NAPÓJ, KTÓRY WSZYSCY ZNAJĄ i KOCHAJĄ
A nasze dzieci go poprostu uwielbiaj±. Coca-cola została wynaleziona ponad sto lat temu przez dr. Johna Pemberto-na, aptekarza z Georgii w stanie Atlanta. W 1885 r. sporz±dził on własn± odmianę popularnego lekkiego trunku zwanego Vin Mariani: do czerwonego wina dodał po prostu li¶cie ro¶liny koka, rosn±cej w Ameryce Południowej i zawieraj±cej kokainę.
Sprzedaż napoju szła nie najlepiej, zniechęcony Pemberton w następnym roku zmodyfikował więc recepturę, eliminuj±c z niej wino i dodaj±c afrykański orzech koła, który zawiera kofeinę, cukier i aromaty. Partner Pem-bertona, Frank M. Robinson, zaprojektował sławne dzi¶ logo, pisz±c nazwę „Coca-Cola" pochyłym, odręcznym pismem. Napój ten trafił do miejscowych aptek jako „renomowany ¶rodek rozja¶niaj±cy umysł". Z pocz±tku sprzedawano dziennie około 13 szklanek tego specyfiku.
Aż do 1903 r. Candler i Robinson osobi¶cie preparowali syrop, przy zamkniętych na klucz drzwiach laboratorium. Usuwali etykietki ze | składników dostarczanych przez rozmaite firmy chemiczne; jedynie Candler zajmował się korespondencj±, a rachunki płacił tak, by księgowi nie poznali nazw składników. On też miał jedyny klucz do skrytki, w której przechowywano faktury.
Gdy interes się rozwin±ł, stało się niemożliwe, by tylko Candler i Robinson przygotowywali miksturę, toteż składniki po prostu ponumerowano od l do 9, a dyrektorzy zakładów produkuj±cych coca-colę znali jedynie ich proporcje i procedurę mieszania.
Smak i aromat tej mieszaniny nie jest prost± sum± aromatów zawartych w niej olejków, ponieważ ich wzajemne oddziaływanie daje całkowicie nowe Łomposycje.
Butelka coca-coli Zostala zaprojektowana m 1916 r., a logo w lalach osiemdziesi±tych XIX w.
„coca" sugerował obecno¶ć w napoju niedozwolonego narkotyku, kokainy,
W trakcie procesu - liczne apelacje ci±gnęły się przez prawie dziesięć lat - żaden z analityków składaj±cych zeznania nie mógł potwierdzić występowania ¶ladów kokainy, W dodatku ¶wiadek z ramienia dostawcy komponentu nr 5 opowiedział, jak się go sporz±dza z li¶ci koki -usuwaj±c cał± zawarto¶ć kokainy - i z ekstraktu z orzecha koła.
Czy więc coca-cola zawiera choć jeden z tych składników? William Poundstone stwierdza w swojej ksi±żce: „Tak :' naprawdę w coca-coli znajduje się bardzo niewiele koki i koli (...l maj±cych niewielki wpływ na smak."
A jednak to wła¶nie ów smak zrobił tak wielkie wrażenie na gen. Eisen-howerze podczas II wojny ¶wiatowej, że jako dowódca sił alianckich w Afryce Północnej zamówił 3 min butelek coca-coli i wyposażenie dla 10 rozlewni mog±cych dostarczać 6 min butelek na miesi±c. Dopiero w 1955 r., zaczęto rozlewać coca-colę do puszek.