Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Ze staropolskiego chleba.wmv

Download: Ze staropolskiego chleba.wmv

79,52 MB

Czas trwania: 19 min 55 s

0.0 / 5 (0 głosów)
Karol Okrasa odwiedzi ekologiczne gospodarstwo w Słubicach niedaleko Płocka. Tu, osiadły od 20 lat w Polsce Szwajcar, pan Peter Stratenwerth prowadzi również ekologiczną piekarnię, w której wypieka chleb z własnoręcznie grubo mielonej maki. Chleb ten nosi staropolską nazwę hruby, co oznacza gruboziarnisty. Wraz z żoną Ewą Smuk Stratenwerth oprócz produkcji zdrowej żywności, działają na polu edukacji ekologicznej i kulturalnej dla miejscowej społeczności. W programie pokażemy jak wypieka się chleb tradycyjnymi metodami, od przemiału mąki, poprzez zaczyn i wypiek (wszystko bez ulepszaczy i konserwantów), a także przygotujemy dwa dania: serowe fondue, w którym będziemy maczać chleb i pastę z sera koziego i sałaty rukoli.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek


Przewodnik kulinarny dla smakoszy
Jak jeść smacznie i zdrowo? Karol Okrasa wraz z gośćmi programu przygotowuje potrawy, znane i zupełnie egzotyczne. Znajdą się tu również rady, jak łączyć składniki i serwować dania, zapewniając posiłkom niepowtarzalny smak i wygląd.


Inne pliki do pobrania z tego chomika
Coś na słodko.wmv play
Kulinarny świat staje na głowie? Wręcz przeciwnie, przyp ...
Kulinarny świat staje na głowie? Wręcz przeciwnie, przypominamy stare dobre smaki. Dziś Karol Okrasa opowiada o karmelu i jego różnorodnych zastosowaniach w kuchni. Zobaczmy, jak można w kuchni bawić się karmelem. W menu dwa przysmaki: polędwica wołowa w słodkim karmelu oraz deser truskawkowy z pomidorami na słodko. Gość programu: Marek Frąckowiak, popularny aktor filmowy, telewizyjny i teatralny.
Z Mickiewiczem w Wielkopolsce.wmv play
W tym odcinku Karol Okrasa odwiedza pana Marka Pinkowski ...
W tym odcinku Karol Okrasa odwiedza pana Marka Pinkowskiego w Cichowie, zajmującego się na co dzień tresurą zwierząt na potrzeby filmu i nie tylko. Po zakończeniu zdjęć do filmu "Pan Tadeusz" w reżyserii Andrzeja Wajdy, pan Marek przeniósł dekoracje z planu właśnie do Cichowa, gdzie ponownie zostały złożone i przystosowane do zwiedzania. Tym sposobem w Wielkopolsce znalazła się namiastka dawnej wsi litewskiej - folwark Soplicowo. Nie jest to przypadek. Właśnie w tych stronach Adam Mickiewicz przebywał w latach 1831 - 1832 i wiele zdarzeń, które tam widział, uwiecznił na kartach "Pana Tadeusza". Karol Okrasa i jego gość przygotują dwa dania, które Adam Mickiewicz mógł jeść w Wielkopolsce: wielkopolską zupę z karpia oraz pieczoną nogę z wieprza podaną z pyrami i gzikiem.
Regionalne smaki.wmv play
W ostatnim odcinku przed wakacyjną przerwą znalazło się ...
W ostatnim odcinku przed wakacyjną przerwą znalazło się miejsce na drobne podsumowanie. Na zaproszenie Karola Okrasy do studia przyjedzie redaktor Leszek Horwath, który od wielu lat zajmuje się polską kuchnią regionalną, prowadzi portal internetowy poświęcony regionalnym potrawom. Ze Starego Sącza, gdzie mieszka, gość programu przywiezie słój kiszonych rydzów. Zaprezentuje widzom, jak przyrządza się słynny żur z kiszonych rydzów z grulami. Z kolei Karol Okrasa poczęstuje swoim daniem z dzieciństwa - królikiem w jarzynach. Podczas gotowania obaj opowiedzą o polskich potrawach regionalnych.
Obiad nad Śniardwami.wmv play
Odbędziemy wycieczkę w okolice największego polskiego je ...
Odbędziemy wycieczkę w okolice największego polskiego jeziora nad Śniardwy. Tam Karol Okrasa odwiedzi pana Mirosława Gworka, który prowadzi gospodarstwo agroturystyczne i niewielki gościniec. Pan Mirosław karmi swoich gości wspaniałymi rybami. Bliskość jeziora Śniardwy zobowiązuje! Odtwarza stare receptury, między innymi jako jeden z ostatnich robi ryby solone - to najstarszy, rodem ze średniowiecza, sposób konserwacji ryb. Pan Mirosław pokaże, jak to się robi, ponadto przygotuje z Karolem dwa dania: mazurskiego węgorza duszonego na kwaśno z koprem i starą mazurską zupę warzywną z rakami
Gotowanie pod żaglami.wmv play
Tym razem Karol Okrasa rusza nad morze. Wspólnie ze znan ...
Tym razem Karol Okrasa rusza nad morze. Wspólnie ze znanym żeglarzem, Jarosławem Kaczorowskim, wypłyną jachtem na Zatokę Gdańską. Pan Jarosław, który brał udział w regatach dookoła świata i wyścigu samotników przez Atlantyk, opowie o jedzeniu podczas dalekich wypraw. Po krótkim rejsie Karol Okrasa przygotuje w kambuzie i na nabrzeżu dwa dania dla żeglarzy: lekki omlet z serem twarogowym, ogórkiem kiszonym i pomidorami oraz dorsza smażonego z jabłkami.
Po trochu o grochu.wmv play
Groch, groszek zielony, groszek cukrowy... Wyłączywszy n ...
Groch, groszek zielony, groszek cukrowy... Wyłączywszy nieśmiertelną wojskową grochówkę, której smak zależy tyleż od gatunku użytego grochu, co od liczby szyszek wrzuconych do kotła podczas gotowania, wszystkie odmiany tego wspaniałego warzywa pozostają – zupełnie niezasłużenie – w niełasce u współczesnych miłośników kuchni. W programie przygotowujemy: zupę krem z zielonego groszku z sezamem i halibuta zapiekanego w musie z grochu. Gościem programu jest Danuta Błażejczyk.
Obiad na zimę.wmv play
Potrawy odpowiednio przyrządzone mogą – w zależności od ...
Potrawy odpowiednio przyrządzone mogą – w zależności od sezonu – chłodzić albo ogrzewać! I to wcale nie tylko poprzez dostarczanie organizmowi mniejszej lub większej ilości kalorii…Kuchnie świata, zwłaszcza rejonów, w których to było konieczne, wyspecjalizowały się w wykorzystywaniu produktów i przyrządzaniu potraw „rozogniających” ciała… Czyli niekoniecznie – dużo i kalorycznie…ale z pomysłem! Wykorzystamy imbir, który jest szczególnie przydatny w sezonie jesienno–zimowym. Znane są bowiem jego właściwości rozgrzewające. Jako dodatek do obiadu na zimową porę – znakomity. W programie przygotujemy: - zupę krem z marchewki z imbirem - gulasz drobiowy w sosie paprykowym z kluseczkami typu spatzel.
Piróg biłgorajski.wmv play
W naszej podróży w poszukiwaniu polskiego smaku Karol Ok ...
W naszej podróży w poszukiwaniu polskiego smaku Karol Okrasa odwiedzi Obszę pod Biłgorajem. Ten region jest sławny z produkcji tzw. piroga biłgorajskiego. Piróg biłgorajski to kasza gryczana zmieszana z ziemniakami, serem i skwarkami owinięta ciastem drożdżowym i upieczona. Pani Janina - członkini miejscowego Zespołu Pieśni Regionalnej, specjalistka od przyrządzania piroga biłgorajskiego - pokaże Karolowi i widzom, jak go przyrządzić . W studiu Karol pokaże swoją wersję - piróg na słodko z kaszą gryczaną, makiem i jabłkami.
Pierogi francuskie zamknięte i otwarte.wmv play
Wszyscy znamy ravioli, knedliki i tradycyjne polskie pie ...
Wszyscy znamy ravioli, knedliki i tradycyjne polskie pierogi. Łączy je to, że są to potrawy gotowane, my zaś dzisiaj pokażemy, jak przyrządzić otwarte i zamknięte pierogi z ciasta francuskiego. Gościem Karola Okrasy jest dziś aktorka Joanna Trzepiecińska. W menu: pierogi "zamknięte" z soczewicą i wędzoną piersią gęsi oraz pieróg "otwarty" z pieczonymi warzywami i wędzonym serem.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności