Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
papiarz
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 21.05.2023 09:52

  • pliki muzyczne
    248
  • pliki wideo
    736
  • obrazy
    2042
  • dokumenty
    797

4301 plików
472,36 GB

« poprzednia stronanastępna strona »
  • 38 KB
  • 14 lis 11 21:43
Ciasto:
8 jajek
15 dag mąki krupczatki
15 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1,5 dag cukru waniliowego
sól

Do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny,
2 łyżki bułki tartej

Krem:
25 dag masła
2 jajka
4 łyżki cukru
1,5 dag cukru waniliowego
75 ml rumu

Poncz:
75 ml rumu
1/3 szklanki mocnej esencji herbacianej

Polewa:
10 łyżek cukru
2 łyżki kakao
12 dag margaryny
10 kostek czekolady

Przygotowanie ciasta:
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli oraz 8 łyżkami wody na pianę. Do piany, nadal ubijając, dodawać po żółtku, łyżce cukru oraz cukier waniliowy aż masa będzie sztywna. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia (25 x 35 cm) wyłożyć papierem, a papier wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy i piec 35-40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Formę z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika, położyć do góry dnem na czystej ściereczce i zostawić do wystygnięcia. Następnie odwrócić ją, okroić nożem boki ciasta, wyjąć ciasto z formy i zdjąć papier. Przekroić placek na pół.

Przygotowanie ponczu:
Połączyć esencję herbacianą z rumem, tak aby ponczu było 1/2 szklanki. Nasączyć nim połowę placka, zużywając do tego połowę ponczu. Resztą ponczu nasączyć drugą połowę placka.

Przygotowanie polewy:
Margarynę, cukier, 6 łyżek wody połączyć w garnku i zagotować, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i nadal mieszać, aż czekolada rozpuści się i powstanie jednolita masa.

Przygotowanie kremu:
Masło utrzeć na puch. Jajka ubić z cukrem na gęstą masę i połączyć z masłem. Dodać rum, cukier waniliowy i utrzeć na gładki krem.
Odłożyć 3 łyżki kremu, a pozostałym kremem posmarować bardziej nasączoną połówkę placka. Na niej położyć drugą połówkę, cienko posmarować ją odłożonym kremem i polać ostudzoną polewą czekoladową. Ciasto wstawić na 1 godziną do lodówki. Kroić na kwadraty i każdy z nich dekorować bitą śmietaną.

z chomika Zeeb

  • 62 KB
  • 14 lis 11 21:43
Składniki:

* 1 kg dobrze odciśniętego nie kwaśnego tłustego białego sera
* 2 niepełne szklanki cukru
* 8 jajek
* 1 kostka masła
* 1 torebka budyniu waniliowego
* 1 laska wanilii (posiekana)
* 1 cytryna
* 1 torebka (10 dag) rodzynek
* 3 dag płatków migdałowych
* 5 dag smażonej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:
Opłucz rodzynki, odsącz i razem z płatkami migdałowymi wsyp do miseczki. Zmiel ser (dwa lub trzy razy). W rondelku na małym ogniu rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia. Posmaruj tortownicę masłem, wysyp bułką tartą. Rozbij jajka, miseczkę z białkami przykryj i wstaw do lodówki, a żółtka utrzyj z cukrem, szczyptą soli, wanilią i sokiem z połówki cytryny. Do kogla-mogla dodawaj porcjami zmielony ser i proszek budyniowy, wciąż ucierając. Gdy masa będzie gładka i puszysta, wlej zimne masło i ucieraj, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Dodaj bakalie, wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ubij białka, sztywną pianę delikatnie połącz z masą serową. Przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Tortownicę ustaw na środkowym poziomie piekarnika. Po 40 minutach pieczenia możesz przykryć sernik folią aluminiową, aby wierzch się nie przypalił. Piecz jeszcze 10-15 minut, a potem wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na 10 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź w formie.

z chomika Zeeb

  • 73 KB
  • 14 lis 11 21:43
Składniki:
* 3 jaja
* 1 szklanka cukru
* 2 opakowania serków homogenizowanych waniliowych
* pół szkl. mleka
* 3 łyżki żelatyny
* 200 g masła
* galaretka w proszku o smaku jaki najbardziej lubimy

Sposób przygotowania:
Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, jednolitą masę (cukier powinien się całkowicie rozpuścić, nie może chrzęścić), dodać stopione ale przestudzone masło, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do przygotowanej masy. Dodać serki homogenizowane, znów wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek, porcjami delikatnie dodawać ją do masy serowej - chodzi o to, żeby była jak najbardziej puszysta. Przygotowaną masę wyłożyć do płaskiej salaterki albo tortownicy i wstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy całkiem stężeje (jak pukniesz łyżeczką powierzchnię, to łyżeczka powinna odskoczyć), zalej rozmieszaną w wodzie, tężejącą galaretką owocową. Można przedtem na masie serowej poukładać kawałki brzoskwiń, ananasa czy truskawek przed wylaniem galaretki.

z chomika Zeeb

  • 69 KB
  • 14 lis 11 21:43
Składniki:
1-1,5 kg kwaskowatych jabłek (najlepiej antonówek)

500 g mąki

250 g masła roślinnego lub innego tłuszczu

4 żółtka

200g cukru

1 łyżka śmietany

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka bułki tartej


Etapy przygotowania:

1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. A następnie przesmażyć w garnku z łyżką cukru (niekoniecznie) podlewając odrobiną wody, żeby się nie przypaliły. (można dodać troszkę cynamonu.

2. W celu przygotowania ciasta należy mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiekać z nią tłuszcz. Potem dodać żółtka, cukier i śmietanę i wszystko dokładnie zagnieść. Następnie podzielić je na 2 części i rozwałkować.

3. Jedną część ułożyć na prostokątnej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, posypać tartą bułką i nałożyć masę jabłeczną. Następnie należy jabłka przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 min. Posypać cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną. Smacznego!!!

z chomika Zeeb

  • 75 KB
  • 14 lis 11 21:43
Ciasto kruche
2 szkl. mąki
˝ kostki margaryny
˝ szkl. cukru
2 łyżki śmietany
1 jajko
1 żółtko
2 łyżeczki proszku do pieczenia

ciasto zagnieść i wyłożyć nim blaszkę do pieczenia ... ponakłuwać widelcem i podpiec aż zacznie się rumienić

1 kg jabłek zetrzeć na grubej tarce... wymieszać z ok ˝ szkl cukru i wyłożyć na ciasto
wstawić do piekarnika na ok 20 min w temp ok 170°C
w tym czasie ubić piane z ok 5 białek dodając po trochu ok ž szkl cukru na koniec dodać ok 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kolorowego kisielu....
ubitą pianką obłożyć szarlotkę i zapiec na złoty kolor . temperatury nie zmieniam

z chomika Zeeb

  • 92 KB
  • 14 lis 11 21:43
Składniki:
Kruche ciasto:
pół kostki masła
półtorej szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
olej do wysmarowania tortownicy i bułka tarta do jej posypania
miękkie owoce.( ja dałam mrożone śliwki)

Sposób przyrządzania:

Przygotuj tortownicę. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto, rozwałkować je lub rozpłaszczyć palcami i wylepić nim dno formy, a na bokach zrobić rant. Piec kilkanaście minut, aż tarta nabierze złotego koloru. Wierzch tarty obłożyć owocami i przykryć paseczkami ciasta w kratkę.
Piec w temp 180-200°C Podawać z bitą śmietaną.

z chomika Zeeb

  • 78 KB
  • 14 lis 11 21:43
Masa serowa
1 kg sera z wiadereczka
1 szkl cukru
6 jajek
1 budyń cytrynowy
sok z połowy cytryny
otarta skórka z połowy cytryny
1 margaryna

dodatkowo;
herbatniki
kilka brzoskwiń z puszki

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać rozdrobnioną margarynę
zmiksować dokładnie, dodać budyń i stopniowo ser.
pod koniec sok i skórkę z cytryny
i na koniec białka ubite na pianę, wymieszać

blachę wyłożyć papierem i herbatnikami
Wyłożyć trochę więcej niż połowę masy serowej, wyrównać
na wierzch położyć znowu warstwę herbatników
na herbatnikach pokrojone w plasterki brzoskwinie i przykryć masą serową
piec w temp ok 175°C 1 godzinę

wystudzić w blaszce...

Polewa czekoladowa

1 szkl cukru
2-3 łyżki kakao
1/4 kostki margaryny
kilka kropel aromatu (wedle uznania)

cukier zalać wodą tak by stal się masą cukrową
zagotować i pogotować do utworzenia gęstego syropu
dodać margarynę i kakao, mieszać i ucierać łyżką
po rozpuszczeniu margaryny, zdjąć z ognia i ciągle ucierać
by polewa była błyszcząca...
polać szybko zanim zastygnie na twardo..

z chomika Zeeb

  • 93 KB
  • 14 lis 11 21:43
Składniki:

Biszkopt:
* 8 żółtek
* 8 białek
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka octu
* 1 szklanka cukru
* 2 łyżki mąki ziemniacznej
* 1 szklanka mąki zwykłej
* 3 łyżki kakao

Krem cappuccino:
* 1/2 litra mleka
* 3 kopiaste łyżki mąki zwykłej
* 5 żółtek
* 1/2 szklanki cukru
* 5 kopiastych łyżek Cappuccino
* woda
* 5 łyżeczek żelatyny
* kostka margaryny (proponuję Palmę)
* Kremówka:
* 1/2 litra śmietany kremówki
* 4 kopiaste łyżeczki żelatyny
* 1 cukier waniliowe
* 2 łyżki cukru
* poncz:
* woda
* 4 łyżki kawy
* alkohol


Etapy przygotowania:

BISZKOPT: żółtka,ocet,proszek do pieczenia wymieszać w garnuszku.Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, wymieszane żółtka i kilka min. miksować. Mąkę wymieszać, dodać 3 łyżki kakao (wszystko przesiać, żeby nie było grudek).Wlać do tortowncy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem. Wszystko razem wymieszać powoli, żeby nie opadło. Piec w temp 175st. C ok. 1/2 h

KREM: mleko zagotować i dodać zwykłą mąkę rozmieszaną z mlekiem (żeby nie było grudek dodatkowo przelać przez sitko) i wlać do gotującego się mleka. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i dodać do gotującego się budyniu, przegotować.Cappuccino zalać 2 łyżkami gorącej wody, dodać do budyniu i wymieszać. Budyń ostudzić. Utrzeć kostkę margaryny i dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody.

ŚMIETANA: schłodzoną śmietanę wlej do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i ubić. Dodać ostudzoną i rozrobioną żelatynę i dobrze zmiksować.

PONCZ: Do 1/2 litrowego garnuszka wsypujemy kawę i zalewamy wrzątkiem. Gdy trochę ostygnie dodajemy alkohol (ilość i marka wedle uznania).

WYKONANIE: Biszkopt przekroić 2 razy tak, żeby były trzy części. Każdą z nich nasączamy ponczem. Pierwszą warstwę pokrywamy cienką warstwą kremu cappuccino, a na to jeszcze dajemy bitą śmietanę.Przykrywamy warstwą biszkoptu. Tym razem dajemy tylko bitą śmietanę. Dajemy ostatnią część biszkoptu i ozdabiamy resztą bitej śmietany i kremu cappccino.

z chomika Zeeb

  • 59 KB
  • 14 lis 11 21:43
Składniki:
1 kg udek kurczaka
1 średnia cebula
6 szklanek oleju
2 łyżki oleju
2 lekko roztrzepane białka
mąka ziemniaczana
1 roztarty ząbek czosnku
1 łyżka oleju sezamowego (dowolnie)

Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka czystej wódki, winiaku lub brandy
1 łyżeczka bardzo drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżeczki cukru

Sos przyprawowy:
1/2 szklanki wywaru l
2 łyżki keczupu
2 łyżeczki przyprawy chilli lub sosu sojowego
sok i skórka starta z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól do smaku
2 łyżki cukru

Usunąć kostki z mięsa wypłukać, osuszyć. Widelcem nakłuć w kilku miejscach z jednej i drugiej strony, podzielić udka na dwa kawałki. Mięso wymieszać ze składnikami marynaty, wstawić do lodówki na kilka godzin, obracając dwukrotnie. Osączyć, marynatę i odstawić. Składniki sosu przyprawowego wymieszać, dodać marynatę, zamieszać, odstawić. Obraną cebulę przeciąć wzdłuż na pół, pokrajać w poprzek w 1/2 cm plasterki, rozdzielić na pojedyncze listki. 6 szklanek oleju wlać do garnka, rozgrzać na dużym ogniu około 5 min. Tymczasem mięso zanurzyć w białkach, obtoczyć w mące, ułożyć jedną warstwą na talerzu. Sprawdzić temperaturę oleju. Kłaść po kawałku kurczaka w gorący olej, smażyć na jasnozłoty kolor, łyżką cedzakową wybrać usmażone kawałki, przełożyć na cedzak do osączenia, wyłączyć gaz. Metalowym sitkiem zebrać zanieczyszczenia z powierzchni oleju. Olej rozgrzać na dużym ogniu, sprawdzić temperaturę włożyć przesmażone udka, smażyć na ciemnozłoty kolor, przełożyć na cedzak, trzymać w cieple. Cebulę wsypać na gorący olej, lekko mieszając smażyć, aż będzie szklista. Olej z cebulą przelać do metalowego sitka opartego na garnku. Rondel podgrzać na dużym ogniu, wlać 2 łyżki oleju, włożyć czosnek, mieszając smażyć 10 sek. Zamieszać sos przyprawowy, wlać do czosnku, gotować aż zgęstnieje nie przerywając mieszania. Zmniejszyć płomień, wlać łyżkę oleju sezamowego, zamieszać wyłączyć gaz. Udka ułożyć w jedną warstwę na głębokim półmisku, przybrać smażoną cebulą, polać sosem. Podawać natychmiast.

z chomika Zeeb

  • 61 KB
  • 14 lis 11 21:43
Składniki:
Kuchnia chińska
1 kg skrzydełek z kurczaka
2 1/2 szklanki sosu brunatnego
10 małych pieczarek

Skrzydełka podzielić na 2 części. Oczyszczone pieczarki pokrajać na grube plasterki. Sos doprowadzić do wrzenia, dodać skrzydełka i grzyby, zagotować na dużym ogniu, przykryć, zmniejszyć płomień, dusić 1/2 godz. utrzymując mały ogień. Mieszać kilkakrotnie.

Proporcje:
dla 2-4 osób. Podawać na gorąco z sosem i ryżem jako danie główne lub jako przekąskę na zimno bez sosu (dusię bez pieczarek)

z chomika Zeeb

  • 94 KB
  • 14 lis 11 21:43
1 pierś
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 cebuli
sól
1 łyżka mąki

makaron - najlepiej kokardki

pierś zalać wodą dodać pokrojone warzywa i gotować do miękkości
doprawić solą , na koniec zagęścić sos mąką

makaron ugotować w osolonym wrzątku .. podawać świeże .

z chomika Zeeb

  • 117 KB
  • 14 lis 11 21:43
Ladny kurczak ok 1,5 kg

przyprawy na marynatę
1 łyzeczka soli..
pieprz
oliwa ok 1/3 szkl
sok 1 z cytryny
papryka słodka mielona
2 łyzeczki miodu
trochę przyprawy do kurczaka kamis

wymieszać skladniki i natrzec kurczaka z kazdej strony
resztą oblać go w naczyniu i zostawić na kilka godzin

piec ok 1.5 godz w temp 160-175°C
polewać kilkakrotnie

z chomika Zeeb

  • 68 KB
  • 14 lis 11 21:43
Składniki:

* 1.5 kg schabu bez kości
* 10-12 śliwek kalifornijskich
* 6 ząbków czosnku
* 3 listki laurowe
* 5 ziaren ziela angielskiego
* 2 czubate łyżeczki owoców jałowca
* 6 ziaren pieprzu czarnego
* 1 łyżeczka przyprawy do mięs Delikat Knorr
* 1 kostka rosołowa
* 1/2 szklanki oleju
* 1 szklanka wody
* sól według uznania
* 3 czubate łyżki miodu
* 2 łyżeczki ostrej musztardy
* 1/2 łyżeczki tymianku
* po 3 szczypty majeranku curry ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:
Mięso umyć i włożyć do zimnej marynaty na 12 godzin.Sposób przyrządzenia marynaty:Jałowiec, ziele angielskie, ziarna pieprzu, listki laurowe oraz kostkę gotować pod przykryciem przez 10 minut. Do lekko przestudzonego wywaru dodać miód, musztardę, pokrojone na 4 ząbki czosnku, olej, łyżeczkę soli i wszystkie zioła(marynata powinna być dobrze słona).Wstawić do lodówki pod przykryciem. Umarynowany schab nakłuć na wylot z 2 stron nożem. Wypełnić ciasno śliwkami, natrzeć solą (ewentualnie utartym czosnkiem i pieprzem). Wcisnąć w siatkę do pieczenia mięs, zapakować w rękaw. Piec w temp. 190 stopni do 45 minut.polecam jako wędlinę na kanapki. SMACZNEGO!!!!!

z chomika Zeeb

  • 54 KB
  • 14 lis 11 21:43
Składniki:
8 plasterków gotowanej szynki,
30 dag pieczarek,
1/2 szklanki śmietany,
10 dag masła,
2 łyżki mąki,
1/2 szklanki mleka,
sól,
pieprz

Pieczarki umyć i osuszyć. Czwartą ich część krajać w cienkie plasterki, resztę bardzo drobno posiekać. Wszystkie pieczarki gotować w słonej wodzie przez 2 min. Posiekane, wymieszać z sosem beszamelowym, przygotowanym z mleka, mąki i połowy masła. Na spodzie półmiska ułożyć 4 plastry szynki i przykryć pieczarkami z beszamelem. Na wierzchu położyć pozostałe plastry szynki, wlać śmietanę podgrzaną z rozpuszczonym masłem. Posypać solą i pieprzem, polać resztę sosu, udekorować pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Wstawić do piekarnika (200 o C) na 5 min, by danie się zarumieniło.

z chomika Zeeb

  • 45 KB
  • 14 lis 11 21:43
Składniki:
1/2 kg łopatki lub szynki wieprzowej pokrajanej w paski
o długości 4 cm i szerokości 2 cm
1 i 1/2 łyżki oleju jadalnego
1/2 łyżki mąki
1/2 szklanki selera posiekanego
1/2 szklanki cebuli drobno posiekanej
1 mały pomidor sparzony, obrany i posiekany
2 pieczarki posiekane
1 roztarty ząbek czosnku
2 łyżki pasty pomidorowej
1/2 szklanki białego wina wytrawnego lub wody
1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
1/

2 łyżeczki soli szczypty:
bazyli majeranku i tymianku
2 łyżki koniaku dowolnie

1. Paski mięsa zrumienić w rondlu na rozgrzanym oleju.
2. Wsypać mąkę, wymieszać.
3. Podać wszystkie składniki poza koniakiem.
4. Mieszając, doprowadzić do wrzenia.
5. Zawartość rondla ostrożnie przelać do małego żaroodpornego naczynia.
6. Dusić w nagrzanym piekarniku (190 C) przez godzinę.
7. Wlać koniak na 5 min. przed zakończeniem duszenia.
8. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub frytkami i buraczkami w śmietanie lub zieloną sałatą.
Proporcje dla 2-3 osób

z chomika Zeeb

  • 45 KB
  • 14 lis 11 21:43
Składniki:
1/4 schabu bez kości pokrajanego w cienkie plasterki
1/2 łyżki utartego korzenia imbiru lub 1/2 łyżki imbiru w proszku
1 łyżeczka wódki wyborowej (dowolnie)
1 łyżeczka oleju jadalnego
1/2 szklanki sosu sojowego lub 2 łyżki przyprawy maggi i 6 łyżek wody

1. Sos sojowy lub maggi połączyć z wodą i cukrem. Zagotować.
2. Gorącym płynem zalać mięso, wymieszać ź imbirem,

odstawić na 30 min:
3. Mięso smażyć na mocno rozgrzanym oleju, natychmiast obrócić po zmianie koloru, smażyć jeszcze przez chwilę.
4. Podawać natychmiast ze smażonym ryżem i sałatką jarzynową.
Proporcje dla 2-3 osób

z chomika Zeeb

  • 47 KB
  • 14 lis 11 21:43
Składniki:
1 kotlet schabowy (około 10 dkg pokrajany w cienkie paski)
3 łyżki oleju jadalnego
1/2 szklanki poszatkowanych pieczarek
1 średnia cebula pokrajana w piórka
1 marchew pokrajana w cienkie słupki
1 szklanka drobno poszatkowanej białej kapusty
1/2 szklanki zielonej fasolki pokrajanej w ukośne paseczki

Marynata:
1 łyżka sosu sojowego lub 1 łyżeczka przyprawy maggi i 2 łyżeczki wody
1 łyżka oleju jadalnego
1 roztarty ząbek czosnku
1/2 łyżeczki cukru

Sos;
1 szklanka rosołu lub wody
łyżka sosu sojowego lub przyprawy maggi
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól do smaku

1. Miźso wymieszaę ze składnikami marynaty, odstawię na 1/2 godz.
2. Fasolkę zalać gotującą woda, gotować przez 2 min., odcedzić.
3. Wymieszać składniki sosu, odstawić.
4. Mięso smażyć na mocno rozgrzanym oleju (2 łyżki), mieszając. Wyjąć, trzymać w cieple.
5. Na patelnię wlać resztę oleju, mocno go podgrzać, smażyć marchewkę przez 2 min., stale mieszając, dodać cebulę, smażyć przez minut na dużym ogniu; dodać pieczarki, smażyć przez minutę; dodać kapustę i zieloną fasolkę. smażyć wszystkie jarzyny przez 2 min., stale mieszając.
6. Włożyć mięso, wymieszać, smażyć przez minutę.
7. Wlać sos, gotować aż zgęstnieje, stale mieszając.
8. Podawać natychmiast z ryżem ugotowanym na sypko.
Proporcje dla 3-4 osób

z chomika Zeeb

  • 51 KB
  • 14 lis 11 21:43
Składniki:
1 golonka
1 pęczek włoszczyzny

Zalewa:
2,5 I wody
7 płaskich łyżek soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka kolendry
3-4 goździki
15 ziaren pieprzu
15 ziaren ziela angielskiego
5 listków laurowych
3 ząbki czosnku

Pieprz, ziele angielskie i czosnek rozetrzeć, wszystkie przyprawy wymieszać. Wodę zagotować z solą i goździkami, po ostudzeniu dodać przyprawy, włożyć golonkę. Postawić na 2 tygodnie do chłodu, od czasu do czasu przewracać. Golonka przed włożeniem do zalewy musi być doskonal oczyszczona. Wyjętą z zalewy golonkę opłukać, zalać w szybkowarze wrzątkiem, zamknąć szybkowar i ogrzewać 90 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Teraz szybkowar otworzyć wrzucić oczyszczoną włoszczyznę. Zamknąć szybkowar i ponownie ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

z chomika Zeeb

  • 105 KB
  • 14 lis 11 21:43
1 spora polędwiczka (słodka)
chyba tak na nie mówimy :-> no u mnie tak

marynata
pół cytryny
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz
3 łyżki oleju
1 łyżka miodu
przyprawa Gyros lub inna do pieczonych mięs

wycisnąć sok z cytryny, skórkę sparzyć i drobno pokroić, dodać resztę skladnikow i wymieszac..
w marynatę włożyć polędwiczkę i zmoczyć z każdej strony...
odstawić na dobę

Farsz
0,5 kg mięsa mielonego cielęcego (niekoniecznie)
1 ząbek czosnku
sol, pieprz,
przyprawa do miesa mielonego KAMIS
6-7 dkg rodzynek
1 jajko
bułka tarta 2-3 łyżki
w zależnosci od gęstości mięsa

wymieszać i wyrobić wszystkie składniki
Przygotować polędwiczkę; wyjąć z marynaty oczyscić ze skórek z cytryny
polożyć i nacinając wzdłuż ostrym nożem ciąć dookoła tak by wyszedł nam jak najwiekszy
jednolity płat mięsa ..
Nałożyć nasze nadzienie i najpierw spiąc wykałaczkami a potem zesznurować sznureczkiem
tak by brzegi mięsa były dociśnięte do siebie
(pamiętajmy jednak że polędwiczka to delikatne mięso i nie możemy mocno dociskać żeby nie przeciąć sznureczkiem?
zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika
pieczemy w temp 200° ok 45 min wyjmujemy, rozrywamy folię i pieczemy jeszcze aż mięso nabierze rumianego koloru ... ok 20-30 min
dopiero po wystudzeniu delikatnie wyjmujemy najpierw wykałaczki a potem odklejamy sznureczek

z chomika Zeeb

  • 146 KB
  • 14 lis 11 21:43
Ok 1.5 kg karkówki

marynata
4-5 łyżek oliwy
2 łyżeczki musztardy
łyżeczka majeranku
łyżeczka soli
0.5 lyżeczki pieprzu
sok z polowy cytryny
3 ząbki czosnku

czosnek zmiąć w prasce
wymieszac dobrze wszystkie produkty
otoczyć w naczyniu caly kawalek karkowki
i odstawić pod przykryciem do lodowki na 2 dni
w miedzyczasie odwracać kilkakrotnie mięso żeby nie wysychało

Zawinąc karkówkę w folie aluminiową i piec w temp 200*C ok 1.5 godz..
potem rozerwac folie i piec jeszcze ok 30 min żeby sie ladnie przyrumienila

z chomika Zeeb

  • 50 KB
  • 14 lis 11 21:43
Składniki:
1-1,5 kg schabu
łyżka utartego
suchego chrzanu
2 łyżki tartej bułki
pół solonego śledzia
2 łyżki ostrej musztardy
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki cukru

Ze śledzia dokładnie usunąć ości, posiekać go drobniutko i utrzeć na gładką masę. Dodać tarty chrzan, musztardę, pieprz oraz cukier i wszystko jeszcze raz utrzeć. Tak przygotowaną pastą natrzeć schab ze wszystkich stron i ułożyć go w brytfance. Podlać niewielką ilością wody i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Gdy woda wyparuje, dolać jej znów i piec mięso pod przykryciem ok.1 godz. Po wyjęciu pokrajać na plastry. Podawać z frytkami i surówką z marchwi.

z chomika Zeeb

  • 63 KB
  • 14 lis 11 21:43
Składniki:
4 żółtka
4 białka (piana)
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
16 dag mąki
25 dag marmolady owocowej
sól
3 dag masła do odsmażenia
2 dag cukru do posypania
skórka ze słoniny

Sporządzié ciasto naleśnikowe z pianą, usmażyć 15 naleśników. Każdy naleśnik posmarować marmoladą, złożyć "w chusteczkę". Przed podaniem odgrzać na maśle, posypać cukrem i zaraz podawać lub podawać na zimno.

z chomika Zeeb

  • 74 KB
  • 14 lis 11 21:43
Składniki:
4 żółtka
1/2 szklanki wody
1 szklanka mleka
16 dag mąki
4 białka (piana)
25 dag konfitur z syropem lub szklanka sorbetu surówkowego
skórka do smarowania patelni

Sporządzić ciasto naleśnikowe z pianą, usmażyć 15 naleśników. Przed wydaniem naleśniki zwinąć w rulony lub złożyć "w chusteczkę". Podać gorące, polane surówkowym sorbetem lub z konfiturą (dżemem).

z chomika Zeeb

  • 75 KB
  • 14 lis 11 21:43
Składniki:
Naleśniki
1 cytryna
2 pomarańcze
cukier puder

Sok z pomarańczy wymieszać z sokiem z cytryny, oblać tym obficie naleśniki i każdy dwa razy złożyć. Powstałe w ten sposób ćwiartki koła układać na tortownicy i posypać cukrem pudrem. Na to ułożyć kolejną warstwę naleśników i na wierzchu posypać cukrem. Podawać na gorąco

z chomika Zeeb

  • 65 KB
  • 14 lis 11 21:43
Składniki:
6 czubatych łyżek mąki
1 jajko + 1 jajko do panierowania
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
szczypta soli
1 cebula
20 dag pieczarek
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
pieprz mielony
bułka tarta
skórka wędzonej słoninki
olej

Opis przygotowania: 40 minut
Dobrze wymieszane zostawić na 15 minut by zgęstniało . W tym czasie uciekać cebulę i podsmażyć ją na 1 łyżce oliwy na złoto . Dodać do cebuli bardzo drobno usiekane pieczarki . Smażyć . Doprawić solą pieprzem . Zdjąć z patelni . Dodać natkę pietruszki. . Średniej wielkości patelnię ( najlepiej by służyła nam tylko do smażenia naleśników ) postawić na gazie i mocno rozgrzać . Smarować nabitą na widelec skórką ze słoniny tak by patelnia się natłuściła . Wlewać średniej pojemności chochelkę ciasta i obracając patelnią rozprowadzać je po całym dnie . Postawić patelnie na gazie i usmażyć naleśnik z jednej , a następnie z drugiej strony ( przewracać łopatką gdy ciasto zmatowieje i jest ścięte ). Zdjąć z patelni na talerz . Tak usmażyć pozostałe 5 naleśników . Na każdego kłaść 2 łyżki farszu . Zwijać w kopertę , rulonik , lub rurkę .Panierować w jajku i tartej bułce .Obsmażać na rumiano na oleju.

z chomika Zeeb

  • 94 KB
  • 14 lis 11 21:43
Składniki: 1-2 porcji
2 jajka
trochę cebuli
jedna bądź dwie pieczarki
dwa plasterki szynki
10 dag żółtego sera
odrobina mleka
mąka
sól, pieprz

Opis przygotowania: ok. 15 min
Jajka wbić do miksera, następnie posolić i popieprzyć. Dodawać mąkę dopóki ciasto nie będzie gęste (troszkę gęściejsze niż się robi na naleśniki), jeżeli wyjdzie za gęste wtedy wlewamy odrobinę mleka (1 łyżka) i ponownie miksujemy. Wyjąć patelnie (średnią, bądź dużą) i rozpuścić 1/4 masła bądź margaryny. Następnie na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć równocześnie cebulkę (oczywiście wcześniej drobno pokrojoną w kosteczkę), szynkę (pokrojoną w drobne paseczki) i na koniec pieczarki - również nie za grubo pokrojone. Gdy wszystko podsmaży się (około 2-3 minut) rozkładamy mniej więcej równo po patelni składniki na niej i zalewamy wcześniej przygotowaną masą w mikserze. Następnie układamy na górze żółty ser (w cienkich plasterkach lub posypujemy starkowanym). Czekamy aż dół omletu przyrumieni się, następnie odwracamy na drugą stronę. Czekamy dopóki omlet sam "oderwie się od patelni" i serek troszkę się przyrumieni - wtedy zdejmujemy z ognia - i nakładamy na talerz.

z chomika Zeeb

  • 85 KB
  • 14 lis 11 21:43
Składniki: 12 sztuk
450 g mąki pszennej
1 łyżka soli
6 łyżek smalcu
280 ml gorącej wody

Opis przygotowania: 30 minut
Mąkę połączyć z solą. Rozcierać ze smalcem do momentu, aż mieszanka będzie przypominać bułkę tartą. Stopniowo mieszać z wodą aż do uzyskania miękkiego i elastycznego ciasta. Ciasto wyrobić, aż będzie gładkie i przestanie się lepić. Następnie przykryć je wilgotną ściereczką. Odcinać od ciasta kawałki po ok. 45 g. Wyrobić kulkę, następnie kulkę rozwałkować na cienkie kółko. Brzegi wyrównać poprzez przyłożenie talerza o średnicy 25 cm i odcięcie nożem nierówności. Kolejne torille odkładać na stos, przysypując każdą mąką (by się nie pozlepiały). Patelnię rozgrzać i układać w niej tortille (po jednej). Każdą smażyć ok. 10 sekund z obu stron. Odkładać na stos gotowe tortille.

z chomika Zeeb

  • 50 KB
  • 14 lis 11 21:43
Składniki:

* 6 dużych ziemniaków
* 1-2 jajka
* 3-4 łyżki mąki
* sól
* pieprz
* olej

Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać. Zetrzeć na tarce (małe lub duże otwory, jak lubimy). Wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem. Placuszki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Potem na talerz.
Można do ciasta dodać łyżkę śmietany, placki będą bardziej puszyste. Można dodać pokrojoną cebulę, pieczarki, majeranek, natkę pietruszki, starte jabłko.

z chomika Zeeb

  • 72 KB
  • 14 lis 11 21:43
Ciasto
1 jajko
1,5 szkl mleka
łyżeczka cukru
szczypta soli
0,5 szkl wody
mąka

z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe
usmażyć na złoty kolor

Nadzienie

0,5 kg mięsa mielonego
puszka czerwonej fasoli
1 cebula
sól pieprz
czerwona papryka mielona
koncentrat pomidorowy

cebulę drobno pokroić i zeszklić na łyżce oleju, dodać mięso i podsmażyć, pod koniec dodać fasolę i koncentrat ok 3-4 łyżeczki, jeszcze trochę poddusić ciągle mieszając
gorącym nadzieniem nadziewać nalesniki
Podawać polane sosem pomidorowym, może być boloński

z chomika Zeeb

  • 85 KB
  • 14 lis 11 21:43
2 jajka,
troche cukru,
cukier waniliowy,
2 szkl mleka,
proszek do pieczenia ,
mąka

Roztrzepać jajka z cukrem, dodać resztę składników, ciasto powinno być gęste jak na zwykle placki i do tego trzeba wmieszac kwiatki.. tak ok.. 2 duże garście bez gałązek

z chomika Zeeb

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    66
  • obrazy
    50
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

146 plików
371,36 MB




sekretarka521 napisano 28.02.2014 19:58

zgłoś do usunięcia

sekretarka521 napisano 1.03.2014 19:58

zgłoś do usunięcia

sekretarka521 napisano 2.03.2014 17:52

zgłoś do usunięcia
chomik.filmowy.2

chomik.filmowy.2 napisano 29.06.2014 22:08

zgłoś do usunięcia
CHOMIK FILMOWY ZAPRASZAM
darmowe_fragmenty

darmowe_fragmenty napisano 29.09.2014 12:53

zgłoś do usunięcia
Zapraszam serdecznie do mnie
wiesiekl

wiesiekl napisano 21.01.2015 09:31

zgłoś do usunięcia
Witam i pozdrawiam wszystkich. Wpadnijcie też do mnie ;Fifa 15 pl pc filmy XXX ,FILMY NOWOŚCI i inne ciekawe pliki.
Iwa.4

Iwa.4 napisano 10.05.2015 22:59

zgłoś do usunięcia
Z a p r a s z a m [ [] ]
Tiili

Tiili napisano 5.04.2020 16:38

zgłoś do usunięcia
Witam, pozdrawiam i zapraszam do mnie Filmy, ciekawe Filmy Dokumentalne, Seriale, TV Show, Książki, Artykuły, Teledyski, Tapety, Emotki i wiele innych. obrazek
mewegac817

mewegac817 napisano 26.03.2022 23:36

zgłoś do usunięcia
Super chomik
rivavog891

rivavog891 napisano 26.01.2023 02:26

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (4)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (4)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności