Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Folder z materiałami dla osób pełnoletnich
+18 Ten folder Chomika zawiera materiały, które mogą być oglądane tylko przez osoby pełnoletnie.

Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
Zaloguj się jeśli masz już konto.
tomaszgajda
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 14.04.2022 09:42

  • pliki muzyczne
    564
  • pliki wideo
    4759
  • obrazy
    2038
  • dokumenty
    889

14342 plików
2101,18 GB

FolderyFoldery
tomaszgajda
▣ Audiobook
● KULTUR.FITNES, MASAŻ ═════════════
 
♥ Demotywatory
50_twarzy_greya- czyta Joanna Koroniewska
apteka pana boga
AROMATERAPIA
AROMATERAPIA - Arco iris
Aromaterapia(1)
ATLASY rózne
ATLASY rózne(1)
AutoCAD 2015 PL 64bit
AutoCAD 2015 PL FULL
AutoCAD 2017 64 bit
AutoCAD 2019 Polish
Autodesk Inventor 2013 PL 64bit + witaminka
Bajki
 
Chwasty Polskie
Dla Architektów
do hackowania.podgla dania.włamywania
 
Apocaliptyka
 
Nirvana
 
The Cranberries
Dzienniki Kurta Cobaina
Erotyka
 
Film Joga
Film - masaż
Film Ciekawe Intrygujące
Film Człowiek - Energia
FILM To warto zobaczyć
FILM To warto zobaczyć(1)
Filmy
FILMY dokumentalne
Fimy 3D
 
fitness joga tai-chi
Greatest Hits IV
Kulturystyka
 
ABC Crossfitu
Alsquad - Trening - Dieta - Wsparcie
kurs norweskiego
Kwiatki
Markowski
Masaż
 
Mein Kampf
Meridiany
 
Metallica S&M Barkeley'99
Motywatory Fitnes
 
Motywacja i sukces
muzyka relaksacyjna
 
The Unobtainable Royal Collection Volume 1
Various tracks
NATURA
norma standard
O produkcji wina
Operator CNC, Programista CNC
Queen - Dyskografia
 
RYSOWANIA
Talk Now! - Natychmiastowe przyswojenie 102 języków
WOŚP - OWSIAK
XXX
 
Z D R O W I E
 
!Angielski Szybki Kurs Mówienia
Alkohol
Alkoholizm
Anatomia
Karol Okrasa
Leksykony Przyrodnicze
Medycyna Różne
meridiany, czakry, akupresura, masaz
Narkotyki
Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy(1)
Oczyszczanie organizmu
Oleje
Ortopedia
Przepisy Na Alkohole
Wątroba
Wzrok
Ziola
zachomikowane
Ziola
 
Zioła - uprawa, zastosowanie, ziołolecznictw o
Zioła i witaminy
ZIOŁA OJCA KLIMUSZKI
Ziołolecznictwo
Zakazane Książki
Pokazuj foldery i treści
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 79,0 MB
  • 19 wrz 19 18:41
Program kulinarny, którego każde wydanie ma odrębny temat. Wraz z autorami programu widzowie odbywają wyprawy kulinarne do różnych regionów Polski i świata. Zawodowy kucharz Karol Okrasa omawia produkty, które posłużą do przygotowania prezentowanego dania, podkreślając ich zdrowotne walory. W tym odcinku w poszukiwaniu polskiego smaku Karol Okrasa odwiedzi konkurs Młodych Talentów Kulinarnych. Uczestnicy, młodzi kucharze do 30 roku życia, walczą o najwyższe trofeum, przygotowując konkursowe dania. Tematem jest kuchnia polska, a obowiązkowymi składnikami: kaczka, korzeń pietruszki i soczewica. Startuje 16 drużyn. W jury merytorycznym zasiadają wybitni
szefowie kuchni: Włoch, Szwajcar, Francuz, Grek i Polak. Walory artystyczne ocenia z kolei jury złożone ze znanych ludzi sztuki. Ze zwycięską drużyną Karol Okrasa przygotuje dla widzów konkursowe dania.

z chomika aaarek70

  • 78,5 MB
  • 19 wrz 19 18:41
W poszukiwaniu polskiego smaku Karol Okrasa dociera do zamku w Rynie. Miejscowy kucharz, pan Krzysztof Mazurek, specjalizuje się w daniach staropolskich, a zwłaszcza w kuchni rycerskiej. Co jadali rycerze, kiedy nie walczyli z wrogiem, nie potykali się w turniejach i nie polowali? W dawnej Sali Rycerskiej Karol Okrasa i jego gość przygotują dwa dania godne rycerskiego stołu.

z chomika aaarek70

  • 79,6 MB
  • 19 wrz 19 18:41
Przez wiele lat dorsz był uosobieniem taniej i byle jakiej ryby. Wynikało to z jego obfitości – nie cenimy zbytnio tego, czego mamy w nadmiarze. Ale te czasy minęły. Dziś dorsza jest coraz mniej, a jego ceny rosną. Z powszedniej ryby, zazwyczaj smażonej w panierce i podawanej z surówką z kiszonej kapusty, zamienił się w rybę wykwintną, serwowaną na najelegantszych przyjęciach. W tym odcinku Karol Okrasa prezentuje nowe pomysły na dania z dorszem w roli głównej.

z chomika aaarek70

  • 89,9 MB
  • 19 wrz 19 18:41
W programie Karol Okrasa zaprasza do Mszany w Beskidzie Niskim. Składa wizytę w ekologicznym gospodarstwie rodzinnym, w którym pan Waldemar Maziejuk wraz z synami hoduje kozy i produkuje z nich doskonałe sery. Widzowie mają okazję zobaczyć jak wygląda dojenie kóz, ponadto poznają sposoby wędzenia serów. Karol Okrasa przyrządza dwa dania: pierożki z kozią bryndzą oraz pstrąga pieczonego z kozimi serami i papryką.

z chomika aaarek70

  • 155,1 MB
  • 19 wrz 19 18:41
Gość: Agata Kulesza. W menu: carpaccio z półgęska z pesto z rukoli oraz pasztet z gęsi z gąskami i sosem malinowym.

z chomika aaarek70

  • 155,7 MB
  • 19 wrz 19 18:41
Lato to wszechobecne grillowanie na świeżym powietrzu. W dzisiejszym odcinku podpowiadamy, jak urozmaicić smak standardowych potraw z rusztu i poeksperymentować z egzotycznymi przyprawami. W menu: grillowany kurczak z bakłażanem i sałatką z arbuza i pomidorów oraz grillowania korona z żeberek z pieczonymi ziemniakami.

z chomika aaarek70

  • 155,8 MB
  • 19 wrz 19 18:41
Dziś przedstawiamy tradycyjną włoską potrawę - lasagne - w dwóch odsłonach: z kurczakiem i z gulaszem warzywnym. Gościem programu jest "ambasador włoskiej kuchni i kultury w Polsce" - Vito Casetti. W menu: lasagne z kurczaka zapiekana z anchois w sosie z sera pleśniowego, wegetariańską lasagne z gryczanych naleśników i pieczonych cukinii oraz bakłażana w kompozycji sosu kokosowego doprawionego curry, zapiekaną z suszonymi pomidorami.

z chomika aaarek70

  • 71,4 MB
  • 19 wrz 19 18:41
Gość: Ludwik Lewin. W menu: omlet z młodymi ziemniakami i rukolą oraz polędwiczki cielęce pieczone w omlecie z pęczakiem i botwinką.

z chomika aaarek70

  • 89,1 MB
  • 19 wrz 19 18:41

z chomika aaarek70

  • 78,7 MB
  • 19 wrz 19 18:41
Karol Okrasa odwiedzi zajazd w Zielonce. Jego właściciel - pana Artur Świerżewskie gromadzi tam pamiątki z filmów Jerzego Hoffmana opartych na Trylogii Henryka Sienkiewicza i odtwarza przepisy kulinarne z tamtego okresu. Karol zajedzie powozem, będą go witały salwy z armat. Następnie przy suto zastawionym staropolskim stole panowie przygotują pasztet z dzika. W studiu Karol Okrasa pokaże, jak przygotować pasztet z kaczki z grzybami i kaszą gryczaną.

z chomika aaarek70

  • 170,5 MB
  • 19 wrz 19 18:41
Gość: Bożena Sikoń. W menu: razowe naleśniki z kapustą i grzybami pomidorowe naleśniki z łososiem i serem ricotta.

z chomika aaarek70

  • 157,0 MB
  • 19 wrz 19 18:41
Gość: Barbara Markowska. W menu: babeczki marchewkowe oraz sandacz z marchewką w sosie pomarańczowym.

z chomika aaarek70

  • 153,1 MB
  • 19 wrz 19 18:41
Tym razem coś dla panów. Ona zgodziła się przyjąć zaproszenie i wpadnie wieczorem na kolację! Bierzmy się do dzieła! Choć w kuchni nie zawsze bywa łatwo, to przecież najlepszymi kucharzami są mężczyźni. W menu romantycznej kolacji: tuńczyk w sosie sezamowym opalany ogniem z sałatką z kandyzowanych gruszek oraz vitello tonato, czyli cielęcina w sosie tuńczykowym.

z chomika aaarek70

  • 152,4 MB
  • 19 wrz 19 18:41
Przed chwilą znajomi zadzwonili, że wpadną z wizytą i są głodni. Jak przygotować trzy potrawy w niecałą godzinę? W menu: grzanki z serem pleśniowym i papryką pieczoną, sałatka z kurczakiem wędzonym i sosem bazyliowym oraz spaghetti „Carlo fontina”.

z chomika aaarek70

  • 155,9 MB
  • 19 wrz 19 18:41
Makarony cieszą się ogromną popularnością, ponieważ są bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Dziś w programie przygotujemy szafranowe tagiatelle podane z kremowym sosem pieczarkowym wzbogaconym grasicą; na drugie danie przygotujemy canelloni z farszem z ricotty z polskim akcentem, czyli farszem z buraków. Gościem programu jest Robert Sowa - były kucharz reprezentacji Polski w piłce nożnej. Zapraszamy na makarony!

z chomika aaarek70

  • 150,1 MB
  • 19 wrz 19 18:41
Wszyscy znamy ravioli, knedliki i tradycyjne polskie pierogi. Łączy je to, że są to potrawy gotowane, my zaś dzisiaj pokażemy, jak przyrządzić otwarte i zamknięte pierogi z ciasta francuskiego. Gościem Karola Okrasy jest dziś aktorka Joanna Trzepiecińska. W menu: pierogi "zamknięte" z soczewicą i wędzoną piersią gęsi oraz pieróg "otwarty" z pieczonymi warzywami i wędzonym serem.

z chomika aaarek70

  • 90,2 MB
  • 19 wrz 19 18:41
W naszej podróży w poszukiwaniu polskiego smaku Karol Okrasa odwiedzi Obszę pod Biłgorajem. Ten region jest sławny z produkcji tzw. piroga biłgorajskiego. Piróg biłgorajski to kasza gryczana zmieszana z ziemniakami, serem i skwarkami owinięta ciastem drożdżowym i upieczona. Pani Janina - członkini miejscowego Zespołu Pieśni Regionalnej, specjalistka od przyrządzania piroga biłgorajskiego - pokaże Karolowi i widzom, jak go przyrządzić . W studiu Karol pokaże swoją wersję - piróg na słodko z kaszą gryczaną, makiem i jabłkami.

z chomika aaarek70

  • 149,9 MB
  • 19 wrz 19 18:41
Kuskus to potrawa, która pochodzi z Afryki Północnej, ale kaszka kuskus jest już szeroko dostępna w naszych sklepach. A jednak niewiele osób wie, co z niej przyrządzić. A kuskus można przyrządzić na tysiące sposobów z warzywami, mięsem czy rybą. Karol Okrasa i jego gość pokażą swoje sposoby na kuskus.

z chomika aaarek70

  • 153,9 MB
  • 19 wrz 19 18:41
Bez potraw na bazie ziemniaków i mąki wszelkiego rodzaju nie sposób wyobrazić sobie kuchni narodów Europy, a zwłaszcza Europy Środkowej. Pyzy, kopytka, prażuchy, sólki, parki, pecyny, rybki, kartacze, strzepate gałuszki - to tylko niektóre polskie nazwy klusek powstałych na bazie tych dwóch produktów. Już te nazwy wskazują, że oto wkroczyliśmy w przebogatą krainę sztuki kulinarnej. Staramy się w naszych programach propagować kuchnię zdrową, a jak wiadomo, na potrawy mączno-ziemniaczane dietetycy kręcą nosami. Za to smakosze - przeciwnie. Czy jest bowiem coś bardziej smakowitego nad pyzy polane słoninką? Czy można wyobrazić sobie rewelacyjną kuchnię śląską bez klusków zwanych - nomen omen - śląskimi? A kopytka z sosem grzybowym? Dziś w telewizyjnej kuchni kluski, ale nie śląskie, bo przecież możliwości "kluskowej" kuchni są nieograniczone. W programie przygotujemy: 1. Pisocha, czyli smażone kluski ziemniaczane. 2. Kluski razowe z grzybami.

z chomika aaarek70

  • 156,2 MB
  • 19 wrz 19 18:41
Gotowane parówki na śniadanie z chlebem i musztardą - to zna każdy. Ale co zrobić aby parówki nie były "nudne"? W programie Karol Okrasa przyrządza dwie potrawy: pierwsze danie to parówki pieczone w ogórku, polane sosem musztardowo-majonezowym. Drugie danie to szaszłyki z parówek i ananasa podane na leczo warzywnym.

z chomika aaarek70

  • 152,4 MB
  • 19 wrz 19 18:41
Potrawy odpowiednio przyrządzone mogą – w zależności od sezonu – chłodzić albo ogrzewać! I to wcale nie tylko poprzez dostarczanie organizmowi mniejszej lub większej ilości kalorii... Kuchnie świata, zwłaszcza rejonów, w których to było konieczne, wyspecjalizowały się w wykorzystywaniu produktów i przyrządzaniu potraw „rozogniających” ciała... Czyli niekoniecznie – dużo i kalorycznie... ale z pomysłem! Wykorzystamy imbir, który jest szczególnie przydatny w sezonie jesienno–zimowym. Znane są bowiem jego właściwości rozgrzewające. Jako dodatek do obiadu na zimową porę – znakomity. W programie przygotujemy: 1. Zupę krem z marchewki z imbirem. 2. Gulasz drobiowy w sosie paprykowym z kluseczkami typu spatzel.

z chomika aaarek70

  • 156,1 MB
  • 19 wrz 19 18:41
Położenie geograficzne, klimat i warunki naturalne naszego kraju sprzyjają jabłkom do tego stopnia, że te, które pochodzą z Polski są znacznie lepsze niż import z południa.

z chomika aaarek70

  • 153,9 MB
  • 19 wrz 19 18:41
Groch, groszek zielony, groszek cukrowy... Wyłączywszy nieśmiertelną wojskową grochówkę, której smak zależy tyleż od gatunku użytego grochu, co od liczby szyszek wrzuconych do kotła podczas gotowania, wszystkie odmiany tego wspaniałego warzywa pozostają – zupełnie niezasłużenie – w niełasce u współczesnych miłośników kuchni. W programie przygotowujemy: zupę krem z zielonego groszku z sezamem i halibuta zapiekanego w musie z grochu. Gościem programu jest Danuta Błażejczyk.

z chomika aaarek70

  • 155,1 MB
  • 19 wrz 19 18:41
Według najstarszej z legend, kapusta powstała z łez Likurga, którego bóg wina i picia Bachus przywiązał do pnia winorośli za to, że ?narozrabiał po pijanemu?. W Grecji, gdzie należała do ulubionych warzyw wierzono, że jedzona w większych ilościach leczy szaleństwo i zaburzenia nerwowe. A jak ważnym była warzywem, najlepiej świadczy fakt, że w roku 621 p.n.e. wydano w Grecji prawo karzące śmiercią za jej kradzież. Rzymianie uważali, że kapusta przeciwdziała melancholii, leczy rany i uodparnia organizm na działanie alkoholu. Rzymianie chętnie jadali kapustę przed posiłkami w celu poprawienia trawienia, a także przed snem, aby odpędzić senne koszmary. Chociaż większość gatunków kapusty pochodzi znad Morza Śródziemnego, prawdziwą karierę kapusta zrobiła w Polsce. Nasza propozycja w tym odcinku ominie najbardziej tradycyjną potrawę z kapusty, czyli bigos, bowiem z kapusty kiszonej przyrządzimy: 1. Ciasto francuskie z kiszoną kapustą, serem feta i boczkiem. 2. Suflet z kapusty kiszonej z musem grzybowym i sosem z wędzonego łososia.

z chomika aaarek70

  • 154,6 MB
  • 19 wrz 19 18:41
Bohaterem programu jest ratatuja. Prezentujemy dwa warianty tej klasycznej francuskiej potrawy: z gotowanym na parze halibutem oraz z risotto truflowym i pieczonym combrem jagnięcym. Gościem Karola Okrasy jest Piotr Adamczewski.

z chomika aaarek70

  • 155,2 MB
  • 19 wrz 19 18:41
W Polsce mało ludzi wie, że curry to nie tylko znana przyprawa, ale w Indiach również danie spożywane z ryżem czy z plackami z mąki. Curry, bardzo ostre, w trzech odmianach: żółte, czerwone i zielone znane jest również w Tajlandii. Aby pokazać, czym różni się curry indyjskie od tajskiego, Karol Okrasa przygotuje dwie potrawy. Będą to: curry indyjskie z baraniną i zielone tajskie curry z makaronem ryżowym. Gościem programu będzie znany aktor Sambor Czarnota.
Wszystkie odcinki - zobacz więcej

z chomika aaarek70

  • 156,5 MB
  • 19 wrz 19 18:41
Nie każdy wie, że kuchnia meksykańska słynie również z grilla. W tym odcinku programu, Karol Okrasa zaprezentuje jak przyrządzić dwie grillowane potrawy rodem z Meksyku.

z chomika aaarek70

  • 90,3 MB
  • 19 wrz 19 18:41
Gdzie znajduje się największy w Europie chroniony obszar bagienny. Oprócz wielu gatunków żyjących nad wodami rzadkich ptaków, w samej Biebrzy występuje dużo gatunków ryb, które przez wieki stanowiły pożywienie osiadłych nad Biebrzą mieszkańców. Odwiedzimy Goniądz i na pomoście nad Biebrzą wraz z szefem kuchni miejscowej karczmy panem Piotrem Topczewskim przyrządzimy dwa dania z biebrzańskich ryb: biebrzańskie gałki rybne w rosole z warzywami i biebrzańskie ryby w zalewie korzenno–warzywnej.

z chomika aaarek70

  • 89,3 MB
  • 19 wrz 19 18:41
„Mazurskie dzyndzołki” - w programie Karol Okrasa zaprasza na podróż do Gietrzwałdu, gdzie znajduje się słynne na Warmii Sanktuarium Maryjne. W latach zaborów było ostoją polskości. Dziś przyciąga rzesze pielgrzymów z całej Polski. Ale w Gietrzwałdzie znajduje się również karczma, której kucharz - pan Jan Szczur odtwarza pieczołowicie stare, warmińskie potrawy według tradycyjnych receptur. Pokaże on Karolowi Okrasie, jak przygotowuje się mazurskie „dzyndzołki” czyli małe pierożki z farszem wołowym, masłem i cebulą. Zainspirowany kuchnią warmińską Karol Okrasa przedstawi w studiu swoje danie czyli mazurskie pierożki z dziczyzną i sosem jałowcowym.

z chomika aaarek70

  • 153,2 MB
  • 19 wrz 19 18:41
Gość: Grzegorz Skrzecz. W menu: sałatka z ogonów rakowych oraz pielmieni czyli pierożki z rakami.

z chomika aaarek70

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    62
  • pliki muzyczne
    0

62 plików
7,59 GB




RichardB44

RichardB44 napisano 25.02.2013 16:10

zgłoś do usunięcia

obrazek

SERDECZNIE DZIĘKUJĘ ZA DODANIE ZAPRASZAM PONOWNIE "
darmowe_fragmenty

darmowe_fragmenty napisano 3.09.2014 11:08

zgłoś do usunięcia
Serdecznie zapraszam do mnie
wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 5.08.2018 20:09

zgłoś do usunięcia
obrazek
seksierotyka

seksierotyka napisano 11.09.2018 13:35

zgłoś do usunięcia
moyade8805

moyade8805 napisano 25.03.2022 16:07

zgłoś do usunięcia
Super chomik
henibok848

henibok848 napisano 14.02.2023 21:34

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności