Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Folder z materiałami dla osób pełnoletnich
+18 Ten folder Chomika zawiera materiały, które mogą być oglądane tylko przez osoby pełnoletnie.

Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
Zaloguj się jeśli masz już konto.
pirania2504
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Emilia Kowalkowska

widziany: 23.10.2022 00:06

  • pliki muzyczne
    10901
  • pliki wideo
    1154
  • obrazy
    64598
  • dokumenty
    15919

96043 plików
462,86 GB

Ukryj opis Rozwiń
obrazek
Dieta Dr Pierr?a Dukana jest jedną z najbardziej popularnych obecnie form redukcji tkanki tłuszczowej. Swoją popularność zawdzięcza zarówno dzięki prostocie w zastosowaniu jak i efektom, które gwarantuje.

Podzielona została na 4 etapy zaawansowania, które warto sobie omówić.

1. FAZA UDERZENIOWA ? zwana również fazą ataku. Przeprowadzona jest za pomocą diety typowo proteinowej, która ma być zdrowszą i skuteczniejszą metodą od popularnej oraz jeszcze groźniejszej dla organizmu głodówki. Autor diety dokonał podziału na osiem kategorii (grup) produktów, z których można wybierać dowolne pozycje i łączyć z produktami z pozostałych grup wedle własnego uznania, a także spożywać w dowolnych godzinach. Wszystkie z wymienionych produktów są dozwolone na tym etapie, a więc automatycznie to czego nie wymienił Dukan jest zabronione. Okres uderzeniowy powinien trwać od 1 do 10 dni.


? chude mięso: cielęcina, konina, wołowina z wyjątkiem antrykotu i rozbratla z kością, wszystko na gillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu
? podroby: wątroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy (czubek)
? wszystkie ryby, tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane
? owoce morza (skorupiaki i mięczaki)
? drób oprócz kaczki i bez skóry
? chuda szynka, chude wędliny indyka, kurczaka lub wieprzowe
? jaja
? chude produkty nabiałowe (do 4gram tłuszczu w 100g)
? półtora litra wody z małą zawartością soli mineralnych
? środki wspomagające : kawa, herbata, herbatki ziołowe, ocet, zioła, przyprawy, korniszony, cytryna (nie jako napój), sól i musztarda (umiarkowanie)
? otręby owsiane lub pszenne do 2 łyżek na dobę



2. FAZA RÓWNOMIERNEGO RYTMU UTRATY WAGI ? jest to etap mający oparcie w naprzemiennym stosowaniu opcji opisanej wcześniej, czyli diety proteinowej oraz diety proteinowej z włączeniem warzyw. Produkty opisane w fazie uderzeniowej pozostają bez zmian i można je w dalszym ciągu stosować. Do tych produktów możemy dodać następujące opcje.


? pomidory
? ogórki
? rzodkiewki
? szpinak
? szparagi
? pory
? zieloną fasolkę szparagową
? kapustę
? grzyby
? seler
? koper
? wszelkie zielone sałaty łącznie z cykorią, boćwinę, bakłażany, cukinię, paprykę, a nawet marchew i buraki pod warunkiem , że nie będą podawane do każdego posiłku

Cykle, które mamy stosować naprzemiennie dobrze zaplanować następująco:

- 7/7 (7 dni dieta proteinowa podobnie jak w poprzedniej fazie/7 dni diety proteinowo-warzywnej)
- 5/5
- 1/1


Wg najnowszych badań opublikowanych przez Dukana w jednej z jego ostatnich książek, podkreślił On fakt, iż podobne rezultaty w wielu przypadkach mogą dawać zarówno cykle 1/1, jak i 7/7. Często pomaga to uniknąć niektórym osobom okresów demotywujących.

Warto jednak zaznaczyć, że skutek przynoszą cykle mieszane np.:

- 2/5 (2 dni diety proteinowej, 5 dni diety proteinowo-warzywnej) ? proponowany dla słabszych organizmów
- 2/5 (2 dni diety proteinowej, 5 dni ?normalnego żywienia?) ? dla osób chcących przeprowadzić lekką redukcję


Fazę tą rozpoczynamy od cyklu z warzywami, po tym okresie następuje okres typowo proteinowy. Teoretycznie fazę tą powinniśmy skończyć po osiągnięciu zamierzonej wagi ciała.


3. FAZA UTRWALANIA UZYSKANEJ WAGI ? jak sama nazwa wskazuje ma ona na celu utrzymanie uzyskanej do tej pory masy ciała i zapobiegnięcie nagłemu wystąpieniu efektu yoyo. Okres jej trwania powinien być ustalony wedle schematu:

Ilość utraconych kg x 10 = ilość dni trwania fazy, np.

8 x 10 = 80 dni


Podczas tej fazy należy się skupić na następujących grupach żywieniowych:

? pokarmy proteinowe fazy I (uderzeniowej)
? warzywa fazy II równomiernej
? jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron i czereśni
? 2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie
? 40 gramów sera żółtego
? 2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo
? udziec jagnięcy lub pieczeń z polędwicy wieprzowej
? dwa odświętne posiłki w tygodniu.: tzw. UCZTA - dwa razy tygodniu, w odstępach kilkudniowych (np. wtorek i piątek, środa i sobota) możemy sobie pozwolić na posiłek do tej pory zakazany: pizza, lody winko. WAŻNE: posiłek zjadamy na raz, nie dokładamy sobie po jakimś czasie, żeby dokończyć porcje.

Obowiązkowo należy pamiętać, iż raz w tygodniu (jeden dzień) powinno się zastosować dietę proteinową !


4. FAZA DEFINITYWNEJ STABILIZACJI ? jest to jakby faza będąca przedłużeniem fazy poprzedniej. Z tą jednak różnicą, iż może być ona stosowana praktycznie przez całe życie, a polega na stosowaniu raz w tygodniu (jeden dzień w tygodniu) diety proteinowej. Chodzi tutaj o zachowanie/nabranie odpowiednich nawyków żywieniowych. Warto też zadbać o odpowiedni poziom błonnika w organizmie, którego dobrym źródłem są np. otręby owsiane.

Artykuł ma jedynie charakter informacyjny, autor nie ponosi odpowiedzialności za skutki uboczne wynikłe ze stosowania diety.



« poprzednia stronanastępna strona »
  • 14 KB
  • 30 kwi 15 22:13
Składniki Na Majonez Dukana

1 łyżka musztardy Dijon
1 żółtko
1/2 łyżki natki pietruszki
3 łyżki kremowego twarożku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Sparz jajko i oddziel żółtko od białka. Do miski włóż musztardę i wymieszaj z żółtkiem.
Do powstałej z musztardy i żółtka mikstury dodawaj powoli twarożek, musisz uważać aby całość się nie zważyła, więc mieszaj delikatnie w tę samą stronę.Mieszaj aż
wszystkie składniki dobrze się połączą i powstanie jednolita, kremowa masa.
Na koniec dodaj pietruszką i sól i pieprz do smaku.

Majonez dukana świetnie smakuje również do ryby. Ostatnio dodałam 1 łyżeczkę białego chrzanu i wyszedł mi sos chrzanowy dukana. pycha:)

z chomika smokiwawelskie

  • 10 KB
  • 30 kwi 15 22:13
Żurek na maślance (dieta Dukana, faza I)
Składniki przepisu
500 ml maślanki naturalnej u mnie 2%
1 szklanka wody
25 dag chudej kiełbasy wieprzowej lub drobiowej
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżeczki majeranku
1 kostka rosołowa drobiowa
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki i koperek do przybrania
Sposób przygotowania : Maślankę wlewamy do garnek dodajemy do niej wodę, majeranek, kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie, następnie garnek stawiamy na ogniu i gotujemy przez kilka minut. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu. Do gotującego się żurku dodajemy podsmażoną kiełbasę i wszystko razem gotujemy na średnim ogniu jakieś 5 minut. Na końcu żurek doprawiamy solą i pieprzem. Jajko kroimy na ćwiartkę i przekładamy je na talerz. Na jajko nalewamy gorący żurek. Całą potrawę możemy posypać koperkiem i natką pietruszki. Smacznego !!!

z chomika smokiwawelskie

  • 153 KB
  • 30 kwi 15 22:13
LECZO
(Dukan, faza II )

składniki na 4 porcje:
- 4 papryki (w tym 1 żółta)
- 1 duża cukinia
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów (w kawałkach, bez skóry)
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- łyżeczka mielonej ostrej papryki
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- łyżeczka Vegety
- łyżeczka przyprawy do kurczaka (na 1 pierś z kurczaka)
- łyżeczka pieprzu (na 1 pierś z kurczaka)
- łyżka ziół prowansalskich
- 1,5 łyżeczki oliwy

Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do kurczaka i pieprzem, odstawić. Warzywa umyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć cebulę na 1/2 łyżeczki oliwy. Wrzucić ją (cebulę) do garnka/dużego rondla. Dodać paprykę i cukinię. Zalać wszystko wrzątkiem (tyle żeby minimalnie przykryć warzywa). Wrzucić pomidory z puszki i przyprawy. Wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszając, dusić aż warzywa będą miękkie.
W tym czasie rozgrzać resztę oliwy na patelni i usmażyć kurczaka (my jedliśmy 2 dni, więc robiłam jednego dnia jedną pierś, drugiego dnia drugą, nie obie na raz).
Nakładać usmażone mięso na talerze, dopełnić warzywami.

z chomika smokiwawelskie

  • 37 KB
  • 30 kwi 15 22:13
KAKAOWA PIANKA JOGURTOWA
(Dukan, faza II P)

składniki na 2 porcje:
- prawie całe duże opakowanie jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 6 tabletek słodziku
- 1 łyżeczka kakao bez cukru

Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, lekko przestudzić. Jogurt zmiksować z rozkruszonym słodzikiem i kakao. Wmieszać żelatynę. Przelać masę do 2 pucharków lub szklanek i wstawić do lodówki do stężenia.

z chomika smokiwawelskie

  • 189 KB
  • 30 kwi 15 22:13
LODY
(Dukan, faza I)

składniki na prawie 1l lodów:
- 100ml mleka skondensowanego light
- 2 x 250g chudego twarogu śmietankowego
- 1 szkl chudego mleka
- 2 czubate łyżeczki słodziku
- 3 krople aromatu śmietankowego

Wszystko wymieszać i wstawić do zamrażarki,co jakiś czas mieszać, by nie powstały kryształki lodu.

z chomika smokiwawelskie

  • 74 KB
  • 30 kwi 15 22:13
DESER ZEBRA
(Dukan, faza I)

składniki na 3-4 porcje:
- 1 duży jogurt naturalny
- żelatyna (na 0,5l - ok 2 łyżeczki)
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 łyżeczki kawy mielonej
- 10-13 tabletek słodzika (aspartam)

Kawę zaparzyć w małej ilości gorącej wody. Dodać połowę żelatyny (łyżeczkę), dodać słodzik (5-7 tabletek) i mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Powoli wlać do połowy jogurtu naturalnego, zmiksować i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Resztę żelatyny i słodzika rozpuścić z pół łyżeczki aromatu waniliowego w małej ilości gorącej wody. Wlać do pozostałego jogurtu, zmiksować i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Gdy obie masy będą miały konsystencję bardzo gęstej śmietany (u mnie od razu), nakładać warstwami obie masy do salaterek uważając, żeby nie zmieszać ich ze sobą. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

z chomika smokiwawelskie

  • 150 KB
  • 30 kwi 15 22:13
BUDYŃ BEZ SKROBI
(Dukan, faza I)

składniki na 2 porcje:
- 1 szkl mleka (u mnie 0,5%)
- 1 żółtko
- słodzik (u mnie 2 tabletki)
- aromat (u mnie 2 krople waniliowego)
- dzienna porcja zmielonych otrąb (3 łyżki)

Otręby zalać odrobiną wrzątku żeby napęczniały. Ja już do nich dodałam słodzik (rozkruszony), żeby się szybciej rozpuścił, ale można to zrobić później. Do rondla wlać mleko, roztrzepać w nim żółtko, dodać aromat (ewentualnie słodzik) i cały czas mieszając, zagotować. Wtedy dorzucić otręby i tak gotować dalej mieszając, aż zgęstnieje.

z chomika smokiwawelskie

  • 193 KB
  • 30 kwi 15 22:13
FRYKASIKI
(Dukan, faza I)

składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki musztardy rosyjskiej
- mielona słodka papryka
- mielona ostra papryka

Pierś pokroić w cienkie paski, wymieszać z musztardą i przyprawami, odstawić w chłodne miejsce. Piekarnik rozgrzać do ok. 175°C i piec ok 30 minut.

z chomika smokiwawelskie

  • 13 KB
  • 30 kwi 15 22:13
Polska czernina (czarna polewka)
Składniki przepisu
włoszczyzna (sporo marchwi) ,ziele ang., liść laurowy .sól, pieprz.
susz owocowy-śliwki, gruszki, jabłka, rodzynki
sól, cukier, majeranek
krew gęsi lub kaczki, ocet
Sposób przygotowania : Na św. Marcina najlepsza gęsina. Ale o gęsi nie napiszę. Zachowam się jak wampir i wyssam jej krew.
Czy czernina to czarna polewka?
Niestety nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Czernina to wspaniała, wykwintna, staropolska zupa, której podanie kawalerowi starającemu się o rękę panny nie wróżyło nic dobrego.
"Soplicy, Horeszkowie odmówili dziewkę!
Że mnie, Jackowi, czarną podano polewkę!"
Tak napisał A. Mickiewicz w "Panu Tadeuszu"
Prezentuję potrawę, która wzbudza mieszane uczucia, zachwyt albo mdłości.
Składnikiem zupy jest krew gęsi lub kaczki. I to jest ten próg psychologiczny.
Zupa jest smakowita póki nie wiemy co jedliśmy.

Wykonanie.
Gotujemy rosół-podroby, włoszczyzna (sporo marchwi), ziele ang., liść laurowy. sól, pieprz.
Dodajemy susz owocowy-śliwki, gruszki, jabłka, rodzynki-nadaje zupie indywidualny smak.
Wlewamy krew wymieszaną z łyżką mąki.
Doprawiamy do smaku solą, cukrem, majerankiem.
Zupa powinna mieć smak słodko-kwaśny.
Kwaśny smak nadaje czerninie krew zmieszana z octem, który nie dopuszcza do jej krzepnięcia. Tak przygotowaną krew już kupujemy. A gdzie? Tylko na targu, na wsi u gospodyni lub u rzeźnika.

Do czerniny proponuję kładzione kluseczki.
Z 1 szklanki mąki, 2 jajek i śmietany zrobić w miseczce ciasto i łyżeczką kłaść kluseczki do zupy.
Wszystko pogotować i zajadać bez zahamowań. W kaszance i salcesonie też jest krew. A krew to życie, czyste białko.

z chomika smokiwawelskie

  • 10 KB
  • 30 kwi 15 22:13
Żurek na maślance (dieta Dukana, faza I)
Składniki przepisu
500 ml maślanki naturalnej u mnie 2%
1 szklanka wody
25 dag chudej kiełbasy wieprzowej lub drobiowej
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżeczki majeranku
1 kostka rosołowa drobiowa
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki i koperek do przybrania
Sposób przygotowania :
Maślankę wlewamy do garnek dodajemy do niej wodę, majeranek, kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie, następnie garnek stawiamy na ogniu i gotujemy przez kilka minut. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu. Do gotującego się żurku dodajemy podsmażoną kiełbasę i wszystko razem gotujemy na średnim ogniu jakieś 5 minut. Na końcu żurek doprawiamy solą i pieprzem. Jajko kroimy na ćwiartkę i przekładamy je na talerz. Na jajko nalewamy gorący żurek. Całą potrawę możemy posypać koperkiem i natką pietruszki. Smacznego !!!
.

z chomika smokiwawelskie

  • 23 KB
  • 30 kwi 15 22:13
Pierogi leniwe (wg Dukana)
Składniki:
250 g chudego twarogu
3 łyżki mąki kukurydzianej + mąka do podsypania
jajko
słodzik
sól

Na sosik:
jogurt naturalny
3 łyżki otrąb
cynamon


Sposób wykonania:
Twaróg zmielić dwukrotnie, dodać jajko, mąkę kukurydzianą, szczyptę soli i słodzik do smaku. Wymieszać dokładnie. Małe porcje ciasta (będzie bardzo klejące) wałkować na podsypanej mąką stolnicy i kroić na ok. czterocentymetrowe kluseczki. Gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie, ok. 2 minut od wypłynięcia.
Otręby wymieszać z cynamonem i uprażyć na suchej patelni. Gorące pierogi polać jogurtem i posypać cynamonowymi otrębami, ew. słodzikiem. Najlepiej smakują bezpośrednio po przygotowaniu (z czasem twardnieją).

z chomika smokiwawelskie

  • 88 KB
  • 30 kwi 15 22:13
Tosty dukana
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki płatków pszennych
- 1 łyżka serka wiejskiego
- 1 jajko
- sól pieprz zioła
- dowolne dozwolone dodatki (papryka, cebula, ogorek, pieczary, szynka )

Wszystko mieszamy w misce łyżką i wlewamy do sandwiczera.
Tostujemy przez ok. 10 minut. Tost zrobi się pulchny i brązowy. Smacznego!

z chomika smokiwawelskie

  • 5 KB
  • 30 kwi 15 22:13
Dukanowe lody
Składniki:
3 duże łyżki serka homo 0%
3 białka
2 żółtka
słodzik w pudrze (ilość wedle uznania)
aromat waniliowy

Żółtka utrzeć ze słodzikiem, dodać serek i aromat (dosłownie 1 2 kropelki), z białek ubić pianę, wymieszać delikaniez resztą składników, przelać do naczynek (kompotynierki, filiżanki itd) i zapakować do zamrażarki na ok 6 godzin.

Wczoraj powstała w moim zamrażalniku mała wariacja na temat lodów:
Do wymienionych składników dodałam 2 łyżeczki kakao odtłuszczonego, aromat waniliowy zamieniłam na rumowy i powstały lody kakaowe. Do pucharków upakowałam do połowy masę biała, potem masę kakaową wyszło naprawdę nieźle .

z chomika smokiwawelskie

  • 130 KB
  • 30 kwi 15 22:13
Dukan.PLACKI CYNAMONOWE:

•2 jajka
•5 łyżek otrębów
•szczypta soli
•łyżeczka cynamonu
•pół łyżeczki proszku do pieczenia
•1 serek homogenizowany 0%
•5 tabletek słodzika
Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy zółtka i słodzik i miksujemy dodając wolno otręby(mają się zmiksować).potem dodajemy serek i cynamon i proszek do pieczenia.Powstanie gładka masa. Łyżką kładziemy na teflonową patelnię(bez tłuszczu) i smażymy z obu stron.

Z tej masy powstanie 21 placuszków.

z chomika smokiwawelskie

  • 47 KB
  • 30 kwi 15 22:13
Dukan.BEZY NA JEDEN KĘS:

• 3 białka
•pół szklanki cukru trzcinowego brązowego
•kropelka octu winnego
Białak ubijamy z cukrem na bardzo sztywną masę z kropelką octu. Powinna powstać sztywna , gładka masa. Rozgrzewamy piekarnik do 130*C . Na blachę wykadamy papier do pieczenia lub folię aluminiową do pieczenia i łyżką lub szprycą wykładamy stożki piankowe.

Mi z trzech białek wyszło 12 bezików. Piekłam przez 20 minut do zarmienienia się stożków. Potem wyłączamy piekarnik i beziki sobie schną w piekarniku. Ja połączyłam beziki dupkami jak juz wyjmowałam po około kolejnych 20 minutach. I powstała taka przekąska:

z chomika smokiwawelskie

  • 71 KB
  • 30 kwi 15 22:13
Dukan.miąsko w galarecie:

•2 piersi z kurczaka
•plaster surowej szynki
•duża marchewka
•natka pietruszki
•sól,pieprz
•połówka czerwonej papryki
•dwa ugotowane jajka
•żelatyna spożywcza
Z mięsa i marchewki z przyprawami gotujemy wywar(można dodać kawałek selera i pora do smaku jak na rosół).Gdy się mięso ugotuje wyjmujemy do wystudzenia wraz z marchewką a wywar przecedzamy( by pozbyć się fafrocli).Do bulionu dodajemy żelatynę( jak w przepisie).Mięso kroimy w kostkę i marchewkę i natke pietruszki i paprykę i dodajemy do bulionu. Mieszamy i sprawdzamy smak-doprawiamy jeśli jest to konieczne. Do przyszykowanych pojemników-ja zazwyczaj mam pojemniczki po serkach-na dno wkładam plasterek jajka ugotowanego i wlewamy już galaretę. Wkładamy do lodówki i już po godzinie w sumie mamy przekąskę już gotową. Podajemy z plasterkiem cytryny lub skrapiamy octem winnych(smakowym).

Śniadanie super,mięsa dużo a smak..mmmm

z chomika smokiwawelskie

  • 89 KB
  • 30 kwi 15 22:13
Dukan.KWAŚNY KOCIOŁEK:

•400 g kapusty kiszonej
•1 papryczka chili
•pół czerwonej papryki
•listek laurowy
•sól
•marchewka
•2 ziemniaki
•wywar mięsny
Wywar gotujemy na mięsie( ja miałam żeberko) wraz z marchewką utartą i ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Gdy ziemniaki będą już ugotowane dodajemy pokrojną kapustę ( przyprawy i listek laurowy), chili i paprykę i gotujemy na małym ogniu przez około 45minut. I kwaśny kociołek gotowy:

....pycha...a kapuśniak pachniał w całym domu!

z chomika smokiwawelskie

  • 81 KB
  • 30 kwi 15 22:13
Dukan.MODYFIKOWANE GOŁĄBKI:

•600g mięsa mielonego chudego( indyk, cielęcina)
•1 kapusta
•2 puszki pomidorów
•1 sok pomidorowy
•1 kostka bulionowa
•pieprz cayenne, ostra papryka, czosnek
•2 jajka
•3 łyżki czubate otrebów owsianych
Niby takie normalne gołąbki, ale uwierzcie mi -są Dukanowe w 100%. Mięso mielone doprawiamy na ostro(odrobina soli) dodajemy jajka, otręby i czosnek. Odstawiamy w celu pęcznienia otrebów. Kapustę nacinamy wokół głąba-lepiej nam będą odchodziły liście i obgotowujemy w osolonej wodzie (nie wylewamy potem wody). Teraz oddzielamy liście kapusty i odcinamy zgrubienie przy liściu. Mięso nakładamy na początek liścia i składamy w tzw. kopertę. Mi wyszło 10 gołąbków. Układamy na dnie garnka zbędne liście i ścinki kapusty. Potem układamy gołąbki (w tej wodzie, w której gotowała sie kapusta). Dodajemy kostkę bulionową i gotujemy około 1/2 godziny na dużym ogniu. Pomidory z puszki wraz z sokiem dodajemy do już gotujących się gołąbków(pomidory należy zmiksować). Gotujemy kolejne pół godziny już na wolniejszym ogniu. Sprawdzamy smak sosu. Jeśli to konieczne doprawiamy. Nie zagęszczamy sosu, bo jest dostatecznie gęsty i nie zabielamy(wersja LIGHT). Na koniec możemy posypać natką pietruszki
W moich teraźniejszych gołąbkach nie ma ryżu. Ale i w wersji wcześniejszej też nie dodawałam. Wręcz nie cierpiałam gołąbków, gdzie dodaje się 80% ryżu na 100% gołąbka. Dla mnie gołąbek to tylko mięso i kapusta. Te gołąbki w wersji light są naprawdę przepyszne( nie mogłam się oprzeć i na kolację zjadłam też), a najbardziej kocham kapustę...i ten sos. Fakt,że dziś był napewno odtłuszczony ale smakiem był rewelacyjny!

z chomika smokiwawelskie

  • 84 KB
  • 30 kwi 15 22:13
Dukan. SŁODKI PIANKOWY DESER:

•2 jajka
•2 łyżeczki słodziku
•1łyżeczka kakao
•ciupinka soli
Oczywiście ten deser to nic innego jak KOGEL-MOGEL..ale słodkiej rozkoszy daje co niemiara. Należy jedynie pamietać, że jajka trzeba spażyć przed ubijaniem(salmonella i te sprawy..). Więc najpierw oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, żółtka ucieramy ze słodzikiem i łączymy z białkiem. Masę dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao. A potem już tylko do pucharka i wcinamy ...ale przyjemność!!!

Słodki deser na 2 porcje.

z chomika smokiwawelskie

  • 22 KB
  • 30 kwi 15 22:13
Bezy w czterech smakach (zgodne z dietą Dukana)<<<>>>>.Białka (dowolna ilość)
po 1 płaskiej łyżce słodzika na białko
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka maizeny (skrobi kukurydzianej)
łyżeczka kakao i aromat czekoladowy (bezy czekoladowe)
łyżka soku z cytryny i zapach cytrynowy (bezy cytrynowe)
łyżeczka otrąb owsianych i aromat orzechowy (bezy orzechowe)
łyżeczka kiszonego barszczu czerwonego /lub barwnika spożywczego/ i aromat malinowy (bezy owocowe).
Białka z odrobiną soli ubić na sztywno, pod koniec dodać słodzik, ubijać jeszcze chwilę, aż masa zrobi się lśniąca, dodać maizenę i sok z cytryny.
Podzielić na części. Do jednej dodać kakao i aromat czekoladowy, do drugiej otręby i aromat orzechowy, do kolejnej sok z cytryny i aromat cytrynowy, do ostatniej barszcz /dla koloru/ i aromat malinowy.
Wyłożyć na wyłożoną papierem blachę - za pomocą łyżki uformować "kupki" lub wyciskać z rożka jak bitą śmietanę.
Włożyć do nagrzanego do 200 t. C piekarnika na 10 minut, a potem zostawić do wysuszenia w 100 st. C na 2 - 3 godziny.

Jeżeli nie dodamy otrąb i maizeny (a spokojnie możemy je pominąć), możemy je jeść bezkarnie w dowolnej ilości ;)

z chomika smokiwawelskie

  • 131 KB
  • 30 kwi 15 22:13
Dieta Dukana przepisy – Faza naprzemienna / Faza II – Faza utrwalenia / Faza III – Zupy
Składniki:
- 0,5 kg boczniaków
- 3 pietruszki
- 2 pory
- średni seler
- 2 cebule
- 4 marchewki
- 4 szklanki bulionu warzywnego – może też być z dietetycznej kostki
- liść laurowy
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

z chomika smokiwawelskie

  • 27 KB
  • 30 kwi 15 22:13
Pierre Dukan

z chomika smokiwawelskie

  • 49 KB
  • 30 kwi 15 22:13
Dukan:Leniwe
Lubicie?? Bo ja tak. Można podawać na słodko lub do sosiku, jeśli ktoś się uprze ;) U mnie w wersji pierwszej - z jogurtem i cynamonem :)

Składniki:

•pół kilo chudego białego sera
•2 jajka
•5 łyżek skrobii/mąki kukurydzianej + do podsypania*
•sól
•słodzik
•jogurt naturalny
•cynamon



Ser przecisnąć przez praskę, rozgnieść widelcem czy zmielić-kto jak woli :) Dodać jajka, mąkę i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Rozwałkować i pociąć na równe kawałki. Wodę zagotować, posolić. Gdy już będzie wrzeć zmniejszyć ogień i wrzucać leniwe. Wyjąć, gdy wypłyną inaczej się rozgotują. Posypać słodzikiem, polać jogurtem i posypać cynamonem.

z chomika smokiwawelskie

  • 18 KB
  • 30 kwi 15 22:13
Dukan:Czekoladowy krem
Teraz coś do chlebka na słodko. Namiastka nutelki :) i wydaje mi się, że nawet od niej lepsza :D

Skladniki na mały słoiczek:

•10-15 łyżek mleka granulowanego w proszku
•2 łyżki kakao
•4-5 łyżek słodzika (w zależności czy chcemy bardziej na słodko czy na gorzko ;))
•5-6 łyżek mleka

•200g białego serka typu philadelphia light
•kilka kropel ulubionego zapachu (orzechowego, waniliowego)


Składniki dokładnie ze sobą wymieszać do uzyskania jednolitej masy, nie za gęstej i nie za rzadkiej :) ciężko to określić, ale pewnie wyczujecie odpowiednią konsystencję podczas mieszania. Jeśli będzie za rzadkie dodać kakao jeśli za gęste - mleka w płynie (ostrożnie dolewać, żeby za bardzo nie rozrzedzić ;)). Oczywiście słodzik wg uznania. Schłodzić w lodówce (zostawiłam na całą noc)

z chomika smokiwawelskie

  • 24 KB
  • 30 kwi 15 22:13
Dukan:Serek kakaowy
Tutaj dla odmiany serek homogenizowany kakaowy. Jak dla mnie rewelacja!

Składniki:

•1 op. serka homogenizowanego naturalnego
•słodzik wg uznania
•1,5-2 łyżeczki kakao



Składniki wymieszać ze sobą. Schłodzić i zajadać się smakiem kakaowego serka homogenizowanego. Czasami zdarza mi się dodać 2 krople aromatu waniliowego.

Smacznego :)

z chomika smokiwawelskie

  • 26 KB
  • 30 kwi 15 22:13
Dukan:Czekoladowa kostka
W planach były dukanowskie herbatki z przepisu waniliowej, ale wyszło zupełnie coś innego ;) Pomimo, że składniki te same wyszedł mi otrębowy biszkopt :) Skoro nie chciał byc herbatnikiem, zamieniłam go na czekoladową kostkę idealną do porannej czy popołudniowej kawki.


Składniki:

•4 duże jajka (lub 6 małych)
•6 łyzek otrab (2 pszennych i 4 owsianych)
•aromat waniliowy do smaku
•słodzik do smaku (dodałam do ciasta ok. 10 rozgniecionych tabletek)
•15 łyżek mleka w proszku
•6 łyżek kakao
•20 łyżek mleka
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka, otręby i słodzik wymieszać. Dodać ubite białka. Ciasto wlać do płaskiej formy (25cm x 20cm) i piec 30 min w 180 st.

W międzyczasie przygotować polewę czekoladową. Wszystkie składniki (mleko w proszku, mleko w płynie i kakao) utrzec na jednolitą masę. Można dodać słodzika jeśli chcesz mieć słodką czekoladę (dodałam ok.5 rozgniecionych tabletek). Jeśli masa będzie bardzo gęsta można dodać po łyżce mleka. Polewa ma przypominać gęsty krem.

Rozsmarować na przestudzonym placku gruba warstwę czekolady. Pokroić w kosteczkę i poczekać aż masa zgęstnieje. Zostawilam na papierze na całą noc w chłodnym miejscu. Rano kostka była trochę wysuszona, ale wsadziłam ją do szczelnego pojemnika i suchość zniknęła.

z chomika smokiwawelskie

  • 70 KB
  • 30 kwi 15 22:13
Dukan :Składniki (wychodzi ok.12 placuszków)*:

•1 opakowanie mrożonych kalafiorów (450g)
•4 duże pieczarki
•pół dużej cebuli
•2 jajka
•2,5 łyżki (już zmielonych!) otrębów
•1 łyżka skrobii / mąki kukurydzianej
•sól
•oregano
•bazylia
•majeranek
Kalafior wrzucić na gotującą wodę i gotować 5min. Odcedzić i wystudzić. Ja gotowałam wieczorem dnia wcześniejszego. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posmażyć, dorzucić pokrojoną w kosteczkę cebulkę i podsmażyć. Ostudzić. Wymieszać kalafior, pieczarki, dodać otręby i makę/skrobię kukurydzianą, dodać 2 jajka i przyprawy. Wszystko wymieszać, potraktować blenderem,aby uzyskać gładką masę. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni małe placuszki. Przewracac w momencie, kiedy brzegi placków dobrze się przyrumienią. UWAGA ! - lubią się rozpadać podczas przewracania.

SMACZNEGO :)

z chomika smokiwawelskie

  • 69 KB
  • 30 kwi 15 22:13
Składniki na 5 placuszków:*

•3 łyżki otrąb owsianych
•1 jajko
•1 czubata łyżka serka homogenizowanego/jogurtu naturalnego
•1 płaska łyżeczka cynamonu
•pół łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki ze sobą wymieszać i kłaść na dobrze rozgrzany teflon. Smazyć z obu stron. Podawać z keksem serka homogeniozwanego waniliowego i posypac cynamonem/kakao.

Smacznego:)

z chomika smokiwawelskie

  • 22 KB
  • 30 kwi 15 22:13
Kategoria: dieta Dukana

Składniki:

Ciasto:
3 łyżki zmielonych otrębów,
1 - 2 łyżki mąki kukurydzianej,
rozrobione drożdże(1 łyżeczka) z mlekiem,
jedno całe jajo.
Farsz:
koncentrat pomidorowy
kawałki chudej wędlinki lub mięsa z kurczaka
pieczarki
chuda feta lub tofu
cebulka
chudy ser na wierzch


Sposób przygotowania:

Zagniatasz na ciasto, czekasz na wyrośniecie. Wykładasz na lekko zaoliwioną blaszkę, lub na papier do pieczenia.
Następnie: smarujesz delikatnie koncentratem pomidorowym, który ma jak najmniej cukru.
Nakładasz co tam chcesz: ja dałam kawałeczki szynki 3 plasterki pieczarek, cebulkę, troszkę sera tofu.
Następnie: albo kulka mozzarelli light, albo ja dałam kawałki serka harceńskiego 0,5 % tłuszczu
Piec 15- 20 min w nagrzanym na maxa piecu.

z chomika smokiwawelskie

  • 87 KB
  • 30 kwi 15 22:13

z chomika anetusia78

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    8
  • obrazy
    59
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

69 plików
12,88 MB




anya-filmy-2016 napisano 14.04.2016 08:18

zgłoś do usunięcia
tekst alternatywny
VinDieselll

VinDieselll napisano 16.10.2016 11:52

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam
HoldFastUp

HoldFastUp napisano 24.02.2018 16:20

zgłoś do usunięcia
A_L_L__I_N

A_L_L__I_N napisano 3.03.2019 13:14

zgłoś do usunięcia
obrazek
A_L_L__I_N

A_L_L__I_N napisano 3.03.2019 13:53

zgłoś do usunięcia
obrazek
adamus20.up

adamus20.up napisano 19.05.2019 17:31

zgłoś do usunięcia
zapraszam
xovabi9498

xovabi9498 napisano 9.02.2021 14:02

zgłoś do usunięcia
Świetny chomik
pahida3461

pahida3461 napisano 27.03.2022 23:04

zgłoś do usunięcia
Super chomik
wecem58214

wecem58214 napisano 19.01.2023 08:39

zgłoś do usunięcia
Super chomik
fanad51275

fanad51275 napisano 20.05.2023 03:53

zgłoś do usunięcia
Zapraszam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności