Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

BROKUŁY.jpg

rybal1980 / > ZDROWIE / BROKUŁY.jpg
gt ZDROWIE - BROKUŁY.jpg
Download: BROKUŁY.jpg

38 KB

(540px x 446px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Brokuły to bogate źródło witamin A, E, K1, C, B1 oraz mikroelementów – potasu, fosforu, wapnia, żelaza i chromu. Co jednak najważniejsze, brokuły, podobnie jak kalafior, brukselka oraz kapusta, zawierają także dużą ilość sulforafanu, substancji chemicznej o właściwościach antynowotworowych. Ten składnik, znajdujący się w brokułach, ma także inne ważne właściwości – zabija Helicobapter pylori,oporne na działanie antybiotyków bakterie, odpowiadające za wrzody żołądka i raka tego narządu. Tak przynajmniej twierdzą naukowcy z Akademii Medycznej Johns Hopkins w Baltimore i francuskiego Krajowego Ośrodka Badań Naukowych w Paryżu. By nie stracić cennych dla zdrowia właściwości brokułów, należy krótko gotować je na parze.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
gt ZDROWIE - ChomikImage.jpg
Zdrowotne (i nie tylko) atuty limonki Limonka, zwaną ...
Zdrowotne (i nie tylko) atuty limonki Limonka, zwaną też limetką czy limą jest starszą siostrą popularnej w Polsce cytryny. Jest od niej droższa i mniej popularna ze względu na cieńszą skórkę, która zapewnia jej mniejsza trwałość – owoc limetki szybciej się psuję i ulega zniszczeniu. Jednak mało kto wie, że ma on więcej witaminy C niż cytryna, ponadto jej smak bardziej nadaje się do przyrządzania napojów orzeźwiających. Limonka ma także kilka innych ciekawych zastosowań. Kiedy po całonocnej imprezie następnego dnia nie możemy wstać z łóżka, a każdy dźwięk przyprawia nas o mdłości, sok z limonki pomoże wrócić do życia. Wyciśnij 2 łyżeczki soku owocu, dodaj odrobinę cukru, całość zalej wodą i powoli wypij. DeAnna Batdorff, kalifornijska specjalistka od ajurwedy (indyjski system medycyny mający korzenie już w starożytności) twierdzi, że sok z limonki pomaga zregenerować się wątrobie, cukier zaś przywraca poziom glukozy we krwi, co sprawia, że taki specyfik pomoże nam stanąć na nogi po ciężkiej imprezie. Pozostaje nam tylko spróbować! Limonka, a raczej jej sok, może posłużyć także jako świetny środek do czyszczenia. Przedstawiamy tutaj sposób Hellen Sandbeck, autorki książki Organic Housekeeping, który może Ci pomóc, jeśli nie możesz pozbyć się resztek jedzenia przyklejonych do wewnętrznych ścian mikrofalówki. Musisz wziąć dzbanek, napełnić go wodą z 3 łyżkami soku z limonki, a następnie wstawić do mikrofalówki i włączyć ją. Kiedy woda się zagotuje i zacznie parować, możesz wyłączyć mikrofalówkę, ale dzbanek powinien w niej zostać jeszcze przez kilka minut. Następnie powinnaś umyć wnętrze namydloną ścierką. Potem pozostaje już tylko poprawić czystą szmatką. Zaschnięte resztki jedzenia po takiej „limonkowej” saunie powinno się znacznie łatwiej usuwać. Limonka świetnie chroni również przed różnymi chorobami, dlatego warto czasami zastąpić plasterek cytryny do herbaty właśnie tym cytrusem. Jak już wspominałyśmy, owoc limonki ma więcej witaminy C, niż owoc cytryny. Ponadto – wg Uniwersytetu Pordue w USA – sok cytrusów ułatwia organizmowi przyswajanie katechiny (zwanej też katecholem). Katechol jest antyoksydantem występującym w herbacie, chroniącym nas przed chorobami serca, udarem i nowotworami.
gt ZDROWIE - Wiśnie.jpg
Dlaczego warto jeść wiśnie Jest lato, a na bazarach i ...
Dlaczego warto jeść wiśnie Jest lato, a na bazarach i w marketach widać wysyp świeżych warzyw i owoców. Warto z tego skorzystać, ponieważ nie ma nic lepszego dla naszego organizmu, niż świeże truskawki, wiśnie, czy brzoskwinie. Warto pamiętać, że wiśnie nie tylko robią dobrze na cerę, ale chronią również przed rakiem. I, zaprzeczając wierzeniom naszych babć, nawet jeśli wypijemy po nich wodę, nie powinien nas rozboleć brzuch. Chyba, że się zwyczajnie przejadłyśmy. Te owoce są ważne dla naszego zdrowia także dlatego, że chronią serce: potas w nich zawarty pomaga utrzymać i wzmocnić akcję serca. Wiśnie działają także zapobiegająco przeciw innym chorobom. Dzięki zawartej w nich dużej zawartości witaminy C poprawiają naszą ogólną odporność. Wapń, jak wiadomo, wzmacnia kości, mięśnie i nerwy. Ale kto by pomyślał, że jest go tyle w wiśniach? Pamiętajmy również o tym, że wiśnie działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie, a także… odchudzająco. Zawarta w nich pektyna sprawia bowiem, że czujemy się syte i lepiej trawimy.
gt ZDROWIE - Miód.jpg
Cukier zwiększa ciśnienie tętnicze! Nie od dziś wiado ...
Cukier zwiększa ciśnienie tętnicze! Nie od dziś wiadomo, że sól jest wrogiem wszystkich, którzy cierpią na nadciśnienie tętnicze. Jednak niedawno okazało się, że także cukier jest szkodliwy dla osób, które walczą z tym schorzeniem. Co gorsza, nie tylko glukoza zwiększa ryzyko wystąpienia problemów z nadciśnieniem; niebezpieczna jest także fruktoza, która występuje w owocach i miodzie. Naukowcy z Uniwersytetu Kolorado przeprowadzili badania, w których wzięło udział ponad 4500 tysiąca kobiet i mężczyzn powyżej 18. roku życia. Żadna z badanych osób nie borykała się wcześniej z nadciśnieniem. Codzienna dieta każdego z uczestników badań (zarówno jedzenie jak i napoje) została dokładnie zbadana pod kątem ilości zawartego w niej cukru. Naukowcy szczególną uwagę poświęcili ilości spożywanej fruktozy. Okazało się, że te osoby, których dziennie spożycie fruktozy wynosiło co najmniej 74 gramów, są o 77% bardziej narażone na wystąpienie problemów ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi. Naukowcy stwierdzili, że inne czynniki, jak otyłość, stres czy różne choroby też często przyczyniają się do nadciśnienia, jednak to właśnie duża ilość spożywanej fruktozy stwarza największe ryzyko wystąpienia choroby. Badacze podkreślają, że niebezpieczny jest także syrop kukurydziany. Słodzik ten, ze względu na niskie koszta produkcji, dodawany jest praktycznie do wszystkiego. Często można go spotkać w słodyczach i napojach, ale także w produktach reklamowanych jako dietetyczne. Zwiększanie ryzyka wystąpienia choroby nadciśnieniowej nie jest jedynym zagrożeniem wynikającym z częstego spożywania syropu kukurydzianego. Ma on także destrukcyjny wpływ na naszą wątrobę oraz zwiększa łaknienie. Syrop kukurydziany już od jakiegoś czasu uchodzi za kontrowersyjny produkt, wywołujący wiele schorzeń, ale jego popularność nadal jest bardzo duża. Warto postarać się ograniczyć ilość tego słodzika w codziennej diecie.
gt ZDROWIE - Awokado.jpg
Dlaczego warto jeść awokado? Awokado jest wyjątkowo s ...
Dlaczego warto jeść awokado? Awokado jest wyjątkowo smacznym owocem. W Polsce staje się coraz popularniejsze, a w wielu krajach jest ono jednym z podstawowych produktów. W południowych stanach USA i Meksyku na bazie awokado przyrządza się sos guacamole, który jest podawany do niemal wszystkich przystawek. Przedstawiamy kilka powodów, aby częściej sięgać po ten pyszny owoc. Awokado świetnie wpływa na nasz wzrok. Owoc ten jest bogaty w luteinę oraz zeaksantynę – składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszych oczu. Wiele osób mających problemy ze wzrokiem lub prowadzący męczący oczy tryb życia (częsta praca przy komputerze lub tekście pisanym) spożywają luteinę jako suplement diety. Okazuje się, że ten składnik chemiczny możemy przyswajać w wyjątkowo przyjemny sposób – jedząc kilka razy w tygodniu np. bagietkę z guacamole. Składniki zawarte w awokado zapobiegają także występowaniu chorób oczu związanych z wiekiem – takich jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej. Awokado zawiera również składniki, które zatrzymują lub znacznie spowalniają rozwijanie się komórek odpowiedzialnych za nowotwory szczęki. Zasługą tego jest unikalne połączenie składników odżywczych w tym owocu – razem występuje tu witamina C, E oraz kwas foliowy. Owoc awokado ma także ciekawe właściwości polegające na zwiększaniu zdrowotnych walorów innych produktów. Przykładowo badania przeprowadzone przez Uniwersytet Stanowy Ohio wykazały, że jeśli pomidory zjada się wraz z awokado, organizm potrafi „wykrzesać” z nich 4 i pół razy więcej likopenu – antynowotworowego składnika znajdującego się czerwonych owocach. Jak to możliwe? Zdrowy tłuszcz awokado pomaga organizmowi przyswajać zdrowe składniki odżywcze. Dlatego guacamole połączone z innymi warzywami (wspaniale sprawdzają się pomidory, papryka, cebula czy czosnek) jest świetną i niezwykle zdrową przekąską. Warto tu zaznaczyć, że miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty a zarazem bardzo zdrowy. Utarte awokado może zastąpić Ci np. majonez; w konsystencji jest stosunkowe podobne, ale zawiera mniej tłuszczów oraz więcej białka i błonnika.
gt ZDROWIE - Oliwa.jpg
Oliwa z oliwek zapobiega... rakowi piersi Osoby zakoc ...
Oliwa z oliwek zapobiega... rakowi piersi Osoby zakochane w kulturze i kuchni śródziemnomorskiej na pewno lubią oliwę z oliwek. Jest ona w końcu podstawowym składnikiem dań, sałatek i jest zjadana nawet z samą bagietką. W Polsce póki co częściej używamy zwykłego oleju, a oliwę z oliwek traktuje się przeważnie jako towar luksusowy, „na specjalne okazje”. Być może jest to spowodowane ceną, która wielokrotnie przewyższa cenę zwykłego Kujawskiego. Jednak okazuje się, że poza dobrym smakiem, oliwa ma też właściwości zdrowotne i nie jest to tylko frazes powtarzany przez narody śródziemnomorskie. Zostało dowiedzione, że oliwa z oliwek chroni przed rakiem. Naukowcy z Universitat Autònoma de Barcelona postanowili sprawdzić, dlaczego poprzednie badania wykazały związek między spożywaniem oliwy z oliwek i mniejszym ryzykiem zachorowania na raka. Po badaniach przeprowadzonych na szczurach okazało się, że oliwa zwalcza gen, który prowadzi do powstania raka piersi. Okazało się też, że oliwa eliminuje proteiny potrzebne komórkom rakowym do przeżycia. Jest jeszcze coś: oliwa chroni nasze DNA przed szkodami, które mogą prowadzić do raka. Oliwa pomaga nie tylko w walce z rakiem. Podobno zmniejsza również ryzyko wystąpienia chorób serca. Te badania przełamują nasze wyobrażenia. Wykazały, że oliwa z oliwek i dieta śródziemnomorska wpływają na nasze zdrowie i ciała znacznie pozytywniej, niż nam się wydawało - dr Gerald Weissmann, z czasopisma FASEB, które opublikowało badania. Wcześniej narody śródziemnomorskie uważały, że oliwa z oliwek chroni przed wszystkimi możliwymi chorobami, od chorób serca, przez Parkinsona, aż po raka. Dziś okazało się, że nie były to tylko przechwałki. Wyniki badań chyba wystarczą, aby zechcieć wprowadzić oliwę do naszej codziennej diety. Dr Eduard Escrich zaleca, aby spożywać 50 mililitrów oliwy dziennie, co daje około 10 łyżeczek. Jednak uwaga - efekt ochrony można zaobserwować tylko wtedy, gdy spożywamy ją regularnie.
gt ZDROWIE - Mięta.jpg
... obniża ciśnienie krwi, działa wiatropędnie, żółciotw ...
... obniża ciśnienie krwi, działa wiatropędnie, żółciotwórczo, łagodzi wzdęcia, dodaje się ją do sałatek, past serowych, baraniny, wieprzowiny, wołowiny, napojów orzeźwiających, kilka liści mięty przeżutych łagodzi zgagę.
gt ZDROWIE - Skorupki jaj.jpg
Skorupki jaj są jednym z najlepszych źródeł wapnia, któr ...
Skorupki jaj są jednym z najlepszych źródeł wapnia, który jest przyswajalny przez organizm w ok. 90%. Oprócz wapnia w skorupce zawarte są wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy: cynk, żelazo, fluor, siarka, krzem, molibden - łącznie ponad 25. Skład skorupki jest bardzo podobny do składu kości i zębów. Uczeni z Niemiec i Węgier, którzy przez 15 lat badali wpływ skorupki jajka na organizm człowieka zauważyli, że u dzieci i dorosłych podawanie skorupki dało pozytywne rezultaty przy łamliwości paznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, chronicznych katarach, astmie. Jak się okazało, skorupka jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną, ale i usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze. Znakomite efekty skorupki jaj przynoszą w leczeniu i profilaktyce osteoporozy. Metoda stosowania skorupki jest prosta, nie wymaga poniesienia żadnych kosztów. Skorupki zanurzyć na 5 minut we wrzątku. Pozostawić do wyschnięcia i zmielić w maszynce do kawy. Używać od 0,5 do 1 g dziennie. Można spożywać je dodając do kasz i twarogów.
gt ZDROWIE - Seler.jpg
Seler zarówno korzeniowy, jak i naciowy to cenne źródło ...
Seler zarówno korzeniowy, jak i naciowy to cenne źródło składników mineralnych (zawiera m.in. potas, cynk, wapń, żelazo, fosfor, magnez) i witamin (C, z grupy B, PP, E i prowitaminę A). Właściwości lecznicze ma przede wszystkim seler surowy. Jest przydatny przy dolegliwościach żołądkowych, reumatyzmie, otyłości, schorzeniach pęcherza moczowego. Surówki i soki z selera są też znakomitym środkiem na zachowanie dobrego samopoczucia (oczyszczają organizm z toksyn).
gt ZDROWIE - Siemię lniane.jpg
Od dawna nasionami lnu leczy się wrzody i nieżyty w prze ...
Od dawna nasionami lnu leczy się wrzody i nieżyty w przewodzie pokarmowym, biegunki i niestrawności. Z rozgniecionych nasion robi się odwary lub maceraty.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności