Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
piuui
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna robert

widziany: 16.11.2022 15:56

  • pliki muzyczne
    525
  • pliki wideo
    6040
  • obrazy
    900
  • dokumenty
    50

8779 plików
6050,63 GB

Ukryj opis
  • 66 KB
  • 13 lis 21 12:47
Koźlarz pomarańczowożółty tworzy mikorozę z brzozami, podobnie jak koźlarz babka. Oba gatunki rosną na podobnych stanowiskach. Dawniej koźlarz pomarańczowożółty i koźlarz czerwony nie były rozróżniane, mimo że jeden rośnie pod brzozami, a drugi pod topolami. Kapelusz koźlarza ma średnicę 4-15 cm, delikatnie omszały, wypukły, o brzegu często błoniasty, żółtopomarańczowym, lub pomarańczowobrązowym. Pory są w młodości bardzo małe, szarawe potem szarobrązowe. Trzon wielkości 5-10 x 2-5 cm, jest białawy, w całości pokryty łuseczkami barwy od brunatnej do czarnej. Miąższ jest biały na przekroju zabarwia się na różowo i liliowo a u nasady trzonu zawsze na niebiesko-zielono.

z chomika Zeeb

  • 5 KB
  • 13 lis 21 12:47
Kapelusz : średnica 10-35cm , u młodych owocników kulisty, jajowaty, potem wypukły, u dojrzałych płaski z garbkiem na szczycie, parasolowaty . Młody brązowy, później jasnobrązowy, płowy, szarobrązowy, kremowy, białawy, garbek gładki, ciemnobrązowy, brzeg białawy, włókienkowaty powierzchnia sucha, popękana, pokryta brązowymi, grubymi, odstającymi, dachówkowatymi łuskami, pomiędzy którymi prześwituje jaśniejsza skórka.
Blaszki : białe, białawe, kremowe, wolne, gęste
Trzon: Wysokość 15-50 cm, grubość 1-2,5 cm barwy kapelusza, z ciemniejszymi łuskami tworzącymi zygzakowaty deseń na jaśniejszym tle ,wysmukły, cylindryczny, bulwiasta podstawa grubości około 5 cm. Kremowy, podwójny, nie przyrośnięty, ruchomy pierścień, początkowo wewnątrz gąbczasty, później pusty, łatwo odłamuje się od kapelusza.
Miąższ: Biały, niezmienny. W kapeluszu miękki, gąbczasty. W trzonie łykowaty, włóknisty, zdrewniały. Rzadko zasiedlany przez owady. Smak orzechowy, zapach: miły grzybowy.
Wysyp zarodników: Biały
Występowanie : Od czerwca do listopada, saprofityczny, w świetlistych lasach różnych typów, na skraju lasu, przy drogach leśnych, w zaroślach, na wrzosowiskach, zrębach, polanach, w parkach, na łąkach i pastwiskach najczęściej pojedynczo lub po kilka sztuk , dość pospolity.
Uwagi: Smaczny grzyb jadalny, do spożycia nadają się tylko kapelusze, szczególnie nadaje się do smażenia (panierowane jak kotlety) .
Ostrzeżenie: powszechnie znany, a mimo to bywa mylony ze śmiertelnie trującymi: muchomorem zielonawym (sromotnikowym) oraz muchomorem plamistym. Bywa często mylony z czubajką czerwieniejąca która powoduje też zatrucia.

z chomika Zeeb

  • 5 KB
  • 13 lis 21 12:47
Owocnik - 5-12 cm średnicy; za młodu płasko wypukły, wkrótce rozpostarty, z wgniecionym środkiem, z czasem lejkowaty; mięsistoczerwony, pomarańczowopłowy; brzeg długo pozostaje podwinięty; skórka kapelusza ma na jaskrawym tle ciemniejsze koliste kręgi i tylko miejscami i nie zawsze zielone podbarwienia, wilgotna jest kleisto-oslizgła.

Blaszki - tak samo zabarwione jak kapelusz, gęsto ustawione, różnej długości, wąskie i nieco zbiegające po trzonie, przy uciśnięciu barwi się na zielonkawo.

Trzon - 3-7 cm wysokości i 1-2,5 cm grubości; prawie walcowaty, u podstawy wyraźnie cieńszy, koloru owocnika, jednak na powierzchni znajdują się małe, płytkie wgłębienia; szybko staje się jamnisty, łamliwy.

Miąższ - biały, na brzegach i pod skórką trzonu pomarańczowy; sok mleczny pomarańczowo (marchewkowo)-czerwony, szybko blednie i w końcu staje się zielony; w smaku łagodny; zapach przyjemny.

Wysyp zarodników - jasnoochrowy.

Występowanie - miejscami dość częsty. Owocniki wyrastają od lata do jesieni, gromadnie pod sosnami, lubi gleby piaszczyste, obrzeża lasów, miejsca trawiaste.

Zastosowanie - jadalny; jest delikatny w smaku i należy do najbardziej pożądanych grzybów jadalnych.

Możliwość popełnienia pomyłki - istnieją jeszcze inne gatunki mleczaja wyglądające podobnie, z pomarańczowym lub winnoczerwonym sokiem mlecznym, rosnące koło sosen i jodeł. Przede wszystkim ważne czy sok blednie, czy tez nie, ważne również miejsce występowania.

z chomika Zeeb

  • 124 KB
  • 13 lis 21 12:47
Kapelusz- 3 do 12 cm, aksamitny, matowy, młody ciemno czerwonobrunatny albo kasztanowy, często z domieszką fioletu.

Trzon– wysokość 4-12 cm, grubość 1-2,5 cm, cylindryczny podłużnie włóknisty, młody intensywnie żółty, później przechodzi od dołu w czerwony do brązowo czerwonego, u młodych owocników miękki, później włóknisty i twardy

Miąższ– delikatny i soczysty, po przekrojeniu błękitnieje, podczas suszenia czerwienieje

Pory– duże, złocisto-żółte, później brązowo-żółte

Zapach– owocowy

Wysyp zarodników– oliwkowo-brązowe, zarodniki są eliptyczne, wrzecionowate, drobno rowkowane wzdłużnie

Zastosowanie– jadalny, bardzo smaczny

z chomika Zeeb

  • 33 KB
  • 13 lis 21 12:47
Barwa owocnika po przekrojeniu śnieżno biała, a dojrzałych owocników oliwkowoczarna. I tylko te białe purchawki są jadalne (smaczne).

Ogólnie traktowane są jako niejadalne, a do tego są trudne do transportu. To taki rarytas dla smakoszy.
W Polsce występuje około 30 gatunków purchawek. Zwykle tylko cieszą oko.

z chomika Zeeb

  • 106 KB
  • 13 lis 21 12:47
Rosną one głównie w lasach iglastych, ale lubią także bory dębowe i bukowe. Kolor kapelusza zależy od miejsca występowania – bywają jasno i ciemnobrązowe. Trzon (nóżka) bywa bulwiasta, ale czasem i wysmukła lub maczugowata. Biały miąższ po przekrojeniu nie zmienia barwy, przyjemnie pachnie i smakuje wybornie.
Wyróżnia się jego cztery odmiany: odmiana typowa, odmiana usiatkowana, odmiana sosnowa i borowik brązowy. Wszystkie rasy są jednakowo smaczne, cenne i poszukiwane.
Bardzo wysoko ceniony i dlatego ulega wyniszczeniu. Nie daje się hodować.


Małgosia znalazła prawdziwka o średnicy kapelusza 22 cm i wadze 1,20 kg. Zdrowy, ususzony przyda się na świąteczne uszka i pierogi. Na zdjęciach widać jaką radość może sprawić takie smaczne znalezisko.

z chomika Zeeb

  • 24 KB
  • 13 lis 21 12:47
Najczęściej występuje w lasach liściastych i często na styku z lasem sosnowym. W Polsce dość pospolity ale nie występuje w dużych ilościach. Można znaleźć po kilka sztuk w jednym miejscu.
Kapelusz początkowo wypukły, później płaski. Górna powierzchnia kapelusza zgniłozielonkawa przypominająca zamsz. Czasami bardzo silnie spękana. Wnętrza spękań mają barwę czerwonawą bo taką barwę ma kapelusz pod skórką.
Dolna - zielonkawożółta.
Trzon bez pierścienia z przebarwieniami żółtozielonymi i czerwonawymi (stąd jedna z jego nazw

z chomika Zeeb

  • 114 KB
  • 13 lis 21 12:47
Grzyb bardzo smaczny, chętnie zbierany nawet przez początkujących grzybiarzy, ze względu nawet na przyjazny wygląd.
Nie ma w nim nic niepokojącego - barwa, smak czy zapach.
Nadaje się do wszystkiego - marynowania, suszenia (młodsze osobniki) no i do duszenia.

Pojawiające się ciemne plamy w miejscach uszkodzeń znacznie obniżają jego wartość użytkową.
Uwaga! - zjedzony na surowo może zaszkodzić, choć tak niewinnie wygląda.

z chomika Zeeb

  • 158 KB
  • 13 lis 21 12:47
Owocniki żółtawobrązowe, mają półkolity, a później płaski a nawet wklęsły okrągły kapelusz z charakterystycznymi cętkami, takie ścieralne łuski . Trzon wysmukły z jasnym pierścieniem.

Mało znany i rzadko zbierany choć ma duże wartości smakowe i odżywcze. Najczęściej jest marynowany, a w latach dużego wysypu przemysłowo wykorzystywany jest do produkcji konserw z grzybami.

Najlepiej zbierać młode owocniki

z chomika Zeeb

  • 122 KB
  • 13 lis 21 12:47
Mleczaj rydz jest powszechnie znany i uważany za jeden z najsmaczniejszych, zwłaszcza uduszony na maśle.
Chętnie marynowany, solony i konserwowany, ale do suszenia nie nadaje się.

z chomika Zeeb

  • 169 KB
  • 13 lis 21 12:47
Inne maślaki:
- maślak ziarnisty
- maślak pieprzowy
- maślak żółty
- maślak sitarz
- maślak pstry

Wszystkie maślaki są bardzo smaczne, występują obficie i dość szybko się je zbiera, ale czyszczenie przed duszeniem nie wszystkim sprawia przyjemność - a ja to lubię.

z chomika Zeeb

  • 16 KB
  • 13 lis 21 12:47
Cudowny, po prawdziwkach chyba najbardziej poszukiwany. Smaczny, ma wspaniały aromat i jest cudownej urody.

Szukać go można na polanach leśnych, w niewielkich zagajnikach, na obrzeżach lasu, a najlepiej pod brzozami i osikami, z którymi współżyje (bez niedomówień).

Owocniki miewa bardzo duże, a średnica kapelusza i trzon mogą mieć nawet 20 cm i więcej. Kapelusz (gruby i mięsisty) osadzony jest na grubym mięsistym trzonie. Barwa górnej powierzchni kapelusza jest brązowo ceglasta, a dolnej szara. Miąższ po przekrojeniu stopniowo zmienia barwę - pierw różowy, później ciemno lila, wreszcie czerniejący i dlatego nie suszy się tych grzybów. Młode - wspaniałe do marynowania, a starsze do duszenia

z chomika Zeeb

  • 57 KB
  • 13 lis 21 12:47
Grzyb bardzo popularny, chętnie i często spożywany. Nadaje się do każdego rodzaju przerobu ale wskutek miękkiego kapelusza jest bardzo trudny do transportu. Niestety wiele znalezionych grzybów jest zaczerwionych - po prostu „robaczywych”. Susz przybiera czarną barwę więc nazywano go czarnymi grzybami.

Gatunkiem pokrewnym jest koźlarz grabowy. Równie

z chomika Zeeb

  • 37 KB
  • 13 lis 21 12:47
Smak i wartość odżywcza (kapelusza) są wysoko cenione. Najczęściej smażony jak panierowany schabowy, ale nadaje się też do suszenia.
Ostatnio modny do smażenia na grillu.
W handlu, ze względu na to, że jest trudny do transportu nie jest spotykany.
W Polsce występuje kilkanaście gatunków czubajka, z których tylko kilka zalicza się do jadalnych. Młode są podobne do trujących muchomorów, zostawmy więc je innym grzybiarzom.

z chomika Zeeb

  • 40 KB
  • 13 lis 21 12:47
Kurka najczęściej występuje w borach iglastych gdyż współżyje z sosną i świerkiem.
Owocniki średniej wielkości występują gromadnie po kilka, a nawet kilkanaście sztuk.
Dzięki swojej charakterystycznej żółtej barwie są bardzo widoczne w ściółce.

Kapelusz młodych osobników lekko podwinięty, a starsze stają się lejkowate z postrzępionymi brzegami.

Trzon lekko zwężający się u dołu, często lekko wygięty. U góry trzona zbiegają się fałdki kapelusza.

Kurka jest jednym z najważniejszych gospodarczo grzybów w Polsce. Posiada dużą wartość odżywczą, aromatyczny zapach i miły dla oka kolor. Nie robaczywieje, występuje wszędzie i w dużych ilościach, bez problemy znosi transport.
Nadaje się do różnych sposobów przetwarzania - duszenia, marynowania, kiszenia (solenia), choć mniej do suszenia.

z chomika Zeeb

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    15
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

15 plików
1,05 MB




anya.86 napisano 15.07.2015 09:29

zgłoś do usunięcia
SERIALE 2015 FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
My_word

My_word napisano 24.07.2015 23:27

zgłoś do usunięcia
anya-86

anya-86 napisano 10.09.2015 12:51

zgłoś do usunięcia
SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
anya-86-filmy

anya-86-filmy napisano 5.10.2015 18:31

zgłoś do usunięcia
---------------->SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 , FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
SPAKSIK-1976

SPAKSIK-1976 napisano 11.02.2016 19:09

zgłoś do usunięcia
ZAPRASZAM DO CHOMIKA bajki2013

elena90 napisano 28.03.2016 14:01

zgłoś do usunięcia
obrazek
Zbychus7970

Zbychus7970 napisano 22.11.2020 10:24

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
sasoy82574

sasoy82574 napisano 13.02.2023 10:16

zgłoś do usunięcia
Super chomik
kixined324

kixined324 napisano 11.05.2023 10:45

zgłoś do usunięcia
Zapraszam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (5)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (5)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności