Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
santana571
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna jacek

widziany: 16.05.2022 16:11

  • pliki muzyczne
    1537
  • pliki wideo
    80561
  • obrazy
    28231
  • dokumenty
    14637

127462 plików
40883,39 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
santana571
!▲▲AUDIOBOOKI▲▲ ▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
 
!▲▲E-BOOK▲▲ ▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
 
!▲▲SERIALE▲▲ ▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
 
# Hobbit - Pustkowie Smauga
# Percy Jackson. Morze potworów - wgrane napisy
▲▲FILMY Mega Kolekcja ponad 100 000▲▲ ▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
 
Bractwo Róży - wklejone napisy pl
▲▲FILMY NOWOSCI 2013▲▲ ▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
 
# Hobbit - Pustkowie Smauga
# Percy Jackson. Morze potworów - wgrane napisy
▲▲FILMY NOWOSCI 2014▲▲ ▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
▲▲FILMY KOLEKCJA▲▲ ▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
 
●●● FILMY AVI ●●● ▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
 
Kain iAbel rmvb
KANE I ABEL (1985) mini serial
●●● FILMY RMVB ●●● ▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
 
♫ TELEDYSKI I KONCERTY MUZA mp3♫
 
50000 Sterowników Do Windows XP
ANDROID NAVIGACJE
ANDROID NAVIGACJE(1)
Antywirusy
BAJKI DLA DZIECI
 
Continuum sezon 1
Continuum sezon1 wgrane napisy
Continuum sezon2 wgrane napisy
ENCYKLOPEDIE
filmy o wiezeniu
FILMY - Sci-Fi
Filmy Nowości 3gp i mp4 Gry Java Dzwonki mp3 oraz inne programy Na Komórkę
Filmy_Popularno-N aukowe
 
filmy o wiezeniu
fontanny
FUNNY AND NONSENSE 4
funny foto JPG paczka12
Grupa MoCarta
Gry sportowe polecam
HELLS KITCHEN Sezon 7 (lektor PL)
HELLS KITCHEN Sezon 8 (lektor PL)
Ikony folderów
Kuchnie świata
 
kebab
Pierogi
menu
Programy na kompa rózne polecam
Prywatne
Przepisy kulinarne - avi
Przepisy wspaniałych smaków z całego świata
Przepisy wspaniałych smaków z całego świata(1)
SPRYCIARZE.PL
tańczące fontanny
TAPETY ═══════════════
Unique Eats gastronomia
zachomikowane
► Ikony PNG
Bractwo Róży - wklejone napisy pl
CIEKAWE
 
Dan Brown - Zwodniczy punkt
GRY NOKIA C5 C6
KOTY I PSY PNG
KROPLE WODY
KSIĄZKI
KSW 10
KSW 11
KSW 13
KSW 15
kuchnia
Kuchnie - inspiracje
KULINARNE
Łatwa kuchnia indonezyjska 2
Łatwa kuchnia indyjska 2
lektor rmvb
lektor rmvb(1)
NAPOJE PNG
NAROZNIKI
NAROZNIKI PNG
NOKIA C5 C6 C7 E7 N8 N97 X6 itp
Nowy folder
PANI PREZYDENT LEKTOR PL RMVB
Playlisty
png ramki KWIATOWE
Projektowanie znaku
Przepisy kulinarne
 
przepisy kulinarne TV
Przepisy Video
Sposób Wykonania Ozdób
SERIALE POLSKIE
 
Stephen King -EBOOKI
Pokazuj foldery i treści
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 19 KB
  • 23 lip 11 10:11
4 matiasy

• mały słoik marynowanych pieczarek

• 5 ogórków-korniszonów

• 4 gotowane ziemniaki

• papryka marynowana (czerwona)

• czerwona cebula

• 2 łyżki kaparów w occie

• czubata łyżeczka marynowanego czerwonego pieprzu

• łyżka musztardy francuskiej

• łyżka majonezu

• sól, pieprz do smaku



Etapy przygotowania


1. Matiasy namoczyc w mleku, następnie pokroić w paski, ogórki w ćwiartki, cebulę w talarki, paprykę również w paski. Pieczarki odcedzić z zalewy i wsypać do pozostałych składników.

2. Ziemniaki ugotować w mundurkach, gdy będą już chłodne obrać i pokroić w dużą kostkę, połączyć z sałatką, dodać musztardę i majonez, wymieszać. Doprawić do smaku.

3. Wyłożyć sałatkę do naczynia i posypać kaparami oraz pieprzem.

zachomikowany

  • 16 KB
  • 23 lip 11 10:11
Ciasto orzechowe:

• 10 dkg zmielonych orzechów włoskich

• pół szkl. mąki tortowej

• pół szkl. mąki ziemniaczanej

• pół szkl. cukru

• 6 jaj

• pół kostki masła

• łyżeczka proszku do pieczenia


Masa sernikowa:

• 1 kg zmielonego twarogu (może byc gotowy, w wiadeku)

• szklanka cukru

• 5 jaj

• budyń waniliowy

• 2 łyżki mąki tortowej


Masa kremowa:

• duży kubek kwaśnej gęstej smietany (400 ml)

• 1,5 kostki masła (300 g)

• 5 czubatych łyżek cukru pudru

• paczuszka cukru waniliowego



Etapy przygotowania


1. Placek orzechowy: Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę, dodawać mąkę i proszek. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć ze zmielonymi orzechami i dodać do masy jajecznej. Upiec w 180 st. w prostokątnej formie (ok 20x25 cm), wyłożonej pergaminem. (po pół godzinnym pieczeniu sprawdzić wykałaczką). Wyjąć i wystudzić.

2. Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrem, gdy staną się prawie białe połączyć z mąką i budyniem, potem dodać ser, a na końcu ubitą na sztywno pianę. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Upiec (tak jak każdy sernik czyli w 160 - 170 st. ponad godzinę) w takiej samej formie jak ciasto orzechowe, wyłożonej pergaminem.

3. Krem: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając, dodawać po łyżce śmietany, aż do uzyskania jednolitej masy.

4. Placek orzechowy przeciąć wzdłuż i jedną cześć posmarować kremem. Na to wyłożyć sernik, posmarować kremem i przełożyć drugą częścią placka orzechowego. Resztą kremu posmarować wierzch i dekorować np. orzechami lub polać polewą czekoladową i oprószyć wiórkami kokosowymi. Uwaga: Ciasto powinno by włożone do lodówki na dobę!

zachomikowany

  • 25 KB
  • 23 lip 11 10:11
Składniki:

* 175 g miękkiego masła
* 1 1/2 szklanki cukru pudru
* 3 łyżeczki esencji waniliowej
* 3 roztrzepane jajka
* 1 1/2 szklanki mąki
* 2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki kakao
* 1 1/4 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

* 1. Włożyć masło, cukier i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
* Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajka.
* 2. Przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i kakao.
* Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko do masy maślanej, cały czas ucierając.
* 3. Wylać powstałe ciasto do kwadratowej blachy o boku 20 cm, natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.
* Piec 55 minut (sprawdzić patyczkiem).
* Zostawić ciasto w blasze na 10 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do wystudzenia.

Uwagi:

Wystarcza na kwadratowe ciasto o boku 20 cm
Piec w temperaturze 190°C
Porcji 10
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 25 min

z chomika Milenianka17

  • 29 KB
  • 23 lip 11 10:11
Składniki:
Zalewa do peklowania:
- 10 dkg soli,
- 1 dkg saletry,
- 2 dkg cukru,
- liście laurowe, ziele angielskie, goździki,
- wszelkie ulubione zioła, czosnek,
- 1 litr wody,
- duża kamienna miska.

Mięso:
- 4 kg mięsa w sporych kawałkach, np: schab karkowy, boczek, szynka.

Jak przyrządzić?
1) Wodę zagotować z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Do gorącej wrzucić sól, saletrę, cukier. Dobrze rozpuścić. Mięso natrzeć czosnkiem i wybranymi ziółkami.

2) Schłodzoną do temperatury pokojowej wodę wlać na dno miski. Układać mięso. Zalać całość resztą wody. Woda musi koniecznie przykrywać całą powierzchnię mięsa. To bardzo ważne.

3) Miskę wstawiamy do lodówki na 4 dni. Jeśli kawałki są nieduże - ok. 1 kg, wystarczą 3 dni. Co drugi dzień wyjmujemy, obracamy mięso i sprawdzamy, czy jest szczelnie przykryte wodą. Jeśli nie - dolewamy nieco dobrze osolonej i wystudzonej wody.

4) Po 4 dniach mięso wyjmujemy. Osączamy z solanki i pieczemy. W zależności od wielkości poszczególnych kawałków - tyle czasu, ile zwykle na to przeznaczamy.

Jak podawać?
Znakomite na ciepło. Pokrojone na odpowiednie porcje. Z pieczonymi lub chociaż odsmażonymi ziemniakami.
Bardzo smaczne jako wędlina. Pokrojone cienko, z dodatkiem chrzanu lub ćwikły.

Uwagi:
Saletra dodawana jest dla uzyskania ładnego, różowego koloru. Bez niej mięso będzie równie smaczne, choć nie tak ładne. Saletra w dużych ilościach jest szkodliwa. Ale zapewniam Was, że jest jej znacznie więcej w wędlinach, które kupujemy w sklepach. Przechowuje się dobrze w lodówce bez uszczerbku dla smaku i jakości. Tydzień jest całkowicie bezpieczny. Tak przygotowane mięso można wędzić. Ale to już inna historia.

zachomikowany

  • 23 KB
  • 23 lip 11 10:11
składniki:
mieszanka podstawowa na 1 kg mięsa:
30-40 g soli, czyli 2-2,5 łyżki
2 g saletry, czyli czubek noża (nie jest niezbędna)
2 g cukru (1/3 łyżeczki)
pół łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
4 ziarna ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
około 2 szklanek wody


opcjonalnie:
1 goździk
3-4 ziarna jałowca
szczypta tymianku
szczypta majeranku
szczypta cayenne
Uwagi:
Saletra dodawana jest dla uzyskania ładnego, różowego koloru. Bez niej mięso będzie równie smaczne, choć nie tak ładne. Saletra w dużych ilościach jest szkodliwa. Ale zapewniam Was, że jest jej znacznie więcej w wędlinach, które kupujemy w sklepach. Przechowuje się dobrze w lodówce bez uszczerbku dla smaku i jakości. Tydzień jest całkowicie bezpieczny. Tak przygotowane mięso można wędzić. Ale to już inna historia.

zachomikowany

  • 12 KB
  • 23 lip 11 10:11
Keks czekoladowy

Składniki:
250g mąki
200 g masła
100 g cukru
4 jajka
ok. 100 g orzechów włoskich
50 g czekolady (użyłam mlecznej)
ok. 50 g rodzynek
ok. 50 g skórki pomarańczowej i cytrynowej (razem) kandyzowanej
masło do wysmarowania formy
kilka kropli wódki do namoczenia rodzynek
½ łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie:
Orzechy sparzyć i zmielić. Rodzynki namoczyć w alkoholu. Czekoladę zetrzeć na tarce.
Masło ucierać dodając na przemian żółtka i cukier, aż powstanie pulchna masa.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą z cukru i żółtek. Następnie dodać mąkę z proszkiem i całość dokładnie wymieszać.
Do ciasta wrzucić resztę składników – rodzynki nie mogą pływać w alkoholu ;-)
Wysmarować masłem keksówkę, przełożyć masę i piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

z chomika shim

  • 11 KB
  • 23 lip 11 10:11
Muffinki na Bożonarodzeniowy poranek

Składniki:
* 250 g mąki
* 2½ łyżeczki proszku do pieczenia
* ½ łyżeczki sody
* 100 g cukru (ja dałam jasny trzcinowy)
* 1 łyżeczka cynamonu
* ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
* 2 klementynki/mandarynki
* około 125 ml tłustego mleka
* 75 ml oleju lub roztopionego masła
* 1 jajko
* 175 g suszonej żurawiny


Do posypania:
* 3 łyżki cukru trzcinowego jasnego

Suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Klementynki dobrze wyszorować, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Startą skórkę dodać do suchych składników. Do soku z klementynek dolać mleko, tak aby w całości było 200 ml. Następnie dodać do nich olej, jajko i lekko ubić - tylko do połączenia.
Płynną miksturę dodać do suchych składników i wymieszać - krótko tylko do połączenia składników ( nie musi być dokładnie). Dodać żurawinę i jeszcze raz wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem i posypać posypką.
Piec w temperaturze 200ºC, przez około 20 minut. Studzić na kratce.

z chomika shim

  • 450 KB
  • 23 lip 11 10:11
kiełbaski w cieście
"Toad in the hole"

z chomika redandpale

  • 11 KB
  • 23 lip 11 10:11
Aromatyczny boczek pieczony ze śliwkami
Ilość: dla 4 osób

Niezbędne składniki:
600 g surowego boczku
150 g suszonych śliwek
Przyprawa do potraw z grilla Żeberka barbecue KAMIS

Boczek pokrój na cienkie plastry, każdy oprósz z dwóch stron przyprawą żeberka z grilla. W każdy plaster zawiń wędzone śliwki, następnie nadziej po kilka kawałków na patyczki do szaszłyków. Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Grilluj kilkanaście minut.

z chomika irmina_skc

  • 85 KB
  • 23 lip 11 10:11
Składniki: 12 sztuk
450 g mąki pszennej
1 łyżka soli
6 łyżek smalcu
280 ml gorącej wody

Opis przygotowania: 30 minut
Mąkę połączyć z solą. Rozcierać ze smalcem do momentu, aż mieszanka będzie przypominać bułkę tartą. Stopniowo mieszać z wodą aż do uzyskania miękkiego i elastycznego ciasta. Ciasto wyrobić, aż będzie gładkie i przestanie się lepić. Następnie przykryć je wilgotną ściereczką. Odcinać od ciasta kawałki po ok. 45 g. Wyrobić kulkę, następnie kulkę rozwałkować na cienkie kółko. Brzegi wyrównać poprzez przyłożenie talerza o średnicy 25 cm i odcięcie nożem nierówności. Kolejne torille odkładać na stos, przysypując każdą mąką (by się nie pozlepiały). Patelnię rozgrzać i układać w niej tortille (po jednej). Każdą smażyć ok. 10 sekund z obu stron. Odkładać na stos gotowe tortille.

z chomika Zeeb

  • 84 KB
  • 23 lip 11 10:11

z chomika StarszyPan

  • 368 KB
  • 23 lip 11 10:11

z chomika DarkCruiser

  • 44 KB
  • 23 lip 11 10:11
Kopytka inaczej 1 kg ugotowanych ziemniaków dzień wcześniej 10-15 dag białego sera 1 cebula Skręcić ta wszystko przez maszynkę i dodać; 1 jajko,4 łyżki oleju.2 łyżki kartoflanki,0,5 kg mąki,2łyżeczki vegrty.Wyrobić jednolitą masę i formować wałeczki,kroić na ukos.Zagotować wodę,wlać 3 łyżki oleju i wsypać 2 łyżki soli.Wkładać kopytka i gotować do momentu aż wypłyną na wierzch.Po chwili wyjąć łyżką cedzakową na sito do odsiąknięcia.W tym czasie rozpuścić ćwiartkę masła lub 2 łyżki skwarek(każdy według swego uznania)dodać łyżkę vegety i trochę pieprzu dobrze wymieszać.Do tego dodać wcześniej ugotowaną kapustę(0,5 kg kiszonej),wszystko wymieszać, na koniec wrzucić ugotowane kopytka i wszystko wymieszać.Jak kto lubi można dodać kminku.

z chomika Brunetka6853

  • 2,4 MB
  • 23 lip 11 10:11
CHLEB
3 szklanki mąki zwykłej pszennej
2 szklanki mąki żarnówki
1/4 paczuszki drożdży
1 łyżka soli
2,5 szklanki letniej wody
ziarna słonecznika, dyni, siemienia lnianego według uznania
Wyrobić w robocie lub ręcznie
Piec w temperaturze 200 stopni 1 godzinę

z chomika szafirek57

  • 1,2 MB
  • 23 lip 11 10:11

z chomika Hyjdla_i_Truda

  • 13 KB
  • 23 lip 11 10:11
OGÓRKI Z PRZYPRAWĄ CURRY

3 kg. ogórków (pokroić w słupki)
4 duże cebule (pół talarki)
9 szkl. wody, 1 szkl. soli (zagotować i zalać ostudzonym na 3-4 godz.)
ZALEWA:
3 szkl. wody
2 szkl. cukru
1 szkl. octu
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu
Zagotować i przecedzić. Ogórki zalać gorącą zalewą. Pasteryzować. 5 min. gotować.

z chomika Brunetka6853

  • 62 KB
  • 23 lip 11 10:11
Składniki: 4 porcje
1 duży podzielony na różyczki brokuł
sos beszamelowy
100 g startego parmezanu
100 g posiekanych orzechów włoskich
masło
sól
pieprz

Opis przygotowania: 40 min.
Brokuła zblanszować w gorącej wodzie. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu przesypując posiekanymi orzecham doprawić solą i pieprzemi. Zalać sosem beszamelowym i posypać parmezanem.
Zapiekać w 180C az do zbrązowienia sera.

z chomika Zeeb

  • 90 KB
  • 23 lip 11 10:11
Surówka z porów

2-3 pory-białe części
2 marchewki
2 jabłka
majonez,jogurt,śmietana -do wyboru
sól,cukier,pieprz-wszystko do smaku
Pory myjemy,przekrawamy wzdłuż i kroimy w talarki(jeżeli ktoś nie znosi surowego pora radzę sparzyc gotującą wodą,a zrobi się łagodniejszy).Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej,dodajemy do pora.Mieszamy,doprawiamy do smaku wybranymi produktami.

z chomika Brunetka6853

  • 43 KB
  • 23 lip 11 10:11
Makaronowa z koperkiem
30-40 dag makaronu muszelki lub kółeczka
2 zielone ogórki pokrojone w kostkę
30-40 dag szynki lub innej wędliny
1 czerwoną i żółtą paprykę(może byc konserwowa)
1 puszkę czerwonej fasoli(pokroic na połówki)
2-3 łyżki koperku(może byc mrożony)
doprawic ziarenkami smaku i pieprzu(jeżeli ktoś lubi można dodac czosnku)wymieszac z majonezem.

z chomika Brunetka6853

  • 44 KB
  • 23 lip 11 10:11
Gyros-sałatka niewarstwowa

4 udka drobiowe
1 kapusta pekińska
0.5 l słoiczek papryki konserwowej
0,5 l słoiczek ogórków konserwowych
puszka fasolki czerwonej(jak ktoś lubi)
cebula lub por z jabłkiem(ilość według gustu)
Udka pokroić na małe kawałki i dusić 10 min z odrobiną oleju ,pod koniec dodać od 1-1,5 łyżki przyprawy gyros.Kapustę pekińską pokroić i posypać łyżką vegety , cebule,por,jabłka,ogórki i paprykę pokroić w paski lub większą kostkę(jeżeli dodamy fasolkę przekroić na połowy)
Zimne mięso i pozostałe składniki wymieszać,doprawić do smaku a przed podaniem wymieszać z majonezem i ketchupem.
Można z filetów ale z udek taniej wychodzi a tak samo smakuje.

z chomika Brunetka6853

  • 41 KB
  • 23 lip 11 10:11
SAŁATKA Z MAKARONEM

1 opakowanie makaronu małe muszelki
2 puszki kukurydzy
5 jajek
2 świeże długie ogórki
1-2 cebule
ok. 30 dag. wędliny (najlepiej szynki)
ok. 1 mały słoiczek majonezu
sól, pieprz do smaku

Makaron ugotować (nie przegotować) resztę składników pokroić w kostkę.
Wszystko razem połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.

z chomika Brunetka6853

  • 43 KB
  • 23 lip 11 10:11
Coś na szybko-dowolny makaron z mięsem mielonym

0.5 kg mięsa mielonego
1 cebula
2 łyżki masła
ząbek czosnku
4 korniszony
mały ketchup
3-4 łyżki śmietany lub jogurtu
pół papryki-jeżeli ktoś lubi
szczypta oregano,i inne przyrawy od smaku
Na patelnie wrzucuc masło,cebule pokrojoną w kostkę i mielone,wszystko wymieszac i przeparowac.Dodoc korniszony,paprykę i przyprawy i jeszcze poddusic .Na koniec dodac ketchup i śmietanę,zagotowac i polac lub wymieszac z makaronem.

z chomika Brunetka6853

  • 38 KB
  • 23 lip 11 10:11
Jajka w sosie tatarskim
Sos
4łyżki jogurtu naturalnego
4łyżki majonezu
1 cebula
ząbek czosnku
grzybki konserwowe,
3-4 korniszony-w occie
szczypiorek lub koperek,ziarenka smaku do smaku,pieprz.Cebule i ogórki pokroic w kostkę.
Zrobic sos,ugotowac jajka na półmiękko,obrane pokroic na cwiartki ułożyc na półmisku i przykryc sosem.Pozostawic na 2-3 godz.aby wszystko przeszło.
Ilośc sosu zwiększamy do ilości jajek.

z chomika Brunetka6853

  • 40 KB
  • 23 lip 11 10:11
P-A-S-T-Y
Pasta rybna
25-30 dag sera twarogowego
1 puszka ryb w pomidorach lub makrela wędzona+ 2 łyżki ketchupu
1-2 cebule drobno krojone
2-3 łyżki oleju
pieprz,sól
Ser zemleć w maszynce, wszystko dobrze rozgnieść,doprawić do smaku.

Pasta jajeczna z majonezem
6 ugotowanych jaj
1-2 cebule
1 łyżka majonezu
0,5 łyżki musztardy
pieprz, sól
Jaja zetrzeć na tarce jarzynowej,cebule drobno pokrajać,posypać solą.Wymieszać doprawić do smaku.

Pasta z twarogu
25 dag sera twarogowego
2 łyżki śmietany słodkiej
2 łyżki ketchupu
1 łyżka kopru(może być zamrożony)
sól,cukier
Ser zemleć w maszynce dodać wszystkie produkty,doprawić do smaku.

z chomika Brunetka6853

  • 49 KB
  • 23 lip 11 10:11
Skórka pomarańczowa kandyzowana własnej roboty
Skórki pomarańczowo obgotować 10-15 minut,odcedzić i po wystygnięciu pokroić w kostkę.Do garnka wlać 2-3 łyżki wody wsypać skórkę i dodać cukier(cukier w zależności ile jest skórki,na skórkę z 1 pomarańczy 0,5 szklanki cukru lub trochę więcej)Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż cukier się rozpuści i powstanie dość gęsty syrop.Przełożyć da słoika ,może stać w lodówce.Doskonałe do mazurków,serników,makowców itp.

z chomika Brunetka6853

  • 28 KB
  • 23 lip 11 10:11
Pyzy-kluski na parze
50 dag mąki
2,5 dag drożdży
2 jajka
1 kieliszek oleju
1 szklanka mleka
3 łyżki cukru
szczypta soli
Drożdże rozrobić w letnim mleku,dodać łyżkę cukru i mąki.Odstawić do wyrośnięcia.Do miski wsypać przesianą mąkę,cukier,sól,wlać olej,wbić jajka i dodać wyrośnięte drożdże.Dobrze wyrobić ciasto aż będzie odstawać od miski.Po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.Ukulać kluski i po 15 min parować 5-6 min.Najlepiej w podwójnym garnku gdzie do dolnego nalewamy wody a na górny który ma otwory smarujemy za każdym razem olejem i kładziemy wyrośnięte kluski.Radze ukulać na 4 partie a gdy włożymy pierwszą robimy następną do wyrośnięcia i tak dalej.Podawać z kapustą kiszoną i sosem z karkówki, żeberek lub innym sosem.Smacznego

z chomika Brunetka6853

  • 54 KB
  • 23 lip 11 10:11
Buraczki

3 kg buraczków ugotowanych zetrzec na tarce jarzynowej dodac 2 cebule i 3 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
Zalewa
0,5 szklanki octu(10%)
15 dag cukru
1 łyżeczka soli
6 gożdzików
3 ziarnka pieprzu
3 ziarnka ziela angielskiego
4 listka laurowe
Wszysto zagotowac(zalewę) wlac do buraczków i wymieszac.Zostawic na 10-12 godz.Słoiki gotowac 10 min.
Z tych buraczków bardzo dobra jest zupa buraczkowa.

Buraczki z papryką

5 kg ugotowanych buraczków zetrzec na tarce jarzynowej
1 kg papryki
1 kg cebuli
Pokroic według gustu w kostkę lub w paski
Zalewa
o,5 litra octu(10%)
1 szklanka oleju
2 szklanki cukru
2 łyżki soli
pieprz do smaku
Zalewe ugotowac wlac do buraczków ,wymieszac ,zostawic na 10-12 godz.Słoiki gotowac 15 min.

z chomika Brunetka6853

  • 58 KB
  • 23 lip 11 10:11
Wątróbka cielęca lub wieprzowa
Wątrobe pokroic na kawałki takie jakie będziemy smażyc i zalac mlekiem najlepiej na noc.Po wyjęciu z mleka(mleko zetnie się)opłukac wodą i rozbic każdy kawałek najlepiej wkładając do woreczka.Rozgrzac tłuszcz i każdy kawałek obtoczyc w mące i usmażyc.Pokroic cebule w krążki i wrzucic do drugiego naczynia dodając tłuszcz,(może byc olej lub smalec-do wątroby lepszy) pieprz vegete i sok z cytryny,wsztstko podgrzac wymieszac i przekładzc usmażoną wątrobe.Dolac trochę wody i ustawic mały płomień by się przeparowała,od czasu do czasu przemięszac.Cebuli tyle ile kto lubi,ja daje na 0,5 kg wątroby 3 duże cebule i sok z połowy cytryny.

z chomika Brunetka6853

  • 55 KB
  • 23 lip 11 10:11
Grzyby leśne w pomidorach(Panie proponują pieczarki,opieńki młode)

Cedzak ugotowanych grzybów

Zaprawa
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki oleju roślinnego
4 łyżki cukru
3 łyżeczki soli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 cebule drobno pokrojone
Wszystko gotowac 5 min.
Grzyby pokroic zagotowac,następnie przecedzic, przepłukac zimną wodą.Po odsączeniu zalac zaprawą ,wymieszac i odstawic na 12 godz.,włożyc do słoików i gotyowac 30-35 min.

z chomika Brunetka6853

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    33
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

33 plików
5,85 MB




Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (1566)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (1566)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności