Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Folder z materiałami dla osób pełnoletnich
+18 Ten folder Chomika zawiera materiały, które mogą być oglądane tylko przez osoby pełnoletnie.

Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
Zaloguj się jeśli masz już konto.
piotrus_jelop
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 2.09.2023 14:14

  • pliki muzyczne
    217
  • pliki wideo
    10653
  • obrazy
    4172
  • dokumenty
    95

15984 plików
4053,98 GB

obrazek


Przewodnik kulinarny dla smakoszy
Jak jeść smacznie i zdrowo? Karol Okrasa wraz z gośćmi programu przygotowuje potrawy, znane i zupełnie egzotyczne. Znajdą się tu również rady, jak łączyć składniki i serwować dania, zapewniając posiłkom niepowtarzalny smak i wygląd.


« poprzednia stronanastępna strona »
  • 161,5 MB
  • 23 lut 13 18:13
Gość: Marzena Słupkowska
W menu: zupa rybna z papryką i grzankami z awokado oraz rosół z pangą aromatyzowany wędzoną rybą.

z chomika aaarek70

  • 79,3 MB
  • 23 lut 13 18:13
Jak jeść smacznie i zdrowo? Karol Okrasa wraz z gośćmi programu przygotowuje potrawy, znane i zupełnie egzotyczne. Znajdą się tu również rady, jak łączyć składniki i serwować dania, zapewniając posiłkom niepowtarzalny smak i wygląd.

z chomika aaarek70

  • 89,7 MB
  • 23 lut 13 18:13
Karol Okrasa wybiera się do sadu doświadczalnego SGGW-AR w Wilanowie. Tam spotyka się kierownikiem sadu - panem Romualdem Dziubanem, który radzi, w jaki sposób należy przechowywać jabłka, aby przez cały rok zachowały smak i aromat owoców zerwanych prosto z drzewa. Ponadto poznajemy wiele ciekawostek o wartościach odżywczych jabłek, o ich odmianach oraz o szerokim zastosowaniu w sztuce kulinarnej. Prowadzący jak zwykle przyrządza dwa wyśmienite dania: duszone wątróbki drobiowe z pieczonymi nad zimowym ogniskiem jabłkami oraz ciasto z jabłek, marchewki, selera i sera twarogowego.

z chomika aaarek70

  • 89,3 MB
  • 23 lut 13 18:13
Karol Okrasa udaje się do Moniek na Podlasiu, które nazywane są stolicą ziemniaka. Raz do roku odbywa się tam Święto Ziemniaka. Miejscowe gospodynie potrafią ponoć wyczarować z ziemniaków mnóstwo przepysznych dań. Karol odwiedzi jedną z nich - panią Jadwigę Dębowską i razem przygotują wspaniałą babkę ziemniaczaną według miejscowego przepisu. W studiu Karol Okrasa pokaże, jak można przygotować nawet deser z ziemniaka. Zaprezentuje bowiem suflet czekoladowo - ziemniaczany.

z chomika aaarek70

  • 155,1 MB
  • 23 lut 13 18:13
W Polsce coraz bardziej popularne są kuchnie z całego świata. Tym razem coś z kuchni włoskiej, Karol Okrasa prezentuje nam, jak łatwo i szybko można przygotować włoskie pesto.

z chomika aaarek70

  • 178,7 MB
  • 23 lut 13 18:13
Gość: Małgorzata Wyszyńska
W menu: pieczony żur z buraczkami i jajkiem przepiórczym oraz bigos z białej i czerwonej kapusty z podrobami.

z chomika aaarek70

  • 78,2 MB
  • 23 lut 13 18:13
Niegdyś trufle – dziś niezwykle drogie i rzadkie, zarówno z uwagi na cenę jak i rzadkość występowania – były częstym gościem na staropolskich stołach. Dowodzą tego liczne przepisy w starych polskich książkach kulinarnych.

z chomika aaarek70

  • 156,8 MB
  • 23 lut 13 18:13
Soczewica to jedna z najdawniejszych znanych jarzyn. Jest bardzo zdrowa i pożywna. Im większe ma ziarenka, tym lepszy gatunek. Ta bliska kuzynka groszku i fasoli, występująca w trzech kolorach: brązowym, zielonym i czerwonym jest idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek, ale nie tylko. W programie przygotujemy: omlet z zieloną soczewicą, ze świeżym szpinakiem i pomidorami oraz pulpety z czerwonej soczewicy z sosem grzybowym.

z chomika aaarek70

  • 155,2 MB
  • 23 lut 13 18:13
Winogrona mają długą historię. Nie wiadomo, kiedy człowiek pierwszy raz sięgnął po kiście winogron, ale uprawiać je zaczęto już 8 tys lat temu na Zakaukaziu.
Jednak w polskiej kuchni kariera winogron nie jest aż tak rozwinięta jak w krajach śródziemnomorskich, gdzie wykorzystuje się je dużo częściej. Tak naprawdę ogranicza się ona do zjadania surowych owoców i popijania przy różnych okazjach gronowego wina białego lub czerwonego. A warto poeksperymentować z wykorzystaniem w kuchni winogron w bardziej oryginalny sposób. Zachęcamy do tego.
Dziś przygotujemy:
1. Sałatę z kozim serem i sosem winogronowym.
2. Polędwicę wołową w czarnym kruszonym pieprzu z sosem z czerwonego wina doprawionego cynamonem.
Gościem programu będzie Dariusz Jażdżyk, sommelier.

z chomika aaarek70

  • 89,0 MB
  • 23 lut 13 18:13
W tym odcinku pokazujemy, jak z leśnych owoców takich jak: borówki, czarne jagody czy jeżyny przygotować wspaniałe dżemy, konfitury, galaretki i kompoty. W dawnych wiekach na polskich stołach królowało to, co udało się zebrać w lesie podczas lata. Tym razem Karol Okrasa odwiedza mazurską gospodynię - panią Urszulę Gajewską, która pokaże, jak można przygotować takie przetwory i wykorzystać do wykonania potraw o niepowtarzalnym aromacie. Razem z nią Karol przygotuje prostą zupę z jeżyn i ser z jagodami, a w studiu zaprezentuje danie bardziej wykwintne, czyli dorsza z sosem jagodowym i konfiturą z jarzębiny.

z chomika aaarek70

  • 153,9 MB
  • 23 lut 13 18:13
Ser to jeden z najstarszych produktów gastronomicznych; mnogość jego odmian pozwala na wspaniałe eksperymenty w kuchni. Dziś w menu: kurczak w sosie z gorgonzoli oraz klasyczne szwajcarskie fondue z serów ementaler i gruyer, serwowane z pieczonymi warzywami.

z chomika aaarek70

  • 157,7 MB
  • 23 lut 13 18:13
W Święta Wielkanocne stoły uginają się pod obfitością potraw kuchni polskiej. Jak ubarwić naszą kulinarną tradycję? W programie proponujemy eksperymenty kulinarne z poszanowaniem obowiązkowych dań świątecznego śniadania. W menu: pasztet z cielęciny z grochem polany sosem porzeczkowym oraz ozorki w sosie chrzanowo-ogórkowym.

z chomika aaarek70

  • 153,7 MB
  • 23 lut 13 18:13
Gość: Dorota Stalińska
W menu: owocowa paella z kurczakiem oraz gaspacho - hiszpański chłodnik.

z chomika aaarek70

  • 155,1 MB
  • 23 lut 13 18:13
Gość: Alicja Resich-Modlińska
W menu: halibut pod sosem „zabajone” z kopytkami serowo-gruszkowymi oraz halibut pieczony z serem oscypkiem i kaszą gryczaną z wędzonym halibutem.

z chomika aaarek70

  • 155,3 MB
  • 23 lut 13 18:13
Kuchnia tajska jest pikantna, ale ma w sobie coś tak magicznego, że pomimo palenia na języku i w gardle, oferuje całą gamę przeżyć smakowych, do których chce się wracać. Trawka cytrynowa, ostre papryki, mleko kokosowe, bambus tworzą kompozycje, których chcą "słuchać" nie tylko wytrawni smakosze. A wszystko pięknie podane, ponieważ tajska kuchnia należy do najdoskonalszych w dekorowaniu potraw. Spróbujmy dzisiaj zmierzyć się z magią i finezją kuchni tajskiej.
W programie przygotujemy makaron ryżowy smażony z tajską kolendrą i imbirem oraz tajską zupę z kurczaka z mleczkiem kokosowym.

z chomika aaarek70

  • 154,9 MB
  • 23 lut 13 18:13
Potrawy wielkanocne powinny być smaczne, efektowne i oparte na tradycyjnych świątecznych składnikach. Karol Okrasa proponuje jaja faszerowane musem z szynki oraz roladki z pieczonego schabu z musem chrzanowym.

z chomika aaarek70

  • 154,5 MB
  • 23 lut 13 18:13
Sezon na truskawki w pełni. Dlatego jedzmy te smaczne i zdrowe owoce właśnie teraz, wtedy kiedy są najsmaczniejsze. Truskawki kojarzą się z czymś słodkim - podane z bitą śmietaną, czy rozgniecione z cukrem i podawane z makaronem. Karol Okrasa zaprezentuje państwu truskawki w innej odsłonie i przygotuje truskawkowy obiad. Gościem programu jest Anna Janko.

z chomika aaarek70

  • 152,4 MB
  • 23 lut 13 18:13
Każdy z nas może znaleźć się w sytuacji „nadzwyczajnej”, wymagającej od nas popisania się umiejętnościami kulinarnymi. Jeżeli naszych gości chcemy naprawdę czymś zaskoczyć, zaserwować im coś niezwykłego, a jednocześnie prostego i dającego się szybko wykonać w naszej kuchni, warto skorzystać z propozycji przedstawionych w tym odcinku. Jeżeli jeszcze przy tej okazji będziemy umieli opowiedzieć coś niebanalnego o naszej kulinarnej propozycji, sukces towarzyski gwarantowany.
Dziś w telewizyjnej kuchni Karol Okrasa proponuje więc:
1. benedyktyńskie jajka w sosie holenderskim
2. bread&butter, czyli zapiekanka z kruszonych croissantów.
Wszystkie odcinki - zobacz więcej

z chomika aaarek70

  • 155,7 MB
  • 23 lut 13 18:13
W programie dwie oryginalne szwedzkie potrawy. Jak łatwo się domyśleć, nie może zabraknąć wśród nich smakowicie przyrządzonych ryb. Do wspólnego gotowania zaprosiliśmy Kubę Baranowskiego. W menu: łosoś marynowany w soli morskiej z rozmarynem oraz wołowina a`la Lindstroom czyli hamburgery po szwedzku.

z chomika aaarek70

  • 67,9 MB
  • 23 lut 13 18:13
Goście: Piotr Wojda i Łukasz Pielak. W menu: musy w kieliszkach, tarty sylwestrowe.

z chomika aaarek70

  • 152,1 MB
  • 23 lut 13 18:13
Gość: Adrian Budziński
W menu: sashimi i nigiri - sushi oraz maki.

z chomika aaarek70

  • 174,0 MB
  • 23 lut 13 18:13
Gość: Alicja Kalińska
W menu: szpinakowe kopytka w sosie dyniowym oraz kurczak ze szpinakiem i sosem gruszkowym.

z chomika aaarek70

  • 156,0 MB
  • 23 lut 13 18:13
W karaibskiej muzyce jest po trosze: jazzu, mambo, rumby, a nawet rocka. Podobnie jest z karaibską kuchnią, w niej też wymieszały się smaki całego świata. Przygotowujemy kurczaka pinakolada z ananasem, makaron conchiglioni z sosem z langusty lub homara. Gościem programu jest Carlos Gonzales Tejera.

z chomika aaarek70

  • 153,9 MB
  • 23 lut 13 18:13
Gościem programu jest Paweł Loroch. W menu dziś zaproponujemy tortillę z jagnięciną oraz makaron z combrem jagnięcym.

z chomika aaarek70

  • 171,8 MB
  • 23 lut 13 18:13
Historia tego święta sięga 999 roku i panowania papieża Sylwestra II. Według proroctw Sybilli w 1000 roku miał nadejść koniec świata. Ta ponura wizja spowodowała, że mieszkańcy Europy, a w szczególności mieszkańcy Włoch noc 31 grudnia 999 roku spędzali pełni obaw i trwogi. Ku radości wszystkich, okazało się jednak, że proroctwo się nie spełniło i ludzi ogarnęło wielkie szczęście, zaczęto się bawić i świętować. Czas sylwestra i karnawału to okres mający swoją niepowtarzalną atmosferę radości, zabawy, gorączki zakupów, balowych strojów, sztucznych ogni i kolorowych neonów. W programie przygotujemy: 1. Pierś kaczki. 2. Koktajle bezalkoholowe z owoców i warzyw. Gościem programu jest Marcin Woźniak, barman.

z chomika aaarek70

  • 155,2 MB
  • 23 lut 13 18:13
W tym odcinku sławne zupy rybne. Wiele kuchni słynie ze swoich zup rybnych. Węgrzy mają swoją halasze, Francuzi szczycą się bouillabaisse, a Rosjanie swoją uchą. Karol Okrasa i Piotr Adamczewski zaprezentują swoje pomysły na zupy rybne.

z chomika aaarek70

  • 89,9 MB
  • 23 lut 13 18:13
W tym odcinku ekipa telewizyjna odwiedza z kamerą Korycin. W czasie potopu szwedzkiego, ponad 300 lat temu, miała tu miejsce wielka bitwa z wojskami szwedzkimi. Po bitwie część żołnierzy zaciężnych wojsk polskich, Szwajcarów, została i nauczyła miejscową ludność wyrabiać sery. Do dziś produkuje się tu sery według dawnych receptur.
Karol Okrasa składa wizytę w domu Agnieszki Gremzy, która wytwarza sławne sery korycińskie. Uczestniczy w produkcji sera, a następnie wspólnie z gościem programu przygotuje ser koryciński smażony i zupę z sera korycińskiego.

z chomika aaarek70

  • 155,3 MB
  • 23 lut 13 18:13
Gość: Sławek Wierzcholski
W menu: sałatka z wędzoną sieją i sosem ze szczypiorku oraz smażony okoń z orientalnymi warzywami.

z chomika aaarek70

  • 154,0 MB
  • 23 lut 13 18:13
W menu: sałatka z grillowanym kurczakiem, cukinią i awokado, sałatka z rukoli z parmezanem i sosem winogronowym oraz mieszane sałaty z grzanką i sosem pomarańczowym.

z chomika aaarek70

  • 154,9 MB
  • 23 lut 13 18:13
Jak smakują sałatki, w których część składników podamy na ciepło? Proponujemy zieloną sałatę z jabłkiem i mozzarellą oraz zieloną sałatę z mango.

z chomika aaarek70

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    71
  • pliki muzyczne
    0

71 plików
9,13 GB




anel103

anel103 napisano 16.10.2015 15:41

zgłoś do usunięcia
Zapraszam Chomiczki do mojego folderu po codziennie nowe filmy,bajki,programy i gry.Wszystkie Chomiczki bardzo mile widziane 
MusicPlayer

MusicPlayer napisano 12.11.2015 18:25

zgłoś do usunięcia
 
ambangbatas-2015

ambangbatas-2015 napisano 16.11.2015 18:52

zgłoś do usunięcia
BAJKI-2013

BAJKI-2013 napisano 19.11.2015 13:13

zgłoś do usunięcia
archer07

archer07 napisano 30.11.2015 20:32

zgłoś do usunięcia
laluniaska83

laluniaska83 napisano 5.02.2016 10:16

zgłoś do usunięcia
cebaipha

cebaipha napisano 15.02.2016 06:18

zgłoś do usunięcia
Kod Bogactwa

anya-filmy-2017 napisano 4.12.2016 21:20

zgłoś do usunięcia
meyepas293

meyepas293 napisano 21.12.2022 08:50

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (43)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (43)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności