz pachnących pomidorów aktor pamięta smak szczawiu.
Paweł Królikowski, oprócz tego, że jest znanym aktorem, doskonale gotuje. Karol Okrasa musi się zatem mocno postarać, bo niełatwo jest zaskoczyć smakosza. Rozmowa przy stole rozpoczyna się od zażartej dyskusji o zalewajce. Z obu stron padają mocne argumenty, po przeciwnikach znać doświadczenie i znajomość tematu...
Aktorka wspomina z czasów swojego dzieciństwa smak jajecznicy, która przyrządzała jej mama. Trudno pobić ideał, ale Karol Okrasa podejmuje to wyzwanie. Czuje się dość pewnie, bowiem sam pamięta rewelacyjny smak jajecznicy przygotowywanej przez swoją babcię. Po krótkiej dyskusji jednak i gość, i gospodarz programu stwierdzają, że nie warto szargać tak szlachetnych wzorców współczesnym wykonaniem, dlatego w menu programu znajdą się inne dania: cielęcina z sosem tuńczykowym, czyli „vitello tonatto” oraz dorsz w cebuli i pomidorach z ziemniakami w mundurkach.
Uroczysty odcinek wielkanocny. Jakie dania powinny zagościć na świątecznym stole, a jakie mogą być miłym zaskoczeniem dla biesiadników? Magdalena Zawadzka wspomina smaki, które pamięta ze swojego dzieciństwa. Jaja faszerowane oraz pieczeń cielęca z sosem grejpfrutowym to dania, które dla swojego gościa przygotuje Karol Okrasa.
Co lubi najbardziej zjeść prawdziwa wojowniczka? Iwona Guzowska z rozrzewnieniem wspomina smak zalewajki, która gotowała jej babcia. Z kuchni świata najchętniej sięga po kuchnię meksykańską. Przed Karolem prawdziwe wyzwanie - w razie niepowodzenia porażka może być bolesna....
"Smaki czasu z Karolem Okrasą" - cykliczny program kulinarny W programie będzie gościć Łukasz Nowicki.
W specjalnym świątecznym wydaniu „Smaków czasu z Karolem Okrasą” gośćmi są Kamila i Andrzej Łapiccy. O przedwojennych wigilijnych tradycjach i smakach opowiada Andrzej Łapicki.
Dla znanej aktorki Karol Okrasa przygotowuje sztufadę wołową i pyrki z gzikiem.