Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
popik2008
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mietek

widziany: 18.07.2024 16:09

  • pliki muzyczne
    9896
  • pliki wideo
    11680
  • obrazy
    76105
  • dokumenty
    11119

117322 plików
2420,52 GB

FolderyFoldery
popik2008
-▣ Kobiety, które tworzyły historię
Antyk ubiory
-Arcydzieła Muzyki Klasycznej - Najwięksi kompozytorzy (16 CD)
Atlas polskich grzybów
Batalie i wodzowie wszechczasów
BONSAI I OGRODY JAPOŃSKIE
 
ARCHITEKTURA Japoni
Bransoletki
Burleska
chleb własnego wypieku
Ciekawe
 
Dokumenty
DYNAMO- Sztuczki niewiarygodne
Działanie wina
E-book'i
Ezetoryka
filmiki
Filmy
Fitness
Galeria
GALERIA OBRAZÓW
 
Foto
Graffiti
Gry
Grzyby
Humor
 
Humor rysunkowy
Kawały
 
Różne powiedzonka
Inkwizycja
instrukcje
Jak zdobyć mężczyznę
Japoński
Jedzenie
 
kIEŁBASA
Kabarety
 
Kawały
Kołysanki
Komputer
 
Driver Asus Prime 350 - Pro
 
USB driver
Driver
 
Driver_W in10
amd64
i386
ia64
Wallaper
tapety
Konfiguracja sieci
Konstrukcje
Koty
Krótki kurs języka hiszpańskiego
Książki rózne
Kuchnia mix
 
♨Ciasta♨
dieta
Dobre rady
Jedzenie
 
Jadlospisy- odzywcze
kIEŁBASA
Kuchnia regionalna
Niejedzenie
Oczyszczanie
Thermomix
 
Zdrowe odżywianie
Kwiaty
Kwiaty inaczej
Łamacze
 
ODZYSKAJ DANE
Łazienka na dworzu
Loga radiowe
Maciej Stuhr
Mądrości
 
Magia
 
Criss
Magia PL
Masaż
Meble ogrodowe
Medytacja
 
Osho
Miejsca w GoT
Mix
Mówimy po hiszpańsku
Multimedialne Kursy Photoshopa
Muzyka
Nauka języków
Nauka, szybkie czytanie
Origami
Outlander
Perkusja
Photo Gallery - 3d Optical illusions#1
 
Photoshop
PKF
Plakaty
Playlisty
Podróż przez czakry
Polskie
POLSKIE KARAOKE
Pomysły
Pomysły 1
 
Podstawki pod telefon
Pomzsz1
Porady1
Pozytywne myślenie
Programy
Psychologia sukcesu
Ramki
Rytuały tybetańskie
 
Dźwięki
Rytuały tybetańskie
Ryty
Śmieszne piosenki
Stand-up
Sterowniki
 
Stolarstwo
Stylowe ubieranie Gooka
Sudoku - przykłady
Szeptuchy
Szydełkowanie
 
Taimane Gardner
Taniec
Taniec Brzucha
Tapety
Teatr
 
Teatr PR
 
The New Brain 2007 PL - Dźwięki do synchronizacji pólkul mózgowych
THERMOMIX(1)
Walkirie
Warszawa
Wiązanie butów
Wiązanie Krawata Muchy Składanie Koszuli
Wino
Woloszanski Boguslaw - Twierdza Szyfrow
Wspomnienia z PRL
 
Banknoty PRL-u
Soc
Yoga
 
zachomikowane
Zdjęcia 1920x1080
Zodiak rys
Życzenia
Boże Narodzenie
Swięta
Pokazuj foldery i treści
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 61,8 MB
  • 11 lis 16 18:09
obrazek


Program poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu. Promujemy starą,
dobrą polską kuchnię. Chcemy ocalić od zapomnienia przepisy naszych babć,
przybliżać ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu.Przedstawiamy
potrawy regionalne takie, które nie są znane w żadnym innym regionie Europy.
Pokazujemy, jak je przygotować.
Potrawy prezentuje dr Grzegorz Russak.


z chomika aaarek70

  • 98 KB
  • 11 lis 16 18:09
Składniki
CIASTO:
5 jajek
0,5 szkl. oleju
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki
3 łyżki kakao
5 łyzek wody

Masa

0,5 litra śmietany kremówki
0,5 szklanki cukru pudru
8 łyżeczek żelatyny
0,5 szklanki wody do żelatyny
3 serki homogenizowane (po 150 g)
cukier waniliowy :::Polewa
0,5 kostki margaryny
0,5 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżki wody
2 łyżki kakao
wiórki kokosowe do posypania
Przygotować polewę. Składniki wrzucić do garnka, po rozpuszczeniu margaryny całość gotować 4 min (czas jest ważny, bo przy jego skróceniu polewa nie będzie dobrze gęstniała).:Masa:
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać serki homo. Na koniec wlać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wymieszać. łożyć masę do lodówki na jakieś 15 minut. Przełożyć ciasto. Po wierzchu polać polewą czekoladową - może być gotowa (ale one są dosyć twarde i mogą się łamać przy krojeniu) lub taką (polewa pochodzi z przepisu Chatka Puchatka

zachomikowany

  • 30 KB
  • 11 lis 16 18:09
TORT CARYCY ESTER

Składniki:

Ciasto:

* 4 całe jajka
* 2 białka
* 150 g cukru
* 2 łyżki oleju
* 3 łyżki (z małą górką) mąki
* 80 g zmielonego maku (zmielić w młynku do kawy)
* 1 łyżeczka proszku do wypieków
* szczypta soli

Krem:

* 250 ml mleka
* sok i skórka starta z 1 b.dużej cytryny
* 3 łyżki (z małą górką) mąki ziemniaczanej
* 70 g cukru
* 2 żółtka
* 80 g białej czekolady
* 300 ml śmietany kremówki (36%)

* dodatkowo: utarta biała czekolada do posypania wierzchu (ok. 20-50 g)

Biszkopt makowy:
Całe jajka i białka ubić z cukrem, na gęstą i bardzo puszystą masę (do białości). Masa powinna bardzo wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Dodać olej i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonym makiem. Dodać do masy jajecznej i bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać razem.
Blaszkę z piekarnika ( mierzona wewnątrz 33 x 36) wyłożyć papierem do pieczenia .
Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i włączony termoobieg. Pieczemy ok. 10 minut.
Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i szybko przykryć wierzch papierem do pieczenia i ręcznikiem/płótnem. Tak przykryte ciasto wystudzić.
W pełni wystudzone ciasto przekroić na 3 części - paski, wzdłuż krótszego boku.


Krem cytrynowy:

mleko, żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną , bardzo dokładnie wymieszać w rondelku. Rondelek ustawić na małym ogniu i podgrzewać ciągle mieszając (bo masa przywiera do dna). Jak tylko zacznie gęstnieć, dodać sok i otartą skórkę z cytryny. Podgrzewać aż masa wyraźnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę (połamaną na małe kawałki). Mieszać dopóki czekolada się nie rozpuści. Wierzch masy w rondelku przykryć folią spożywczą i zostawić do zupełnego wystygnięcia.
Ubić dobrze śmietankę kremówkę i delikatnie połączyć z zimną masą cytrynową ( można wcześniej masę zmiksować z 2 łyżkami ubitej kremówki i dopiero wtedy połączyć razem z resztą kremówki)
Masę podzielić na trzy części i przełożyć nią paski biszkoptowe oraz ułożyć na wierzchu. Posypać utartą białą czekoladą i wstawić do lodówki (ok. 10 - 12 godzin) lub zamrażarki (wersja "lodowa")



przepis na to ciasto, wzięłam ze strony Cook Talk.

z chomika white.and.black.flower

  • 16 KB
  • 11 lis 16 18:09
ŚLIWKA W CZEKOLADZIE

Ciasto I:
5 jaj
1 szkl. cukru
1,5 szkl mąki
0,5 szkl. oleju
0,5 szkl. wody mineralnej niegazowanej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Ciasto II:
5 białek
3/4 szkl. cukru
20 dag kokosu
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka mąki

Masa:
5 żółtek
2 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
10 łyżek kawy Cappucino Classik

1,5 kostki masła

Dodatkowo
40 dag śliwek kalifornijskich
2 czekolady
Ciasto I:
Białka ubić z cukrem, dodać po jednym żółtku, wlać olej, wodę, wsypać mąkę, proszek, na końcu kakao. Wymieszać i upiec.

Ciasto II:
Białka ubić dodać resztę składników i upiec.

Masa:
Ze składników ugotować budyń, ostudzić a następnie utrzeć z 1,5 kostki masła.

Dodatkowo 40 dag śliwek kalifornijskich namoczyć w gorącej wodzie (jak ktoś lubi z dodatkiem alkoholu)
2 mleczne czekolady rozpuścić. Dodać do czekolady 4-5 łyżki słodkiej śmietanki.

Składanie:
Placek ciemny+ masa+ placek kokosowy+ masa+ śliwki + polewa

z chomika white.and.black.flower

  • 41 KB
  • 11 lis 16 18:09
SNIKERS CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI - rewelacja

blaszka 25 cm x 40 cm

Placek czekoladowy:
7 jaj
3/4 szkl. cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Placek środkowy:
25 dkg orzechów siekanych
5 białek
20 dkg cukru
1 łyżka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
1/2 litr mleka
cukier waniliowy/32 g/
3/4 szkl. cukru
5 żółtek
2łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
30 dkg masła
3 łyżki kakao
słoiczek wiśni

Polewa:
1/4 kostki margaryny
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody

Placek czekoladowy:
Z białek ubić pianę, dodać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Po upieczeniu przekroić na pół.

Placek środkowy:
Białka ubić, dodać cukier, dalej ubijać, potem dodać resztę składników, wymieszać, dać na blaszkę i piec długo ok. 1 godziny w 170 st. C.

Masa:
Z podanych składników ugotować budyń.
utrzeć masło i stopniowo dodawać schłodzony budyń i kakao. na końcu dodać wiśnie i lekko wymieszać.

Przekładać w następujący sposób:
placek czekoladowy, masa, placek środkowy, masa, placek czekoladowy, polewa, można oprószyć mielonymi orzechami.
podawać na drugi dzień - musi zmięknąć środkowy placek z orzechami.

z chomika white.and.black.flower

  • 43 KB
  • 11 lis 16 18:09
SŁONECZNIK.

Składniki:

Na ciasto (biszkopt):

4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki tortowej
8 łyżek cukru
4 jaja
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku

Masa:
1 puszka skondensowanego słodzonego mleka
30 dkg słonecznika
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 kostki masła
2 podwójne paczki herbatników+ wódka do skropienia

Polewa:
1 mleczna czekolada
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka kakao


Wykonanie:

Najpierw pieczemy biszkopt. Białka ubić, dodać cukier i ubijać dalej, następnie żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy (wym. 25 x 30 cm). Piec około 25-30 minut w temp. 180°C.
Puszkę z mlekiem wstawić do garnka, zalać wodą i gotować przez 2,5 godziny. Pilnować, żeby puszka cały czas była pod wodą.
Słonecznik+1/2 szklanki cukru+1/2 kostki masła - wyłożyć na patelnię, żeby się połączyło, a potem na blaszkę taką bez papieru i do piekarnika, aż się ozłoci i zrobi taka fajna skorupka, wyjąć podzielić na pół i pokruszyć.
Ostudzone mleczko-karmel, zmiksować z kostką masła i połową słonecznika-wyłożyć na biszkopt, na to herbatniki zmoczone/ skropione wódką.
Następnie należy stopić tabliczkę mlecznej czekolady+3łyżki śmietany + łyżeczka kakao. Powstałą polewą polać herbatniki i posypać resztą pokruszonego słonecznika...schłodzić ...no pycha po prostu.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 29 KB
  • 11 lis 16 18:09
SEZAMOWIEC

Ciasto krucho-sezamowe, z dodatkiem bezy i kwaśnego dżemu to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki na ciasto

•2,5 szklanki mąki
•20 dag margaryny
•5 żółtek
•3/4 szklanki cukru pudru
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•1 cukier waniliowy
Wykonanie

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić go na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć na blachę (24x42cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Placek I

•5 dag masła
•2łyżki miodu
•1 łyżka cukru pudru
•20 dag sezamu
W rondelku rozpuścić masło, dodać miód, cukier i sezam - całość lekko podsmażyć. Ciepłe wyłożyć na ciasto na blaszce i upiec, około 20 minut.

Place II

•5 białek
•3/4 szklanki cukru
•10 dag kokosu
•kwaśny dżem np. czarna porzeczka, powidła śliwkowe
Drugą część ciasta wyłożyć na blaszkę z papierem (wielkość jak I) i posmarować dżemem. Białka ubić na sztywno, w czasie ubijania dodawać cukier. Na koniec dosypać wiórki kokosowe. Tak przygotowaną pianę wyłożyć na ciasto i upiec.

Krem

•20 dag margaryny
•20 dag chałwy
W naczyniu rozgnieść margarynę i chałwę, mieszając podgrzewać do rozpuszczenia. Jeszcze gorącą masą posmarować pierwszy placek z sezamem (upieczony) i przykryć drugim plackiem (upieczonym) z kokosem.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 35 KB
  • 11 lis 16 18:09
PYCHOTKA

Składniki:

CIASTO:
jajka, 4 szt
cukier, 1/2 szkl
mąka tortowa, 1/2 szkl
proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki

KREM:
mleko, 2 szkl
mąka ziemniaczana, 4 łyżki
zółtka jaj, 2 szt
cukier puder, 1 szkl
MARGARYNA LUB MASŁO, 1 kostka

DO PRZEŁOŻENIA:
dzem z czarnej pożeczki, 1 słoik

POSYPKA KOKOSOWA,
wiórki kokosowe, 20 dag
masło, 1 kostka

Opis przygotowania:

1. CIASTO:
ubijamy pianę z 4 białek, do sztywnej piany dodajemy cukier i nadal ubijamy, potem dodajemy żółtka i na konu przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wylewamy na blache wyłożona pergaminem i pieczemy w temp 180 st około 30 minut. (Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest juz dobre)

2. KREM:
1 szklankę mleka zagotować. W druiej szklance mleka rozmieszać żółtka i mąkę ziemniaczaną i wlać wszystko do gotującego sie mleka. Ugotować ze wszystkiego budyń i odstawić do wystygniecia. Kostkę masła utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i powoli dodawać wcześniej ugotowany zimny budyń.

3. POSYPKA KOKOSOWA:
kostkę masła rozpuścić na dużej patelni. Dodać wiórki kokosowe i smazyć az wiórki sie zrumienia. Odstawić do wystygniecia.

4. Zimne ciasto przekroić na dwie cześci. Obie części dobrze nasaczyć wodą z alkoholem i sokiem z cytryny. Na jedna cześć ciasta posmarować 1/3 kremu. Na krem wyłożyć dzem z czarnej pożeczki. Przykryć drugą częścią ciasta. Nałożyć na ciacho pozostały krem i na krem zarumienione zimne wiórki kokosowe.

5. SMACZNEGO:))))

z chomika white.and.black.flower

  • 27 KB
  • 11 lis 16 18:09
PLACEK KUBA

Składniki:

3 szkl mąki
1 marg,
6 żółtek
1 proszek do pieczenia ( 3 łyżeczki )
1 szkl śmietany

wiśnie drelowane
3 kiśle wiśniowe

Czas
pieczenia: 20 min

WYKONANIE:

Margarynę zetrzeć z mąką, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Podzielić na 6 części i schłodzić w lodówce. Rozwałkować jedną część a na placek położyć pianę ubitą z 2 białek z 2 łyżkami cukru i kiślem wiśniowym, na pianę ułożyć wiśnie drelowane i przykryć drugim plackiem. Tak wykonać drugi i trzeci placek. Pieczemy na złoty kolor, po upieczeniu przekładamy masą budyniową ( wg własnego przepisu ). Na wierzch polewamy polewą lub czekoladą.

______________________________________________________________________

MASA BUDYNIOWA SUPER

Składniki :
6 żółtek
12 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 cukry waniliowe lub laska wanilii
3 szklanki mleka (najlepiej 3,2%)

30 -35 dag masła (bez oleju)
sok z połowy cytryny
1 kieliszek czystego spirytusu ...:)

Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę (najlepiej mikserem),
dodać jedną i drugą mąkę. Na końcu dodać mleko, wymieszać.

2 szklanki mleka zagotować z wanilią.
Na wrzące mleko wlewać powoli masę jajeczną i mieszając (najlepiej sprężynką lub małą trzepaczką) - na wolnym ogniu ugotować budyń, uważając, aby się nie przypalił.

Ugotowany krem budyniowy przełożyć do miski, wystudzić.
Masło utrzeć "na puch" mikserem, dodawać po trochę wystudzony
budyń. Połączyć, dodać sok z połowy cytryny oraz spirytus.

Taki krem budyniowy doskonale sprawdza się w ciastach z owocami, do nadziewania babeczek, rurek oraz we wszelkich innych kombinacjach.

Jeśli chcemy uzyskać połowę kremu czekoladowego, to do połowy gorącego, świeżo ugotowanego budyniu należy dodać pokruszoną czekoladę.
Wtedy należy oddzielnie połączyć z masłem krem waniliowy i oddzielnie krem czekoladowy.

z chomika white.and.black.flower

  • 10 KB
  • 11 lis 16 18:09
Mazurek kajmakowy Wielkanocny- po prostu pyszny

Składniki

KRUCHE CIASTO:
- 300 g mąki
- 200 g schłodzonego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko

MASA KAJMAKOWA:
- 1 szkl. tłustego mleka lub słodkiej śmietanki,
- 10 łyżek cukru,
- 6 dag masła,
- esencja waniliowa

POZA TYM:
- marmolada
- do dekoracji- dowolnie: orzechy, kandyzowane owoce, polewa czekoladowa, migdały, płatki migdałowe, małe zajączki i jajka z czekolady

1. CIASTO:
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z ziemnym masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Chłodzić ok. 45 minut.
2. Ciasto podzielić na pół. Z każdej połowy rozwałkować jednakowe placki (najlepiej w 2 jednakowych blaszkach) o grubości ok. 1/2 cm. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach- aż ciasto będzie lekko rumiane i złote.
3. Ostudzone placki przełożyć marmoladą. Górny placek też posmarować marmoladą ale cieniutko.

4. kajmak: Mleko lub śmietanę gotować z cukrem stale mieszając, uważając by całość się nie przypaliła. Mleko należy gotować w dużym garnku, na dużym ogniu. Trwa to ok. 20 minut ale warto, bo masa jest pyszna!:D
Gdy masa zgęstnieje a spuszczona z łyżki kropla szybko zastyga garnek zdając z ognia. Do przestudzonej masy dodać rozpuszczony tłuszcz i chwilę ucierać drewnianą pałką.

5. Kajmak bardzo szybko wylać na mazurek. Gdy jest jeszcze ciepły udekorować ponieważ bardzo szybko zastyga.

z chomika white.and.black.flower

  • 21 KB
  • 11 lis 16 18:09
KRÓLEWIEC

Ten przepis jest uwielbiany przez wszystkie pokolenia. Królewiec jest tak pyszny, że rozpływa się w ustach.

Ciasto kruche - składniki:

•30 dag mąki
•10 dag cukru
•2 łyżki miodu
•1 łyżeczka sody
•1 całe jajko
•15 dag margaryny
Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić kruche ciasto. Podzielić na połowę i upiec dwa placki. Piec na blaszce (24x42) posmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia na złoty kolor. Temperatura pieczenia 175 stopni. Papier zdjąć jeszcze z gorących placków.

Ciasto biszkoptowe - składniki:

•4 jajka
•1/2 szklanki cukru
•1/2 szklanki mąki pszennej
•1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
•2 łyżki wody
•1łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: Białka ubić z cukrem, dodać po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodać resztę składników - lekko zamieszać. Upiec biszkopt.

Krem - składniki:

•1/ 2 litra mleka
•10 dag cukru
•1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
•1 kopiasta łyżka mąki pszennej
•1 cukier waniliowy
•1 kostka margaryny
Z 1/2 l mleka odlać pół szklanki, resztę mleka zagotować. W połowie szklanki roztrzepać mąki i wlać na gotujące się mleko. Do gorącego budyniu wkręcić margarynę.

Polewa czekoladowa - składniki:

•4 łyżki cukru pudru
•12 dag margaryny
•3 łyżki kakao
•3 łyżki mleka
Wykonanie: Podane składniki na polewę roztopić w małym naczyniu. Gorącą wylać na placek.

Łączenie ciasta: Kruchy placek - połowa kremu - biszkopt - druga część kremu - kruchy placek - polewa.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 36 KB
  • 11 lis 16 18:09
CYTRUSEK

Upiec biszkopt z 4 jajek

Masa:
•1,5 szklanki wody
•1 szklanka cukru
•sok z 3-4 cytryn
•2 żółtka
•2 budynie śmietankowe bez cukru
•kostka masła


Krem:
•1/2 litra kremówki
•3 łyżki cukru

2-3 paczki herbatników

1,5 szklanki wody + sok z cytryn (ja daję z 4 wolę kwaśniejsze) + cukier zagotować.
Budynie rozpuścić w 1 szklance wody,rozmieszać z 2 żółtkami i wlać na gotujący się syrop. Gotować
aż zgęstnieje - 2-3 minuty. Wystudzić. Zmiksować z masłem i wyłożyć na odwrócony do góry nogami biszkopt.
Wsadzić do lodówki.


Śmietankę
ubić dodając cukier i wyłożyć na masę cytrynową. Na górze
ułożyć herbatniki.

Najlepiej smakuje na drugi dzień jak herbatniki trochę nawilgną.

z chomika white.and.black.flower

  • 35 KB
  • 11 lis 16 18:09
CIASTO Z CHAŁWĄ I BEZAMI

To ciasto nie ma sobie równych! Słodycz dwóch mas, czekoladowej i chałwowej, została w nim połączona delikatnymi bezami. Ciasto pięknie wygląda i znakomicie smakuje. Upiecz je i zjedz jeszcze dziś na deser.

Składniki na biszkopt:

•8 jajek
•1 i 1/2 szkl. cukru
•25 dag mąki wymieszanej z 5 dag kakao
•2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt (ok.30 min, temp. 180 st.). Po ostudzeniu przekroić na dwie części.

Masa z chałwą:

•20 dag chałwy
•4 żółtka
•1/2 szkl. mleka
•cukier waniliowy
•35 dag masła
•1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z 1/4 szkl. mleka i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gorące mleko wlać masę jajeczną i zagotować. Krem wystudzić. Masło utrzeć z chałwą i kremem jajecznym. (Można dodać spirytus - ok. 1 kieliszka).

Masa czekoladowa:

•4 jajka
•1/2 szkl. cukru
•1 łyżka kakao
•1 tabliczka gorzkiej czekolady
•1 kostka masła
•spirytus
Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem na parze. Roztopić czekoladę z łyżeczką kakao (dodać trochę mleka). Połączyć z masą jajeczną, ciągle ubijając. Ostudzić. Utrzeć masło i dodawać po łyżce zimnej masy jajecznej. Dodać spirytus.

Składanie pięter ciasta:

1) połowa biszkoptu
2) masa z chałwą
3) 25 dag małych bez
4) masa czekoladowa
5) druga połowa biszkoptu

Posypać wierzch ciasta kakao.

Smacznego !

z chomika white.and.black.flower

  • 42 KB
  • 11 lis 16 18:09
CIASTO JAJKO SADZONE

Składniki:

puszka brzoskwiń 850 ml, 2 szt.
jajka, 7 szt.
masło, 25 dag
cukier, 35 dag
cukier waniliowy, 1 opakowanie
mąka, 50 dag
sól, szczypta
proszek do piecz., 2 łyżeczki
mleko, 100 ml
cytryna, 1 szt.


Opis przygotowania:

1. Brzoskwinie osączyc z syropu. Od trzech jajek oddzielic białka od żółtek. Białka schowac w lodówce.

2. Miękkie masło utrzec z 15 dag cukru, cukrem waniliowym, solą, całymi jajkami oraz żółtkami. Dodac mąkę, proszek do pieczenia, skórkę otartą z cytryny i mleko.

3. Ciasto rozsmarowac na blasze (25x40) , na wierzchu rozłożyc brzoskwinie (tak by wypukła strona była do góry). Piec około 30 minut w temp. 175 stopni.

4. Schłodzone białka ubic na sztywną pianę razem z resztą cukru i sokiem z cytryny. Wyjąc ciasto z piekarnika po upływie 30 minut, rozsmarowac między brzoskwiniami pianę i zapiec jeszcze do jej zarumienienia, Ciasto można podawac z bitą śmietaną.

5. P.s. Tym razem użyłam za małej blachy i za bardzo zatopiłam brzoskwinie :( dlatego zrobiłam zdjęcie przed rozłożeniem piany z białek.

z chomika white.and.black.flower

  • 53 KB
  • 11 lis 16 18:09
CIASTO AJERKONIAKOWE

cukier 4 łyżki
czekolada 2 kostki
powidła 1/2 słoika
krem ajerkoniakowy "Delecta" 1 szt
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 6 łyżek
żółtka 3 szt
mąka 2 szklanki


Mąkę, żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy zagnieść na kruche ciasto, a następnie rozwałkować i wyłożyć na blachę do ciasta. Posmarować ciasto powidłami a następnie ubić pianę z 3 białek z 4 łyżkami cukru. Gotową ubitą masę wylać na ciasto i włożyć do piekarnika. Piec około 30-45 min. Gdy ciasto będzie się piekło przygotowujemy krem ajerkoniakowy w/g przepisu na opakowaniu.
Gdy ciasto wyjmiemy z pieca i gdy ono ostygnie na wierzch nakładamy krem i ozdabiamy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki bynajmniej na 5 godzin.

z chomika white.and.black.flower

  • 13 KB
  • 11 lis 16 18:09
3 BIT - ciasto bez pieczenia


SKŁADNIKI:

* 5 paczek herbatników szkolnych
* 1 puszka mleka skondensowanego (gotować ok.3 godz.- ostudzić)
* 2 budynie waniliowe
* 2 szkl.mleka + 0,5 szkl. mleka
* 0,5 kostki masła (np.śmietankowe)
* 1 śmietana 18% (200 ml)
* 1 opak."Śnieżki"
* na posypkę:starkowana czekolada gorzka lub mleczna lub wiórki kokosowe

MASA BUDYNIOWA:
~~~~~~~~~~~~~~~~
2 budynie ugotować w jednej porcji mleka (zagotować 2 szkl. mleka,a rozrobić budynie w 0,5 szkl. mleka).Budyń ostudzić,gdy wystygnie - zmiksować z 0,5 kostki masła.

MASA ŚMIETANOWA:
~~~~~~~~~~~~~~~~
Śmietanę 18% zmiksować ze "Śnieżką".

KOLEJNOŚĆ UKŁADANIA: (układać w blaszce wyłożonej folią aluminiową)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

* HERBATNIKI
* MLEKO SKONDENSOWANE UGOTOWANE (z puszki)
* HERBATNIKI
* MASA BUDYNIOWA
* HERBATNIKI
* MASA ŚMIETANOWA
* STARKOWANA CZEKOLADA LUB WIÓRKI KOKOSOWE

z chomika white.and.black.flower

  • 22 KB
  • 11 lis 16 18:09
Składniki:

400 g krakersów
4 żółtka
3/4 szkl maki
1 op budyniu śmietankowego lub waniliowego
3 i 1/2 szkl mleka
1/2 szkl śmietanki słodkiej 18%
250 g masła
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki likieru waniliowego
1 l śmietany kremówki
1 duża puszka mleka słodzonego skondensowanego
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cukru
50 g gorzkiej czekolady

Jak przyrządzić:

Mleko skondensowane gotowac w puszce przez 2-3 godz
zagotowujemy w dużym garnku 2 szklanki mleka, śmietankę i 1/2 szklanki cukru, do gotującej się masy dodajemy - cały czas intensywnie mieszając trzepaczką do piany - zmiksowane w blenderze 1 i 1/2 szkl mleka, żółtka, budyń i mąkę. Zdejmujemy z ognia, gdy masa będzie gęsta, dodajemy do gorącej masy pokrojone w kostkę masło, mieszamy aż powstanie jednolita masa. Wmiksowujemy jeszcze ekstrakt waniliowy i likier.
blaszkę wykładamy warstwą krakersów, nakładamy na nie jeszcze ciepłą masę budyniową. Przykrywamy kolejna warstwą krakersów. Ubijamy 1/2 l śmietany z mlekiem skondensowanym.
wykładamy masę toffi na krakersy. Układamy ostatnią warstwę krakersów. Teraz ubijamy na sztywno resztę kremówki z cukrem waniliowym i 1 lyżeczką cukru. Nakładamy ją na wierzch ciasta. Posypujemy startą czekoladą.Wstawiamy do lodówki. Ciasto należy przygotować minimum dzień, a najlepiej dwa, przed podaniem.
warstwy ciasta zaczynając od dołu:
krakersy
masa budyniowa
krakersy
śmietana toffi
krakersy
bita śmietana
starta czekolada

zachomikowany

  • 1,6 MB
  • 11 lis 16 18:09

z chomika piorunkowa

  • 48 KB
  • 11 lis 16 18:09
keks_biszkopt_10_400x400.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 92 KB
  • 11 lis 16 18:09
marcello_5.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 32 KB
  • 11 lis 16 18:09
33412_-ciasto-krowka-wspaniala_0_1.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 174 KB
  • 11 lis 16 18:09
Sernik+bez+sera2.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 1,0 MB
  • 11 lis 16 18:09
obrazekobrazek

z chomika wielosmakowa

  • 59 KB
  • 11 lis 16 18:09
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 66 KB
  • 11 lis 16 18:09
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 191 KB
  • 11 lis 16 18:09
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 85 KB
  • 11 lis 16 18:09
zdjecie.php?id=56532

z chomika wielosmakowa

  • 227 KB
  • 11 lis 16 18:09
Pocalunek+Murzyna1.JPG

z chomika wielosmakowa

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    19
  • obrazy
    54
  • pliki wideo
    1
  • pliki muzyczne
    0

74 plików
72,92 MB




Tiili

Tiili napisano 29.03.2023 19:49

zgłoś do usunięcia
Witam, pozdrawiam i zapraszam do mnie Filmy, ciekawe Filmy Dokumentalne, Seriale, TV Show, Książki, Artykuły, Teledyski, Tapety, Emotki i wiele innych. obrazek
M.K-16

M.K-16 napisano 30.03.2023 11:40

zgłoś do usunięcia
Witam , pozdrawiam i zapraszam do siebie. 🔐UnicornVIP🔐
MarekPropagator

MarekPropagator napisano 17.04.2023 21:10

zgłoś do usunięcia
Czy istnieją na chomikuj prawdziwe osoby które chcą być oglądane i pożądane? U mnie jest jedna taka kobieta zweryfikowana. Szukam kolejnych osób. Jeżeli to Ty lub Twoja koleżanka to zapraszam do kontaktu.
wapix49040

wapix49040 napisano 11.05.2023 00:45

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
Tiili

Tiili napisano 28.09.2023 20:18

zgłoś do usunięcia
Witam, pozdrawiam i zapraszam do mnie Filmy, ciekawe Filmy Dokumentalne, Seriale, TV Show, Książki, Artykuły, Teledyski, Tapety, Emotki i wiele innych. obrazek
kintakunte1990

kintakunte1990 napisano 30.11.2023 19:29

zgłoś do usunięcia
obrazek
✿ ZAPRASZAM ! ✿

Na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Hasło do folderów „z Filmami” = 1990
BG.SP..1450

BG.SP..1450 napisano 2.12.2023 22:17

zgłoś do usunięcia
POZDRAWIAM SERDECZNIE I ZAPRASZAM NA FILMY NOWOŚCI MUZYKĘ I STAROCIE
ABC_SERIAL-FILMY-3D-HD-4K

ABC_SERIAL-FILMY-3D-HD-4K napisano 6.12.2023 21:42

zgłoś do usunięcia
💗 SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE FILMY NOWOŚCI- 4K- 3D- FULL-HD ZAPRASZAM NOWOSCI PREMIERY -GRY PC-GRY-XBOX -2023 💖ZAPRASZAMPOZDRAWIAM -💖
Stare.dobre.filmy

Stare.dobre.filmy napisano 25.04.2024 17:23

zgłoś do usunięcia
obrazek

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności