Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
tatanka.com
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna tatanka

widziany: 7.05.2024 21:10

  • pliki muzyczne
    21690
  • pliki wideo
    453302
  • obrazy
    562255
  • dokumenty
    58088

1132707 plików
165401,31 GB

« poprzednia stronanastępna strona »
  • 70,8 MB
  • 18 mar 24 10:26
Rybnym królem w kaszubskiej kuchni jest niewątpliwie śledź – łatwo dostępny, tani, smaczny i zdrowy. Podobno mieszkańcy tego regionu potrafią przyrządzić z niego ponad sto potraw.

z chomika aaarek70

  • 31,0 MB
  • 18 mar 24 10:24

z chomika Arbi1000

  • 129 KB
  • 18 mar 24 10:23
Śledzie po góralsku, zwane inaczej po podhalańsku przygotowywane są na bazie gęstego sosu z Bryndzy Podhalańskiej. Wytwarzana od wieków w ten sam sposób bryndza, to miękki podpuszczkowy ser z mleka owczego. Lekko słony, z intensywnym aromatem jest oryginalnym produktem charakterystycznym dla regionu Podkarpacia i jako pierwszy z wszystkich polskich produktów spożywczych został wpisany przez Komisję Europejską na listę produktów regionalnych. Śledzie po góralsku, przesiąknięte bryndzą, delikatne i proste w przygotowaniu są jedyne w swoim rodzaju. W celu wydobycia ich delikatnego smaku należy najpierw wymoczyć je w mleku. W ten sposób częściowo pozbędziemy się zapachu ryby a także wypłuczemy ze śledzi nadmiar soli. Smak lekko słonej, mocno pachnącej bryndzy najlepiej przełamie odrobina leśnego miodu i kilka kropel soku z cytryny. Gęsta śmietana wymieszana z tak przyprawioną bryndzą stworzy pyszny sos do delikatnych śledzi. Odrobina zielonej cebulki i świeżo zmielony czarny pieprz zapewnią całości dania idealną ostrość a marynowana papryka podkreśli lekko kwaśny smak. W takim wyjątkowym dniu, jakim jest Wigilia, kiedy na naszych stołach goszczą same tradycyjne potrawy, nie może na nich zabraknąć zwłaszcza śledzi. Bowiem to właśnie śledzie a nie żadna inna ryba są od czasów średniowiecza zawsze obecne na wigilijnych wieczerzach w Polsce. Tradycyjna ryba z tradycyjną bryndzą to idealna kompozycja smakowa dla zwolenników klasycznej polskiej kuchni.

z chomika Viola_Valeriana222

  • 139 KB
  • 18 mar 24 10:23

zachomikowany

  • 94 KB
  • 18 mar 24 10:21

z chomika tluczek

  • 47 KB
  • 18 mar 24 10:21

z chomika elasmir

  • 26 KB
  • 18 mar 24 10:20

z chomika alunia198

  • 26 KB
  • 18 mar 24 10:20

z chomika jabolek67

  • 26 KB
  • 18 mar 24 10:20

z chomika jabolek67

  • 37 KB
  • 18 mar 24 10:20
1 kg płatów śledziowycy,mogą być w zalewie
po 4-cebule sparzone,ogórki kiszone i marchewki ugotowane.
Wyki.
Płaty pokroić w kawałki dodać cebule sparzoną i pokrojone w kawałki ogórek i marchewkę .Następnie zalać przegotowana i ostudzoną zalewą (1 część octu 3 części wody i to tyle tej zalewy by przykryła wszystko)Pozostawić w zalewie 1-2 godz.Następnie odcedżic i wymieszać z majonezem tylko tę część którą będziemy jeść-majonez rozwadnia,a jeżeli ktoś nie może z majonezem proponuje jogurt.

z chomika Brunetka6853

  • 23 KB
  • 18 mar 24 10:18
Czyli tradycyjna zakąska. Pozwala lepiej znieść nawet powódź mieszanych trunków;)

z chomika Collyridam

  • 22 KB
  • 18 mar 24 10:18

z chomika skrzydlata

  • 25 KB
  • 18 mar 24 10:18

z chomika jabolek67

  • 25 KB
  • 18 mar 24 10:18

z chomika jabolek67

  • 21 KB
  • 18 mar 24 10:16

z chomika jabolek67

  • 19 KB
  • 18 mar 24 10:15

z chomika kilofnr1

  • 19 KB
  • 18 mar 24 10:15

z chomika kilofnr1

  • 12 KB
  • 18 mar 24 10:12
Śledź po królewsku
Składniki na 8 porcji:

- 6 płatów śledzi solonych,
- 5 jajek,
- strąk czerwonej papryki (najlepiej marynowanej),
- po 3 łyżki oleju i gęstego majonezu,
- listki zielonej sałaty,
- 1 cytryna, natka pietruszki Przygotowanie:
Śledzie po królewsku
Śledzie po królewsku
Śledzie po królewsku /Smacznego

Piątek, 19 grudnia (15:45)

Świąteczna przekąska.

Składniki na 8 porcji:

- 6 płatów śledzi solonych,
- 5 jajek,
- strąk czerwonej papryki (najlepiej marynowanej),
- po 3 łyżki oleju i gęstego majonezu,
- listki zielonej sałaty,
- 1 cytryna, natka pietruszki Przygotowanie:
czytaj dalej


Śledzie moczyć 3 godziny w przegotowanej i ostudzonej wodzie. Dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Płaty podzielić na połówki, skropić sokiem z 1/2 cytryny. Pozostawić na 1/2 godz. w chłodnym miejscu. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Przekroić na pół. Każdą połówkę jajka owinąć filetem śledziowym i spiąć wykałaczką. Listki sałaty opłukać i dobrze osuszyć z wody. Paprykę osączyć z zalewy i pokroić na cienkie paseczki. Na półmisku ułożyć listki sałaty, na nich ustawić koreczki śledziowe. Majonez nałożyć do szprycy (takiej do dekoracji tortów). Całość udekorować majonezem ze szprycy, kawałkami papryki.
Czas przygotowania 30 minut

z chomika sofia53

  • 7 KB
  • 18 mar 24 10:12
Śledzie po kaszubsku.
Składniki:

* 60 dag.śledzi solonych
* szklanka mleka
* 3- dag.jabłek
* 2 łyżki oleju
* 2 łyżki przecieru pomidorowego
* sok z 1/2 cytryny
* natka
* papryka
* majeranek
* cukier

Przygotowanie:
1.Śledzie zalać 2 litrami zimnej wody,odstawić na noc.
2.Rano obrać,wyfiletować,zalać mlekiem,odstawić na 2 godziny.
3.Plasterki jabłek smażyć chwilę na oleju.
4.Dodać majeranek i sok z cytryny.
5.Przyprawić solą,pieprzem,papryką.
6.Dusić kilka minut dodać koncentrat pomidorowy.
7.Przyprawić cukrem,skropić wodą.
8.Filety osuszyć,pokroić na dzwonka.
9.Ułożyć na półmisku,przykryć ostudzonymi jabłkami.
10.Odstawić na kilka godzin,udekorować natką.

zachomikowany

  • 6 KB
  • 18 mar 24 10:12

z chomika jabolek67

  • 6 KB
  • 18 mar 24 10:12

z chomika jabolek67

  • 20 KB
  • 7 mar 24 13:23

z chomika kilofnr1

  • 20 KB
  • 7 mar 24 13:20

zachomikowany

  • 19 KB
  • 7 mar 24 13:20

z chomika kilofnr1

  • 20 KB
  • 7 mar 24 13:20

z chomika Mniecio

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    96
  • obrazy
    15
  • pliki wideo
    13
  • pliki muzyczne
    0

126 plików
2,26 GB




wszystkoav

wszystkoav napisano 21.04.2018 10:24

zgłoś do usunięcia
Darmowy hosting zdjęć fotoo.plNOWOŚCI FILMOWE ZAPRASZAM
milo25

milo25 napisano 12.03.2021 20:24

zgłoś do usunięcia

ZAPRASZAM SERDECZNIE DO FOLDERU SERIALE
SP0KSIK...I976

SP0KSIK...I976 napisano 5.07.2022 15:43

zgłoś do usunięcia
Release__K83_

Release__K83_ napisano 14.08.2023 21:00

zgłoś do usunięcia
SPOKOS-2023

SPOKOS-2023 napisano 31.08.2023 08:19

zgłoś do usunięcia

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności